Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
REGULI DE BAZA PENTRU PROTECTIA PERSONALA

Ecologie


REGULI DE BAZĂ PENTRU PROTECŢIA PERSONALĂ

Accidentele cu substante periculoase pot provoca stricaciuni foarte diferite. Recomandarile generale din acest ghid se refera doar la ceea ce trebuie facut ca prim raspuns. Dupa un accident, este esential sa respectati sfaturile date de autoritati cu privire la ce trebuie facut într-o situatie specifica. Intr-un accident cu substante periculoase, actiunile de prevenire sunt pasul critic pentru minimizarea pagubelor.Toate acestea sunt importante daca locuiti lânga un amplasament unde se utilizeaza substante periculoase. Operatorii de asemenea amplasamente au obligatia sa informeze populatia din vecinatate despre pericolele potentiale si masurile adecvate de raspuns în caz de accident industrial. Nu ignorati asemenea informatii care, în cazul unui accident, se pot dovedi de importanta vitala! Trebuie , de asemenea, sa cautati informatii despre riscul si pericolele potentiale la companiile care, în conformitate cu riscul potential scazut, nu sunt obligate prin lege sa faca o informare expresa a personalului.

Crearea de stocuri de hrana si apa

Crearea de stocuri de hrana si apa trebuie privita cu seriozitate, fiindca sunt utile nu numai pentru situatiile de accidente industriale, ci si pentru alte tipuri de dezastre.

De ce crearea unui stoc de alimente nu este imperios necesara în cazul unui accident industrial?

Contaminarea chimica persista , în general, numai scurt timp( 15315d39p doar câteva ore), de accea nu este necesar sa ramâi adapostit câteva zile;

Criza de alimente nu va aparea atâta timp cât alimentele pot fi aduse dintr-o zona necontaminata ( contaminarea chimica afecteaza doar o zona geografica mica )

Ca masura de pregatire si în privinta altor urgente care pot aparea , mai întâi trebuie sa fim siguri ca avem dwestule alimente pentru câteva zile.

Trebuie sa aveti pregatite pentru asemenea situatii cel putin urmatoarele materiale:

Banda adeziva lata pentru a etansa usile si ferestrele ;

Folie de plastic pentru a etansa deschiderile de ventilare ;

Rezerve de medicamente de urgenta de prima necesitate ;

Ustensile de uz personal ;

Un radio pe baterii ;

Baterii de rezerva ;

Masca faciala cu filtru .

Protectia în interiorul unei camere

Raspunsul rapid si potrivit poate fi esential pentru siguranta unei persoane în cazul unui accident cu substante toxice. Ca în toate urgentele, parasirea zonei periculoase este cea mai buna protectie. Datorita faptului ca un asemenea tip de accident apare prin surprindere , sunt asteptate probleme de trafic , care, asociate cu problemele familiale si cele sociale , fac , de cele mai multe ori , ca aceasta solutie sa nu fie viabila. În zonele dens populate, aceasta masura nu este recomandata de autoritati, datorita efectelor secundare inevitabile. Într-un asemenea scenariu, protectia oferita de propria casa este certa.

Un accident implicând substantele periculoase poate rezulta în cazul eliberarii substantelor toxice sau explozive. Acestea reprezinta un pericol aparte daca include gaze dense care, fiind mai grele decât aerul, se raspândesc la suprafata pamântului ca un fluid. Aceste gaze pot intra în încaperile de la nivelurile inferioare sau subsoluri precum lichidele si se pot concentra în canalele existente în pamânt.

Un risc similar este asociat cu gazele explozive, care pot fi initiate chiar si de o mica scânteie ( de exemplu de la întrerupator, telefon, frigider etc.). exploziile provoaca pericole chiar si în exteriorul locului accidentului , datorita bucatilor de materiale care pot fi proiectate chiar câteva sute de metri si provoca vatamari grave.

Un alt pericol îl reprezinta precipitatiile din norii toxici. Asemenea precipitatii pot aparea sub forma de cenusa, praf sau picaturi pe toata suprafata din jurul amplasamentului si în caz de contact cu pielea, pot reprezenta un pericol pentru sanatatea umana.

Orice loc într-o cladire care este special destinat ca adapost trebuie sa îndeplineasca trei cerinte :

Încaperea aleasa pentru adapost trebuie sa aiba cât mai putine ferestre ;

Încaperea trebuie sa fie localizata cât mai sus posibil ;

Cladirea trebuie sa fie cât se poate de solida.

Primele doua cerinte sunt mai importante, pentru ca zona expusa norilor de gaz este mult mai mare decât zona care poate fi afectata de unda de soc , de sfarâmaturile proiectate sau de radiatia calorica . Într-o urgenta de acest tip, alegerea corecta a cladirii este de maxima importanta. Daca locuiti lânga amplasamente în care se lucreaza cu substante periculoase, trebuie sa luati deciziile în timp oportun si sa faceti aranjamente pentru orice situatie care impune masuri preventive. Date fiind diferentele între substantele periculoase, cantitatile implicate, tipurile de accidente, conditiile topografice si meteo, nu este posibil sa fie definite zonele de risc în termeni numerici universal valabili. Se poate presupune totusi ca, peste o raza de 7-10 Km fata de locul accidentului, nu exista un risc acut de intoxicare.

Protectia în propria casa

În cazul unui accident cu substante periculoase, toate camerele închise ofera o protectie foarte buna daca aerul contaminat poate fi tinut în exterior. Patrunderea aerului contaminat poate conduce foarte rapid la o crestere a nivelului toxic, periculos pentru sanatatea umana . Cum doza letala a unor substante este foarte mica, chiar si o expunere scurta poate constitui un pericol pentru sanatate. Protectia oferita de casa depinde, în primul rând, de etanseitatea usilor si ferestrelor. Închiderea rapida a ferestrelor si usilor poate preveni intrarea aerului contaminat în cladire . ferestrele moderne ( termopan ) pot reduce nivelul de poluant cu peste 90%, cele obisnuite cu aproximativ 50% ( cifrele date sunt pentru o perioade 1 ora )

La fel de importanta ca închiderea rapida a usilor si ferestrelor este si aerisirea dupa ce pericolul a trecut. Numai asa putem fi siguri ca orice substanta toxica ce ar fi putut intra în camera este eliminata.

Constructiile solide ofera o protectie buna împotriva sfarâmaturilor mai mari sau mai mici, care, dupa explozie puternica, pot fi proiectate la câteva sute de metri. Verandele si mansardele acoperite ( sau alte încaperi cu pereti sau tavane exterioare construite din materiale usoare) nu ofera protectie suficienta.

Nu iesiti afara, deoarece norii toxici contin gaze care, si în cantitati infime, pot reprezenta un pericol pentru sanatatea omului. Cum un accident chimic poate depasi rareori ca durata câteva ore, restrictiile aplicate cu privire la resursele si alimente sunt minore. Puteti totusi sa va sporiti protectia oferita de casa dumneavoastra daca faceti câteva simple adaptari.

Operatiile necesare pentru adaptare

Operatiile de adaptare sunt recomandate tuturor celor ce locuiesc :

Lânga amplasamente cu substante periculoase ;

Lânga drumuri si sosele pe care circula vehicule grele ;

Lânga patinoare, piste de bob, depozite de racire artificial si unele termocentrale.

Daca este posibil, alegeti o camera :

Care nu este localizata la subsol sau la nivel jos ;

Care are cât mai putine intrari si iesiri ;

Care nu are alte intrari, cum ar fi guri de ventilare ;

Care are fereastra pe partea opusa directiei pericolului.

Verificati aceasta camera în privinta etanseitatii pe o zi cu vânt puternic. Cautati mai ales

Crapaturile de la îmbinarile ferestrelor si usilor, precum si al tevile care strabat peretii, tavanele si podelele. Curentul de aer poate aparea, de asemenea, pe la prize si întrerupatoarele de lumina. Asemenea crapaturi pot fi lesne identificate cu ajutorul unei lumânari sau al unei tigari aprinse. Etansati toate aceste crapaturi si îmbinari. Aceasta operatie va economisi, de asemenea , consumul de combustibil pentru încalzire. Ferestrele termopan sunt mult mai eficiente decât cele normale si prin urmare, ar putea fi o alternativa pentru o siguranta crescuta. Oricum, este necesar sa aveti suficienta banda adeziva la îndemâna pentru etansarea usilor si ferestrelor în caz de accident.

Chiar si într-o camera foarte mica etansata , nu exista riscul sufocarii. Un adult are nevoie de aproximativ 1 m3 /h de aer. Într-o camera de 20 m2 înalta de 2,5 m exista 50 m3 de aer. Cum norul toxic este dispersat de regula în câteva ore ( 3-5 ) aceasta cantitate de aer e suficienta chiar si pentru câteva persoane. Daca este necesar, se poate suplimenta cantitatea de aer prin deschiderea unei usi catre o camera adiacenta ( etansata în prealabil ).

Problema adaposturilor de protectie civila

Un adapost de protectie civila este o constructie speciala ( situata la subsolul ), cu pereti si tavane de beton armat. Prin intermediul unui ventilator ( pompa), aerul poate fi adus din exterior printr-un filtru de nisip, purificat si introdus în adapostul închis cu o usa speciala din metal masiv. Datorita soliditatii deosebite a usii si pompei de aer, asemenea constructii ofera o protectie foarte buna împotriva radiatiilor, cioburilor de sticla si sfarâmaturilor proiectate. Adapostul este proiectat sa reziste chiar daca se darâma cladirea de deasupra lui. Datorita felului cum este construit, acesta ofera o protectie sigura împotriva oricaror explozii.

Cu toate acestea, o astfel de cladire nu este recomandata în caz de accidente industriale.

Filtru de nisip poate înlatura un mare numar de contaminanti chimici, inclusiv praful chimic, dar nu este garantat 100% pentru toti compusii chimici eliberati în urma unui accident. Operarea cu filtru de aer, care este în general recomandata atunci când se utilizeaza un adapost, are în unele situatii exact efectul advers. Adapostul poate fi umplut cu aer contaminat în câteva minute. Pentru a evita o astfel de situatie, pompele de aer nu trebuie pornite în aceste cazuri.

Chiar presupunând ca adapostul este necontaminat datorita faptului ca substantele toxice au fost retinute de filtru sau filtrele nu sunt folosite, trebuie luat în calcul un pericol secundar .

Faptul ca multe gaze eliberate într-un accident chimic sunt mai grele decât aerul poate face ca folosirea adaposturilor de la subsol sa devina o capcana periculoasa pentru cei care le folosesc. Gazele grele nu se ridica în aer si nu se dilueaza prin amestec cu aerul, ci se astern la suprafata pamântului, la etajele inferioare si subsoluri. Aceasta caracteristica de fluide gazelor grele este adeseori folosita în efectele speciale la concertele de muzica, unde se utilizeaza, însa substante absolut inofensive. În cazul în care gazele grele, toxice, sunt eliberate, este de asteptat ca încaperile de la subsoluri sa se umple cu ele datorita lipsei de circulare a aerului. Substanta toxica se disperseaza cu o viteza foarte mica. Chiar daca se presupune ca aerul în adapost este curat, fiecare persoana care foloseste adapostul introduce o mica cantitate de substanta atunci când intra pe usa, ceea ce duce la posibilitatea cresterii concentratiei la un nivel care afecteaza sanatatea.

Având în vedere aceste doua aspecte, si dat fiind ca o analiza imediata a substantelor nu este posibila, nu se recomanda în general utilizarea adaposturilor în caz de accidente cu substante periculoase. Se recomanda , în aceste situatii, folosirea unor încaperi situate cât mai sus si pe fata opusa celei din care apare pericolul.

Din aceste motive, utilizarea filtrelor de protectie la radiatii, care sunt foarte eficiente în cazul unui accident la o centrala nucleara, nu se recomanda atunci când se produce un accident care implica substante periculoase.

CE TREBUIE FĂCUT ÎN CAZ DE ACCIDENT CU SUBSTANŢE PERICULOASE

Protectia personala înainte de trecerea norului toxic

Daca a ramas suficient timp la dispozitie :

Luati lucrurile lasate afara (jucarii, rufe ) si animalele de companie în casa ;

Alarmati vecinii , fiti sigur ca persoanele care au nevoie de ajutor si copii sunt în siguranta;

Închideti serele;

Închideti animalele în grajduri;

Cautati un adapost în casa dumneavoastra sau într-un alt loc corespunzator;

Folositi o încapere din imobil situata cât mai sus, pe fata opusa pericolului;

Porniti radiourile si televizoarele;

Închideti toate ferestrele si usile (inclusiv intrarile în cladire);

Opriti toate ventilatoarele si sistemele de aer conditionat;

Puneti jaluzelele si obloanele(împotriva focului si obiectelor proiectate);

Evitati curentii de aer, verificati deschiderile hornurilor si al sistemelor de ventilare care lasa sa patrunda aerul extern;

Etansati ferestrele si usile cu banda adeziva;

Cautati o camera pentru adapost în interiorul cladirii, care sa aiba peretii cât mai grosi ( sa asigure protectie împotriva exploziei si obiectelor proiectate);

Nu sunati la numerele de urgenta pentru a obtine informatii;

Nu dati telefoane fara rost;

Daca în accident s-au eliberat substante inflamabile, deconectati imediat curentul electric.

Protectia personala pe timpul desfasurarii accidentului chimic

Ramâneti în camerele dumneavoastra sau în alte încaperi care ofera protectie;

Stati departe de ferestre ( în caz de explozie, zona din jurul ferestrei este cea mai periculoasa, datorita undei de soc si proiectari obiectelor);

Nu telefonati la autoritatile publice sau la amplasament;

Nu blocati accesul spre amplasament;

Nu stati afara ( pentru a evita contactul cu norul toxic); daca trebuie sa plecati, folositi prosoape ude pentru a va acoperi gura si nasul sau utilizati masca contra gazelor;

Nu porniti ventilatoarele sau aerul conditionat, chiar daca sunt prevazute cu filtre;

Alegeti pentru protectie camere( în interiorul cladirii) cu cât mai putine usi si ferestre si cu peretii cât mai grosi;

Folositi întotdeauna încaperile de la nivelele superioare( datorita acumularii substantelor periculoase la nivelele inferioare ale cladirilor);

Nu lasati sa intre aer din exterior;

Ascultati radioul si porniti televizoarele( statiile locale);

Ascultati anunturile care se fac la megafoane;

Protectia personala dupa ce norul toxic a trecut:

Asteptati semnalul de încetare a alarmei;

Aerisiti încaperile dupa ce semnalul de încetare a alarmei a fost dat;

Urmati instructiunile date de autoritatile publice ( prin radio, televiziune, ziare, notificari, posta, megafoane);

Lasati animalele în grajduri si nu le hraniti cu vegetale proaspete din zona,

Pâna când nu ati primit confirmarea ca pericolul a trecut;

Dupa trecerea norului toxic, din care contaminantii s-au depus pe sol si alte suprafete, trebuie sa :

Va scoateti încaltamintea înainte de a intra în casa;

Curatati podelele, radiatoarele , lampile, etc. cu cârpe umede; spalati ferestrele si pervazurile; curatati si aspirati covoarele ( utilizati numai aspiratoarele cu sistem de microfiltre!);

Faceti dus zilnic (spalati-va bine mâinile, parul si barba);

Spalati bine peretii exteriori ai casei si zona din jurul ei (cai de acces, trotuare, trepte, balcoane, terase etc.);

Aveti grija sa nu ridicati praful când faceti curatenie;

Nu mâncati fructe, legume si verdeturi crescute în curte;

Utilizati doar alimente sigilate( spalati bine sau îndepartati alimentele care ar putea fi contaminate!);

Asigurati-va ca copii mici nu introduc în gura obiecte contaminate ( în special în afara casei).


Document Info


Accesari: 3587
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )