Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Studiul ecosistemului de pe raul Pasarea, intre podul de piatra si stavilar


Studiul ecosistemului de pe raul Pasarea, intre podul de piatra si stavilar


1.Biotopul

Adancimea raului este mica ( 3-5 m ) . Nivelul este oscilant, in functie de cantitatea de percipitatii , cantitatea de apa pierduta prin evaporare si consumul biologic.

Reactia ionica ( pH-ul ) este variabila in curusl anului, dar in general este bazica.In timpul zilei , apa poseda o stratificare termica:temepratura avand valori mai mari la suprafata apei.In timpul noptii, apa se raceste la suprafata, favorizand formarea curentilor de convectie care( circuland vertical ) contribuie la uniformizarea teperaturii in masa apei. Iarna, raul se acopera cu un strat de gheata sub care temperatura creste catre fundul apei.Miscarea verticala a apei in cursul a 24 de ore contribuie si la oxigenarea ei. Oxigenarea se ralizeaza prin dizolvarea oxigenului atmosferic ( O2 ) si prin activitatea producatorilor primari.Ziua, apa de suprafata este suprasaturata in oxigen ( O2 ), mai ales la suprafata. Concentratia de oxigen scade catre fundul apei ca urmare a activitatii organismelor bacteriene reducatoare, iar noaptea, concentratia oxigenului scade in toata masa apei ca urmare a respiratiei intense a organismelor animale si vegetale.

2. Caractere biocenotice

Adancimea apei este mica si , pe aproape toata intinderea raului , se afla plante submerse: penita -myriophyllum verticillatum ; cosorul - ceratophyllum demersum)

La mal, exista o centura de plante macrofite palustre formata din trestie (phragmites comunis) si papura (typha latifolia). In larg, se gasesc diferite specii de plante cu frunze plutitoare fixate prin radacini, cum ar fi broscarita (potamogeton natans ) sau nefixate ( lintita- lemna trisulca) si plante submerse .

Planctonul este diversificat si variat pe sezoanele anului .Fitoplantctonul se compune din alge verzi, alge albastre si alge fitoflagelate(euglena viridis).Zooplactonul este format din populatii de cladocere, capepode si zooflagelate.

Pe plante, traiesc oligochete ( lipitoarea- hirudo medicinalis), melcul limnea (limnaea stagnalis) si diferite larve de insecte.Pe fundul apei traiesc melci, scoici, diferite larve de insecte, etc.Nectonul este reprezentat prin popultii de babusca(rutilus rutilus), caras(crassius carassius) si rosioara(scardinius erythrophthalmus).

Raul Pasarea este populat si de diferite specii de broaste:brotacelul-hyla arborea, broasca verde raioasa-bufo viridis, broasca de lac – rana esculenta.

Dintre reptile se pot intalni : broasca testoasa de apa ( emys orbicularis)serpi de apa, soparle verzi..

Dintre pasari , pot fi observate: barza alba-ciconia ciconia ; egreta mica-egretta garzatta; pescarusi, rate, gaste etc.Fiind aproape de periferia orasului, raul este populat de numeroase grupuri de pasari domestice( gaste din rasa Emden, rate –Pekin si Ruen ).In stuf traieste pitulicea fluieratoare(phylloscopus trochillus).

Mamiferele sunt reprezentate prin sobolanul pitic – micromys minitus si sobolanul de apa- arvicola terrestris ).3. Poluarea raului Pasarea cu deseuri menajere

Locuitorii din limita sudica a orasului Zimnicea arunca, in mod frecvent, gunoaiele in raul Pasarea.Am studiat acest fenomen, pe portiunea cuprinsa intre podul peste care trece calea ferata si stavilar.Intre aceste puncte de reper, se mai afla un alt pod peste ce trece soseaua care face legatura intre oras si port.

Intre cele doua poduri , se observa o vegetatie bogata la malul apei si numeroase grupuri de pasari salbatice si domestice.Intre stavilar si podul peste care trece soseaua care face legatura intre oras si port, se pot observa in apa numeroase bidoane , pungi , cutii de conserve, animale moarte, etc, deoarece locuitorii obisnuiesc sa se arunce gunoaie menajere si gunoi de grajd, sub pod . O buna parte dintre aceste gunoaie, mai ales materialele plastice, sunt rezistente la actiunea bacteriilor, reciclandu-se foarte greu pe cale naturala.Aceasta inseamna pentru vegetatie un proces ireversibil de moarte lenta, dar si un loc favorabil dezvoltarii numerosilor germeni patogeni..

La stavilar, mai ales in zilele calduroase , locuitorii spala masini si covoare.Aceasta este locul in care se obisnuieste sa fie adapate turmele de animale.Detergentii folositi si reziduurile petroliere polueaza apa si se observa adesea o spuma care persista uneori pana in lunile noimebrie-decembrie.

4. Propuneri pentru diminuarea poluarii cu deseuri menajere

Conform Legii nr.137/1994, Primaria este obligata sa atentioneze cetatenii, sa amplaseze placute indicatoare care sa avertizeze populatia cu privire la aruncarea gunoaielor in locuri neamenajate in mod special sau pe malul raurilor.Cred ca este nevoie de placute indicatoare si la stavilar, pentru a avertiza populatia sa evite spalatul masinilor si al covoarelor, deoarece prin gradul inalt de poluarea apei s-a ajuns la distrugerea florei microbiene care contribie la autoprificarea apei.O alta masura ar fi difuzarea de spoturi publicitare pe postul local TV sau a anunturilor care sa avertizeze populatia asupra pericolului de poluare a apelor de suprafata cu gunoaie

menajere, gunoi de grajd, detergenti, reziduuri petroliere, etc.

Cred ca ar fi necesara si sprijinirea cadrelor didactice in realizarea noilor educatii, in special educatia pentru mediu.In acest scop administratia locala poate desfasura, diferite activitati in colaborare cu scolile si clubul copiilor: simpozioane, expozitii, seminarii, dezbateri, vizio-nari de filme documentare, etc.Sper ca aceste masuri vor fi luate, spre binele tuturor si am convingerea ca administratia locala va gasi si alte masuri pentru diminuarea poluarii.

Bibliografie:

1.Bogoescu C., Dabija Al., Sanielevici E., -“Atlas zoologic”, E.D.P. Bucuresti 1980

2.Popovici L., Moruzi C., Toma I.-“Atlas botanic”, E.D.P. Bucuresti 1985

3.Meirosu E., Dragan N., Tomescu N.-“Chimia mediului si a calitatii vietii”, Editura LVS Crepuscul Ploiesti 2000

4.Mohan G., Aredelean A.-“Ecologia si protectia mediului “, Editura Scaiul Bucuresti 1993


Document Info


Accesari: 64
Apreciat: hand icon

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )