Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CONSTANTA

Turism
CONSTANŢA

RESURSE NATURALELACURI

LACUL HAZARLÂC (Constanta»Hârsova)

Liman fluviatil, cu o suprafata de 132,0 ha si un volum de 2,6 mil. mc.

LACUL MANGALIA (Constanta»Mangalia)

Lac. Este un liman maritim. Pe malurile lui se gasesc numeroase izvoare cu ape sulfuroase mezotermale (21-28°C) cunoscute de pe vremea romanilor, Iezerul Mangalia si Comorova.

LACUL OLTINA (Constanta»Oltina)

Liman fluviatil, cu o suprafata de 2509,0 ha si un volum de 60,0 mil. mc.

LACUL SINOIE (Constanta»Istria)

Laguna maritima, cu o suprafata de 17150,0 ha si un volum de 210,7 mil. mc.

LACUL SIUTGHIOL (Constanta»Mamaia)

Lac natural. Laguna marina cu o suprafata de 19,56 kmp; adâncimea medie: 6-8 m; apa dulce; este baza nautica si piscicola a statiunii Mamaia. Pe tarmul vestic se afla insula Ovidiu.

LACUL TĂBĂCĂRIEI (Constanta»Constanta)

Lac natural. Are o suprafata de 96 ha. Este baza de sporturi nautice si piscicola (biban, caras, rosioara etc.)

LACUL TATLAGEAC (Constanta»Neptun)

Liman fluvio-maritim, cu o suprafata de 178,0 ha si un volum de 14,0 mil. mc.

LACUL TAsAUL (Constanta»Navodari)

Lac natural. Liman fluvio-maritim salmastru situat pe tarmul Marii Negre. Are o suprafata de 23,45 kmp. Adâncimea maxima: 3,5 m; lungime 10 111u2017b km; latimea maxima 4 km. Apele sale sunt îndulcite de râul Casimcea care se varsa în lac, devenind astfel favorabil pentru piscicultura si irigatii.

LACUL TECHIRGHIOL (Constanta»Techirghiol)

Lac natural. Este un liman fluvio-marin cu apa sarata, separat de Marea Neagra printr-un cordon litoral pe care se afla statiunile Eforie Nord si Eforie Sud. Are o suprafata de 11,61 kmp. Pe fundul lacului exista namol sapropelic de origine animala si vegetala.

RÂURI

DUNĂREA (Constanta)


Dunarea este al doilea fluviu în Europa ca lungime si debit, dupa Volga. Are 2860 km, iar suprafata bazinului hidrografic este de 817 mii kmp, din care 221,7 mii kmp pe teritoriul României. Izvoraste din E Muntilor Schwarzwald (Padurea Neagra) din Germania, prin pâraiele Breg si Brigach.

PEsTERI

PEsTERA LIMANU (CARALILALA) (Constanta»Limanu/2 Mai)

Rezervatie arheologica si naturala (speologica). Pestera are o lungime de 3200 m. Pe peretii pesterii si pe tavan se pot distinge o serie de desene de arta rupestre, simboluri, semne de orientare, etc.

PEsTERILE DE LA GURA DOBROGEI (Constanta»Cogealac)

Rezervatie naturala (speologica, paleontologica si arheologica). Pestera liliecilor are o lungime de 480 m. Detine mari colonii de lilieci. Sunt peste 20 specii de fosile oxfordiene. Pentru pestera s-a creat o rezervatie de 5 ha.

LITORAL

PLAJA (din Olimp) (Constanta»Olimp)

Statiunea Olimp se afla pe o faleza înalta, la 20 - 30 m altitudine, la baza careia sunt amenajate plaje mici, intime, cu nisip fin, amenajate prin crearea unor golfuri mici artificiale. Plaja reia ideea de descrestere în terase, fiecare platforma având functiuni diferite.

PLAJA (din Cap Aurora) (Constanta»Cap Aurora)

Plaja, reprezentata de o fâsie îngusta la piciorul talazului, se întinde pe 500 m, fiind obtinuta prin construirea de diguri.

PLAJA (din Costinesti) (Constanta»Costinesti)

Plaja din Costinesti (cu platforma amenajabila prin retragerea falezei) are o lungime de circa 5 km, între faleza de la Capul Tuzla si cea de la Olimp si o latime de 100 - 200 m.

PLAJA (din Eforie Nord) (Constanta»Eforie (Eforie Nord))

Plaja se întinde pe o lungime de circa 3 km, atingând o largime maxima în partea de sud de 100 m si este aparata de sapte diguri transversale. Plaja este acoperita cu un strat de 30 cm de nisip fin. Intrarea in mare este lina in unele locuri cu nisip fin, alteori cu nisip si pietre mici.

PLAJA (din Eforie Sud) (Constanta»Eforie Sud)

Plaja de la Eforie Sud de întinde pe o lungime de circa un kilometru, fiind adapostita de doua diguri de larg. Are un nisip fin si intrare lina in mare. Faleza a fost amenajata, devenind o frumoasa promenada.

PLAJA (din Jupiter) (Constanta»Jupiter)

Plaja se întinde pe circa 1 km, fiind protejata în zona hotelurilor de pe faleza de un golf artificial. Plaja este larga, iar intrarea in mare se face in unele locuri lin, in altele abrupt.

PLAJA (din Mamaia) (Constanta»Mamaia)

Plaja statiunii se întinde pe circa 10 km, fiind ocrotita de un golf larg ce se deschide între Capul Midia la nord si Capul Siutghiol - la sud.

PLAJA (din Mangalia) (Constanta»Mangalia)

Plaja Mangaliei se impune nu atât prin dimensiunile ei (circa 600 în lungime si 50 - 150 în latime), cât prin nisipul matasos, foarte fin, plaja fiind dominata de o faleza amenajata ca loc de promenada.

PLAJA (din Navodari) (Constanta»Navodari)

Plaja din Navodari este alcatuita din 2 sectoare: cea din perimetrul Taberei de copii (aceasta portiune este influentata de prezenta la nord a sistemului de diguri ale portului Midia) si cea din zona Hanului Piratilor.

PLAJA (din Neptun) (Constanta»Neptun)

Plaja statiunii, comuna cu cea a statiunii Jupiter, se întinde pe o lungime de 2 km. Are nisip fin si intrare lina in mare.

PLAJA (din Saturn) (Constanta»Saturn)

În statiune exista plaje mici, amenajate pentru helioterapie si talazoterapie pe malul unor mici golfuri artificiale marine. Totodata, între statiunile Saturn si Venus exista o plaja naturala, cu nisip fin, extinsa pe circa 1,2 km lungime si 200 m latime, unde apar izvoare minerale sulfuroase.

PLAJA (din Vama Veche/2 Mai) (Constanta»Vama Veche/2 Mai)

Plaja maritima are o latime variabila, pornind de la 15-20 m în nord (unde se reduce înaltimea falezei), ajungând la 50-70 m în zona centrala si reducându-si latimea la 15-30 m spre sud, unde faleza începe sa se înalte. Lungimea plajei este de circa 700 m. 

PLAJA (din Venus) (Constanta»Venus)

Plaja statiunii se întinde pe circa 1,2 km la adapostul a doua golfuri, având 150 m latime. Apa marii este lipsita de pietre, având o adâncime si panta de imersiune favorabile si transparenta buna. Plaja este acoperita cu un strat de 30 cm de nisip fin si protejata de 7 diguri.

FENOMENE sI STRUCTURILE GEOLOGICE

LACUL TECHIRGHIOL (Constanta»Techirghiol)


Lac natural. Este un liman fluvio-marin cu apa sarata, separat de Marea Neagra printr-un cordon litoral pe care se afla statiunile Eforie Nord si Eforie Sud. Are o suprafata de 11,61 kmp. Pe fundul lacului exista namol sapropelic de origine animala si vegetala, bogat în substante minerale.

REZERVAŢII NATURALE

PĂDUREA COMOROVA - NEPTUN (Constanta»Neptun)

Rezervatie forestiera, parc dendrologic. Are o suprafata de 1,2 ha. Parc dendrologic cu stejari, cedri, tei, chiparosi, pini, mesteceni etc.

PĂDUREA HAGIENI (Constanta»Limanu/2 Mai)

Rezervatie naturala (forestiera). Are o suprafata de 393 ha, este ocrotita de lege din anul 1962. Detine exemplare maiestuoase de stejar brumariu (Quercus pedunculiflora) si stejar pufos (Quercus pubescens) etc. si are un covor ierbaceu variat.

PĂDUREA NEGRU VODĂ (Constanta»Negru Voda)

Rezervatie naturala (cinegetica). Se întinde pe o suprafata de 50 ha si prezinta o importanta deosebita din punct de vedere cinegetic (caprioare, mistreti, fazani etc.).

PEsTERA LIMANU (CARALILALA) (Constanta»Limanu/2 Mai)

Rezervatie arheologica si naturala (speologica). Pestera are o lungime de 3200 m. Pe peretii pesterii si pe tavan se pot distinge o serie de desene de arta rupestre, simboluri, semne de orientare, etc.

PEsTERILE DE LA GURA DOBROGEI (Constanta»Cogealac)

Rezervatie naturala (speologica, paleontologica si arheologica). Pestera liliecilor are o lungime de 480 m. Detine mari colonii de lilieci. Sunt peste 20 specii de fosile oxfordiene. Pentru pestera s-a creat o rezervatie de 5 ha.

REZERVAŢIA DE DUNE 2 MAI - VAMA VECHE (Constanta»Vama Veche/2 Mai)

Rezervatie naturala complexa (morfologica si botanica) de dune marine cu o suprafata de 50 kmp pe care cresc specii de plante endemice: cârcelul, volbura de nisip, varza de nisip etc.

REZERVAŢIA DE DUNE MARITIME (Constanta»Agigea)

Rezervatie naturala. Are o suprafata de 17 ha si a fost creata în anul 1939. În cadrul ei se dezvolta circa 120 de specii de plante caracteristice litoralului românesc.

REZERVAŢIA FÂNTÂNIŢA - MURFATLAR (Constanta»Basarabi/Murfatlar)

Rezervatie naturala. Are o suprafata de 19,7 ha si adaposteste specii de plante endemice sau rare, precum si câteva plante extrem de rare pentru alte regiuni ale României cum ar fi: migdalul pitic, cimbrul, bujorul de stepa etc. În aceasta padure traiesc numeroase broaste testoase.

RESURSE ANTROPICE

MONUMENTE ISTORICE

BISERICA VECHE Sf. Gheorghe (din MANGALIA) (Constanta»Mangalia)
Monument istoric si de arhitectura religioasa. Dateaza din anul 1685, modificari între 1914-1929.

CATEDRALA EPISCOPIEI TOMISULUI sI A DUNĂRII DE JOS Sf. Apostoli Petru si Pavel (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Construita în perioada 1883-1885 dupa planurile arhitectului Ion Mincu în maniera traditionala româneasca, cuprinde picturi murale interioare realizate de D. Mirea între anii 1895-1898. A fost renovata în perioada 1946-1951 si repictata în stil bizantin.

CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita în anul 1885 dupa planurile arhitectului Romano de Simon, din caramida aparenta. Este realizata în stilul romanic specific sec. al XIII-lea, monumentul fiind asemanator unor bazilici din nordul Italiei.

COMPLEXUL MONASTIC BASARABI (Constanta»Basarabi/Murfatlar)

Monument istoric. Asezare calugareasca rupestra, ce dateaza din sec. IX-X d.Hr., constituita dintr-o biserica cu compartimentare specific ortodoxa (altar, naos, pronaos), o biserica cu plan de bazilica, doua paraclise, sase cavouri si mai multe galerii de comunicatie sapate in creta.

COMPLEXUL MONUMENTAL TROPAEUM TRAIANI (Constanta»Adamclisi)

Monument istoric. A fost ridicat in anul 109 d. Hr., din initiativa imparatului roman Traian, pentru a comemora victoria din anul 102 d. Hr. obtinuta de catre armatele romane asupra geto-dacilor.

FARUL GENOVEZ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric. La sfarsitul sec. XIII, genovezii au intemeiat o colonie, au construit o schela noua si un far (1300) si au atribuit localitatii numele de Constanta. Farul are o inaltime de 8 m.

GEAMIA ESMAHAN SULTAN (din MANGALIA) (Constanta»Mangalia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Edificiu ce dateaza din anul 1590. Program de vizitare: zilnic: 9-18

GEAMIA HUNCHIAR (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in perioada 1867-1868 in stil maur. Are un minaret de 24 m inaltime. La ridicarea ei au fost folosite materiale scoase din ruinele Cetatii Tomis.

GEAMIA PRINCIPALĂ (din MEDGIDIA) (Constanta»Medgidia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in perioada 1859-1865 in stil oriental. In interior se afla o colectie muzeala. In jurul monumentului se pastreaza pietre de mormant, fragmente din edificiul anticului Callatis si un sarcofag.

MAREA MOSCHEE (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Zidita între anii 1910-1912, în stil maur, dupa proiectul savantului Gogu Constantinescu, moscheea este o copie fidela a moscheei Kansia din Anatolia (Turcia) cu un minaret de 50 m înaltime.

SCHITUL Sfântul Andrei (Constanta»Ion Corvin)

Monument istoric. Infiintat in anul 1990, fiind amplasat pe locul unde, potrivit traditiei, Sfantul Apostol Andrei a predicat Evanghelia.

MONUMENTE DE ARTĂ

BISERICA ORTODOXĂ Sf. Gheorghe (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Biserica a fost construita între 1905-1911, pictura murala interioara fiind realizata de Nicolae Tonitza.

CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita în anul 1885 dupa planurile arhitectului Romano de Simon, din caramida aparenta. Este realizata în stilul romanic specific sec. al XIII-lea, monumentul fiind asemanator unor bazilici din nordul Italiei.

COMPLEXUL MONASTIC BASARABI (Constanta»Basarabi/Murfatlar)

Monument istoric. Asezare calugareasca rupestra, ce dateaza din sec. IX-X d.Hr., constituita dintr-o biserica cu compartimentare specific ortodoxa (altar, naos, pronaos), o biserica cu plan de bazilica, doua paraclise, sase cavouri si mai multe galerii de comunicatie sapate in creta.

EDIFICIUL ROMAN CU MOZAIC (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Rezervatie arheologica. Profil: arheologie Dateaza din sec. III-IV si reprezinta un edificiu cu trei nivele, cu o lungime de peste 100 m si o latime de peste 20 m. La nivelul superior este conservat, nealterat, un mozaic de 2000 mp compus din elemente florale si geometrice.

TEMPLUL EVREIESC (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Edificiu impunator construit în anul 1908 in stil neogotic.

VILA sUŢU (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument de arhitectura. Are temelii de piatra adanc infipte in malul marii. Constituie un rar exemplar de constructie in stil maur ce dateaza din anul 1899. Vila a apartinut numismatului Mihai Sutu.

MONUMENTE DE ARHITECTURĂ

BISERICA GREACĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Biserica a fost construita în 1868, dupa planurile arhitectului I.Teodoride.

BISERICA ORTODOXĂ Sf. Gheorghe (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Biserica a fost construita între 1905-1911, pictura murala interioara fiind realizata de Nicolae Tonitza.

BISERICA VECHE Sf. Gheorghe (din MANGALIA) (Constanta»Mangalia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Dateaza din anul 1685, modificari între 1914-1929.

CATEDRALA EPISCOPIEI TOMISULUI sI A DUNĂRII DE JOS Sf. Apostoli Petru si Pavel (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Construita în perioada 1883-1885 dupa planurile arhitectului Ion Mincu în maniera traditionala româneasca, cuprinde picturi murale interioare realizate de D. Mirea între anii 1895-1898. A fost renovata în perioada 1946-1951 si repictata în stil bizantin .

CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita în anul 1885 dupa planurile arhitectului Romano de Simon, din caramida aparenta. Este realizata în stilul romanic specific sec. al XIII-lea, monumentul fiind asemanator unor bazilici din nordul Italiei.

CAZINOUL (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument de arhitectura laica. Reprezinta emblema turistica a orasului. Constructia a fost începuta în anul 1904 dupa planurile arhitectului Petre Antonescu si definitivata între anii 1907-1910 dupa planurile arhitectului D. Renard, în stil secession.

COMPLEXUL MONASTIC BASARABI (Constanta»Basarabi/Murfatlar)

Monument istoric. Asezare calugareasca rupestra, ce dateaza din sec. IX-X d.Hr., constituita dintr-o biserica cu compartimentare specific ortodoxa (altar, naos, pronaos), o biserica cu plan de bazilica, doua paraclise, sase cavouri si mai multe galerii de comunicatie sapate in creta.

FARUL NOU (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Lucrare de arta inginereasca. A fost construit în anul 1960. Are înaltimea de 58 m. În timpul noptii este luminat cu puternice lampi electrice. Semnalele farului ajung pâna la o distanta de circa 36 km.

GEAMIA ESMAHAN SULTAN (din MANGALIA) (Constanta»Mangalia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Edificiu ce dateaza din anul 1590.

GEAMIA HUNCHIAR (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in perioada 1867-1868 in stil maur. Are un minaret de 24 m inaltime. La ridicarea ei au fost folosite materiale scoase din ruinele Cetatii Tomis.

GEAMIA PRINCIPALĂ (din MEDGIDIA) (Constanta»Medgidia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in perioada 1859-1865 in stil oriental. In interior se afla o colectie muzeala. In jurul monumentului se pastreaza pietre de mormant, fragmente din edificiul anticului Callatis si un sarcofag.

MAREA MOSCHEE (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Zidita între anii 1910-1912, în stil maur, dupa proiectul savantului Gogu Constantinescu, moscheea este o copie fidela a moscheei Kansia din Anatolia (Turcia) cu un minaret de 50 m înaltime. Este prima constructie din beton armat executata în România.

SCHITUL Sfânta Maria (din TECHIRGHIOL) (Constanta»Techirghiol)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Construit din initiativa Patriarhului Justinian Marina in anul 1951. Biserica schitului este din lemn si a fost construita in anul 1750 de mesteri mureseni.

TEMPLUL EVREIESC (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Edificiu impunator construit în anul 1908 in stil neogotic.

VILA sUŢU (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument de arhitectura. Are temelii de piatra adanc infipte in malul marii. Constituie un rar exemplar de constructie in stil maur ce dateaza din anul 1899. Vila a apartinut numismatului Mihai Sutu.

VESTIGII ARHEOLOGICE

COMPLEXUL ARHEOLOGIC ÎN AER LIBER (RUINELE CETĂŢII TOMIS) (Constanta»Constanta)

Rezervatie arheologica. Profil: arheologie. Grupeaza vestigiile cetatii Tomis care cuprind: - fragmente din zidul de incinta roman construit in secolul III din blocuri de piatra legate cu mortar, groase de 3 m;

EDIFICIUL ROMAN CU MOZAIC (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Rezervatie arheologica. Profil: arheologie Dateaza din sec. III-IV si reprezinta un edificiu cu trei nivele, cu o lungime de peste 100 m si o latime de peste 20 m. La nivelul superior este conservat, nealterat, un mozaic de 2000 mp compus din elemente florale si geometrice.

GEAMIA HUNCHIAR (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in perioada 1867-1868 in stil maur. Are un minaret de 24 m inaltime. La ridicarea ei au fost folosite materiale scoase din ruinele Cetatii Tomis.

GEAMIA PRINCIPALĂ (din MEDGIDIA) (Constanta»Medgidia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in perioada 1859-1865 in stil oriental. In interior se afla o colectie muzeala. In jurul monumentului se pastreaza pietre de mormant, fragmente din edificiul anticului Callatis si un sarcofag.

MORMÂNTUL SCITIC (din MANGALIA) (Constanta»Mangalia)

Rezervatie arheologica. Dateaza din sec al IV-lea î.Hr. Lânga scheletul celui înmormântat au fost gasite fragmente dintr-un papirus scris in limba greaca, primul document de acest gen din tara noastra.

PEsTERA LIMANU (CARALILALA) (Constanta»Limanu/2 Mai)

Rezervatie arheologica si naturala (speologica). Pestera are o lungime de 3200 m. Pe peretii pesterii si pe tavan se pot distinge o serie de desene de arta rupestre, simboluri, semne de orientare, etc.

PEsTERILE DE LA GURA DOBROGEI (Constanta»Cogealac)

Rezervatie naturala (speologica, paleontologica si arheologica). Pestera liliecilor are o lungime de 480 m. Detine mari colonii de lilieci. Sunt peste 20 specii de fosile oxfordiene. Pentru pestera s-a creat o rezervatie de 5 ha.

RUINELE CETĂŢII ANTICE HISTRIA (Constanta»Istria)

Rezervatie arheologica. Profil: arheologie (amfore, inscriptii, vase ceramica, basoreliefuri, elenistice). Complexul arheologic a fost amenajat in anul 1982.

RUINELE CETĂŢII HÂRsOVA (Constanta»Hârsova)

Rezervatie arheologica. Cetatea a fost ridicata pe temeliile vechiului castru roman Carsium construit în anul 103 d. Hr. Din perioada romana au fost identificate numeroase resturi arhitecturale (coloane, capitele etc.). Cetatea a fost amplificata de genovezi (sec. XIII).

RUINELE ORAsULUI ANTIC CALLATIS (Constanta»Mangalia)

Rezervatie arheologica. Din vechea cetate Callatis se mai vede: zidul de incinta Edificiul roman; portul antic Callatis; urmele digului genovez; urmele unei cetati romane. Aici se afla si mormântul scitic (cu papirus).

TERMELE ROMANE (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Rezervatie arheologica. Fostele bai publice ale Tomisului, dateaza din sec. III-VI. Sala este pardosita cu placi de marmura alba, pe sub care treceau canale si tuburi - un sistem de incalzire propriu antichitatii, numit hypocaustum.

CETĂŢI sI CASTELE

COMPLEXUL ARHEOLOGIC ÎN AER LIBER (RUINELE CETĂŢII TOMIS) (Constanta»Constanta)

Rezervatie arheologica. Profil: arheologie. Grupeaza vestigiile cetatii Tomis care cuprind: - fragmente din zidul de incinta roman construit in secolul III din blocuri de piatra legate cu mortar, groase de 3 m; 

EDIFICIUL ROMAN CU MOZAIC (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Rezervatie arheologica. Profil: arheologie Dateaza din sec. III-IV si reprezinta un edificiu cu trei nivele, cu o lungime de peste 100 m si o latime de peste 20 m. La nivelul superior este conservat, nealterat, un mozaic de 2000 mp compus din elemente florale si geometrice.

RUINELE CETĂŢII ANTICE HISTRIA (Constanta»Istria)

Rezervatie arheologica. Profil: arheologie (amfore, inscriptii, vase ceramica, basoreliefuri, elenistice). Complexul arheologic a fost amenajat in anul 1982.

RUINELE CETĂŢII HÂRsOVA (Constanta»Hârsova)

Rezervatie arheologica. Cetatea a fost ridicata pe temeliile vechiului castru roman Carsium construit în anul 103 d. Hr. Din perioada romana au fost identificate numeroase resturi arhitecturale (coloane, capitele etc.). Cetatea a fost amplificata de genovezi (sec. XIII).

RUINELE ORAsULUI ANTIC CALLATIS (Constanta»Mangalia)

Rezervatie arheologica. Din vechea cetate Callatis se mai vede: zidul de incinta Edificiul roman; portul antic Callatis; urmele digului genovez; urmele unei cetati romane. Aici se afla si mormântul scitic (cu papirus).

BISERICI, CATEDRALE sI MĂNĂSTIRI

BISERICA GREACĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Biserica a fost construita în 1868, dupa planurile arhitectului I.Teodoride.

BISERICA ORTODOXĂ Sf. Gheorghe (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Biserica a fost construita între 1905-1911, pictura murala interioara fiind realizata de Nicolae Tonitza.

BISERICA VECHE Sf. Gheorghe (din MANGALIA) (Constanta»Mangalia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Dateaza din anul 1685, modificari între 1914-1929.

CATEDRALA EPISCOPIEI TOMISULUI sI A DUNĂRII DE JOS Sf. Apostoli Petru si Pavel (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Construita în perioada 1883-1885 dupa planurile arhitectului Ion Mincu în maniera traditionala româneasca, cuprinde picturi murale interioare realizate de D. Mirea între anii 1895-1898. A fost renovata în perioada 1946-1951 si repictata în stil bizantin 

CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita în anul 1885 dupa planurile arhitectului Romano de Simon, din caramida aparenta. Este realizata în stilul romanic specific sec. al XIII-lea, monumentul fiind asemanator unor bazilici din nordul Italiei.

COMPLEXUL MONASTIC BASARABI (Constanta»Basarabi/Murfatlar)

Monument istoric. Asezare calugareasca rupestra, ce dateaza din sec. IX-X d.Hr., constituita dintr-o biserica cu compartimentare specific ortodoxa (altar, naos, pronaos), o biserica cu plan de bazilica, doua paraclise, sase cavouri si mai multe galerii de comunicatie sapate in creta.

GEAMIA ESMAHAN SULTAN (din MANGALIA) (Constanta»Mangalia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Edificiu ce dateaza din anul 1590.

GEAMIA HUNCHIAR (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in perioada 1867-1868 in stil maur. Are un minaret de 24 m inaltime. La ridicarea ei au fost folosite materiale scoase din ruinele Cetatii Tomis.

GEAMIA PRINCIPALĂ (din MEDGIDIA) (Constanta»Medgidia)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. A fost construita in perioada 1859-1865 in stil oriental. In interior se afla o colectie muzeala. In jurul monumentului se pastreaza pietre de mormant, fragmente din edificiul anticului Callatis si un sarcofag.

MAREA MOSCHEE (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Monument istoric si de arhitectura religioasa. Zidita între anii 1910-1912, în stil maur, dupa proiectul savantului Gogu Constantinescu, moscheea este o copie fidela a moscheei Kansia din Anatolia (Turcia) cu un minaret de 50 m înaltime. Este prima constructie din beton armat executata în România.

SCHITUL Sfânta Maria (din TECHIRGHIOL) (Constanta»Techirghiol)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Construit din initiativa Patriarhului Justinian Marina in anul 1951. Biserica schitului este din lemn si a fost construita in anul 1750 de mesteri mureseni.

SCHITUL Sfântul Andrei (Constanta»Ion Corvin)

Monument istoric. Infiintat in anul 1990, fiind amplasat pe locul unde, potrivit traditiei, Sfantul Apostol Andrei a predicat Evanghelia.

TEMPLUL EVREIESC (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Obiectiv de arhitectura religioasa. Edificiu impunator construit în anul 1908 in stil neogotic.

MUZEE

ACVARIUL PROFESOR ION BORCEA (Constanta»Constanta)

Muzeu judetean. Profil: stiintele naturii. Prezinta forme specifice Marii Negre, specii de pesti din Delta Dunarii, pesti exotici, cea mai bogata colectie de sturioni din lume, randunici de mare, crabi, etc. Sunt prezentate peste 130 specii de pesti. A fost amenajat in anul 1958.

COMPLEXUL MUZEAL DE sTIINTE ALE NATURII (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Muzeu judetean. Profil: stiintele naturii, stiinta si tehnica. Sunt prezentati sturioni in captivitate, minerale sub forma de cristale, doua mori de vant din Dobrogea, fotografii si postere pe tema cuceririi Cosmosului, forme oceanice (crustacee, moluste, pesti). A fost amenajat in anul 1958.

DELFINARIU (Constanta»Constanta)

Muzeu judetean. Profil: stiintele naturii Expozitia prezinta lumea cetaceelor din diverse mari. In amfiteatrul cu piscina se organizeaza demonstratii cu delfini, foci si pinguini. A fost amenajat in anul 1972.

MICROREZERVAŢIA DE ANIMALE sI VOLIERA DE PĂSĂRI EXOTICE sI DECORATIVE (Constanta»Constanta)

Muzeu judetean. Profil: stiintele naturii. Microrezervatia este destinata celor mai reprezentative animale din Dobrogea, în special din Delta Dunarii. În voliera sunt expuse pasari autohtone si exotice. A fost amenajat în anul 1983.

MUZEUL DE ARHEOLOGIE CALLATIS (Constanta»Mangalia)

Muzeu orasenesc. Profil: arheologie. Arheologie peisagistica, getica si greco-romana vase amorfe, recipiente de sticla colectie numismatica, basoreliefuri, inventarul mormântului de papirus.

MUZEUL DE ARTĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Muzeu judetean. Profil: arta plastica. Amenajat în 1961. Cuprinde pictura si grafica româneasca tablouri semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Theodor Palady, Corneliu Baba, precum si sculpturi de Ion Jalea, Corneliu Medrea.

MUZEUL DE ARTĂ (din MEDGIDIA) (Constanta»Medgidia)

Muzeu judetean. Profil: arta plastica, arta contemporana româneasca.

MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Muzeu judetean. Profil: etnografie. Prezinta arta populara dobrogeana: ceramica, icoane pe sticla si lemn, metal, port popular, scoarte, tesaturi, textile, podoabe. Amenajat în anul 1990 în cladirea fostei Primarii (1896).MUZEUL DE FLORĂ sI FAUNĂ MARINĂ ION BORCEA (Constanta»Agigea)

Muzeu. Profil: stiintele naturii. Prezinta exemplare de pesti specifici apelor Marii Negre si Marii Mediterane, diferite specii de pasari de apa si alte vietuitoare.

MUZEUL DE ISTORIE MILITARĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Muzeu national. Profil: istorie militara. Colectia detine obiecte deistorie militara, arme, uniforme, medalii, documente, fotografii. A fost amenajat in anul 1985.

MUZEUL DE ISTORIE NAŢIONALĂ sI ARHEOLOGIE (Constanta»Constanta)

Muzeu national. Profil: arheologie, numismatica, istorie. Amenajat în anul 1878. Cuprinde colectii de arheologie preistorica, greaca, romana, bizantina, medievala.

MUZEUL DE SCULPTURĂ ION JALEA (Constanta»Constanta)

Muzeu national. Profil: sculptura. Muzeul cuprinde 108 lucrari reprezentand sculpturi, picturi, busturi, desene, schite, reliefuri, etc, donate de Ion Jalea. A fost amenajat in anul 1968.

MUZEUL MĂRII (Constanta»Constanta)

Muzeu national. Profil: stiintele naturii. A fost amenajat in anul 1971. Exista o bogata colectie de animale acvatice provenite din Oceanul Planetar. Muzeul prezinta si geneza Marii Negre.

MUZEUL MARINEI ROMÂNE (Constanta»Constanta)

Muzeu national. Profil: stiinta si tehnica; istoria transporturilor; istoria marinei romanesti si a flotei comerciale. Sunt expuse colectii de amfore grecesti, ceramica veche, resturi de nave, documente si fotografii, picturi marine, etc. 

MUZEUL VITICULTURII (din BASARABI) (Constanta»Basarabi/Murfatlar)

Muzeu orasenesc. Profil: stiintele naturii. Detine documente privind istoria viticulturii in Romania si a podgoriei Murfatlar. De asemenea pot fi vazute sculpturi inspirate de cultura vitei de vie, vase de baut si depozitat vinurile, utilaje de vinificatie din diferite epoci.

PLANETARIUL sI OBSERVATORUL ASTRONOMIC sI STAŢIA SOLARĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)

Muzeu judetean. Profil: stiinta si tehnica. In cadrul planetariumului exista o colectie de instrumente folosite in astronomie, fotografii si exponate tridimensionale de cucerire a cosmosului de la NASA sau centre rusesti.

PODGORII sI CRAME

MUZEUL VITICULTURII (din BASARABI) (Constanta»Basarabi/Murfatlar)

Muzeu orasenesc. Profil: stiintele naturii. Detine documente privind istoria viticulturii in Romania si a podgoriei Murfatlar. De asemenea pot fi vazute sculpturi inspirate de cultura vitei de vie, vase de baut si depozitat vinurile, utilaje de vinificatie din diferite epoci.

PODGORIA MEDGIDIA (Constanta»Medgidia)

Podgorie. Predomina soiurile de struguri de masa. Podgoria este specializata în vinuri albe: Pinot Gris, Chardonay, Muscat Ottonel si vinuri negre: Pinot Noire.

PODGORIA MURFATLAR (Constanta»Basarabi/Murfatlar)

Podgorie. Este statiune experimentala hortiviticola. Are o suprafata de 80 ha de vita de vie selectionata cu soiuri de calitate superioara: Pinot Gris, Chardonnay, Tamâioasa româneasca, Cabernet etc

ETNOGRAFIE sI FOLCLOR

MUZEUL DE ARTĂ POPULARĂ (din CONSTANŢA) (Constanta»Constanta)


Muzeu judetean. Profil: etnografie. Prezinta arta populara dobrogeana: ceramica, icoane pe sticla si lemn, metal, port popular, scoarte, tesaturi, textile, podoabe. Amenajat în anul 1990 în cladirea fostei Primarii (1896).

ALTE RESURSE ANTROPICE

HERGHELIA MANGALIA (Constanta»Mangalia)

Herghelie pentru cresterea cailor din rasa arab pur sânge.

LOCALITĂŢI TURISTICE

SATE TURISTICE

2 MAI (Constanta»Limanu/2 Mai)

Sat turistic. Factori naturali. Cadru natural: Marea Neagra. Climat continental de stepa cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism. Faleza este amenajata doar în zona plajei.

VAMA VECHE (Constanta»Vama Veche/2 Mai)

Sat turistic cu specific de litoral. Climat continental de stepa cu influente marine. Plaja are o lungime de 700 m si o latime de circa 100 m, cu nisip fin natural. Nu este amenajata. Faleza are aproximativ 0,8 km lungime.

STAŢIUNI BALNEARE

EFORIE NORD (Constanta»Eforie (Eforie Nord))

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate permanenta. Cadru natural: Marea Neagra, faleza înalta (15-20 m) amenajata pe toata lungimea (500 m). Plaja este întinsa pe o lungime de 4 km cu o latime maxima de 150 m; cura heliomarina talazoterapie.

MANGALIA (Constanta»Mangalia)

Statiune de litoral si balneoclimaterica. Statiunea se afla pe malul lacului Mangalia si al Marii Negre. Climat de stepa cu influente marine. Faleza este amenajata pe toata lungimea sa. Plaja are circa 100 m latime si 500 m lungime cu nisip fin.

NEPTUN (Constanta»Neptun)

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate permanenta. Cadru natural: Marea Neagra, padurea Comorova, lacul Neptun (folosit pentru sporturi nautice). Climat continental de stepa cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism.

OLIMP (Constanta»Olimp)

Statiune de litoral si climatica de interes general, cu activitate sezoniera. Cadru natural: Marea Neagra. Climat continental de stepa cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism.

TECHIRGHIOL (Constanta»Techirghiol)

Statiune balneoclimaterica si de litoral de interes general, cu activitate permanenta. Factori naturali. Climat continental de stepa cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism. Namol sapropelic din lacul Techirghiol.

STAŢIUNI DE LITORAL

CAP AURORA (Constanta»Cap Aurora)

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate sezoniera. Cadru natural: litoralul Marii Negre. Climat continental de stepa cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism.

COSTINEsTI (Constanta»Costinesti)

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate sezoniera. Factori naturali. Cadru natural: Marea Neagra, Lacul Costinesti (laguna maritima cu o suprafata de 7 ha, adâncime mica, separat de mare printr-un cordon de nisip).

EFORIE NORD (Constanta»Eforie (Eforie Nord))

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate permanenta. Cadru natural: Marea Neagra, faleza înalta (15-20 m) amenajata pe toata lungimea (500 m). Plaja este întinsa pe o lungime de 4 km cu o latime maxima de 150 m; cura heliomarina talazoterapie.

EFORIE SUD (CARMEN SILVA) (Constanta»Eforie Sud)

Statiune de litoral si balneoclimaterica. Cadru natural: Marea Neagra, faleza înalta de 25-30 m spre mare si 8-10 m spre lac. Plaja are lungimea de 1,5 km, latimea de circa 100 m, cu nisip fin, amenajata pentru helioterapie, talazoterapie.

JUPITER (Constanta»Jupiter)

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate sezoniera. Cadru natural: Marea Neagra, Lacul Jupiter (folosit pentru sporturi nautice), padurea Comorova. Climat continental de stepa cu influente marine; aerosoli salini, radiatii ultraviolete.

MAMAIA (Constanta»Mamaia)

Statiune de litoral si climaterica. Caracteristica este briza de uscat care bate dinspre uscat spre mare; aerosolii marini; bioclimatul este solicitant si excitant pentru organism. Plaja are o lungime de 8 km si o latime de 100-200 m cu o suprafata de 70 ha.

MANGALIA (Constanta»Mangalia)

Statiune de litoral si balneoclimaterica. Statiunea se afla pe malul lacului Mangalia si al Marii Negre. Climat de stepa cu influente marine. Faleza este amenajata pe toata lungimea sa. Plaja are circa 100 m latime si 500 m lungime cu nisip fin. 

NĂVODARI (Constanta»Navodari)

Statiune de litoral si climaterica de interes general, cu activitate sezoniera. Factori naturali. Climat de stepa cu influente marine. Plaja are o lungime de 3 km si o latime de 60-90 m, cu un nisip fin. Bioclimat solicitant si excitant pentru organism.

NEPTUN (Constanta»Neptun)

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate permanenta. Cadru natural: Marea Neagra, padurea Comorova, lacul Neptun (folosit pentru sporturi nautice). Climat continental de stepa cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism.

OLIMP (Constanta»Olimp)

Statiune de litoral si climatica de interes general, cu activitate sezoniera. Cadru natural: Marea Neagra. Climat continental de stepa cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism.

SATURN (Constanta»Saturn)

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate sezoniera. Factori naturali. Cadru natural: Marea Neagra. Climat continental de stepa, cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism. Faleza este amenajata pe toata lungimea ei.

TECHIRGHIOL (Constanta»Techirghiol)

Statiune balneoclimaterica si de litoral de interes general, cu activitate permanenta. Factori naturali. Climat continental de stepa cu influente marine. Bioclimat excitant si solicitant pentru organism. Namol sapropelic din lacul Techirghiol.

VENUS (Constanta»Venus)

Statiune de litoral si balneoclimaterica de interes general, cu activitate sezoniera. Factori naturali. Cadru natural: Marea Neagra, Lacul Venus. Climat continental de stepa, cu influente marine. Bioclimat excitant si stimulent pentru organism. Faleza este amenajata pe toata lungimea.

Document Info


Accesari: 9386
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )