Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EFECTE ALE INCALZIRII GLOBALE

Geologie
EFECTE ALE INCALZIRII GLOBALE

Dezvoltarea societatii, care a dus la edificarea civilizatiei umane terestre asa cum este ea in prezent, a fost posibila numai in conditiile unei mari stabilitati climatice de-a lungul unei perioade foarte īndelungate de timp, determinanti fiind ultimii 10-11.000 de ani. Daca practicarea agriculturii, primordiala in progresul societatii omenesti, a depins esential de conditiile stabile ale mediului, modificarile aspectului climatic la care asistam in prezent ridica probleme importante cu privire la viitorul umanitatii. Chiar daca faptul este primit de foarte multi cu detasare, retinandu-se cel mult partea lui senzationala, impactul modificarilor climatice este unul extrem de negativ, cu implicatii profunde nu numai asupra agriculturii si a economiei in ansamblul ei, cat si a īntregii vieti planetare.Pornind de la rolul determinant al curentilor oceanici asupra climei, cercetatori preocupati de cauzele modificarilor climatice studiaza in mod special schimbarile intervenite la nivelul oceanului planetar, ca urmare a īncalzirii globale. Este bine stiut ca unul din "pilonii" ce sustin intreaga structura climatica, aceeasi din vremuri imemoriale pana in zilele noastre, cu anotimpurile cunoscute, este Curentul de Convectie Termosalin Nord-Atlantic. Acesta este un curent de apa calda care circula dinspre Ecuator la suprafata oceanului, īndreptāndu-se spre regiunile nordice pe care le incalzeste, prevenind racirea accentuata a Europei de Vest si a Canadei. Eliberat in felul acesta de caldura, curentul se raceste, coborānd in adāncurile oceanului, unde isi schimba directia de deplasare (īnapoi spre sud) sub actiunea motorului salin (care este diferenta dintre apa sarata de la Ecuator si cea dulce de la Pol). Pornind spre sud, sub forma de rāu, curentul se incalzeste din nou si, ridicāndu-se la suprafata, isi reia traseul spre zonele nordice intr-un proces continuu de convectie.

Curentul de Convectie Termosalin este unul din mecanismele naturale care asigura functionarea naturii, pe cat de geniale, pe atāt de fragile. De aceea, prin orice modificare adusa unuia sau mai multor parametrii de functionare, rolul si importanta lor pot fi compromise. Astfel, schimbarile de temperatura si salinitate a apelor de adāncime din apropiere de Antarctica, dar si aparitia unui rāu urias de apa dulce in Oceanul Atlantic (format prin topirea calotei polare), au ca efect reducerea vitezei curentului, determinānd modificari esentiale asupra structurii climatice.Dar īncalzirea globala, intensificānd procesul de evaporare din regiunile calde, face ca prin ploi si zapezi sa ajunga in regiunile nordice tot mai multa apa dulce, in timp ce zonele tropicale raman tot mai sarate. Daca partea nord-atlantica devine astfel prea dulce, apele ei raman la suprafata, iar curentul termosalin isi īncetineste ca urmare viteza.

Efectele activitatii umane sunt astfel extrem de insidioase, manifestāndu-se la distante si sub forme surprinzatoare. In ultimii 40 de ani, dar mai ales in ultimii 10, ca urmare a īncalzirii globale, printr-o evaporare excesiva, zonele tropicale si subtropicale ale Oceanului Atlantic au devenit exagerat de sarate, ceea ce nu putea sa nu afecteze un mecanism atāt de delicat ca cel al Curentului de Convectie Termosalin si, implicit, sa nu cauzeze modificari asupra structurii anotimpurilor.

Bibliografie: revista "Planeta Albastra", nr. 85/2006

Document Info


Accesari: 2602
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )