Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
REGULI DE BAZA PENTRU PROTECTIA PERSONALA

Ecologie
REGULI DE BAZĂ PENTRU PROTECŢIA PERSONALĂ

Accidentele cu substante periculoase pot provoca stricaciuni foarte diferite. Recomandarile generale din acest ghid se refera doar la ceea ce trebuie facut ca prim raspuns. Dupa un accident, este esential sa respectati sfaturile date de autoritati cu privire la ce trebuie facut īntr-o situatie specifica. Intr-un accident cu substante periculoase, actiunile de prevenire sunt pasul critic pentru minimizarea pagubelor.Toate acestea sunt importante daca locuiti lānga un amplasament unde se utilizeaza substante periculoase. Operatorii de asemenea amplasamente au obligatia sa informeze populatia din vecinatate despre pericolele potentiale si masurile adecvate de raspuns īn caz de accident industrial. Nu ignorati asemenea informatii care, īn cazul unui accident, se pot dovedi de importanta vitala! Trebuie , de asemenea, sa cautati informatii despre riscul si pericolele potentiale la companiile care, īn conformitate cu riscul potential scazut, nu sunt obligate prin lege sa faca o informare expresa a personalului.

Crearea de stocuri de hrana si apa

Crearea de stocuri de hrana si apa trebuie privita cu seriozitate, fiindca sunt utile nu numai pentru situatiile de accidente industriale, ci si pentru alte tipuri de dezastre.

De ce crearea unui stoc de alimente nu este imperios necesara īn cazul unui accident industrial?

Contaminarea chimica persista , īn general, numai scurt timp( 15315d39p doar cāteva ore), de accea nu este necesar sa ramāi adapostit cāteva zile;

Criza de alimente nu va aparea atāta timp cāt alimentele pot fi aduse dintr-o zona necontaminata ( contaminarea chimica afecteaza doar o zona geografica mica )

Ca masura de pregatire si īn privinta altor urgente care pot aparea , mai īntāi trebuie sa fim siguri ca avem dwestule alimente pentru cāteva zile.

Trebuie sa aveti pregatite pentru asemenea situatii cel putin urmatoarele materiale:

Banda adeziva lata pentru a etansa usile si ferestrele ;

Folie de plastic pentru a etansa deschiderile de ventilare ;

Rezerve de medicamente de urgenta de prima necesitate ;

Ustensile de uz personal ;

Un radio pe baterii ;

Baterii de rezerva ;

Masca faciala cu filtru .

Protectia īn interiorul unei camere

Raspunsul rapid si potrivit poate fi esential pentru siguranta unei persoane īn cazul unui accident cu substante toxice. Ca īn toate urgentele, parasirea zonei periculoase este cea mai buna protectie. Datorita faptului ca un asemenea tip de accident apare prin surprindere , sunt asteptate probleme de trafic , care, asociate cu problemele familiale si cele sociale , fac , de cele mai multe ori , ca aceasta solutie sa nu fie viabila. Īn zonele dens populate, aceasta masura nu este recomandata de autoritati, datorita efectelor secundare inevitabile. Īntr-un asemenea scenariu, protectia oferita de propria casa este certa.

Un accident implicānd substantele periculoase poate rezulta īn cazul eliberarii substantelor toxice sau explozive. Acestea reprezinta un pericol aparte daca include gaze dense care, fiind mai grele decāt aerul, se raspāndesc la suprafata pamāntului ca un fluid. Aceste gaze pot intra īn īncaperile de la nivelurile inferioare sau subsoluri precum lichidele si se pot concentra īn canalele existente īn pamānt.

Un risc similar este asociat cu gazele explozive, care pot fi initiate chiar si de o mica scānteie ( de exemplu de la īntrerupator, telefon, frigider etc.). exploziile provoaca pericole chiar si īn exteriorul locului accidentului , datorita bucatilor de materiale care pot fi proiectate chiar cāteva sute de metri si provoca vatamari grave.

Un alt pericol īl reprezinta precipitatiile din norii toxici. Asemenea precipitatii pot aparea sub forma de cenusa, praf sau picaturi pe toata suprafata din jurul amplasamentului si īn caz de contact cu pielea, pot reprezenta un pericol pentru sanatatea umana.

Orice loc īntr-o cladire care este special destinat ca adapost trebuie sa īndeplineasca trei cerinte :

Īncaperea aleasa pentru adapost trebuie sa aiba cāt mai putine ferestre ;

Īncaperea trebuie sa fie localizata cāt mai sus posibil ;

Cladirea trebuie sa fie cāt se poate de solida.

Primele doua cerinte sunt mai importante, pentru ca zona expusa norilor de gaz este mult mai mare decāt zona care poate fi afectata de unda de soc , de sfarāmaturile proiectate sau de radiatia calorica . Īntr-o urgenta de acest tip, alegerea corecta a cladirii este de maxima importanta. Daca locuiti lānga amplasamente īn care se lucreaza cu substante periculoase, trebuie sa luati deciziile īn timp oportun si sa faceti aranjamente pentru orice situatie care impune masuri preventive. Date fiind diferentele īntre substantele periculoase, cantitatile implicate, tipurile de accidente, conditiile topografice si meteo, nu este posibil sa fie definite zonele de risc īn termeni numerici universal valabili. Se poate presupune totusi ca, peste o raza de 7-10 Km fata de locul accidentului, nu exista un risc acut de intoxicare.Protectia īn propria casa

Īn cazul unui accident cu substante periculoase, toate camerele īnchise ofera o protectie foarte buna daca aerul contaminat poate fi tinut īn exterior. Patrunderea aerului contaminat poate conduce foarte rapid la o crestere a nivelului toxic, periculos pentru sanatatea umana . Cum doza letala a unor substante este foarte mica, chiar si o expunere scurta poate constitui un pericol pentru sanatate. Protectia oferita de casa depinde, īn primul rānd, de etanseitatea usilor si ferestrelor. Īnchiderea rapida a ferestrelor si usilor poate preveni intrarea aerului contaminat īn cladire . ferestrele moderne ( termopan ) pot reduce nivelul de poluant cu peste 90%, cele obisnuite cu aproximativ 50% ( cifrele date sunt pentru o perioade 1 ora )

La fel de importanta ca īnchiderea rapida a usilor si ferestrelor este si aerisirea dupa ce pericolul a trecut. Numai asa putem fi siguri ca orice substanta toxica ce ar fi putut intra īn camera este eliminata.

Constructiile solide ofera o protectie buna īmpotriva sfarāmaturilor mai mari sau mai mici, care, dupa explozie puternica, pot fi proiectate la cāteva sute de metri. Verandele si mansardele acoperite ( sau alte īncaperi cu pereti sau tavane exterioare construite din materiale usoare) nu ofera protectie suficienta.

Nu iesiti afara, deoarece norii toxici contin gaze care, si īn cantitati infime, pot reprezenta un pericol pentru sanatatea omului. Cum un accident chimic poate depasi rareori ca durata cāteva ore, restrictiile aplicate cu privire la resursele si alimente sunt minore. Puteti totusi sa va sporiti protectia oferita de casa dumneavoastra daca faceti cāteva simple adaptari.

Operatiile necesare pentru adaptare

Operatiile de adaptare sunt recomandate tuturor celor ce locuiesc :

Lānga amplasamente cu substante periculoase ;

Lānga drumuri si sosele pe care circula vehicule grele ;

Lānga patinoare, piste de bob, depozite de racire artificial si unele termocentrale.

Daca este posibil, alegeti o camera :

Care nu este localizata la subsol sau la nivel jos ;

Care are cāt mai putine intrari si iesiri ;

Care nu are alte intrari, cum ar fi guri de ventilare ;

Care are fereastra pe partea opusa directiei pericolului.

Verificati aceasta camera īn privinta etanseitatii pe o zi cu vānt puternic. Cautati mai ales

Crapaturile de la īmbinarile ferestrelor si usilor, precum si al tevile care strabat peretii, tavanele si podelele. Curentul de aer poate aparea, de asemenea, pe la prize si īntrerupatoarele de lumina. Asemenea crapaturi pot fi lesne identificate cu ajutorul unei lumānari sau al unei tigari aprinse. Etansati toate aceste crapaturi si īmbinari. Aceasta operatie va economisi, de asemenea , consumul de combustibil pentru īncalzire. Ferestrele termopan sunt mult mai eficiente decāt cele normale si prin urmare, ar putea fi o alternativa pentru o siguranta crescuta. Oricum, este necesar sa aveti suficienta banda adeziva la īndemāna pentru etansarea usilor si ferestrelor īn caz de accident.

Chiar si īntr-o camera foarte mica etansata , nu exista riscul sufocarii. Un adult are nevoie de aproximativ 1 m3 /h de aer. Īntr-o camera de 20 m2 īnalta de 2,5 m exista 50 m3 de aer. Cum norul toxic este dispersat de regula īn cāteva ore ( 3-5 ) aceasta cantitate de aer e suficienta chiar si pentru cāteva persoane. Daca este necesar, se poate suplimenta cantitatea de aer prin deschiderea unei usi catre o camera adiacenta ( etansata īn prealabil ).

Problema adaposturilor de protectie civila

Un adapost de protectie civila este o constructie speciala ( situata la subsolul ), cu pereti si tavane de beton armat. Prin intermediul unui ventilator ( pompa), aerul poate fi adus din exterior printr-un filtru de nisip, purificat si introdus īn adapostul īnchis cu o usa speciala din metal masiv. Datorita soliditatii deosebite a usii si pompei de aer, asemenea constructii ofera o protectie foarte buna īmpotriva radiatiilor, cioburilor de sticla si sfarāmaturilor proiectate. Adapostul este proiectat sa reziste chiar daca se darāma cladirea de deasupra lui. Datorita felului cum este construit, acesta ofera o protectie sigura īmpotriva oricaror explozii.

Cu toate acestea, o astfel de cladire nu este recomandata īn caz de accidente industriale.

Filtru de nisip poate īnlatura un mare numar de contaminanti chimici, inclusiv praful chimic, dar nu este garantat 100% pentru toti compusii chimici eliberati īn urma unui accident. Operarea cu filtru de aer, care este īn general recomandata atunci cānd se utilizeaza un adapost, are īn unele situatii exact efectul advers. Adapostul poate fi umplut cu aer contaminat īn cāteva minute. Pentru a evita o astfel de situatie, pompele de aer nu trebuie pornite īn aceste cazuri.

Chiar presupunānd ca adapostul este necontaminat datorita faptului ca substantele toxice au fost retinute de filtru sau filtrele nu sunt folosite, trebuie luat īn calcul un pericol secundar .

Faptul ca multe gaze eliberate īntr-un accident chimic sunt mai grele decāt aerul poate face ca folosirea adaposturilor de la subsol sa devina o capcana periculoasa pentru cei care le folosesc. Gazele grele nu se ridica īn aer si nu se dilueaza prin amestec cu aerul, ci se astern la suprafata pamāntului, la etajele inferioare si subsoluri. Aceasta caracteristica de fluide gazelor grele este adeseori folosita īn efectele speciale la concertele de muzica, unde se utilizeaza, īnsa substante absolut inofensive. Īn cazul īn care gazele grele, toxice, sunt eliberate, este de asteptat ca īncaperile de la subsoluri sa se umple cu ele datorita lipsei de circulare a aerului. Substanta toxica se disperseaza cu o viteza foarte mica. Chiar daca se presupune ca aerul īn adapost este curat, fiecare persoana care foloseste adapostul introduce o mica cantitate de substanta atunci cānd intra pe usa, ceea ce duce la posibilitatea cresterii concentratiei la un nivel care afecteaza sanatatea.Avānd īn vedere aceste doua aspecte, si dat fiind ca o analiza imediata a substantelor nu este posibila, nu se recomanda īn general utilizarea adaposturilor īn caz de accidente cu substante periculoase. Se recomanda , īn aceste situatii, folosirea unor īncaperi situate cāt mai sus si pe fata opusa celei din care apare pericolul.

Din aceste motive, utilizarea filtrelor de protectie la radiatii, care sunt foarte eficiente īn cazul unui accident la o centrala nucleara, nu se recomanda atunci cānd se produce un accident care implica substante periculoase.

CE TREBUIE FĂCUT ĪN CAZ DE ACCIDENT CU SUBSTANŢE PERICULOASE

Protectia personala īnainte de trecerea norului toxic

Daca a ramas suficient timp la dispozitie :

Luati lucrurile lasate afara (jucarii, rufe ) si animalele de companie īn casa ;

Alarmati vecinii , fiti sigur ca persoanele care au nevoie de ajutor si copii sunt īn siguranta;

Īnchideti serele;

Īnchideti animalele īn grajduri;

Cautati un adapost īn casa dumneavoastra sau īntr-un alt loc corespunzator;

Folositi o īncapere din imobil situata cāt mai sus, pe fata opusa pericolului;

Porniti radiourile si televizoarele;

Īnchideti toate ferestrele si usile (inclusiv intrarile īn cladire);

Opriti toate ventilatoarele si sistemele de aer conditionat;

Puneti jaluzelele si obloanele(īmpotriva focului si obiectelor proiectate);

Evitati curentii de aer, verificati deschiderile hornurilor si al sistemelor de ventilare care lasa sa patrunda aerul extern;

Etansati ferestrele si usile cu banda adeziva;

Cautati o camera pentru adapost īn interiorul cladirii, care sa aiba peretii cāt mai grosi ( sa asigure protectie īmpotriva exploziei si obiectelor proiectate);

Nu sunati la numerele de urgenta pentru a obtine informatii;

Nu dati telefoane fara rost;

Daca īn accident s-au eliberat substante inflamabile, deconectati imediat curentul electric.

Protectia personala pe timpul desfasurarii accidentului chimic

Ramāneti īn camerele dumneavoastra sau īn alte īncaperi care ofera protectie;

Stati departe de ferestre ( īn caz de explozie, zona din jurul ferestrei este cea mai periculoasa, datorita undei de soc si proiectari obiectelor);

Nu telefonati la autoritatile publice sau la amplasament;Nu blocati accesul spre amplasament;

Nu stati afara ( pentru a evita contactul cu norul toxic); daca trebuie sa plecati, folositi prosoape ude pentru a va acoperi gura si nasul sau utilizati masca contra gazelor;

Nu porniti ventilatoarele sau aerul conditionat, chiar daca sunt prevazute cu filtre;

Alegeti pentru protectie camere( īn interiorul cladirii) cu cāt mai putine usi si ferestre si cu peretii cāt mai grosi;

Folositi īntotdeauna īncaperile de la nivelele superioare( datorita acumularii substantelor periculoase la nivelele inferioare ale cladirilor);

Nu lasati sa intre aer din exterior;

Ascultati radioul si porniti televizoarele( statiile locale);

Ascultati anunturile care se fac la megafoane;

Protectia personala dupa ce norul toxic a trecut:

Asteptati semnalul de īncetare a alarmei;

Aerisiti īncaperile dupa ce semnalul de īncetare a alarmei a fost dat;

Urmati instructiunile date de autoritatile publice ( prin radio, televiziune, ziare, notificari, posta, megafoane);

Lasati animalele īn grajduri si nu le hraniti cu vegetale proaspete din zona,

Pāna cānd nu ati primit confirmarea ca pericolul a trecut;

Dupa trecerea norului toxic, din care contaminantii s-au depus pe sol si alte suprafete, trebuie sa :

Va scoateti īncaltamintea īnainte de a intra īn casa;

Curatati podelele, radiatoarele , lampile, etc. cu cārpe umede; spalati ferestrele si pervazurile; curatati si aspirati covoarele ( utilizati numai aspiratoarele cu sistem de microfiltre!);

Faceti dus zilnic (spalati-va bine māinile, parul si barba);

Spalati bine peretii exteriori ai casei si zona din jurul ei (cai de acces, trotuare, trepte, balcoane, terase etc.);

Aveti grija sa nu ridicati praful cānd faceti curatenie;

Nu māncati fructe, legume si verdeturi crescute īn curte;

Utilizati doar alimente sigilate( spalati bine sau īndepartati alimentele care ar putea fi contaminate!);

Asigurati-va ca copii mici nu introduc īn gura obiecte contaminate ( īn special īn afara casei).

Document Info


Accesari: 3396
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )