Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Impactul cresterii populatiei umane

Ecologie
Impactul cresterii populatiei umane

La nivel global, facilitatile oferite de societatea umana moderna cum sunt cele legate de medicina moderna, conditii mai bune de viata etc., au determinat o scaderea importanta a mortalitatii infantile si a ratei globale a mortalitatii populatiei umane.
In multe tari, populatia s-a dublat in ultimii 20-30 ani, chiar daca mai recent se inregistreaza o scadere a ratei natalitatii, mai cu seama datorita educatiei sexuale si planningului familial. Cu toate acestea, se estimeaza ca in anumite zone ale lumii populatia va continua sa creasca cu rate accelerate, mai ales in India, Africa subsahariana si America Latina.

Statisticile arata ca populatia tarilor industrializate este de aproximativ 1 miliard, in timp ce in celelalte tari traiesc 5 miliarde de oameni. Rata cresterii populatiei mondiale are o medie de 1,31% (in scadere comparativ cu anii 1960 cand a fost de 2,04%), valoare care daca se va mentine va conduce la dublarea populatiei planetei in urmatorii 40-50 ani. Actualmente numai cinci tari (India, China, Indonezia, Pakistan si Nigeria) sunt responsabile pentru cresterea populatiei la nivel mondial cu 50% (Tab. 30).

Tabel 30 . Cele mai populate zece tari ale lumii.

Nr.

crt.

Tara

Numar de locuitori

China

India

Statele Unite ale Americii

Indonezia

Brazilia

Rusia

Pakistan

Bangladesh

Japonia

Nigeria

ONU (1999) estimeaza ca populatia lumii va creste pana la 9,3 miliarde de locuitori in 2050, valoare din care 59% din total va reprezenta populatia din Asia, 20% in Africa si 9%in America Latina. Celelalte 12% din populatie se regasesc in alte zone geografice care includ America de Nord si Europa.

In 48 din cele mai slab dezvoltate state ale lumii populatia se va tripla la nivelul anilor 2050, crescand de la 658 milioane in prezent pana la 1,8 miliarde, in ciuda descresterii ratei fertilitatii si a impactului SIDA.

Rata anuala a cresterii populatiei variaza intr-un interval destul de larg, de la valori negative inregistrate in unele tari din estul Europei pana la valori foarte inalte in unele tari din Asia si Africa (Tab. 31).

Considerate impreuna, 24 tari in care traieste 1,7% din populatia lumii au o rata anuala de crestere a populatiei de 3% sau mai ridicata. Fertilitatea totala este inca mai mare de 6.5 nasteri pentru o femeie in 10 tari sau zone ale lumii cum sunt: Afganistan, Angola, Burkina Faso, Fasia Gaza, Malawi, Mali, Nigeria, Somalia, Uganda si Yemen (Tab. 32).

De asemenea, tendinta de crestere a populatiei in zonele urbane deja aglomerate (Tab. 33) conduce chiar in tarile dezvoltate la un impact accentuat asupra mediului, in ceea ce priveste problemele legate de poluarea datorita transportului rutier, evacuarea deseiurilor menajere etc.

Dezbaterile la nivel socio-economic referitoare la cresterea rapida a populatiei umane la nivel global ating aspecte etice si religioase care sunt greu de ignorat in societatea moderna. Muti dintre adeptii implementarii unor masuri capabile sa reduca rata cresterii populatiei, mai ales in tarile subdezvoltate, sunt acuzati de tendinte rasiste si atentat la drepturile fundamentale ale omului. Cu toate acestea, multi specialisti nu sunt catusi de putin rasisti, ci pur si simplu iau in considerare faptele si datele statistice reale referitoare la statele subdezvoltate sau in curs de dezvoltare si considera ca reducerea ratei natalitatii in aceste tari ca fiind foarte importanta pentru dezvoltarea lor.

Tabel 31 . Cresteri estimate ale populatie pana in anul 2025.

Continentul sau zona geografica

Asia

Africa

Europa

Statele Unite si Canada

Asia australa si Pacificul de Sud
America Latina si Caraibe

Tabel 32 . Ratele fertilitatii totale (numar de copii/femeie) in 1995

comparativ cu 1980.

Regiunea sau zona geografica

Tarile dezvoltate

Afica subsahariana

Asia de Est si Pacific

Asia de Sud

Orientul Mijlociu si Africa de Nord

America Latina si Caraibe

Este cert ca resursele naturale ale planetei sunt limitate, iar cresterea populatiei umane creste intr-un ritm care depaseste capacitatea de suport a planetei, din acest punct de vedere. Actualmente oamenii utilizeaza mai mult de jumatate din resursele de apa dulce de suprafata iar managementul deficitar al altor resurse conduce in fiecare an la pierderi pe cap de locuitor de 10% din capturile de peste la nivel mondial, 12% din terenurile irigate, 12% din productia agricola si 30% din produsele forestiere. Se considera ca 7% din suprafata padurilor planetei se pierde anual prin exploatare forestiera sau defrisare in scopul cresterii suprafetelor agricole.

In acelasi timp, cresterea neta a suprafetelor agricole, ca urmare a cresterii populatiei, la care se adauga fenomene cum sunt incalzire globala, au condus la pierderea de habitate si degradarea ecosistemelor naturale ce a determinat extinctia a sute si mii de specii din fauna si flora planetei. Se estimeaza ca acest proces va continua la fel de rapid si in urmatorii 50 ani, astfel ca mai mult de 1 100 de specii cunoscute si studiate vor atinge pragul extinctiei pana in 2050. In functie de evolutia factorilor social-economici si fizico-chimici al mediului 15-17% din speciile cunoscute se vor indrepta spre extinctie, in timp ce 25% din cele 14 milioane de specii de plante si animale care se estimeaza ca exista pe glob, vor fi afectate intr-un mod sau altul pe termen mediu.

Tabel 33 . Cele mai populate centre urbane ale lumii in 1999.

Nr. crt.

Centrul urban

Nr. locuitori

(milioane)

Tokyo

Mexico City

Sao Paulo

Bombay

New York

Shanghai

Los Angeles

Lagos

Calcutta

Buenos Aires

Cresterea populatiei umane si deci cresterea consumului, desi inegal distribuite la nivelul diferitelor zone geografice, au determinat si o restrictionare a accesului la diferite resurse. Astfel, 1/6 din populatia lumii nu are acces la surse de apa sigure din punct de vedere al potabilitatii iar peste 800 milioane de oameni sufera de malnutritie. Toate aceste aspecte par sa vina in sprijinul celor ce considera ca tendinta de crestere rapida a populatiei umane este unul din motivele importante ale degradarii mediului si tendintei de reducere a resurselor naturale.loading...
Document Info


Accesari: 9326
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )