Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Terra in pericol

Ecologie
Terra in pericol

Conditionarea omului de catre natura este evidenta sub multiple aspecte, influenta exercitata de om asupra acesteia fiind perceputa ca un fenomen global("incalzire globala", poluarea mediului, consumarea resurselor etc.) predominant negative.
Topirea ghetarilor, subtierea stratului de ozon si incalzirea globala sunt doar cateva din 333h71d tre anomaliile provocate de poluarea mediului inconjurator.

Incalzirea globala este principala consecinta nefasta a poluarii mediului.

E foarte probabil sa fii multumit pe deplin de viata pe care o duci. Insa aceasta viata fara griji ascunde imens de multe motive de ingrijorare excluse pentru moment din lista ta de prioritati. Masina ta consuma benzina, iar noxele pe care le emite, alaturi de alte cateva miliarde de vehicule, duce la bine cunoscutul effect de sera.

Avionul mai traseaza o linie peste stratul de ozon si asa "zgariat" de alte aeronave.

Pentru salariul pe care urmeaza sa il incasezi firma in cauza polueaza mediul inconjurator departe de ochii tai in zonele necunoscute din tarile lumii a treia.

Conform unor studii de specialitate, consecintele poluarii excesive se anunta a fi unele cu adevarat extreme: din cauza excesului de dioxid de carbon din atmosfera, Pamantul altfel in jurul Soarelui, pana in 2050, vor ramane 54% din ghetarii care erau in 1950, iar pana in 2100, resursele de titei si gaze naturale vor fi epuizate, din cauza exploatarilor uriase. Mai mult, unii biologi afirma ca o serie de specii de pasari din Scandinavia au suferit adaptari radicale fata de efectul de sera predominant in nordul Europei. Mentinerea starii de aparenta indiferenta a autoritatilor guvernamentale fata de acest "flagel" poate atrage dupa sine inundatii, maladii incurabile si alte calamitati care ameninta omenirea.

Procentul cu care suprafata de gheata di Antarctica s-a micsorat din 1978 pana in ziua de astazi este de 9%.

Nivelul de crestere al apelor din jurul Groenlandei, inregistrat ca rezultat al topirii ghetarilor este de 7 metri.

Datorita incalzirii globale si, implicit, a topirii ghetarilor din ultimul secol Oceanul Planetar a crescut cu 20 de cm.

100 de milioane de oameni traiesc in present la cel mult 3 metri de zonele de tarm, fiind supusi cresterii nivelului oceanelor.

Nivelul de crestere a temperaturii Oceanului Planetar, dupa o eventuala disparitie a coralilor, este de 29 de grade Celsius.

Diferite actiuni antropice, cum ar fi amenajarile hidroameliorative, hidroenergetice, exploatrile miniere, amplasamentele industriale, defrisarile si incendiile, precum si alte fenomene datorate omului, contribuie la modificarea peisajelor foarte frecvent, intr-un sens negative. Prin degradarea peisajelor are loc o saracire estetica a acestora.

Exista insa si exemple de tari cu traditie in ocrotirea mediului, cu o legislatie adecvata si un inalt grad al cunostiintei civice: Regatul Unit, Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria, Elvetia, Franta, Spania.

Insulele coraligene sunt printer cele mai expuse dezechilibrelor naturale. In anumite regiuni atolii de corali "scad" sensibil in timp. Este cazul unor insule din Oceania(inclusiv "Marea Bariera de Corali" din estul Australiei), insulele Maldive("paradis turistic" amenintat cu distrugerea).

In mod similar sunt amenintate si alte tipuri de peisaje, cum ar fi: deltele, ghetarii continentali, lacurile.

Una dintre problemele raporturilor dintre om si natura o reprezinta ceea ce a fost numit "cercul care se inchide". In conditiile in care natura primeste deseuri, "cercul nu se inchide", deoarece deseurile nu revin in pozitia initiala a circuitului. Daca natura primeste "deseuri utilizabile", care pot fi incluse in circuitele naturale initiale "cercul se inchide".Diminuarea stratului de ozon, fenomen cunoscut si studiat in ultimile doua decenii, are efecte deosebite asupra patrunderii radiatiilor ultraviolete pana la suprafata terenului, care afecteaza lumea vie. S-a observat ca stratul de ozon sete consumat din cauza poluarii aerului: zborul supersonicelor si ridicarea in atmosfera a moleculelor de clor-fluor-carbon (CFC), produse de industria chimica si de utilaje frigotehnice.

Despaduririle genereaza disparitia faunei, pasunatul excesiv este sursa de degradare a solului, eroziunea versantilor este consecinta interventiilor antropice, vulcanii reprezinta o cauza naturala de degradare a mediului.

Protectia plantelor si animalelor se realizeaza in anumite rezervatii si parcuri naturale. Acestora li se aociaza frecvent si protectia unui anumit peisaj.

Ocrotirea speciilor de flora si de fauna, precum si a celor de peisaj, raspund unei cerinte mai largi de protectie a mediului, care poate fi numita "protectia diversitatii".

Sub raportul diversitatii fenomenele care au elemente de unicat sunt: pesteri,forme de relief, asociatii vegetale, constructii antropice, realizari tehnice traditionale etc.

Protectia reliefului impotriva fenomenului de "eroziune accelerata" se poate realize prin construirea unor lucrari ameliorative, plantari forestiere, prin reducerea exploatarii agricole a terenurilor etc.

Protectia reliefului constituie elemental initial al protejarii peisajului, deoarece relieful, constituie suportul acestuia si a componentelor sale (sol, vegetatie, ape etc.).

Prin protectia peisajelor se realizeaza pastrarea unor anumite suprafete cu elemente naturale conservate in starea lor initiala.

Un grad avansat de complexitate il reprezinta protectia mediilor si peisajelor cu un anumit specific. Printer acestea ar fi: deltele (ex.Delta Dunarii,Delta Nilului); tarmurile cu mangrove, foarte mult afectate de constructiile realizate in lungul litoralului si foarte sensibile la poluare; insulele coraligene, care reprezinta adevarate laboratoare vii ale naturii; peisajele glaciare si ele in transformare si, uneori, in degradare, foarte sensibile la modificarile climatice; peisajele forestiere.

Domeniile protectiei mediului sunt foarte mult interconectate si, in realitate, exista un singur domeniu major: mediul inconjurator al planetei noastre.

Un element deosebit al raporturilor dintre mediul inconjurator si dezvoltarea societatii il constituie intelegerea caracterului determinant al dezvoltarii durabile. In acest context, cerinta dezvoltarii fata de mediu o constituie asigurarea pentru generatiile viitoare a unor conditii de existenta favorabile si a unor resurse naturale neepuizate. Dezvoltarea durabila presupune protectia si conservarea mediului inconjurator, pe de o parte si utilizarea rationala, cantitativ si calitativ, a resurselor naturale, pe de alta parte.

Delta Dunarii-rezervatie a biosferei

Delta Dunarii este un teritoriu cu o mare diversitate a materiei vii, in plina transformare, ca intr-un adevarat "laborator" al naturii. Diversitatea si bogatia faunei (pesti, pasari, mamifere) au atras exploatarea ei nerationala. Pentru a se conserva anumite specii rare si datorita intresului pentru diversitatea biologic ape care o are, a fost inclusa in proiectul international de conservare a biosferei.loading...
Document Info


Accesari: 4436
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )