Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TRASEE TURISTICE DIN VALEA PRAHOVEI

Turism


TRASEE TURISTICE DIN VALEA PRAHOVEI1 Sinaia (800 m) - Cota 1400 - Curmatura Vârfului cu Dor (1940 m) - Hotel Pestera (1610 m).

Marcaj: banda rosie. Durata: 6 ore. Accesibil tot timpul anului.

Traseul începe din Sinaia de la Hotel Furnica si urmeaza poteca de pe Plaiul Casariei (Plaiul Vacii) pâna la Cota 1400 (durata cca 2 ore). Aici mai putem ajunge fie pe drumul alpin Sinaia - Cota 1400 (traseul auto 4), fie cu telecabina.

Mai sus, de la Cota 1500 pâna sub fosta cabana Vârful cu Dor tras 626p152g eul prezinta o varianta de iarna prin zona forestiera si alta de vara desfasurata "la gol". Din zona fostei cabane poteca ajunge în Curmatura Vârfului cu Dor (1940 m) (durata de la Cota 1400 cca 1˝ ore), de unde vom coborî în Valea Izvorul Dorului alegând din nou între o varianta de iarna, prin Vâlcelul Dorului, si alta de vara, peste plaiurile din nordul vâlcelului. Dupa unirea celor doua variante, traseul ne conduce în saua Laptici, intersecteaza drumul alpin spre Babele (traseul auto 1), apoi coboara spre Valea Ialomitei, în soseaua (traseul auto 2) pe care o urmeaza spre nord cca. 2 km pâna la Hotelul Pestera (1610 m).

2 Sinaia (800 m) - Cabana Piatra Arsa (1950 m) - Hotel Pestera (1610 m)

Marcaj: banda albastra. Durata: 5 ore. Traseul nu este recomandabil iarna pe portiunea de pe Piciorul Pietrei Arse.

Traseul ne conduce de la Manastirea Sinaia prin fata Castelului Peles în Poiana Stânii (1270 m) (cca 1˝ ore). Aici se mai poate ajunge si din Poiana Ţapului (1˝ ore) pe drumul forestier de pe Valea Babei si aproape 1 kilometru spre sud; apoi în urcus prin padure pe poteca marcata cu punct galben.

Din Poiana Stânei traseul urca pe Piciorul Pietrei Arse în Platou si coboara la Cabana Piatra Arsa (1950 m). De unde continua spre vest, traverseaza Valea Izvorul Dorului si drumul alpin spre Babele (traseul auto 1) si coboara la Hotelul Pestera (1610 m) pe "Drumul lui Butmaloiu".

3 Poiana Ţapului (860 m) - Cascada Urlatoarea (1100 m)

Marcaj: punct albastru. Durata: 1 ora. Traseu usor, de promenada.

Din Poiana Ţapului, din DN l, traseul urmeaza spre vest cca. 2 km drumul forestier de pe Pârâul Urlatorilor. Traverseaza firul Urlatorii Mari si continua pe poteca spre nord-vest în urcus prin padure si-n cca. o jumatate de ora de la parasirea drumului ajunge la Cascada Urlatoarea. De aici se poate continua spre Busteni pe traseul 4 sau urca spre punctul "La Vinclu" si continua pe traseul 5 spre Cabana Piatra Arsa.

4 Busteni (885 m) - Cascada Urlatoarea (1100 m)

Marcaj: punct rosu. Durata: 1˝ ore. Traseu de promenada

Din DN l, de la fabrica de hârtie, traseul porneste spre vest împreuna cu traseele 5 si 6 spre Hotel Silva si statia de telecabina. Urmeaza câteva sute de metri drumul de pe Valea Jepilor, apoi se desparte de cele doua trasee si continua spre sud în urcus domol pe poteca marcata cu punct rosu.

De la Cascada Urlatoarea se poate continua urcusul pe malul stâng al apei spre punctul "La Vinclu" unde întâlnim poteca traseului 5 marcata cu triunghi albastru sau putem coborî în Poiana Ţapului pe traseul 3 în sens invers.

5 Busteni (885 m) - Valea Urlatorilor - Cabana Piatra Arsa (1950 m)

Marcaj: triunghi albastru. Durata: 4 ore. Iarna traseul este dificil si periculos.

De la Hotelul Silva si statia de telecabina traseul are o scurta portiune comuna cu cel spre Cascada Urlatoarea, 4 (marcaj punct rosu) si cel de pe Valea Jepilor (traseul 6); de care se desparte spre stânga urmând vechea poteca a funicularului Schiel. Trece prin punctele "La Vinclu", "La Mese", "La Scari" si atinge Platoul la Cantonul Jepi (Schiel). Aici întâlneste poteca de legatura (marcaj triunghi rosu) spre cabanele Babele si Caraiman. În continuare, intersecteaza poteca marcata cu banda galbena Vârful cu Dor -Babele (traseul 15) si-n scurt timp ajunge la Cabana Piatra Arsa (1950 m).

6 Busteni (885 m) - Valea Jepilor - Cabana Caraiman (2025 m) - Cabana Babele (2200 m) - Hotel Pestera (1610 m)

Marcaj: cruce albastra. Durata: 6 ore. Pe portiunea de pe Valea Jepilor traseul este dificil si accidentat, nu se recomanda iarna.

De la fabrica de hârtie traseul urmeaza drumul spre Hotel Silva si statia de telecabina, urca o scurta portiune de-a lungul unui drum forestier pe lânga firul vaii Jepilor, lasa spre stânga poteca spre Cascada Urlatoarea (traseul 4, marcaj punct rosu) iar putin mai sus cea spre Cantonul Jepi (traseul 5, marcat cu triunghi albastru). În continuare urca accentuat prin padure pe versantul nordic al Jepilor Mici, traverseaza firul vaii Jepilor si continua în urcus pe fata sudica a Caraimanului, pastrându-se în apropierea apei pe care o traverseaza de mai multe ori. În final poteca se abate spre dreapta în urcus sustinut si ajunge la Cabana Caraiman (2025 m) printr-o traversare spre stânga. De aici porneste spre Crucea Caraimanului poteca nemarcata de pe Brâna Mare a Caraimanului (traseul 13); o alta poteca de legatura (marcata cu punct albastru, traseul 31) se desprinde spre sud spre Cantonul Jepi si Cabana Piatra Arsa. În continuare, traseul urmareste poteca spre vest, aproape de firul apei, în urcus domol pâna la Cabana Babele (2200 m) (Busteni - Cabana Babele 4 ore). De aici coboara tot spre vest pe Piciorul Babelor în Valea Ialomitei pe care o atinge în apropierea statiei de telecabina (Babele - Pestera), de unde parcurgând spre sud o scurta portiune a drumului de pe Valea Ialomitei (traseu auto 2) ajunge la Hotelul Pestera (1610 m).

7 Busteni (925 m) - Plaiul Munticelul - Poiana Costilei (1360 m) - Pichetul Rosu (1445 m) - La Prepeleac (1750 m) - Malaiesti (1720 m)

Marcaj: triunghi rosu. Durata: 6 ore. Iama traseul este foarte periculos si dificil pe portiunea Pichetul Rosu - Malaiesti.

Acest traseu este o adevarata magistrala cu o lungime de cca. 12 km, care înconjoara la o altitudine medie de 1400 - 1700 m o parte importanta a masivului (partea de nord-est), de cel mai mare interes atât pentru turisti cât si pentru alpinisti si schiori. Din el se desprind trasee de acces spre importante obiective turistice, alpine si de schi din zonele Costila, Omul, Morarul si Bucsoiul.

De la Caminul Alpin (925 m) traseul urmeaza spre vest, în urcus usor prin padure poteca larga de pe Plaiul Munticelului. Mai sus, la mica distanta (dupa cca. 20 min. de mers) se abate usor spre dreapta parasind culmea pe care continua poteca nemarcata spre Valea Alba si Refugiul Costila. În continuare îsi schimba treptat directia spre nord-vest, trece prin punctul La Masuratoarea Ursilor (1310 m) (unde se ramifica traseul alpin 41, spre Valea Alba) si la mica distanta ramificatia spre Refugiul Costila (traseul 6lde la trasee alpine, marcaj banda albastra), apoi traverseaza vaile Costilei si Galbenelelor si ajunge în Poiana Costilei (1360 m) (Busteni - Poiana Costilei cca. 2˝ ore). Trece de Valea Cerbului, unde intersecteaza traseul 16 marcat cu banda galbena spre Vârful Omu, apoi de Poiana Morarului, de unde pornesc traseele alpine spre Valea Morarului, Râpa Zapezii, Creasta Balaurului, si ajunge în poiana de la Pichetul Rosu (Busteni - Pichetul Rosu: 3 ore). Aici intersecteaza potecile spre Cabana Poiana Izvoarelor (traseul 8, marcaj banda rosie, un sfert de ora pâna la cabana) si Cabana Diham (traseul 12 marcat cu punct rosu, o jumatate de ora pâna la cabana).

De la Pichetul Rosu traseul continua pe sub abruptul Bucsoiului (Drumul Take Ionescu) si traverseaza mai multe vâlcele, portiunile dificile alternând cu cele domoale. Astfel traverseaza Poiana Bucsoiului, urca "La Prepeleac" (1750 m), de unde se desprinde poteca traseului 17, marcat cu banda rosie, spre Creasta Bucsoiului Mare -Vârful Omul, (drumul Friedrich Deubel). Trece de piciorul Bucsoiului prin saua Malaiesti si coboara în Valea Malaiesti, unde întâlneste poteca marcata cu banda albastra Râsnov - Vârful Omul (traseul 18).

8 Busteni (900 m) - Cabana Gura Dihamului (987 m) - Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) - Pichetul Rosu (1445 m)

Marcaj: banda rosie. Durata: 2 ore.

Traseul porneste din Busteni din DN 1 si urmeaza pâna la Cabana Gura Dihamului drumul de pe Valea Cerbului lung de cca. 4 km. La cca. 3 km de la plecare se ramifica pe stânga traseul 16 de pe Plaiul Fânului - Gâlma spre Poiana Costilei - Vârful Omul, marcat cu banda galbena.

De la Cabana Gura Dihamului traseul urmeaza prin padure poteca marcata cu banda rosie si triunghi albastru (traseul 9) în urcus sustinut pe culmea Dihamului. La mica distanta mai sus se desparte spre dreapta (nord) traseul 9. Urmam poteca marcata cu banda rosie care în curând se abate spre stânga (vest) si continua domol pe versantul vestic al muntelui Diham pâna la Cabana Poiana Izvoarelor. De aici spre vest se ajunge în cca. 15 minute în poiana de la Pichetul Rosu, unde se intersecteaza traseele 7si 12.

9 Busteni (900 m) - Cabana Gura Dihamului (987 m) - saua Baiului (1363 m) -Cabana Diham (1320 m)

Marcaj: triunghi albastru. Durata: 2˝ ore.

Pâna la Cabana Gura Dihamului traseul are parcurs comun cu traseul 8 urmând drumul de pe Valea Cerbului. La mica distanta mai sus, pe culmea Dihamului, traseul coteste spre dreapta urmând spre nord poteca marcata cu triunghi albastru, care conduce în saua Baiului. De aici continua spre nord-vest cca. 1,5 km pe drumul auto nemodernizat (traseu auto 6) si ajunge la Cabana Diham.

10 Azuga (940 m) - saua Baiului (1363 m) - Cabana Diham (1320 m)

Marcaj: triunghi galben. Durata: 2˝ ore.

Din gara Azuga, traseul urmeaza spre nord o portiune scurta de-a lungul caii ferate spre Brasov apoi coteste la stânga pe drumul forestier de pe Valea Grecului (cca. 1 ,5 km). De la capatul drumului, traseul continua pe poteca prin padure. Urca accentuat pâna aproape de Vârful Grecului (1432 m) pe care-l depaseste prin nord. În continuare strabate prin poieni culmea Clabucetului, trece de Vârful Leuca Mica (1448 m) si ajunge în saua Baiului unde întâlneste traseul 9 alaturi de care urmeaza (cca. 1,5 km) spre nord-vest drumul spre Cabana Diham.

11 Predeal (1030 m) - Valea Iadului - saua Baiului (1363 m) - Cabana Diham (1320 m)

Marcaj: triunghi rosu. Durata: 3 ore.

Traseul se desprinde din soseaua Predeal - Râsnov (DN 73 A), la câteva sute de metri de punctul de intersectie cu DN 1 si urmeaza spre sud-vest drumul forestier de pe Valea Leuca (cca. 4 km). Parcurge o portiune scurta din drumul forestier de pe Valea Iadului, apoi continua pe poteca în urcus sustinut pâna în culmea Clabucetului unde întâlneste traseul 10. Coteste spre nord-vest, ajunge în saua Baiului si mai departe pe drumul carosabil (cca. 1,5 km) la Cabana Diham.

12 Predeal (1030 m) - Cracanel / La sipote (1065 m) - Cabana Diham (1320 m) - Pichetul Rosu (1445 m)

Marcaj: punct rosu. Durata: 3˝ ore.

Din DN 1 traseul urmeaza 4,5 km soseaua DN 73 A pâna "La sipote". Continua câteva sute de metri pe drumul carosabil (traseul auto 6), care duce peste culmea Forbanu si saua Baiului la Cabana Diham. Apoi spre sud, prin padure pe poteca marcata cu punct rosu si cruce galbena, care ne scoate în scurt timp în drumul forestier de pe Pârâul Frasinetului. Parcurge pe acesta în amonte câteva zeci de metri apoi urca sustinut spre vest o portiune scurta printr-o fâsie de padure si iese în Poiana Frasinetului. Aici marcajul cruce galbena continua spre vest însotind poteca spre Valea Glajariei. Traseul continua spre sud pe poteca marcata cu punct rosu, strabate în urcus domol o pasune si-n circa 20 de minute ajunge la Cabana Diham. De aici urmeaza câteva sute de metri spre sud drumul ce conduce în saua Baiului. Coteste usor spre sud-sud-vest pe poteca larga care traverseaza aproape pe curba de nivel obârsia pâraielor Diham si Armasarul. Trece de ramificatia potecii spre Cabana Poiana Izvoarelor (traseul 34, marcaj cruce albastra) si dupa ce ocoleste prin vest Capatâna Porcului (1571 m) ajunge în frumoasa poiana de la Pichetul Rosu. Aici întâlneste traseele 7 si 8.


Document Info


Accesari: 11650
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )