Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ACTIVITATEA DE EXTRACTIE - IMPACT ASUPRA RAULUI PRAHOVA-TELEAJEN

Geologie


Activitatea de extractie - impact asupra raului Prahova - Teleajen

1. Date generaleIntreg subbazinul hidrografic Prahova - Teleajen are o suprafata de 3738 kmp si face parte din bazinul Ialomita - Buzau, cuprins intre localitatile Predeal si Adancata. Respectiva suprafata acopera 79% din suprafata administrativa a judtului prahova.

Structura geologica pe care raurile Prahova - Teleajen isi au cursurile se caracterizeaza prin depozite de pietrisuri grosiere de varsta Olocen la partea superioara a conului aluvionar, cu grosimi de 10-40m (constituind acviferul freatic), mai in adancime (50-120m) gasin 636g67g d formatiuni permeabile de tip nisipuri si pietrisuri de varsta Pleistocen-inferior, nivel ce constituie acviferul sub presiune al stratelor de Candesti, cu o grosime de 5-10m. Intre cele doua nivele permeabile se gaseste un pachet de sedimente de varsta Pleistocen-mediu, cu grosimi relativ mari, de 40-50m.

Reteaua hidrografica puternic dezvoltata formeaza un bazin cu orientare NV-SE.

Raul Prahova este raul din sudul Romaniei ce izvoraste din Muntii Bucegi si se varsa in raul Ialomita. Pana la varsare parcurge 193 km.

Raul Teleajen izvoreste din Masivul Ciucas si strabate pana la varsarea sa in raul Prahova 122  km.

2. Surse de poluare

Fig 1. Rafinaria de la Brazi

In judetul PH, una din  principalele surse de poluare a acestui bazin hidrografic sunt hidrocarburile ce se extrag si sunt prelucrate in marile rafinarii din zona, printre care amintesc Rafinaria Brazi si Rafinaria Petrotel numita si Teleajen chiar daca de obicei este o poluare accidentala.

Alte surse de poluare ale raurilor sunt:

Apele reziduale provenite din industrie- in special minerale grele-Pb, Hg;

Ape reziduale provenite din locuinte;

Apele provenite din agricultura- acum nemaifiind un pericol mare deoarece irigatiile sunt rare;

3. Impactul extractiei asupra raului Prahova- Teleajen

Extractia de titei si gaze naturale din judetul PH se desfasoara in doua structuri petroliere:

Baicoi;

Boldesti Scaieni;

Ca asezare geografica, perimetrul de extractie a petrolului se afla de o parte si alta a raurilor Prahova si Teleajen.

Deoarece apa acestor rauri este folosita pentru alimentarea cu apa potabila, alimentarea cu apa industriala, acestor rauri (si nu numai) le este urmarita evolutia calitatii apei.

In urma unei prelevari geochimice din apa acestor rauri s a constatat ca s-au gasit valori peste limita admisa a urmatorilor poluanti:

Hidrocarburi;

Materii in suspensie;

Amoniu;

Azotati;

Plumb;

Clorururi;

Numai in anul 2007 sucursala Petromului - Petro-Brazi, a evacuat in raul Prahova un volum de 6,118 mil mc de ape uzate, insuficient epurate de statia de epurare proprie.

Deasemenea in urma prelevarii probelor si analirazii, s-a constatat ca apele au sectoare cu calitati ale apei diferite. In zoneleunde se fac deversari in rau, cantitatea de plouant este mult mai mare, pierzandu-si din cantitatea mare de pluant in aval. La fel de poulate sunt si zonele unde sunt scapari accidentale ale hidrocarburilor in aceste rauri.

Poluantii ce ajung in rau nu sunt proveniti doar din deversari sau accidente directe (ce ajung direct in cursul raului), ci sunt si poluanti ce au infestat initial solul si care odata ce au ajuns acolo, sunt prinsi in circulatia apelor si purtati pana in malurile raurilor.

4.Masuri si actiuni intreprinse in scopul prevenirii, ameliorarii si reducerii poluarii cu hidrocarburi

Principala problema identificata o reprezinta lipsa unei strategii care sa contina si o componenta ce are pe prim plan combaterea poluarii cu hidrocarburi sau as zice eu "igiena la locul de munca" si respectarea tuturor normelor, fara a arunca ce nu mai este folositor "in curtea vecinului" sau fara a face probleme atunci cand sunt deja suficiente.

Marile rafinarii din apropierea raurilor Prahova-Teleajen au incercat in anul 2006 oreconstructie ecologica a sondelor ce le au in propietate, pe o suprafata de 3600 mp care se pare ca functioneaza.

Lucrarile de modernizare au constat in:

Modernizarea instalatiei  de tratatie a gazelor reziduale ;

Lucrare deaparare-  mal raul Teleajen;

Test pilot de recuperare a produselor pertoliere de pe suprafata apei freatice care inevitabil ajungeau si in raurile amintite;

5. CONCLUZII

Pentru o mai putina cantitate de hidrocarburi in raurile Prahoha-Teleajen marile firme ce se ocupa cu extractia titeiului si prelucrarea acestuia trebuie sa tina cont si de urmarile deversarilor acestora, sau de actionarea rapida in cazul unui accident si decontaminarea zonei;

Instalatiile de prelucrare si transport a hidrocarburilor reinoite ar diminua mult sau de ce nu,   ar reduce total cantitatea de hidrocarburi ce ajung in rauri;

Se pare ca in viitorul apropiat raurile Prahova-Teleajen nu vor avea apa fara hidrocarburi iar de ceilalti contaminati nici vorba sa nu i mai contina.

REFERAT

ACTIVITATEA DE EXTRACTIE - IMPACT ASUPRA RAULUI PRAHOVA-TELEAJEN


Document Info


Accesari: 4600
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )