Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Adminstratia Parcului Natural Portile de Fier va invita sa cunoasteti frumusetile naturale din Clisura Dunarii.

Turism
Adminstratia Parcului Natural Portile de Fier va invita sa cunoasteti frumusetile naturale din Clisura Dunarii.

Zona Clisurii Dunarii, cu remarcabilele sale peisaje, ivite din neobosita curgere a marelui fluviu printre versantii Carpatilor românesti si cei sarbesti (pentru ca, contrar asteptarilor, Dunarea nu separa Carpatii de Balcani, Muntii Carpati contuinuându-se la sud de Dunare pâna în Valea Timocului) , a fascinat dintotdeauna si a stârnit interesul atât al populatiilor locale, cât si al marilor puteri militare pe care Europa le-a cunoscut de-a lungul timpului, pentru avantajele strategice si economice pe care le oferea. Locurile sunt si azi pline de istorie, de urme ale locuirii umane înca din paleolitic, de ruine din timpul stapânirii romane si a imperiilor otoman si austro-ungar, de lacasuri de cult recladite de-a lungul secolelor pe aceiasi vatra, de stiluri arhitecturale specifice diverselor culturi care si-au extins influenta asupra zonei, dar si de lucrari recente, grandioase, cum este barajul de la Portile de Fier si lacul de acumulare, care se întinde din amonte de Gura Vaii si pâna aproape de Bazias. Frumusetea locurilor este dublata si de prezenta unei exceptionale biodiversitati, care s-a conservat gratie atât diversitatii habitatelor, cât si izolarii zonei, necunoscuta practic marelui public pîna la 1989.
Declararea Parcului Natural în anul 2000, si înfiintarea ulterioara a Administratiei acestuia, a facut posibil ca presiunea antropica crescânda asupra resurselor turistice si de biodiversitate ale zonei sa poata fi mentinuta în limite rezonabile. Vorbim acum, aici, de o arie naturala protejata, unde localnicii ca si turistii, sunt ajutati sa înteleaga de ce numai respectând natura si tinând cont de nevoile acesteia, vor putea sa se dezvolte durabil, sanatos, fara riscul de a compromite sansa generatiilor viitoare de a se bucura la rândul lor de binefacerile si frumusetea acestor locuri.

Este timpul ca umanitatea sa gaseasca alternative la politicile social-economice ale secolului trecut, în care resursele naturale au fost sacrificate fara discernamânt pe altarul cresterii economice a marilor puteri industriale. Costurile acestei cresteri economice se vad azi în amploarea unor fenomene meteo distrugatoare cum sunt secetele cronice sau inundatiile, tendinta de încalzire globala, afectarea capacitatii de regenerare a resursei de apa dulce, disparitia unor specii si compromiterea functionarii ecosistemelor.

Conlucarea guvernelor lumii pe tema conservarii mediului si a reducerii emisiilor poluante sau cu efect de sera, a devenit efectiva si necesara înca din anii 70 ai secolului trecut, dar pentru ca efortul acestora sa produca rezultate, este nevoie ca noi toti sa învatam sa privim natura nu ca pe o resursa oarecare, sau dupa caz un decor ocazional în care sa putem "iesi la iarba verde"(fara a ne preocupa prea tare de ce lasam în urma), ci ca pe un suport deosebit de complex al vietii pe pamînt, si care în mod direct influenteaza calitatea vietii fiecaruia.Avem tendinta sa ne consideram prea mici în fata unor probleme atât de mari si sa ne orientam dupa vorba batrâneasca "Cu o floare nu se face primavara", dar trebuie sa realizam ca este mult mai sanatos, psihic si fizic, pentru generatiile noastre ca mentalitatea sa fie schimbata si sa se ghideze dupa o alta vorba plina de întelepciune "Unde-s doi, puterea creste". Administratia Parcului Natural Portile de Fier desfasoara în acest sens activitati de constientizare în rândul elevilor, subliniind necesitatea muncii în echipa an spiritul conservarii si protectiei naturii. De asemenea, participa cu elevii de pe teritoriul parcului la diverse concursuri locale, regionale sau nationale, promoveaza traditiile zonelor din care acestia fac parte, aratându-le totodata oportunitatile care le au traind într-o arie protejata.

Administratia PNPF va invita sa cunoasteti Clisura Dunarii, beneficiind de serviciile turistice locale, si de sprijinul Administratiei pentru informare si pentru închiriere de material sportiv (corturi, saci de dormit, biciclete de teren, barci gonflabile, binocluri etc.) sau pentru servicii de ghidare turistica cu ghizi profesionisti, si face apel la spiritul dumneavoastra civic si la responsabilitate fata de mediul înconjurator, pentru a pastra curate locurile vizitate.loading...Document Info


Accesari: 1249
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )