Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























POLUAREA IN ORASUL CERNAVODA

Ecologie




si Intelegerea si utilizarea conceptelor specifice ecologiei protectiei mediului.



Poluarea in orasul Cernavoda

Odata cu dezvoltare bazei ecologiei s-a pus problema crearii unui domeniu practic de dezvoltare propriu-zisa a problemelor de mediu si de aplicarea a solutiilor tehnice . Acest domeiu in plina evolutie este reprezentat de protectia mediului .

Protectia mediului are la baza elementele de structura si functionare a mediului precum si interpretarea modului in care sistemele ecologice "reactioneaza" la presiunea antropica .

Toate metodele tehnice de protectie a mediului neceasita interventia fortei de reglementare a statului prin intermediul elaborarii si aplicarii de standarde normative si instructiuni .

Protectia mediului este zona aplicativa a ecologiei ecosistemelor si constituie un domeniu practic necesar pentru diminuarea efectelor negative ale activitatii oamenilor asupra mediului si repararii daunelor produse .

Cestere exponentiala a populatiei umane a dus pe de o parte la dezvoltarea unor Instrumente de cunoastere stiintifice ,care sa-i provoace stoparea fenomenelor de degradare .

Pentru a putea lua masuri practice de reducere si combatere a unor fenomene negative ca :poluarea ,ertoziunea solului , disparita speciilor de plante si animale etc. ,ingineria mediului face referire la interpretarea clasica .Reglementarile aplicate fie la nivel national ,fie la nivel international , privesc in mod separat apa , aerul , solul .plantele si animalele ,sanatatea umana .

In orasul in care traim putem vorbi de un lung sir de poluatori care afecteaza factorii naturali de mediu si odata cu acestia sanatatea si viata oamenilor ce locuiesc in acest mediu poluat .

Facorii de poluare existenti , aici , sunt foarte diversificati . Datorita existentei unei centrale nucleare de producere a elecrticitatii , orasul Cernavoda e predispus pericolului poluarii mai mult decat alte orase din tara .Totusi , pentru ca e un oras mic locuitorii ar trebui sa fie mai intelegatori si sa-si mentina locul in care-si desfasoara activitatile zilnice si in care isi cresc copii .

Alti factori de poluare sunt proveniti pe langa rezidurile si noxele venite de la centrala infiltrate fie in apa ,fie raspandite in aer ,cele rezultate in urma depozitarii nepotrivite a deseurilor.

Aceasta greseala e facuta atat de cei care cred ca le-au depozitat intr-un loc corect , dar de fapt nu e bine amenajat ,ori de cei care nu au inteles nici acum importanta igienei si pastrarea mediului in bune conditii .Va dura probabil mul timp pana cand vom intelege ca problema mediului este de fapt problema noastra , este intadevar o problem,a de mentalitate .

Ecosistemele naturale nu produc deseuri . Plantele moarte, cadavrele animalelor , cochiliile melcilor , valvele scoicilor ,scheletele ,dejectiile ,parul ,copitele ,coarnele sunt transformate de microorganismele descompunatoare , material organica fiind mineralizata si readusa astfel in circuitul biologic .

Dezvoltarea industriei si a agriculturii a insemnat si producerea unor cantitati din ce in ce mai mari de deseuri . Pentru multe dintre acestea degradarea biologica nu e posibila ,bacteriile nu si-au activate inca enzimele sa descompuna materiale sintetizate de om .Dar trebuie sa facem ceva cu deseurile produse in orase , altfel vom avea ocazia sa ne sufoce .Cel putin unele deseuri ar trebui refolosite , altele trebuie distuse prin ardere iar majoritatea trebuie depozitate in conditii de siguranta ,atfel incat sa nu polueze mediul . Dar aceste lucruri ,aici ,in Cernavoda sunt departe de a fi macar gandite .Asa cum am vazut undeva intre Posta de sus si Scoala nr.2, ,gunoaiele nu numai ca nu sunt puse pe categorii dar ghenele desi sunt goale acesteaza c pe jos .Mai are rost sa intrbam de ce ? aici sigur e vorba de mentalitate si de nepasarea unora dintre noi .Un mare adevar este acele ca dorim sa vedem efectele schimbarii dar fara sa ne schimbam pe noi insine. In acest caz orice efort este in zadar



In Romania in comparatie cu alte tari ,predomina deseurile reprezentate de de materii organice (mai ales de natura menajera), pana la 60-70%de trei ori mai mult ca in S.U.A.si de patru ori mai mult ca in Marea Britanie .

Deseurile menajere si deseurile stradale predomina cel mai mult in Cernavoda . Pe langa un aspect de nedecris pot poduce si nenumarate probleme de sanatate celor care vin in contact cu acestea . Dealtfel , gropile de gunoi trebuie atent alese pentru ca in urma infiltratiilor se pot produce poluari sau panzei freatice sau daca exista a apelor din apropiere .

Desi deseurile menajere (hartie ,carton ,plastic ,metale ,carpe, sticla ,resturi ceramice etc. ) si deseuri stradale (dejectii animale ,frunze ,ambalaje ) cat si celelalte sunt catalogate drept deseuri periculoase , care ,datorita unor insusiri speciale prezinta riscuri pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu ,chiar si dupa ce au fost tratate ori dupa ce s-au degadat .

Depozitarea deseurilor e una dintre cele mai dificile probleme care se pune in domeniul protectiei mediului .Intr-un sistem de gospodarire integrat a deseurilor se tine seama de urmatoarele aspecte :

cantitatea de deseuri creste continuu ,capacitatea depozitelor exiztente scade , iar construirea de noi depozite e foarte costisitoare

o parte a deseurilor se poate refolosi (mai ales metale ca : aluminiu , cupru , zinc , plumb dar si hartia , sticla materialul plastic) acesta poate oferi locuri de muca daca exista intreprinzatori capbili sa organizeze colectarea deseurilor refolosite ;

exista multe posibilitati de gospodarire a deseurilor ;

trbuie reduse costurile de colectare , transport si depozitare ;

resursele naturale trebuie protejate si conservate .

In ceea ce priveste aspectele de mai sus orasul nostru e cu mult departe si demonstratia o avem la fiecare intersectie sau colt de strada ,asa cum e si in cazul de mai jos .E o zona cunoscuta ,aglomerata deoarece e situate in apropierea unei scoli dar si intre niste blocuri locuite . Nimeni nu ia insa nicio initiativa ; nici autoritatile , prin sanctionaea celor ce nu respcta legea , nici cei carora gunoaiele le stau sub nas , dar care se pare ca nu-I deranjeaza cu nimic a cest aspect devreme ce continua sa arunce gunoaiele de pe balcoane .Din acest motiv nu putem spera ca ceva se va schimba in bine .Schibarea inseamna intai de toate vointa iar aceasta deocamdata lipseste cu desavarsire .



Deci si amplasarea gropilor de gunoi trebuie sa indeplineasca niste conditii:

sa fie situate la 500-1000m distanta de sursele de apa ;

amplasarea trebuie fecuta cu acordul organelor sanitare si inspectoratelor pentru protectia mediului ;

pamantul de pe fundul depozitului trebuie impermeabi-

lizat pentru a evita infiltratiile in freatic ;

staturile successive de gunoaie , de grosimi de 20 cm trebuie acoperite cu materiale adecvate ;

se monteaza garduri de sarma care impiedica vantul sa spulbere resturile foarte usoare ;

trebuie prevazute instalatii pentru stingereaincendiilor;

atunci cand depozitul s-a umput trbuie a coperit cu pamant ; ulterior terenul poate fi folosit pentru agricultura ,plantatii forestiere ,parcuri sau terenuri de sport .

Compostarea deseurilor

Este o metoda aplicata pentru deseurile menajere ,in uzine de compostare .Gunouiele bogate in substante organice sunt supuse actiunii microorganismelor descompunatoare . Rezulta un produs numit compost , care este folosit ca ingrasamant agricol; Compostarea e un process de descompunere biologica aeroba prin care pe de o arte ,o anumita cantitate de materie organica e oxidata pana la bioxid de carbon si apa .Acest process se realizeaza la o anumita distanta de oras .

Arderea deseurilor


Prin ardere deseurile sunt neutralizate ,distruse si nu main creeaza probleme de mediu . Arderea fara adaos de combustibil e ieftina , dar in anumite cazuri este necesara folosirea gazului natural sau a pacurei .Avantajele arderii gunoaielor sunt :

distrugerea rapida sicompleta ;

spatiile de ardere nu necesita spatii mari ;

gazele de ardere pot fi purificte ;

cenusa rezultata poate fi retinuta in instalatii ;

se poate folosi caldura obtinuta prin ardere .

Exista insa si dezavantaje

construirea si intretinerea statiilor de ardere sunt costisitore ;

personalul trebuie sa fie bine instruit di calificat ;

depozitarea zgurei si acenusii

.

Reciclarea deseurilor

Refolosirea deseurilor nu ester o actiune atat de simpla ,reusita ei depinzand atat de posibilitatea de a aduna si sorta deseurile , cat si de posibilitatea utilizarii lor ca materie prima in industrie .In orice ecosistem natural ,reciclarea materiei organice moarte nu e foarte eficienta .In orice momentcineva este pregatit sa foloseasca restirile organice aflate in diferita faze de descompunere , astfel ca , asa cum mentionam si mai inainte; deseurile nu se acumuleaza .Practic ele nu exista !

In concluzie reciclarea deseurilor asigura o solutionare a contradictiei dintre cerintele procesului de crestere economica si caracterul restrictive al resurselor .Dealtfel ne putem baza foarte bine pe teoria unui cunoscut savant care spunea ca "in natura nimic nu se pierde ,nimic nu se castiga ci totul se transforma ".

Pentru a atinge aceste cote inalte de civilzatie mai avem de lucrat la personalitea noastra ca oameni si la mentalitate .Fara putin efort ,totul e in zadar .De fapt nici nu e ata t de greu sa punem in practica normele propuse , insa suntem urmariti de un nor de delasare . Puterea sta doar in noi ,noi trebuie sa o materializam.

Trebuie sa facem main mult daca vrem sa traim sanatosi intr-un oras main curat





Document Info


Accesari: 3823
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate




Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )