Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Clasa HIDRISOLURI(HD)

Geologie


Clasa HIDRISOLURI(HD)

-soluri hidromorfe-orizont Gr sau W-stagnic(primii 50cm), si orizont A limnic(Al) sau orizont histic - T submers.

1.Gleisoluri-soluri gelice si o parte din lacovisti(cambica, tipica, mlastinoasa, salinizata, alcalizata)



Elemente diagnoza: cu orizont O si A(Am, Ao, Au) cu proprietati gelice(orizont Gr) in primii 50cm.

Raspandire: in zona de stepa, silvostepa, forestiera-2.5% din suprafata tarii. Subtipul cernic - sau humicogleice ocupa suprafete mari in Campia de Vest

Conditii formare- sunt apele freatice stagnante ce nu depasesc 1.5m nesalinizate. Relieful - lunca neinundabila, campii joase si umede, terase si depresiuni. clima umeda si rece cu precipit >650mm, temp 6-7grade, regim hidric freatic stagnant sau veget ierbacee alcat din plante higrofite.Procese pedogenetice caracteristice sunt procesele de gleizare determinate de prezenta excesului de apa de provenienta freatica, care duc la formarea unui orizont Gr gleic de reducere, a cauri limita superioara se afla in primii 50cm. In conditiile unui climat mai rece humificarea este mai slaba. Alcaturiea profilului- Gleiosolurile au urmatoarea succesiune de orizonturi pe profil: Ao(Am, Au) A/Go-Gr. Ao - deschis la culoare, 15-30Cm. A/Go grosimi variabile in functie de adancimea apei freatice - 20-25cm. Textura - mijlocie sau fina, nediferentiata sau slab diferentiata pe profil. Structura - grauntoasa. Fertilitate: - variabila , cele mai fertile fiind subtipurile cernic si molic.2.Stagnosolurile(SG)

-soluri pseudogleice sau stagnogleice-sol pluvial hidromorf. Orizont stagnic W primii 50cm, orizont A/E, 50CM din partea superioara a orizontului B.Raspandire: Zona forestiera, umeda.Formare: excesul de apa stagneaza deasupra rocii din materialul parental, textura fina, ca luturi, argile, depozite loessoide. S-au format pe forme de relief plane sau depresionare in zone de deal, podis, campii umede, depresiuni. Climat: umed, precipit 600-900mm, relativ rece, temperat 7-10grade. Veget: paduri de cer, stejar pedunculat. Procese pedogenetice: dominant e pseudogleizare care consta in formarea si acumularea de prosudi redusi ai fierului si manganului. orizonturi pe profil: Aow-AoW-BW-C. Oriz Ao gros 30-40cm 3.Limnosolurile(LM)-soluri subacvatice. Are orizont A limnic, orizont histic, sau turbos submers, cu grosime sub 50cm. Culoare cenusie.CLASA SALSODISOLURI

1.clasa solurilor halomorfe. Au orizont superior A si E urmat de un orizont Btna indiferent de adancime. 2.Solonceacurile(SC)-se definesc ca tip de sol prin prezenta unui orizont salic (sa) in primii 50cm ai profilului. Raspundire: 0,3%din suprafata tariiCampia Tisei, Campia Romana, Lunca Dunarii, si Moldova. Procese pedogenetice: determinate pentru formarea solonceacurilor sunt conditiile ce favorizeaza acumularea de saruri solubile pe profil.Relieful: se formeaza in zone de campie, mai rar dealuri, podisuri sau piemonturi. Clima ca in zona stepei si silvostepei. Vegetatie: saraca, alc din plante halofile. Datorita veget, bioacumularea si humificarea sunt reduse. - orizont Ao cu care se asociaza orizontul salic. orizonturi pe profil: Aosa-AC-C sau Aosa-AGO. Orizont Aosa-10-20cm, culoare cenusie - albicioasa. Fertilitate: solonceacurile sunt soluri de fertilitate scazuta si neameloriate, ocupate numai de pe plante halofile.

Clasa HISTISOLURI(HIS)-orizont de diagnoza orizontul folic sau turbos.Histosolurile(TB)-soluri turboase, au orizont histic, 50cm. Raspandire: in zona montana, pana in zonele de campie si lunca. Mai apar in depresiuni intramontane: Oas, Maramures, Dorna , Borsec, Tusnad. Conditii de formare: se formeaza in mediu permanent saturat in apa care favorizeaza acumularea continua a resturilor organice de plante hidrofite ndescompuse care duc la formarea orizontului T. Alcat profil: orizonturi pe profil: T-Gr. Orizontul T este mai gros de 50cm si e alc din resturi organice nedescompuse de muschi. Se caracterizeaza prin exces de apa. Fertilitate: foarte scazuta, se pot ameliora prin desecare si drenare. Foliosolurile(FB)

-au ca orizont de diagnoza un orizont folic O nehidromorf cu o grosime de 50cm sau minim 20cmClasa ANTRiSOLURI(ANT)-orizont antropogenic, sau fara orizont A sau E indepartate prin eroziune accelerata.

Antrosolurile-orizont superior antropogenetic de cel putin 50cm.Raspandire: apar si in zonele agricole cultivate si modificate timp indelungat prin aplicarea de ingrasamant. Fertilitate: nefertile sau cu fertilitate scazuta .Erodosolurile(ER)

-Se definesc prin prezenta unui profil erodat sau decopertat de orizonturi superioare. Erodosolurile apar in zonele accidentate unde eroziunea este puternica. Daluri, podisurim piemonturi. profile foarte variate : Ap-C, Bv-C, Bt-C, Cy. Fertilitate: slab fertile sau nefertile in functie de gradul de eroziune.


Document Info


Accesari: 4874
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )