Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Modalitati de descriere a populatiilor

Ecologie
Modalitati de descriere a populatiilor

Modurile īn care poate fi descrisa o populatie sunt diverse si depind de variabilele care trebuie luate īn considerare. Pentru descrierea indivizilor un 24424t1915y ei populatii se poate tine cont de mai multe aspecte.
Descrierea taliei individuale utilizeaza ca variabile lungimile individuale sau masele medii. De obicei se considera lungimea totala sau īnaltimea, dar īn cazul existentei unor particularitati morfometrice, pot fi utilizate dimensiuni alese conventional. De exemplu, pentru descrierea pestilor, masuratorile biometrice pot tine cont de lungimea totala (cap-coada) sau de lungimea standard (cap-baza pedunculului caudal). Daca se doreste estimarea productiei este necesara corelatia lungimilor cu valorile masei individuale.

Descrierea vārstei se realizeaza practic mai greu, mai ales la speciile care au o anatomie ce nu permitem "īnregistrarea" succesiunii sezoanelor sau a trecerii anilor pe anumite componente structurale. Exista īnsa atāt specii de plante cāt si specii de animale care permit o determinare relativ simpla a vārstei, fie la o examinare rapida, pe teren, fie prin analiza unor organe sau parti ale acestora īn laborator.

Descrierea abundentei unei populatii se poate realiza prin intermediul unor elemente cantitative sau semicantitative, utilizānd clase de abundenta. Se utilizeaza īn acest sens marimi obtinute si prelucrate prin metode statistice de esantionaj, cum sunt: efectivul numeric, biomasa, frecventa.

Abundenta se estimeaza prin raportare la o suprafata sau un volum. Īn sens semi-cantitativ, se utilizeaza relatii ce au la baza ordinul de marime dintre abundenta si frecventa, fara a se trece la o apreciere cantitativa exprimata īn valori absolute. Un exemplu de astfel de apreciere este utilizarea unei scari a abundentei si dominantei īn studiul unor ecosisteme ce presupun suprafete acoperite cu plante sau animale mai mult sau mai putin sedentare. O astfel de scara poate fi de forma:

0 - indivizi rari sau foarte rari;

1 - indivizi nu prea numerosi, grad de acoperire a suprafetei redus;

2 - acoperirea suprafetei īn procent de 20%-25%;

3 - acoperirea suprafetei cuprinsa īntre 25% si 50%;

4 - acoperire a suprafetei de 50%-75%;

5 - acoperire mai mare de 75%.

Pentru unele grupe de organisme se poate utiliza cotarea abundentei īn biocenoza propusa de Frontier (1991) pentru zooplancton. Aceasta metoda de apreciere se bazeaza pe o serie de clase de abundenta, stabilite īn functie de o progresie geometrica. Spre exemplu, pentru un esantion:

0. specie foarte rara: 1 -4 exemplare;

1. specie rara: 4 -18 exemplare;

2. specie destul de rara: 18 - 80 exemplare;

3.specie destul de numeroasa: 80 - 350 exemplare;

4. specie numeroasa: 350 - 1500 exemplare;

5. specie foarte numeroasa: 1500 - 6500 exemplare

Desi nu sunt precise, astfel de clasificari ale abundentei sunt utile īn descrierea unei populatii prin intermediul esantionajului, mai ales sub aspectul rapiditatii cu care se pot aplica si realizarii unei economii de timp ce poate fi utilizat de exemplu pentru realizarea unui numar mai mare de observatii care vor conduce la valori mai mari ale preciziei īn analiza statistica a datelor.

9.1. Descrierea statica a populatiei

Acest tip de descriere a unei populatii se refera la reprezentarea la un moment dat a unei populatii, adica descrierea instantanee. Elementele care sunt luate īn considerare sunt distributia statica a dimensiunilor (taliei), distributia vārstelor, raportul īntre sexe si altele, adica elemente care tin de structura demografica a populatiei.

Īn acest scop se utilizeaza de regula o histograma īn care fiecarei clase de vārsta reprezentate pe abscisa, īi corespunde o figura rectangulara a carei suprafata este proportionala cu efectivul clasei de vārsta sau cu frecventa aparitiei acesteia īn esantionaj.

Spre exemplu, īn cazul unor clase de vārsta de aceeasi amplitudine se poate construi o scara verticala a frecventelor, īn care suprafata dreptunghiurilor rezultate este proportionala cu īnaltimea acesteia, ceea ce permite masurarea īn acest mod a efectivelor sau frecventelor (figura 27 ).

Fig. 27. Exemplu de histograma a frecventelor claselor de vārsta ale unei populatii.

O astfel de histograma sau histograma a claselor de frecventa egala, prezinta īnsa inconvenientul ca avānd la baza studiul unui esantion, diversele clase de vārsta sunt reprezentate īn mod inegal, ceea ce determina, aspectul neregulat al histogramei.

De aceea este necesara īn unele cazuri realizarea unei extrapolari care permite īnlocuirea valorii efectivului cercetat al unei populatii (Ni) care apartine unei clase de vārsta i cu o medie calculata pentru aceasta clasa (N'i) pornind de la clasele imediat anterioare si succesive, valoare data de relatia:Mai dificila este alegerea numarului de clase ce vor fi reprezentate īn histograma, deoarece, daca numarul acestora este prea mic, o parte din informatie nu se cuantifica, iar daca numarul lor este prea mare, iar esantionajul este limitat, efectivul claselor de vārsta este redus si eroarea este mai mare.

9.2. Descrierea cinetica a populatiei

Acest tip de descriere a unei populatii este diferit de descrierea statica ce trateaza aspectul observatiilor realizate la un moment dat, dar īn acelasi timp descrierea cinetica nu este o descriere dinamica. Notiunile de statica, dinamica si cinetica sunt preluate din fizica. Statica defineste studiul echilibrului corpurilor lipsite de miscare (imobile), dinamica are ca obiect de studiu explicarea modului īn care se realizeaza miscarea, iar cinetica reprezinta, īn sens fizic, de fapt studiul miscarii.

Din aceasta perspectiva, studiul variatiei abundentei unei populatii, īn functie de timp este de fapt o abordare cinetica si nu una dinamica asa cum frecvent se īntālneste īn multe studii ecologice.

Descrierea cinetica a unei populatii (figura 28) are ca scop īnregistrarea fluctuatiei īn timp fie a abundentei, fie a unei structuri demografice cum este aceea a claselor de vārsta, fara īnsa a se īncerca reprezentarea explicita a variatiei acestei marimi prin cuantificarea factorilor care o determina.

Īn scopul descrierii cinetice a unei populatii se pot aborda doua strategii de cercetare clasica:

strategie de tip eulerian, care presupune instalarea unei statii fixe de cercetare pentru observarea evolutiei unei populatii prin prelevarea si studiul unor esantioane īn momente succesive; aceasta strategie poate fi utilizata pentru studiul unor populatii acvatice din categoria planctonului;

strategie de tip lagrangean, utila īn studiul unei populatii care se deplaseaza, prin care se deplaseaza punctul de observatie (cercetare) concomitent cu deplasarea populatiei studiate.

Un exemplu de astfel de tip de abordare a cineticii unei populatii sau a unei parti componente a acesteia īl reprezinta studiul cohortelor. Aceasta activitate este mai complexa decāt o simpla observare a evolutiei abundentei, deoarece presupune un studiu pe baza de esantioane, estimarea cantitativa (numerica) a supravietuirii si determinarea taliei medii individuale la un moment dat.

Fig. 28. Reprezentarea descrierii cinetice a unei populatii.

Descrierea dinamica a unei populatii ia īn considerare toate cauzele posibile capabile sa determine variatia abundentei populatiei, cohortei sau clasei de vārsta. Principalele procese luate īn acest caz īn considerare sunt:

reproducerea;

mortalitatea;

cresterea de la o clasa de dimensiuni la urmatoarea clasa de dimensiuni;

imigratia si emigratia.

O astfel de descriere a variatiei caracteristicilor structurale ale unei populatii este de fapt un proces de modelare a dinamicii astfel īncāt sa se poata realiza prognoza evolutiei variabilelor studiate.


Document Info


Accesari: 3116
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )