Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CONTROL OPERATIONAL PENTRU ASIGURAREA CONFORMARII CU CERINTELE LEGALE SI ALTE CERINTE IN ACTIVITATEA DE ACHIZITIE DATE SEISMICE

Geologie


SCOPScopul acestei instructiuni este de a preciza modul in care se aplica controlul operational pentru asigurarea conformarii cu cerintele legale si cu alte cerinte la care subscrie organizatia, aplicabile in activitatea de achizitie date seismice pentru realizarea obiectivelor si tintelor sale de mediu si asigurarea consecventei cu politica de mediu, inclusiv angajamentul pentru prevenirea poluarii si imbunatatirea continua si pentru evitarea sau minimizarea riscurilor de mediu.

DOMENIU DE APLICARE

Prevederile acestei instructiuni se aplica in activitatea de achizitie date seismice din cadrul S.C. PROSPECTIUNI.

DEFINITII SI ABREVIERI

3.1. Conform SR EN ISO 14001:2005, Sisteme de management de mediu. Cerinte cu ghid de utilizare;

3.2. Conform SR ISO 14050:1999, Management de mediu. Vocabular.

3.3. Conform Manualului de mediu, cod MM-PRO.

Aspect de mediu = element al activitatilor, produselor sau serviciilor unei organizatii care poate interactiona cu mediul.

Nota: un aspect de mediu semnificativ este acel aspect de mediu care are sau poate avea un impact semnificativ asupra mediului.

Impact asupra mediului = orice modificare a mediului, daunatoare sau benefica, care rezulta total sau partial din aspectele de mediu ale organizatiei.

Parte interesanta = individ sau grup preocupat sau afectat de performanta de mediu a unei organizatii

Emisie = Poluanti evacuati in mediu, inclusiv zgomote, vibratii, radiatii electromagnetice si ionizante, care se manifesta si se masoara la locul de plecare din sursa;

Deseuri = orice substanta sau obiect din categoriile stabilite in legislatia in vigoare de care detinatorul se debaraseaza, are intentia sau obligatia de a se debarasa;

SMM - Sistemul de Management de Mediu

RM - Reprezentantul managementului pentru calitate-mediu

CAQPM - Compartimentul de asigurarea calitatii - protectia mediului

MM - Manualul de mediu

AM - aspect de mediu

ASM -aspect semnificativ de mediu

IM - impact de mediu

DOCUMENTE DE REFERINTA

4.1. SR EN ISO 14001:2005 - Sisteme de management de mediu - Cerinte cu ghid de utilizare.

4.2. SR EN ISO 14004:2005 - Sisteme de management de mediu. Linii directoare referitoare la principii, sisteme si tehnici de aplicare.

4.3. MM - PRO.

4.4.Legislatia in vigoare referitoare la aspectele semnificative de mediu identificate.

RESPONSABILITATI

5.1. Reprezentantul managementului pentru calitate - mediu

5.1.1. Urmareste procesul de identificare a aspectelor de mediu si de stabilire a modalitatilor de documentare a instructiunilor de mediu pentru a se asigura controlul operational a aspectelor de mediu.

5.1.2. Se asigura ca documetele planificate au identificati parametrii de baza si criteriile de operare necesari aplicarii controlului operational.

5.1.3. Aproba instructiunile de mediu.

5.2. Compartimentul de asigurarea calitatii-protectie mediu

5.2.1. Stabilesc parametrii de baza si criteriile de operare pentru controalele operationale, colaborand cu sefii compartimentelor/amplasamentelor implicate, sub coordonarea RM.

5.3. Director proiect/ Director adjunct proiect/ Sefi echipe/ Sefi brigada

5.3.1. Asigura identificarea activitatilor si operatiilor asociate si a aspectelor de mediu specifice, carora le determina parametrii de baza si le integreaza criteriile de operare pentru mediu pentru a asigura tinerea sub control a acestora.

5.3.2. Participa alaturi de 929q167j specialistii din cadrul CAQPM la elaborarea instructiunilor de mediu, astfel incat sa se asigure controlul operational si conformarea cu legislatia si cu alte cerinte, pentru activitatile pe care le coordoneaza,.

5.3.3. Constientizeaza personalul propriu cu cerintele prezentei instructiuni si cu cele ale documentelor la care se face referire si se asigura de aplicarea lor.

5.6. Personalul angajat al S.C. PROSPECTIUNI S.A.

5.6.1. Are obligatia de a cunoaste si de a aplica criteriile de operare definite in procedurile operationale de mediu si instructiunile de mediu in vigoare, asociate activitatilor/operatiilor pe care le desfasoara si a le aplica astfel incat sa se realizeze conformarea cu cerintele legale si alte cerinte.

PROCEDURA

Activitatea unei echipe seismice consta din activitati desfasurate in teren si activitati in bazele echipelor

Activitatile desfasurate sunt : lucrari topo ; lucrari de foraj ; lucrari de incarcare sonde ; lucrari de intindere/strangere dispozitiv de generare; lucrari de generare unde seismic; lucrari de inregistrare ; deplasarea la, si dinspre punctul de lucru (transport personal, materiale si echipamente de lucru) ; activitati in baza ; activitati la incheierea lucrarilor de prospectiuni seismice dintr-o zona (reamenajarea terenului).

6.3. Pentru asigurarea conformarii cu cerintele legale si cu cerintele exprimate de autoritatile de mediu si cele locale derularea acestor activitati se face avand in vedere urmatoarele :

Pentru lucrarile topo AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociateFM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt: utilizare resurse naturale, modificarea aspectului vegetatiei, generare deseuri nepericuloase.

6.3.1.1. Identificarea si recunoasterea aliniamentelor se face avand in vedere distanta impusa de reglementarile din planurile de management si regulamentele ariilor protejate din zona de lucru.

6.3.1.2. Echipa topografica identifica in teren pozitia oricaror surse de apa (cursuri apa, lacuri), lucrari de captare, constructii si instalatii destinate alimentarii cu apa potabila, surse de apa potabila destinate īmbutelierii, surse de ape minerale utilizate pentru cura interna sau pentru īmbuteliere, lacuri si namoluri terapeutice, fata de care sunt instituite conform reglementarilor legale, zone de protectie sanitara cu regim sever si de restrictie si zone de protectie hidrogeologica a caror marime (a se vedea in subcapitolul 6.6., punctul 5, pentru dimensiunea acestora) se utilizeaza in proiectarea dispozitivului de generare si inregistrare, astfel incat activitatea desfasurata sa nu aibe efecte negative asupra mediului si in acelasi timp sa satisfaca cerintele clientului legate de realizarea obiectivelor lucrarii.

6.3.1.2. Marcarea profilelor se face cu materiale care se recupereaza la incheierea lucrarilor, respectiv, tarusi din lemn si panglici pentru orientare. Se utilizeaza vopsea nepermanenta pentru inscriptiile care trebuie sa fie cat mai putine, dar suficiente pentru orientare in teren.

6.3.1.3. Pentru accesul pe profile care traverseaza zonele cu maracini si lastaris, se realizeaza prin taiere un culoar cu latimea de circa 1m. In cateva luni aceste culoare dispar prin regenerare naturala.

Pentru lucrari de foraj AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociateFM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt: utilizare resurse naturale (apa, carburanti, lubrifianti), generare deseuri nepericuloase si periculoase, deseuri ambalaje periculoase si nepericuloase, generare emisii atmosferice, generare zgomot si vibratii, generare scurgeri accidentale carburanti si lubrifianti, risc incendiu, explozie.

6.3.2.1. Realizarea gaurilor cu diametru de 50 - 120 mm si adancimi pana la 10m se face cu echipamente montate pe autovehicule sau portabile.

6.3.2.2. Pentru acces la punctele de lucru de pe profile se utilizeaza caile acces existente in zona.

6.3.2.3. In zonele cu umiditate ridicata se limiteaza accesul cu autovehicule si se utilizeaza echipamentele portabile (in general, urmele produse de autovehicule pe terenurile cultivate dispar dupa primele lucrari agricole sau dupa prima ploaie).

6.3.3.Pentru lucrari de incarcare sonde AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociateFM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt: utilizare resurse naturale (materiale), generare deseuri ambalaje (cutii carton de la ME)

6.3.3.1. Gaurile realizate in etapa anterioara se incarca cu cantitati mici de exploziv.

6.3.3.2. Directorul de proiect asigura gestionarea ambalajelor rezultate de la materiile explozive care se recupereaza in totalitate si se predau periodic la centrele specializate de colectare ; se mentin facturile de palta.

6.3.3.3.Detritusul rezultat din activitatea de foraj se introduce in gauri ca material de buraj.

Pentru lucrari de intindere/strangere a dispozitivului de inregistrare AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociateFM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt: modificarea minora a configuratei terenului, a aspectului vegetatiei si culturilor:

6.3.4.1. Se folosesc dispozitive intinse pe suprafata solului formate din cablu, geofoni, cutii telemetrice.

6.3.4.2. Aceasta activitate are un impact minim constand din deteriorarea minora si temporara a configuratiei solului, vegetatiei si culturilor.

Pentru lucrari de generare a undelor seismice AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociateFM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt: utilizare resurse naturale, emisii unde sonore(zgomot) si vibratii, generare mici caverne in jurul gaurii de sonda, emisii atmosferice gaze arse, generare scurgeri accidentale de motorina/lubrifianti pe sol, risc incendiu, explozie:

6.3.5.1. Genereare prin explozie in gaurile de sonda folosind materii explozive ;

6.3.5.2. Generare utilizand vibratoarele seismice.

Pentru lucrari de inregistrare AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociateFM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt: Utilizare resurse naturale, generare scurgeri accidentale de motorina/lubrifianti pe sol, generare deseuri periculoase (ambalaje lubrifiant, lichid frana, materiale absorbante folosite la eliminarea scurgerilor, acumulatori uzati etc.), risc incendiu/explozie, generare zgomot

6.3.6.1. Pentru accesul cu autovehicule care transporta echipamente si personal se utilizeaza drumurile existente in zona.

6.3.6.2. Subazele utilizate pentru stationarea autovehiculelor peste noapte se amplaseaza in zone betonate sau pietruite, in apropierea cailor de acces pentru a facilita miscarea pe vreme nefavorabila.

6.3.6.3. Pentru pastrarea curateniei in zona de lucru, fiecare autovehicul care transporta personal este dotat cu saci de unica folosinta, pentru recuperarea resturilor menajere. Acestia se aduc in baza, zilnic si se depun in facilitatile amenajate pentru colectare, de catre conducatorii autovehiculelor de transport personal.

6.3.7. Deplasarea la si dinspre punctul de lucru (transport personal, materiale si echipamente de lucru) AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociateFM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt: utilizare resurse naturale, generare emisii atmosferice (gaze arse), generare scurgeri accidentale de carburanti/lubrifianti pe (sub)sol, in apa, apa subterana, generare deseuri periculoase (materiale absorbante folosite la eliminarea scurgerilor)

6.3.7.1. Pentru aceasta activitate se utilizeaza autovehicule Euro, cat si nonEuro, care sunt intretinute si controlate conform procedurii de Mentenanta a mijloacelor de transport, PO-PRO-M-04, revizia in vigoare.

Activitati in baza AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociate FM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt): utilizare de resurse (energie electrica, gaze, apa, carburanti, lubrifianti), generare apa uzata menajera, generare deseuri menajere, generare deseuri hartie, carton, plastic din activitati de birou, generare deseuri ambalaje, generare DEEE (deseuri de echipamente electrice si electronice : mouse-uri defecte, tastaturi defecte, display-uri defecte, unitati centrale defecte, placi circuit imprimat mai mari de 10 cm2, cartuse toner, imprimante defecte si altele), generare deseuri periculoase - acumulatori, baterii uzate, risc incendiu, generare scurgeri accidentale de carburant, lubrifiant.

6.4.1. In faza de pregatire a lucrarii, in functie de posibilitatile zonei de lucru , se inchiriaza spatii pentru baza prevazute cu energie electrica, apa, canalizare si acolo unde colectarea deseurilor nu se asigura de catre proprietarul spatiului pus la dispozitie incadrul contractului incheiat, face un contract separat cu operatorii de servicii specializati.

6.4.2. In baza unei echipe seismice, activitatea se desfasoara in birouri, spatii de depozitare materiale, echipamente, carburanti si uleiuri, spatii de intretinere echipamente si incarcare acumulatori (electric) si spatiu pentru parcare auto.

6.4.3. Depozitarea uleiurilor pentru schimb si cel uzat si recuperat 

6.4.3.1. In baza se amenajeaza o suprafata suficienta pentru circa 6 butoaie.

6.4.3.2. Se realizeaza o imprejmuire cu un val de pamant de circa 40 cm, intreaga suprafata se acopera cu o folie de plastic pe care se pune un strat de circa 15 cm nisip.

6.4.3.3. In interior se amplaseaza suporturi pentru butoaie si se utilizeaza tavi pentru eventuale pierderi la manipularea uleiurilor ;

6.4.3.4. Butoaiele cu ulei pentru schimb si cele cu ulei uzat se aseaza separat;

6.4.3.5. Se utilizeaza furtune cu pompa pentru extragerea uleiului din butoi.

6.4.4. Alimentarea cu carburanti a autovehiculelor echipei seismice si schimbul de ulei

6.4.4.1.Se folosesc cisterne auto cu toate dotarile necesare pentru a evita scurgerile accidentale de carburant sau masinile pot fi alimentate la statiile specializate in distributia de carburant, variante care se aleg in functie de zona.

6.4.4.2.Majoritatea autovehiculelor din dotarea unei echipe seismice efectueaza schimbul de ulei la reviziile programate, in ateliere specializate.

6.4.4.3.Pentru celelalte autovehicule schimbul de ulei se realizeaza in baza sau la subbaza de personal calificat (mecanici).

6.4.4.4. Operatia se face pe o suprafata plana, preferabil, betonata sau pietruita, utilizand pe o folie de plastic, o tava metalica de capacitate suficienta pentru cantitatea de ulei uzat.

6.4.4.5. Se folosesc vase inscriptionate pentru transportul uleiurilor, palnie, lopata si obligatoriu o cantitate de nisip, pamant sau alt material absorbant necombustibil, pentru interventie in situatia unor pierderi accidentale.

6.5. Activitati la incheierea lucrarilor de prospectiuni seismice dintr-o zona (reamenajarea terenului) AM caracteristice (conform listei aspectelor de mediu si impacturilor asociate FM-002, revizia 00, pentru DPH Echipa seismica, activitate de teren sunt): utilizare de resurse (carburanti, lubrifianti), generare deseuri ; generare scurgeri accidentale de carburant, lubrifiant ; risc incendiu.

6.5.1. Este obligatoriu ca marcajele utilizate pe profile (tarusi, benzi de semnalizare) sa fie recuperate de catre brigada topo, ocazie cu care se verifica si starea de curatenie daca nu au ramas reziduri produse in timpul lucrarilor, pentru a preda in starea initiala zona de lucru proprietarilor de drept.

6.5.2. Pentru drumurile de camp utilizate in cazuri de necesitate pe vreme umeda, in stransa legatura cu autoritatile locale, se apeleaza la firme specializate pentru readucerea lor la starea initiala

Directorul de proiect urmareste si asigura aplicarea corecta si consecventa de catre intreg personalul echipei a masurilor de operare mentionate in continuare (in afara celor déją amintite in capitolele anterioare), pentru tinerea sub control a urmatoarelor categorii de aspecte de mediu (determinate pentru activitatile si operatiile desfasurate in procesul de achizitie date seismice) :

AM : utilizare resurse, materii, materiale (carburanti, lubrifianti, energie electrica, apa, materii explozive) - se controleaza prin : Programele de mediu (sectiunea referitoare la inlocuirea mijloacelor auto nonEuro cu Euro), POM-PRO-01 Fondul pentru mediu, evidenta consumurilor in cadrul echipei si la SME, STA ; elaborarea anuala a bilantului energetic in cadrul SME ; facturi de plata pentru utilizare resurse energetice in cadrul echipei.

Modul de operare referitor la utilizarea materiilor explozive, sunt cuprinse in instructiunile de lucru si securitate si sanatate in munca: ISSM-PRO-S-006- Instructiuni proprii de lucru si securitate īn munca la transportul, manipularea, īncarcarea si īmpuscarea materiilor explozive īn prospectiunea seismica: ISSM-PRO-S-008- Instructiuni de lucru si de securitate īn munca privind depozitarea, receptia, verificarea calitatii, evidenta si eliberarea materiilor explozive din depozitele din dotarea societatii sau din depozite (spatii de depozitare) īnchiriate, reviziile in vigoare.

ASM : emisii atmosferice - se controleaza prin: procedura PO-PRO-M-04, revizia in vigoare - Mentenanta mijloacelor de transport; procedura PO-PRO-M-03, revizia in vigoare, Mentenanta echipamentelor si instalatiilor de foraj, POM-PRO-01 Fondul pentru mediu.

Alte masuri de operare aplicate in scopul reducerii emisiilor poluante sunt :

Reducerea la minimum a numarului de curse si a operatiilor de manevra in perimetrul de lucru ;

Oprirea motorului pe durata stationarilor.

AM : Generare ape uzate - control prin procedura operationala de mediu POM-PRO-03 Gestiunea apei, Planul de prevenire si combatere a poluarilor accidentale la folosintele de apa.

ASM : Generare deseuri - control prin procedura operationala de mediu POM-PRO-02 Gestiunea deseurilor :

Periculoase

Nepericuloase

Deseuri de ambalaje - periculoase si nepericuloase

Obligatiile ce decurg din legislatia de gestionare a deseurilor (care se regasesc si in procedura de control mentionata) sunt urmatoarele conform OUG nr. 78 /2000 privind regimul deseurilor; aprobata cu modificari prin Legea nr. 426 /2001, modificata de OUG nr. 61 /2006, aprobata prin Legea 27 /2007, conform H.G. 1057 /2001, privind Regimul bateriilor si acumulatorilor care contin substante periculoase H.G. nr. 235 /2007 privind gestionarea uleiurilor uzate si conform H.G. 170 /2004 privind gestionarea anvelopelor uzate,

- sa ia masurile necesare de reducere la minimum a cantitatilor de deseuri rezultate din activitatile existente;

- sa evite formarea unor stocuri de materii prime, materiale auxiliare, produse si subproduse ce se pot deteriora ori pot deveni deseuri ca urmare a depasirii termenului de valabilitate;

- sa valorifice in totalitate, daca este posibil din punct de vedere tehnic si economic, subprodusele rezultate din procesele tehnologice;

- sa interzica abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor, precum si orice alte operatiuni neautorizate, efectuate cu acestea;

- eliminarea deseurilor sa se faca in conditii de respectare a reglementarilor privind protectia populatiei si a mediului - contracte cu agenti economici autorizati, care sa puna la dispozitie bonuri/facturi de predare; pastrarea/arhivarea acestora; sa fie disponibile si in cadrul obiectivului, pentru a putea fi prezentate autoritatilor competente, la solicitarea acestora;

- sa separe deseurile inainte de colectare, in vederea valorificarii sau eliminarii acestora;

- sa asigure conditiile necesare pentru depozitarea separata a diferitelor categorii de deseuri, inclusiv a deseurilor periculoase, in functie de proprietatile fizico-chimice, de compatibilitati si de natura substantelor de stingere care pot fi utilizate pentru fiecare categorie de deseuri in caz de incendiu;

- sa nu amestece diferitele categorii de deseuri periculoase sau deseuri periculoase cu deseuri nepericuloase.

- sa predea anvelopele uzate persoanelor juridice care comercializeaza anvelope noi si/sau anvelope uzate destinate reutilizarii ori persoanelor juridice autorizate sa le colecteze si/sau sa le valorifice conform legislatiei in vigoare;

- sa sorteze si sa depoziteze, pe suprafete betonate anvelopele uzate colectate, separat, in doua categorii: anvelope uzate destinate reutilizarii si anvelope uzate nereutilizabile - in functie de contractul incheiat cu agentul economic autorizat cu preluarea acestora;

Sunt interzise

abandonarea bateriilor si a acumulatorilor uzati sau a componentelor solide ale acestora;

deversarea electrolitului din acumulatorii uzati pentru autovehicule pe sol, in apele de suprafata, apele subterane si in sistemele de canalizare;

deteriorarea carcaselor bateriilor si ale acumulatorilor uzati.

deversarea uleiurilor uzate in apele de suprafata, apele subterane si in sistemele de canalizare;

evacuarea pe sol sau depozitarea in conditii necorespunzatoare a uleiurilor uzate;

valorificarea uleiurilor uzate prin alte metode decat cele prevazute de legislatie;

amestecarea intre ele a diferitelor categorii de uleiuri uzate si/sau cu alte tipuri de substante si preparate chimice periculoase;

amestecarea uleiurilor uzate cu motorina, solventi si utilizarea acestui amestec drept combustibil;

amestecarea cu alte substante care impurifica uleiurile;

colectarea, stocarea si transportul in comun cu alte tipuri de deseuri;

gestionarea uleiurilor uzate de catre persoane neautorizate;

utilizarea uleiurilor uzate ca agent de impregnare a materialelor.

utilizarea uleiurilor uzate drept carburant, in amestec cu motorina

colectarea uleiurilor uzate altfel decat in recipiente inchise etans, rezistente la soc mecanic si termic

stocarea/depozitarea altfel decat in spatii corespunzator amenajate, imprejmuite si securizate, pentru prevenirea scurgerilor necontrolate,

abandonarea anvelopelor uzate pe sol, prin ingropare sau in apele de suprafata;

incinerarea anvelopelor;

AM : Scurgeri accidentale carburanti, lubrifianti pe sol, in apele de suprafata, subterane - este controlat prin Masurile de prevenire, interventie si combatere a poluarilor accidentale a folosintelor de apa ; prin realizarea lucrarilor cu respectarea obligatiilor de mediu consemnate la punctul anterior (4 - Obligatiile ce decurg din legislatia de gestionare a deseurilor), precum si a celor ce urmeaza (Obligatii ce decurg din Legea apelor 107/1996 cu modificarile ulterioare si HG 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica) :

este interzisa spalarea īn apele din perimetru a diferitelor obiecte de uz casnic, produse, ambalaje si materiale, folosind substante chimice; este interzisa spalarea in cursurile de apa sau in lacuri si pe malurile acestora a vehiculelor, a utilajelor si agregatelor mecanice, precum si a ambalajelor sau obiectelor care contin substante periculoase;

este interzisa deversarea in apele de suprafata sau subterane, ape uzate, fecaloid - menajere, substante petroliere sau periculoase, ape care contin substante periculoase;

nu se arunca sau evacueaza in instalatii sanitare sau in retelele de canalizare deseurile periculoase si/sau substantelor periculoase;

este obligatorie sesizarea imediata a unitatilor de gospodarire a apelor cu privire la producerea unor posibile poluari accidentale īn vederea luarii unor masuri operative pentru inlaturarea cauzelor si efectelor acesteia;

pentru prevenirea aparitiei scurgerilor accidentale de carburanti/lubrifianti in zonele de protectie ale apelor se cunosc si se respecta urmatoarele date privind caracterul si marimea zonelor de protectie instituite in conformitate cu prevederile H.G. Nr. 930/2005 si Legii nr. 107/1996 - Legea Apelor , cu modificarile si completarile ulterioare

A. Latimea zonelor de protectie in jurul lacurilor naturale, lacurilor de acumulare, in lungul cursurilor de apa, digurilor, canalelor, barajelor si a altor lucrari hidrotehnice (Legea 310/ 2004, legea 112/2006)

a) Latimea zonei de protectie in lungul cursurilor de apa:

Latime curs apa (m)

sub 10 m

10-50 m

peste 51 m

Latimea zonei de protectie (m)

Cursuri de apa regularizate (m)

Cursuri de apa indiguite (m)

toata lungimea dig-mal, daca aceasta este mai mica de 50 m

b) Latimea zonei de protectie in jurul lacurilor naturale:

- indiferent de suprafata - 5 m, la care se adauga zona de protectie stabilita in conformitate de cu art. 5

c) Latimea zonei de protectie in jurul lacurilor de acumulare:

- intre Nivelul Normal de Retentie si cota coronamentului

d) Latimea zonei de protectie de-a lundul digurilor:

- 4 m spre interiorul incintei

e) Latimea zonei de protectie de-a lungul canalelor de deviatie de debite:

- 3 m

f) baraje si lucrari anexe la baraje:

- baraje de pamant, anrocamente, beton sau alte materiale - 20 m in jurul acestora;

- instalatii de determinare automata a calitatii apei, constructii si instalatii hidrometrice - 2 m in jurul acestora;

borne de microtriangulatie, foraje de drenaj, foraje hidrogeologice, aparate de masurarea debitelor - 1 m in jurul acestora;

g) Latimea zonei de protectie la forajele hidrogeologice din reteaua nationala de observatii si masuratori - 1,5 m in jurul acestora.

B. La nivelul fiecarui bazin hidrografic este stabilit Registrul Zonelor Protejate (gestionat prin Directiile Apelor, realizat si actualizat prin grija Administratiei Nationale « Apele Romane ») care include:

- zonele desemnate pentru captarea apelor utilizate in scop potabil;

- zonele desemnate pentru protectia speciilor importante din punct de vedere economic;

- corpurile de apa desemnate ca ape cu scop recreational, inclusive ariile desemnate ca ape de imbaiere;

- zonele sensibile la nutrienti, inclusiv ariile desemnate ca zone vulnerabile;

- zonele desemnate protectiei habitatelor sau speciilor unde intretinerea sau imbunatatirea starii apelor este un factor important pentru protectia acestora, inclusiv zonele importante pentru Natura 2000. 

C. Zone de protectie sanitara si hidrogeologica, in conformitate cu HG Nr. 930/2005

- zona de protectie sanitara cu regim sever - cuprinde teritoriul unde este interzisa orice amplasare, folosinta sau activitate care ar putea conduce la contaminarea sau impurificarea surselor de apa; este imprejmuita si marcata cu placute avertizoare; sunt exceptate de la imprejmuire acele zone care se gasesc in locuri greu accesibile persoanelor fizice datorita configuratiei terenului si zonele instituite pentru aductiuni si retele de distributie;

- zona de protectie sanitara cu regim de restrictie - cuprinde teritoriul din jurul zonei de protectie sanitara cu regim sever, astfel delimitat incat, prin aplicarea de masuri de protectie, in functie de conditiile locale, sa se elimine pericolul de alterare a calitatii apei;

- perimetrul de protectie hidrogeologica - cuprinde arealul dintre domeniile de alimentare si de descarcare la suprafata si/sau in subteran a apelor subterane prin emergente naturale (izvoare), drenuri si foraje si are rolul de a asigura protectia fata de substante poluante.

D. Marimea zonei de protectie sanitara cu regim sever

- pentru captarile din cursurile de apa, dimensiunile minime vor fi de:

a) 100 m, pe directia amonte de priza.

b) 25 m, pe directia aval de ultimele lucrari componente ale prizei;

c) 25 m lateral, de o parte si de alta a prizei.

- pentru captarile din lacuri zona de protectie sanitara cu regim sever va avea urmatoarele dimensiuni minime, masurate la nivelul minim de exploatare al captarii:

a) 100 m radial, pe apa, fata de locul in care este situat punctul de captare;

b) 25 m radial, pe malul unde este situata priza.

- pentru lacurile si namolurile terapeutice zona de protectie sanitara cu regim sever cuprinde toata suprafata apei lacului, iar pe mal are 5 m latime in jurul lacului.

- pentru constructii si instalatiile aferente, limitele minime sunt:

a) statii de pompare, 10 m de la zidurile exterioare ale cladirilor;

b) instalatii de tratare, 20 m de la zidurile exterioare ale instalatiei;

c) rezervoare ingropate, 20 m de la zidurile exterioare ale cladirilor;

d) aductiuni, 10 m de la generatoarele exterioare ale acestora;

e) alte conducte din retelele de distributie, 3 m.

- in cazul forajelor care exploateaza acvifere de adancime sub presiune se instituie numai zona de protectie sanitara cu regim sever, care va fi circulara, cu centrul pe pozitia forajului si raza de 10 m; in acest caz zona de protectie sanitara cu regim de restrictie coincide cu zona de protectie sanitara cu regim sever.

. Terenurile cuprinse in zona de protectie sanitara cu regim sever sunt folosite numai pentru asigurarea exploatarii si intretinerii sursei, constructiei si instalatiei de alimentare cu apa;

. In zonele de protectie sanitara cu regim sever instituite pentru captarile de ape subterane, precum si in partea de pe mal a zonelor de protectie sanitara cu regim sever instituite pentru sursele de apa de suprafata, sunt interzise toate activitatile prevazute pentru zona de protectie sanitara cu regim de restrictie, precum si:

- depozitarea de materiale, cu exceptia celor strict necesare exploatarii sursei si a instalatiilor;

- efectuarea de explozii, sapaturi si excavatii de orice fel;

- nu sunt permise nici un fel de interventii asupra stratului de sol activ si depozitelor acoperitoare ale acviferului.

Observatie:In cazul lucrarilor de impuscare, la aceste distante se adauga « distantele minime de siguranta » de la diferite obiective la gaura de impuscare sau la fiecare latura a perimetrului suprafetei in care sunt dispuse gaurile de impuscare (Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale Nr. 838/ 1997, art 10.6):

- in apropierea lucrarilor hidrotehnice (baraje, diguri, lacuri, etc.) si a altor constructiiilor - se adauga si distantele minime de siguranta de 100 m;

- conducte si retele ale gospodariei locale - se adauga 15 m.

In functie de detaliile tehnice de executie, conditii de amplasament (numar gauri, distantele dintre punctele de impuscare, echidistanta dintre profile, cantitatea de explozibil utilizata) aceste distante se pot modifica (pot fi mai mari).

ASM : Riscul de incendiu, explozie  este controlat de Planul HSE elaborat la nivelul fiecarei echipe seismice la inceputul lucrarii de achizitie a datelor seismice ; acesta cuprinde toate situatiile de urgenta identificate la echipa seismica.

AM : Emisii de zgomot si vibratii : aspect controlat prin legislatia in vigoare privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizarii in exteriorul cladirilor ; efectele vibratiilor produse de traficul rutier asupra cladirilor sau partilor de cladiri, limite admisibile si referitoare la acustica urbana, limite admisibile ale nivelului de zgomot.

Pentru realizarea conformitatii cu aceste cerinte in cadrul echipelor seismice se respecta urmatoarele :

Activitatile generatoare de zgomot si vibratii se desfasoara in afara localitatilor si cu respectarea distantelor fata de ariile cu habitate protejate impuse de autoritati in actele de reglementare obtinute pentru realizarea lucrarii, astfel incat sa nu se produca perturbarea vietii speciilor de fauna salbatica.

Activitatile desfasurate in interiorul localitatilor (transport materiale, echipamente, personal) se desfasoara cu respectarea limitelor impuse de legislatia in vigoare referitoare la acest aspect prin scaderea vitezei, a incarcaturii, oprirea motorului autovehiculelor la stationari.

AM : Modificari minore ale configuratiei terenului, aspectului vegetatiei si culturilor : la sfarsitul lucrarilor dintr-o zona se executa lucrari de reamenajare a terenului ; vegetatia se reface spontan, iar pentru culturile distruse se platesc daune proprietarilor terenurilor cu culturi afectate.

6.7. Alte obligatii de mediu ce decurg din legislatia in vigoare

Obligatii ce decurg din Legea protectiei mediului si Legea Apelor care trebuie respectate pentru a indeplini angajamentul de conformare.

Tot personalul care īndeplineste sarcini īn cadrul, sau īn numele echipelor de prospectiuni seismice, are urmatoarele obligatii:

sa se legitimeze la solicitarea personalului de verificare, inspectie si control;

sa asiste si sa asigure atāt accesul persoanelor īmputernicite cu activitati de verificare, inspectie si control, punāndu-le la dispozitie toate documentele relevante, cāt si sa le faciliteze controlul activitatilor ale caror titulari sunt ;

sa respecte conditiile prevazute īn actele de reglementare obtinute;

sa nu desfasoare activitati care contravin regulamentelor ariilor naturale protejate, pe suprafata acestora sau īn imediata lor vecinatate ;

sa nu distruga sau sa degradeze panourile informative si indicatoare, constructiile sau amenajarile din perimetrul de lucru ( barierele, placile, stalpii, semnele de marcaj ) sau orice alte amenajari din ariile naturale protejate;

sa respecte regimul silvic conform prevederilor legislatiei actuale din domeniul silviculturii si protectiei mediului;

sa sesizeze autoritatile de protectie a mediului despre posibilele accidente sau activitati care afecteaza ecosistemele naturale (forestiere sau alte asemenea ecosisteme terestre) din perimetrul de lucru ;

sa mentina actuala suprafata īmpadurita a fondului forestier si a vegetatiei forestiere din afara fondului forestier, inclusiv a jnepenisurilor, tufisurilor si pajistilor existente, fiind interzisa, cu exceptia cazurilor prevazute de lege, diminuarea acesteia ;

sa efectueze lucrarile de remediere a zonelor īn care solul, subsolul sau ecosistemele terestre, au fost afectate;

sa anunte autoritatile pentru protectia mediului locale sau pe cele cu alte competente, despre existenta, īn derularea programelor de prospectiuni seismice, a unor situatii posibil accidentale, care pun īn pericol factorii de mediu si sa actioneze pentru refacerea acestora potrivit principiului "poluatorul plateste";

sa deruleze programul de gestiune a deseurilor īn conditii de protectie a sanatatii populatiei si a mediului, conform legislatiei specifice īn vigoare;

daca īn urma lucrarilor de prospectiuni seismice au rezultat deseuri de orice natura, sa asigure luarea masurilor de salubrizare a terenurilor pe care s-a desfasurat activitatea, indiferent de detinatorul acestora, cu titlu sau fara titlu; deseurile de orice fel vor fi depozitate numai pe amplasamente autorizate in acest sens;

- valorificarea deseurilor se va realiza numai prin procese sau activitati autorizate de organele publice competente;

este interzisa arderea miristilor, tufisurilor sau a vegetatiei ierboase fara acceptul autoritatii competente;

-sunt necesare masuri restrictive care sa protejeze flora si fauna existenta pe suprafata terenului, detinut cu orice titlu, pe care se desfasoara activitatea de prospectiuni seismice;

nu este admisa schimbarea destinatiei terenurilor, interzicāndu-se accesul autovehiculelor in afara drumurilor permise de autoritatile publice competente; accesul anumitor tipuri de autovehicule trebuie reglementat, evitāndu-se desfasurarea unor activitati generatoare de disconfort pentru populatie; vor fi puse īn exploatare numai dotarile care nu depasesc pragul fonic admis;

nu se vor arunca si nu se vor depozita pe maluri, in albiile raurilor si in zonele umede, deseuri de orice natura;

nu se vor introduce in apele de suprafata si in zonele umede, substante explozive, tensiune electrica, narcotice sau alte substante periculoase;

este interzisa depozitarea in albii sau pe malurile cursurilor de apa, ale canalelor, lacurilor, baltilor, pe baraje si diguri sau in zonele de protectie a acestora, a materialelor de orice fel;

este interzisa depozitarea in albii sau pe malurile cursurilor de apa, ale canalelor, lacurilor, baltilor, pe baraje si diguri sau in zonele de protectie a acestora, a materialelor de orice fel;

se sanctioneaza instalarea de cabluri prin, peste sau sub albii ale raurilor, diguri, canale, conducte, baraje, alte lucrari hidrotehnice sau in zonele de protectie a acestora, fara avizul de gospodarire a apelor, nerespectarea prevederilor acestuia, sau fara notificarea unor astfel de activitati;

sa participe la actiunile operative de aparare impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la constructiile hidrotehnice si de combatere a poluarilor accidentale, organizate de comitetele judetene pentru situatii de urgenta, la solicitarea acestora.

Orice activitati pe luciul de apa, in albii minore, arii protejate sau in zone de protectie se vor realiza astfel incat sa nu produca efecte negative asupra apei, malurilor si albiilor cursurilor de apa, malurilor si cuvetelor lacurilor, monumentelor naturii, constructiilor, lucrarilor sau instalatiilor existente in albii si sa influenteze cat mai putin folosirea apelor de catre alti utilizatori. In nici o situatie nu este permisa deteriorarea calitatii apei.

Directorul de proiect urmareste si se asigura ca cerintele prezentei instructiuni si a celor cuprinse in documentele de control mentionate sunt cunoscute aplicate de personalul echipei.

6.7. Obligatii de mediu ce decurg din cerintele clientului

Tot personalul care īndeplineste sarcini īn cadrul sau īn numele echipelor de prospectiuni seismice are obligatia sa cunoasca si sa indeplineasca cerintele clientului referitoare la mediu stipulate in cadrul contractului in lucru.


Document Info


Accesari: 11306
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )