Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PROIECT DE ATESTAT - Ghid turistic zona de vest a Romaniei

Turism


Colegiul Economic " F.S. Nitti ''

TimisoaraPROIECT  DE ATESTAT

Ghid turistic zona de

vest a Romaniei

CUPRINS

Capitolul II

Judetul Timis

1. Generalitati

Situat in vestul tarii, judetul Timis se profileaza pe harta Romaniei ca o unitate administrativa de hotar, teritoriul sau fiind strabatut de importante magistrale rutiere si feroviare transeuropene: soseaua E70 sau magistrala feroviara a paralelei 45 grade - Bordeaux - Venetia - Zagreb - Timisoara - Bucure 23523v214x sti - Iasi - Odessa. Pe teritoriul judetului Timis se gaseste cel mai vestic punct al tarii - localitatea Beba Veche.   Prin suprafata pe care o ocupa, Timisul este cel mai intins judet al tarii, avand 8697 km patrati (3,65% din teritoriul Romaniei).

Din punct de vedere administrativ se invecineaza la nord cu judetul Arad, la est cu Hunedoara, la sud - est cu judetul Caras - Severin iar in partea de vest cu frontierele cu Iugoslavia si Ungaria. Pozitia sa geografica ii comfera o importanta majora in traficul intern si international. Magistralele rutiere si feroviare internationale, arterele rutiere si feroviare interne precum si aeroportul international Timisoara asigura judetului multiple posibilitati si legaturi de schimb. Doua capitale europene se afla in imediata vecinatate a Timisului: capitala Iugoslaviei - Belgrad la o distanta medie de 170 km si capitala Ungariei - Budapesta la 300 km. Capitala Austriei - Viena, se situeaza la o departare aproximativ egala cu Bucurestiul (550 km).

Relieful

Pe teritoriul judetului Timis se asociaza forme de relief variate care se dispun altitudinal intre 75 m si 1384 m (varful Pades). Campia de Vest acopera o suprafata de aproximativ 77% din suprafata judetului. In sudul si estul judetului sunt prezente formatiuni deluroase (Dealurile Poganisului si Buziasului) si muntoase (Muntii Poiana Rusca).

Zona montana este impadurita in proportie de cca 90%. In zona varfurilor Rusca si Pades, cu inaltimile cele mai mari, pe versantii prelungi cu expunere nordica, stratul de zapada frecvent de la inceputul lunii decembrie si pana in aprilie, ofera conditii excelente pentru practicarea schiului. Zona Luncani - Tomesti - Poieni, alcatuita din roci carstificabile, este caracterizata de de un relief pitoresc cu chei, pereti abrupti si pesteri (Pestera de la Romanesti). Potentialul turistic al judetului Timis este sporit de existenta apelor minerale si termominerale din zonele Timisoara, Buzias, Calacea, Pischia, Ivanda, Bogda, Biled, Teremia Mare s.a.

Clima judetului Timis

Este temperata, cu influente mediteraneene, caracterizata prin veri calduroase si ierni blande.

Reteaua hidrografica

Este reprezentata de raurile Bega si Timis cu afluentii lor: Barzava, Poganis, Timisana si Aranca - vechi brat al Muresului - care trece prin Sanicolau Mare. Bega a fost canalizata in urma cu 200 de ani.

Principalele localitati

Timisoara - resedinta de judet (peste 320.000 locuitori) si Lugojul (peste 49.000 locuitori) sunt municipii; alte orase - Buzias, Deta, Faget, Jimbolia, Sanicolau Mare; acestora li se alatura 75 comune si 318 sate.

Populatia judetului

Este alcatuita din romani in proportie de peste 80%, urmati de

maghiari 9,0%, germani 3,8%, sarbi 2,4% si alte nationalitati 4,7%.Aproximativ 78% dintre acestia sunt ortodocsi urmanti de romano-catolici 13,3%, penticostali, reformati, baptisti si alte religii.

Date economice

Principalele ramuri industriale prezente in judet sunt: chimica, mecanica, electronica si electrotehnica, textila, prelucrarea pielii, prelucrarea lemnului, prelucrarea materialelor de constructii, industria alimentara. Comertul s-a dezvoltat vertiginos in ultimii ani iar in ceea ce priveste agricultura, judetul Timis detine primulloc intre judetele tarii ca suprafata arabila.

Mestesuguri populare

Traditionale

Arta prelucrarii lemnului se remarca atat la stalpii de la case sau porti (Visag, Sacosu Turcesc, Topolovatu Mare, Belint, Cerna) precum si la mobilierul locuintelor taranesti sau la obiectele de uz casnic (lazi de zestre, paturi, scaune, furci de tors)- care se mai gasesc si azi in unele sate (Racovita, Curtea, Margina, Pietroasa, Luncani, Sustra, Saravale).

Olaritul este traditional in satul Jupanesti unde se fac vase smaltuite iar vinul de Recas este cunoscut si apreciat atat in tara cat si in strainatate.

Bisericile din lemn vechi de sute de ani, multe desemnate ca monumente istorice, sunt foarte raspandite pe teritoriul judetului Timis, in localitati ca Batesti (sec. XV), Curtea (1794), Capat (1736), Semlacul Mic (Manastirea Saraca sec. XI-XII), Romanesti s.a.

Obiceiuri de mare vechime ("Strigarea peste sat", " Amindenii'', ceremonialul de nunta si inmormantare, colindatul laic, variantele "Mioritei'' dar si ale altor balade si cantece banatenesti, se intalnesc si azi in satele timisene.

2.Timisoara

Centrul administrativ, economic si cultural al Timisului, are o populatie de peste 320.000 de locuitori si reprezinta totodata punctul in care se intalnesc principalele trasee de vizitare a judetului.

Cai de acces

Pe sosea:

-drumul european E70 dinspre Iugoslavia prin Moravita-Timisoara-Lugoj-Drobeta Turnu severin spre Bucuresti.

-drumul european E671 Timisoara-Arad-Oradea spre Ungaria.


Document Info


Accesari: 6814
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )