Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
DERULAREA UNUI PROGRAM TURISTIC LA INITIATIVA AGENTIEI CU TEMA REZERVATII NATURALE

Turism


COLEGIUL ECONOMIC CALARASILUCRARE DE SPECIALITATE

Specializarea: Servicii

Calificarea: Technician in turism

Coordonator:prof. gr.I Toader Marioara

Elev: Pavel Alexandru Cosmin

CALARASI 2007

TEMA

DERULAREA UNUI PROGRAM TURISTIC LA INITIATIVA AGENTIEI CU TEMA

REZERVATII NATURALE

CUPRINS:

CAP I.......... ..... ...... ................ARGUMENT

CAP II.......... ..... ...... ...............POTENTIAL TURISTIC

CAP III.......... ..... ...... ..............SELECTAREA OBIECTIVELOR

CAP IV.......... ..... ...... ..............SERVICII NECESARE REALIZARII

PROGRAMULUI TURISTIC

CAP V.......... ..... ...... ...............ELABORAREA PROGRAMULUI TURISTIC

CAP VI.......... ..... ...... ..............DERULAREA PROGRMULUI TURISTIC

---PRELUAREA ACTIUNII

--- INCEPEREA ACTIUNII

--- DESFASURAREA ACTIUNII

--- INCHEIEREA ACTIUNII

--- DECONTAREA SI RAPORTAREA ACTIUNII

ARGUMENT

Rezervatii Naturale, un remediu complet natural si sanatos pentru relaxare totala.Aceasta tema este mult mai important aatat timp cat se afla la noi in taraAm ales aceasta tema deoarece mi-a placut sa explorez in deaproape diferite rezervatii ale naturii.Acestea iti pot oferii sansa de a cunoaste minunile tarii unele chiar unicate in Europa.Multe dintre aceste rezervatii sunt protejate de lege ,insa daca nu erau protejate acestea puteau fi deteriorate de persoane de deseuri sau de orice alt lucru.

Pot spune ca acest atestata a fost o provocare pentru mine deoarece m-a solicitat mult iar din neplacut s-a dovedit a fi placut.

REZERVATII NATURALE

POTENTIALUL TURISTIC NATURAL SI ANTROPIC AL ZONEI VIZITATE .

Situatia ariilor naturale protejate si a monumentelor naturii

Suprafata totala a ariilor naturale protejate din Romania, incluse in Legea nr. 5/2000 privind amenajarea teritoriului national, sectiunea a III-a, zone protejate este de 1.234.710 ha, adica 5,18% din suprafata tarii.Situatia este prezentata in tabelul 5.4.

Suprafata Romaniei

23.839.100 ha

Suprafata ariilor naturale protejate

1.234.608 ha

Procentul ocupat de ariile naturale protejate

din care:
Delta Dunarii ocupa din suprafata tarii

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, in tara noastra sunt acceptate urmatoarele categorii de arii naturale protejate, definite in functie de obiectivele de management

atribuite: rezervatie stiintifica; rezervatie naturala; parc national; parc natural; monument al naturii; rezervatie a biosferei; zona umeda de importanta internationala (sit Ramsar); sit al patrimoniului mondial natural.

Rezervatiile biosferei, parcurile naturale si nationale (tabelul 5.5 si figura 5.2) însumeaza o suprafata de 1.132.176 ha (incluzand si un numar de 134 rezervatii naturale si monumente ale naturii cu o suprafata de 129.643 ha).

De asemenea, au fost declarate alte 693 rezervatii naturale si monumente ale naturii cu o suprafata de 102,434 ha in plus fata de cele 134 continute in interiorul parcurilor nationale, naturale si rezervatiilor biosferei (tabelul 5.6 si figura ).


Parcul National Retezat

Tabel 5.5 Situatia Parcurilor Nationale, Naturale si a Rezervatiilor Biosferei (conform legii 5/2000)

Parcuri Nationale si Naturale, Rezervatii ale Biosferei

Suprafata (ha)

integral/partial pe teritoriul judetului/judetelor

Balta Mică a Brăilei

integral in judetul Braila

Bucegi

pe suprafata judetelor Arges, Brasov, Dambovita, Prahova

Călimani

pe suprafata judetelor Bistrita-Nasaud, Harghita, Mures, Suceava

Ceahlău

integral in judetul Neamt

Cheile Bicazului - Hamas

pe suprafata judetelor Hargita si Neamt

Cheile Nerei - Beusnita

integral in judetul Caras-Severin

Cozia

integral in judetul Valcea

Delta Dunarii

pe suprafata judetelor Tulcea si Constanta

Domogled - Valea Cernei

pe suprafata judetelor Caras-Severin, Mehedinti si Gorj

Grădistea Muncelului - Cioclovina

integral in judetul Hunedoara

Muntii Apuseni

pe suprafata judetelor Alba, Bihor si Cluj

Muntii Măcinului

integral in judetul Tulcea

Piatra Craiului

pe suprafata judetelor Arges si Brasov

Portile de Fier

pe suprafata judetelor Caras-Severin si Mehedinti

Retezat

integral in judetul Hunedoara

Rodna

pe suprafata judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava

Semenic - Cheile Carasului

integral in judetul Caras-Severin

TOTAL

(Date furnizate de MAPM)

Din reteaua nationala de arii naturale protejate (tabelul 5.7 si reprezentate grafic in figura 5.3) Delta Dunarii se distinge, atat ca suprafata (580.000 ha), cat si ca nivel al diversitatii biologice, avand triplu statut international:

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii;

Sit Ramsar (zona umeda de importanta internationala),

Sit al Patrimoniului Mondial Natural si Cultural.

Tabelul 5.7 Situatia ariilor protejate in Romania

Suprafata

Suprafata totala a ariilor naturale protejate

Rezervatii stiintifice, rezervatii naturale si monumente ale naturii

Parcuri nationale, naturale si rezervatii ale biosferei

Din care:

Rezervatia Biosfera Delta Dun 111g64b arii

Celelate parcuri nationale si naturale

(Date furnizate de MAPM)

In anul 2000, datorita starii favorabile de conservare in care afla sistemele ecologice sispeciile din Delta Dunarii, Consiliului Europei a acordat Diploma Europeana acestei rezervatii.

In momentul de fata, peste jumatate din suprafata totala a ariilor protejate din Romania au structuri proprii de administrare.

Desi 51% din suprafata totala a ariilor protejate din Romania beneficiaza la aceasta ora de structuri proprii de administrare, aceste administratii nu sunt desemnate decat pentru trei arii naturale protejate, conform tabelului 5.8.

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, infiintata prin Legea 82/1993, pe perioada 1994 - 2000 a fost consolidata cu suportul tehnic si financiar al Bancii Mondiale - prin intermediul GEF (4,5 milioane USD) si al Guvernului Romaniei (450.000 USD).

Tabelul 5.8

Arii protejate cu structuri de administrare constituite

Suprafata (ha)

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Parcul National Retezat

Parcul National Piatra Craiului

Total suprafata cu administratii constituite

Procent administrat din reteaua nationala

(Date furnizate de MAPM)

O componenta a proiectului privind "Managementul conservarii biodiversitatii", care a inceput in 1999 si se va finaliza in 2004,o constituie infiintarea si consolidarea structurilor administrative pentru Parcul National Retezat si Parcul National Piatra Craiului. Suportul financiar pentru acest proiect este asigurat de Banca Mondiala, prin intermediul GEF, (5,5 milioane USD), de Guvernul Romaniei (2,4 milioane USD) si de Regia Nationala a Padurilor (0,9 milioane USD).

In anul 2000, prin inceperea derularii proiectelor LIFE, s-au demarat actiunile pentru stabilirea planurilor de management si, ulterior, pentru infiintarea unor administratii pentru Balta Mica a Brailei (LIFE99/RO/006400/Planul de management integrat pentru "Insula Mica a Brailei") si pentru rezervatia naturala Mlastina de la Satchinez (LIFE99/RO/006394/Conservarea habitatului natural umed "Mlastina de la Satchinez").

In lipsa structurilor administrative proprii, asupra celorlalte arii naturale protejate se exercita de la an la an o crestere accelerata a presiunii antropice, materializata in special prin:

extinderea intravilanului in zonele din imediata vecinatate sau chiar in interiorul ariilor naturale protejate, tintind spre dezvoltarea si realizarea ulterioara a unor constructii sau chiar statiuni turistice;

supraexploatarea resurselor naturale, prin pasunat neadecvat si suprapasunat, defrisari ilegale, braconaj, turism necontrolat etc.;

administrarea defectuoasa a facilitatilor turistice deja existente in interiorul acestor arii naturale protejate, generand in special cantitati impresionante de deseuri;

nerespectarea regimului de protectie, ca urmare a lipsei demarcarii in teren a limitelor si a zonelor tampon ale ariilor naturale protejate.

In cadrul Programului de dezvoltare regionala sustinut de Consiliul Europei, in scopul aplicarii Strategiei paneuropene de conservare a diversitatii biologice si peisagere, Romania, Republica Moldova si Ucraina, au incheiat in anul 2000 Acordul privind realizarea rezervatiei transfrontiera "Delta Dunarii si zona inferioara a raului Prut".

In anul 2000, Romania a initiat impreuna cu Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina crearea "Coridorului Verde al Dunarii", care reprezinta o retea ecologica de nivel regional in Lunca Dunarii. In acest sens s-a derulat un studiu prin care s-au stabilit zonele din sectorul romanesc care sa faca parte din acest coridor ecologic.

1. SELECTAREA OBIECTIVELOR

Parcul National Ceahlau Este situat în vestul judetului, la 10 km vest de Bicaz si este delimitat de vaile Bistritei, Bistricioarei, Bistrei, si Bicazului (supraf.=5800 ha). Este constituit dintr-un sistem de culmi radiare ce converg în doua puncte cu înaltime maxima: Ocolasul Mare (1907 m) si Toaca (1900 m).
Din punct de vedere geologic, Ceahlaul, format în Cretacic, este alcatuit din roci sedimentare de tip flis (marne, argile, gresii, calcare si conglomerate), care, "sculptate" de agentii externi, au dat nastere la numeroase stânci cu forme interesante, fiecare cu legenda ei.
Puncte de atractie: Toaca, Panaghia, Detunatele, Claile lui Miron, Furculita, Piatra cu Apa, cascada Duruitoarea cu o înaltime de peste 30 m, rezervatia cu zada (singurul conifer cu frunze cazatoare)"Polita cu crini", manastirea de pe platou. Plante ocrotite: floarea de colt, zada (laricele), gentiana, sângele voinicului, papucul doamnei s.a. Endemisme: odoleanul, vulturica etc.
Ascensiunea pe Ceahlau poate începe fie de la Cabana "Izvorul Muntelui" (versantul estic), fie din statiunea Durau sau com. Ceahlau (versantul de nord-vest), sau dinspre sud pornind din Bicazul Ardelean, dar si pe versantul vestic pe valea lui Martin sau pe valea Bistrei. Statiunea Durau si cele trei cabane ("Fântânele", "Dochia" si "Izvorul Muntelui") sunt legate printr-o multitudine de trasee turistice. Este singurul munte din România cu hram : Schimbarea la fata (6 august).Taxa de intrare în parc este de 7 lei.

     

 
     

Parcul National Cheile Bicazului Rezervatie geologica si peisagistica, care se întinde în Masivul Hasmas pe o distanta de 10 km de-a lungul Vaii Bicazului, pe raza comunei Bicaz-Chei, la 27 km sud-vest de orasul Bicaz. Altitudinea este cuprinsa între 670 si 1792 m. Are suprafata de 6575 ha. Cheile s-au format prin erodarea calcarelor mezozoice mai putin dure. Asocierea tipurilor de roci diferit colorate si variate ca forma si alcatuire, întâlnite pe traseul Bicazu Ardelean - Lacu Rosu, face ca imensa despicatura a vaii Bicazului sa constituie unul din cele mai remarcabile trasee turistice din Carpati. Cheile sunt strajuite de culmile: Ucigasul, Piatra Altarului (Turnul Bardosului), Suhard. Pe unele stânci exista trasee pentru practicarea alpinismului. În zona se pot admira si alte obiective turistice atractive: Lacul Rosu, Cheile sugaului, Cheile Laposului, Cheile Cupasului, Pestera Munticelu.

     

Pestera Munticelu (Ghiocelu) Este situata pe versantul stâng al Vaii Bicazului, în Masivul Surduc-Munticelu (la extremitatea nordica a Muntilor Hasmas), pe raza comunei Bicazu Ardelean. Descoperita în 1973, pestera reprezinta o veche cale subterana a apelor ce se pierdeau din albia pârâului sugau la traversarea cheilor sapate de acesta în calcarele cretacice. Desi are o doar o lungime de 120 m, este bogat si variat concretionata, tavanul fiind acoperit în întregime cu stalactite tubulare sau conice, iar planseul prezinta numeroase stalagmite si coloane. Accesibila doar initiatilor !

Pestera Tosorog Este situata în NE Muntilor Hasmas, pe Valea Bradului, la 28 km SE de Orasul Bicaz, pe teritoriul comunei Bicazu Ardelean. Aflata la 965 m altitudine, pestera s-a dezvoltat în conglomerate cretacice si are aspectul unui labirint subteran. Prin eroziune si dizolvare fisurile si golurile au fost largite treptat formându-se "încaperi", iar prin precipitare chimica au luat nastere formatiuni concretionare. În prezent pestera este inactiva, iar vizitarea ei se poate face numai pe anumite trasee din cauza posibilelor prabusiri si a dificultatilor întâmpinate în parcurgerea unor avenuri, tuneluri si galerii. Accesibila doar initiatilor !

Cheile sugaului
Rezervatie geologica aflata la capatul sudic al Masivului Munticelu, cu 350 m înainte de confluenta sugaului cu Bicazul, pe raza comunei Bicaz-Chei. Are o suprafata de 90 ha. Demn de observat în salbaticia acestui fenomen carstic este microrelieful caracteristic format prin erozoiunea calcarelor.

    

Lacul Rosu (Jud.Harghita)
O regiune unica în lume unde padurile de brazi vesnic verzi, aerul curat si proaspat asigura conditii favorabile de odihna. Statiunea este un adevarat paradis pentru cei care cauta recreere si odihna, transmitând prin pitorescul peisajului o atmosfera de neuitat. Statiunea Lacul Rosu, aflata lânga Cheile Bicazului, la o altitudine de 983 m, într-o mica depresiune montana are o clima placuta, subalpina. Media anuala a orelor de stralucire solara este cuprinsa între 1700-1900. Temperatura medie anuala este de 8°C. Media cea mai scazuta de temparatura este de -7/-4°C, iar cea mai ridicata de 14-18°C. Temperatura apei vara poate atinge 22°C, primavara, toamna 6-10°C. Iarna, lacul este acoperit de un strat de gheata gros de 60-70cm. Vânturile sunt moderate.
Lacul aflat în Masivul Hasmas, la 31 km sud-vest de Bicaz (în jud.Harghita), cunoscut si sub numele de Ghilcos (Ucigasul) are o suprafata de 13 ha si o adâncime max. de 12,5 m. S-a format prin bararea apelor pârâului Bicaz de o alunecare de teren produsa în urma unor miscari seismice corelate cu frecventa mare a ploilor torentiale din vara anului 1837. Prin formarea lacului în spatele barajului, a fost inundata padurea aflata în fundul vaii. Trunchiurile brazilor se mai pastreaza si astazi, conferind lacului un pitoresc deosebit. Numele vine de la aluviunile roscate transportate de cel mai important afluent, Pârâul Rosu, si de la stânca rosiatica a Suhardului Mic, ce-si reflecta silueta în apele lacului.
Hotel Lacul Rosu***
- camere cu grup sanitar, tv, mini bar, telefon; restaurant, bar; sala de conferinte; parcare
- tarife (cu mic dejun inclus): 87,5 lei loc în single, 72 lei loc în double (2005)

Muntii Bucegi In cadrul Muntilor Bucegi, pe teritoriul judetului Brasov se gasesc cateva obiective puse sub ocrotire, care au statut de rezervatie naturala: Abruptul Bucsoiului, valea Malaiesti si Valea Gaura, unde, datorita faptului ca au afluenta de turisti este mai redusa, s-au retras cele mai multe capre negre din acest masiv. In regim de ocrotire mai intra si zona superioara a padurilor de molid, unde caprele se retrag in timpul iernii. In afara de capre negre, in aceste areale mai sunt protejate si alte animale: rasul, cocosul de munte si multe specii floristice rare.

Stânca Piatra Teiului Este situata la 44 km NV de orasul Bicaz, în apele lacului de acumulare "Izvorul Muntelui", lânga viaductul din Com. Poiana Largului. Stânca, având înaltimea de 23 m, adusa probabil de ghetari, este alcatuita din calcare recifale cretacice, care au fost mai putin erodate decât rocile sedimentare moi din jur, ceea ce a facut sa ramâna în relief ca martor de eroziune. De acest monument sunt legate numeroase legende locale.

Stânca serbesti (Magura serbesti)
Monument al naturii situat la 17 km NE de Piatra Neamt, pe teritoriul com. stefan cel Mare. Domina Depresiunea Cracaului având o altitudine de 512 m. Forma sa deosebita se datoreaza pozitiei stratelor de roci din care este alcatuita si duritatii lor mai mari, ceea ce a facut sa fie mai putin erodate decât rocile înconjuratoare. Constituie un punct cheie pentru întelegerea fenomenelor geologice din zona si, de asemenea, un punct fosilifer continând resturi de moluste si impresiuni de plante.

Rezervatia paleontologica Cozla-Pietricica-Cernegura
Muntii Cozla (679 m), Pietricica (530 m) si Cernegura (852 m) strajuiesc orasul Piatra Neamt la nord, est si, respectiv, sud, reprezentând ultima treapta a Carpatilor la zona de contact cu Subcarpatii. Formarea lor este legata de existenta pe aceste locuri cu 60 milioane de ani în urma a unei mari. În rocile din care sunt alcatuiti (marne, gresii, sisturi disodilice) s-au descoperit numeroase fosile de pesti si scoici, care pot fi vazute la Muzeul de stiinte Naturale din Piatra Neamt.

  

Lacul Izvoru Muntelui Situat la poalele Ceahlaului, este un lac de acumulare care s-a format pe râul Bistrita, în spatele barajului de la Bicaz, construit între anii 1950-1960 de catre ing. Dimitrie Leonida. Are o suprafata maxima de 32,6 kmp si o adâncime maxima de 96 m. În apele sale se ridica Piatra Teiului, înalta de 23 m. Apele lacului sunt bogate în pesti (pastravi, clean, mreana).

    

Lacul Cuiejdel (Crucii ) - Com.Gârcina S-a format în urma unor alunecari de teren succesive începând din 1978 pâna în 1991 pe cursul pârâului Cuiejdel, la baza Culmii Munticelu. Cauze: panta mare a versantilor, litologia, defrisarile, taierea unui drum forestier în panta, precipitatiile abundente, cutremurul de pamânt din 1990. Este cel mai mare lac de baraj natural din tara având suprafata de 12,2 ha, lungimea de 1 km, latimea medie de 102 m, adâncimea medie de 7,44 m, adâncimea maxima lânga baraj de 16 m. Barajul are o înaltime de 30 m si o lungime de 100 m. În aval de lac mai exista patru lacuri mici (1-2 ha). Aici s-a creat un microclimat specific si o vegetatie caracteristica mediului lacustru. Se apreciaza ca, în timp, datorita dimensiunilor sale, barajul nu va ceda, dar prin eroziune si adâncirea albiei, lacul s-ar putea scurge. Se poate accesa cu masina prin Cracaoani. Se poate pescui cu autorizatie de la Ocolul Gârcina.

 

Parcul Natural Vânatori - Com.Agapia, sat Varatec Aparitie relativ noua în peisajul ariilor protejate nemtene, constituit ca parc natural în anul 1999, pe o suprafata de 30.818 hectare, din care peste 26.300 hectare fond forestier, parcul adaposteste o larga paleta de valori naturale, culturale si istorice. Se afla situat în nordul judetului Neamt, la granita cu Suceava, în raza comunelor Cracaoani, Agapia, Vânatori-Neamt, a orasului Tg. Neamt si a statiunilor Baltatesti si Oglinzi. Din punct de vedere geografic, parcul se întinde pe versantul estic al Muntilor Stânisoarei si peste Subcarpatii Neamtului, acoperind o parte a bazinului Ozanei si Cracaului. Altitudinea medie = 800 m.
Pentru o mai buna informare a vizitatorilor, Administratia Parcului Natural Vânatori-Neamt a realizat un Centru de Informare Turistica situat în satul Varatec chiar în vecinatatea Padurii de Argint, a Ocolului Silvic Varatec si a sediului administratiei parcului. Accesul se face pe drumul judetean Valea Seaca - Varatec. Acest centru ofera informatii diverse turistilor si oricaror persoane interesate, despre:
- descrierea generala a parcului (istorica, geomorfologica, biologica, etc.)
- obiectivele de management ale administratiei si realizarile acesteia;
- formarea educatiei ecologice;
- categoriile de activitati permise sau interzise pe teritoriul parcului;
- traseele turistice si punctele de atractie din aceasta zona, cum sunt: Padurea de Argint, Codrii de Arama, Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina "Dragos Voda", Cetatea Neamtului, Manastirile Nemtene, alte obiective cu valoare ecologica, culturala, istorica si peisagistica deosebita.
- mestesuguri traditionale si arta populara;
- biodiversitate si speciile de plante si animale protejate;
La cerere se pot organiza :
- traseu prin parc cu explicatii privind flora si fauna
- turul manastirilor
- vizita la Depozitul de armasari de la Dumbrava, com.Timisesti (calarie)
- plimbari cu ATV (motociclete pentru teren accidentat)
- excursii la Lacul Crucii cu masini de teren pentru maxim 10 persoane
Pentru exemplificare, vizitatorii pot afla amanunte privind cresterea zimbrului,speciile vegetale toxice si otravitoare (inclusiv ciuperci), portul popular specific zonei, putând admira totodata imagini si esantioane legate de aspectele enumerate mai sus.
În plus, specialistii administratiei stau permanent la dispozitia vizitatorilor pentru informatii mai amanuntite.

Program de vizitare : zilnic 8-17
Tarife: 1 leu pentru adulti, 0,50 lei pentru copii
Cazare la Cabana Chitele (apartine Parcului Natural Vânatori), aflata la 25 km de la sosea, în zona Mitocu Balan (com. Cracaoani), unde se poate ajunge cu masina. Cabana are 5 camere duble, bucatarie, sala mare, o baie, grup electrogen.

Padurea de argint "... De treci codrii de arama, de departe vezi albind
si-auzi mândra glasuire a padurii de argint... "
(Mihai Eminescu - "Calin - file din poveste")

Este situata pe teritoriul comunei Agapia lânga sediul Ocolului Silvic Varatec, pe terasa inferioara a pârâului Topolitei, la altitudinea de 540m. Padurea de argint este un arboret de mesteacan, având arborii cei mai batrâni cu vârsta de peste 100 ani ,dar padurea este completata si cu arbori de 20 si 50 ani. Are o suprafata de 2,4 ha, fiind o rezervatie de tip mixt, forestiera si peisagistica.

Codrii de arama Este situata în comuna Agapia, pe dealul Filiorul, la o altitudine cuprinsa între 550 si 650 metri si are o suprafata de cca. 21 ha. Este alcatuita, în cea mai mare parte, din gorun, alaturi de acesta aici fiind inventariate alte cca. 300 specii de plante. Cei mai în vârsta arbori au peste 135 ani.
La poalele dealului se afla pârâul Filioara, cu pâlcuri de rachitisuri si mici mlastini cu rugina si izma; pajistea din jur este alcatuita din paius rosu si iarba vântului.

Rezervatia de stejar Dumbrava
Padurea Dumbrava, în suprafata de 56,6 ha este situata între valea pârâului Neamt si a pârâului Nemtisor, la o altitudine cuprinsa între 445 si 470 m.
Este o rezervatie de tip forestier si care conserva o padure de stejari seculari, foarte vigurosi. Arboretul este constituit din Quercus robur, Quercus daleschampii în amestec cu Carpinus betulus, la care se mai adaugaPrunus avium, Acer campestre, Fagus sylvatica si Pyrus pyraster, fiind alcatuita dintr-o singura asociatie, si anume Quercorobori-carpinetum Soo et Pocs 1957.
Arboretul este o rezervatie naturala, interesanta prin dimensiunile si aspectul exemplarelor de stejar, prin particularitatile subarboretului, bogatia florei ierboase, infiltratiile de conifere etc. Vârsta acestor arbori variaza între 150-200 ani.
Din punct de vedere al biodiversitatii s-au identificat 209 specii de plante vasculare apartinând a 50 de familii.

Rezervatia de zimbri si fauna carpatina Dragos Voda
Rezervatia de zimbri si fauna carpatina"Dragos Voda" a fost înfiintata în anul 1968, se afla în nordul judetului Neamt, pe raza comunei Vânatori-Neamt, în apropierea drumului national DN15 si a Manastirii Neamtului.
În anul 1970 se aduc primele exemplare de zimbri, în numar de trei, originare din Polonia, dându-li-se numele de Rarau, Roxana si Raluca. Astazi, în rezervatie, pe lânga zimbri se mai pot întâlni: cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, bursuc, iepuri, ursi, lupi, specii de avifauna.În momentul actual, se gasesc 3 exemplare de zimbri într-un tarc de aproximativ 4 ha.

Valea Bistritei Râul izvoraste din Muntii Rodnei, cursul inferior numindu-se Bistrita Aurie.Trece prin depresiunea Dornelor, formeaza Cheile Zugrenilor. Pe cursul Bistritei s-au construit numeroase baraje si lacuri de acumulare. Valea are un pitoresc deosebit, fiind splendida în orice anotimp. Râul se varsa în Siret lânga Bacau.

  

Lacul Pângarati - Com. Pângarati
Aduce elemente de inedit si frumusete în toata perioada anului, dar, mai ales, toamna, când se populeaza cu pasari (rate, lebede) care vin sa ierneze aici.

Rezervatia de tisa - Com. Pângarati
Situata pe malul stâng al pârâului Pângarati, între Pârâul cu Brazi si Pârâul Vacariei are o suprafata = 1,5 ha. Exemplarele de tisa (Taxus baccata), cu vârste de peste 80 de ani se amesteca cu exemlare de pin, brad, molid, fag, ienupar, fag si carpen.

Stejarul secular - Com.Dragomiresti, sat Bornis.
Se afla la 5 km de soseaua principala. Are aprox. 200 de ani

Lacul Sfânta Ana este un lac de origine vulcanica, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat în masivul Ciumatul Mare, de pe stânga Oltului, în apropiere de Tusnad. Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau, dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice în Carpati si în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani). Lacul Sfânta Ana se afla la o altitudine de 946 m. De forma aproape circulara, similar cu o paleta de pictor, are o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, o suprafata de 19,50 ha si o adâncime maxima de 7 m. Lacul îsi completeaza apele numai din precipitatii, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. În apa nu exista oxigen, motiv pentru care în aceasta nu traieste nici o vietate. Capacitatea trofica redusa a apei lacului se datoreaza si emanatiilor mofetice prin fundul lacului si prin peretii craterului.

Turistii veniti la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemâna o metoda empirica, dar exacta, oferita de muntele vulcanic: cele doua fisuri formate în munte care prevestesc vremea cu precizie de suta la suta. Localnicii stiu ca "Daca emanatiile din fisuri pisca la nas, atunci e semn de furtuna, iar daca nu, ziua va fi însorita, tocmai potrivita pentru drumetii". Fenomenul are o explicatie stiintifica. În munte se desfasoara înca o activitate post-vulcanica, sensibila la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferica scade, gazele, precum bioxidul de carbon si sulful, urca spre suprafata si inunda fisurile cu un miros întepator, semn ca vine ploaia.

Lacul Sfânta Ana, este o rezervatie complexa naturala, geologica, floristica si faunistica, fiind legat de Baile Tusnad prin poteci turistice.

Lânga lac se afla o capela romano-catolica cu hramul Sfintei Ana.

Delta Dunarii

Un loc magnific si salbatec in care timpul pare ca sta pe loc.

Doar pasarile calatoare par a misca pesiajul. Daca vrei sa te aventurezi pe trasee, este bine sa stii ca vei avea nevoie de un ghid, altfel, risti sa te pierzi. De asemena, nu trebuie sa uiti acasa anumite accesorii precum cizme de cauciuc, impermeabila si spray contra intepaturilor de tantari.

Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa. Ea acopera o suprafata de 2.681 km2. Si nu in ultimul rand, nu uita ca in Delta se pescuieste pe cinste iar peisajele... sunt de neimaginat.

In afara de plajele de nisip de pe malul marii, de la Sulina sau Sfantul Gheorghe. care confera un ideal loc de izolare si relaxare, puteti opta pentru inchirierea unei barci cu motor si efectuarea unei excursii in Delta. Daca sunteti un impatimit al arheologiei va pot trezi interesul urmatoarele informatii:
     - In zona actualelor comune Murighiol si Chilia Veche s-au gasit movile funerare care dateaza de prin secolul VII-VI inainte de Cristos
     - In zona malului sudic al Bratului Sf. Gheorghe au fost localizate 3 fortificatii romane la Mahmudia, Murighiol si Dunavatul de Jos
     - Pe grindul Letea, Caraorman, in comuna C.A. Rosetti si in satul Periprava au fost cateva descoperiri ce dateaza din epoca medievala timpurie

HISTRIA - cea mai veche asezare urbana din Romania. Se pot vedea ruinele unui oras infloritor acum 2.600 ani. Asezarea a fost inconjurata de un puternic zid de aparare si era alimentata cu apa prin conducte lungi de peste 20 km! In secolul al VI-a urmare a invaziei avarilor orasul a fost aproape in intregime distrus. distrus,         
           

AVANTAJE TURISTICE FATA DE ALTE ZONE :

      In Delta Dunarii puteti efectua o gama mai larga de activitati de relaxare si agrement decat in orice zona turistica fie montana fie litorala. Exemplificam : se poate face plaja , (la Sfantul Gheorghe si Sulina se pot face si bai in mare ) , se poate pescui, se pot observa pasarile , fauna si flora, se pot organiza expeditii si excursii in padurile din Delta , se pot vizita dunele de nisip, se pot face plimbari cu barca cu vasle sau cu salupa pe canalele si lacurile din Delta , se pot petrece seri in salbaticie pe insule izolate la lumina focului de tabara , sau se puteti precatica
sporturi nautice , si nu in ultimul rand puteti vana .

Garla Perivolovca

Perivolovca are un traseu serpuitor, asezat de la nord la sud, transversal pe directia de curgere a Dunarii, de aceea curentul apei este foarte mic. Legaturile cu Dunarea in partea de Sud si cu canalul Litcov in partea de Nord asigura o buna improspatare a apei, fiind un bun refugiu vara cand temperaturile ridicate si nivelul scazut al apei determina pestii sa plece din japsele putin adanci.

Din Perivolovca se poate intra in multe lacuri: Cuibul cu Lebede, Chiril, Lebedea, Isac, Gorgostel, Taranova si nenumarate japse. Datorita vegetatiei abundente (nuferi, papura, stuf, salcii pe

margine), a curentului moderat si a legaturilor cu multe lacuri si japse, in Garla Perivolovca se pot prinde: salau, somn, crap, stiuca, caras, biban, avat, rosioara, etc.

Lacul Gorgostel

Forma de meandru sta marturie a originii acestui lac, care era candva probabil un brat al Dunarii ce s-a colmatat ulterior. Legatura cu Garla Perivolovca si cu Lacul Chiril, cele doua japse din apropiere, fac ca acest lac sa fie unul din locurile de tranzit ale pestilor. Malurile sale sunt invadate de vegetatie, nu exista plauri, iar nuferii de pe margine sunt un argument in plus in favoarea stiucii.

Lacul Chiril - "Chirilova"

Este un lac cu o suprafata medie, putin adanc unde se prinde foarte bine stiuca la lingurita. In jurul lui se gasesc multe japse cu adancime mica, preferate in special de stiuca. Zona cea mai indicata pentru pescuitul stiucii este in estul lacului in apropierea canalului ce face legatura cu lacul Gorgostel. Poza din stanga este realizata in acest loc, acolo unde plaurii au modificat configuratie lacului formand japse deschise; in departare se observa Dealul Bestepe asezat langa Mahmudia.

Japsa Militarova

 

Militarova si Harasimova faceau parte candva din lacul Isac, dar cu timpul vegetatia a izolat aceste japse de restul lacului. Militarova este o japsa vizitata de foarte multe pasari in special lebede si pelicani, care gasesc aici o hrana bogata.

Apa foarte limpede mai tot timpul anului, numerosi nuferi si vegetatia acvatica foarte abundenta atrag multe stiuci, chiar daca adancimea este destul de mica (daca cota Dunarii la Tulcea este sub 100 de cm exista zone unde nivelul apei nu depaseste 1 metru). Accesul nu este complicat si se realizeaza din Garla Perivolovca, iar daca doriti sa pescuiti in Militarova este recomandabil sa aveti totusi un ghid.

Muntii Macinului
Muntii Macin sunt situati in sud-estul Romaniei, respectiv in nord-vestul judetului Tulcea, fiind incadrati intre 28o07' si 28o27' longitudine estica, respectiv 45o01' si 45o21' latitudine nordica. Altitudinal acestia se incadreaza intre 7 si 467 m, reprezentand zona cea mai inalta a Podisului Dobrogean, fiind situati in apropierea limitelor vestice ale Rezervatiei Biosferei delta Dunarii. Situati intr-un climat moderat-continental ei sunt caracterizati prin temperaturi medii anuale intre 10,8oC si 9oC, respectiv precipitatii intre 480,4 mm si 600 mm, fiind cei mai arizi munti din Romania.

SERVICII NECESARE REALIZARII PROGRAMULUI TURISTIC

Traseul:

CALARASI - TULCEA - PIATRA NEAMT - BICAZ - CALARASI

Un grup de 20 persoane: 18 turisti, 1 ghid, 1 sofer

Perioada 03.06.2006 - 07.06.2006

Transport cu microbuzul Queen Tour(20 locuri)

Desfasurarea programului pe zile

Ziua1:

Servicii :Tulcea

-cazare hotel "Select" ora-12:30

-dejun ora-13:00

-obiective :Muntii Macinului

-cina ora-20:00

Ziua a 2-a:

Servicii :Tulcea

-mic dejun ora-9:00

-dejun ora -12:00

-obiective:Delta Dunarii

-cina ora-20:00

Ziua a 3-a:

Servicii :Tulcea

-mic dejun ora-9:00

Servicii:Piatra Neamt

-cazare Hotel "Ceahlau"

-dejun ora-12:00

-obiective:Stanca Serbesti, Lacul Cuejdel

-cina ora-20:00

Ziua a 4-a:

Servicii:Piatra Neamt

-mic dejun ora-8:00

Servicii:Bicaz

-cazare Hotel "Lebada"-ora11:00

-dejun ora-12:00

-obiective:Lacul Rosu, Pestera Tosorog

-cina ora-20:00

-seara festiva ora-22:30

Ziua a 5-a:

Servicii :Bicaz

-mic dejun ora-8:00

Servicii :Tusnad

obiective: Lacul Sf. Ana

Servicii:Brasov

Dejun:restaurant "Casa Romaneasca"

Plecarea spre Calarasi se face in jurul orei 15

ELABORAREA PROGRAMULUI TURISTIC

Analiza de pret

Cazare:500.000lei/cam/pat simplu

500.000X 4 nopti= 2.000.000lei/pers

2.000.000 x 20pers =40.000.000lei

Alimentatie:

Mic Dejun

2xMic Dejun Hotel "Select"

120.000x2=240.000 lei/pers.

240.000x20= 4.800.000 lei/grup

Mic Dejun Hotel "Ceahlau"

130.000/pers

130.000x20=2.600.000lei/grup

Mic Dejun Hotel "Lebada"

120.000lei/pers

120.000x20=2.400.000 lei /grup

Dejun

2xDejun Hotel"Select"

140.000 x2=280.000lei/pers

280.000X 20=5.600.000lei/grup

Dejun Hotel "Ceahlau"

140.000lei/pers

140.000x20=2.800.000lei/grup

Dejun Hotel "Lebada"

150.000 lei/pers

150.000x20 =3.000.000lei/grup

Dejun Restaurant "Casa Romaneasca"

120.000lei/pers

120.000x20 =2.400.000lei/grup

Cina

2xCina Hotel "Select"

180.000x2=360.000 lei/pers

360.000x20=7.200.000lei/grup

Cina Hotel "Ceahlau"

170.000lei/pers

170.000x 20=3.400.000lei/grup

Cina Hotel "Lebada"

180.000lei/pers

180.000x 20=3.600.000lei/grup

TOTAL /PERS:1.890.000LEI/PERS

TOTAL /GRUP:37.800.000lei/grup

Sofer: 600.000 lei diurna/zi

600.000x5=3.000.000 lei/grup

3.000.000:20= 150.000 lei/pers.

Transport:1600km/ 20.000 lei

1600x20.000=32.000.000 lei/grup

32.000.000:20=2.700.000 lei/pers

Obiective turistice: 6

-4 obiective cu plata: 100.000 lei/obiectivu

100.000x4=400.000 lei/pers.

400.000x20=8.000.000 lei/grup

Ghid: 700.000 lei/diurna zi

700.000x5= 3.500.000 lei/grup

3.500.000:20=175.000 lei/pers.

Total chelt./pers:

7.000.000 lei/pers

Total chelt./grup 40.000.000 +37.800.000 + 3.000.000+32.000.000+ 8.000.000+ 3.500.000=124.300.000 lei /grup

Comision

124.300.000 x10%= 12.430.000lei

TVA

12.430.000x 19%=2.361.700

Cota de promovare

12.430.000 x 3%= 372.900lei

Pret de vanzare

Pret de vanzare bilet

7.200.000 lei /persoana

Documente necesare programului turistic

ANALIZA DE PRET

NR. _1

I.           Denumirea excursiei(actiunii) Frumuseti ale Naturii perioada 3-7 iunie 2007 grup minim 20 pers.

II.        Extras din program 009

Calarasi - Tulcea - Piatra Neamt - Bicaz - Calarasi

III.     Beneficiar S.C. Queenl Tour S.R.L. organizator grup Pavel Alexandru Cosmin tel:0720.057.575.

IV.      CALCULATIA PRETULUI DE VANZARE

Nr. Crt.

Articole de calculatie

Elemente de cheltuieli

Elemente de calcul

Valoarea

Per turist

Totala

Masa

MD,D ,C

Cazare

4nopti x500.000

Transport

1600x 20.000

Cheltuieli culturale

4 x 100.000

Cheltuieli organizator

Cheltuieli ghid

Cheltuieli sofer

600.000x 5

Alte cheluieli

TOTAL CHELTUIELI DIRECTE

ASIGURARE

COMISION 15 %

TVA 19 %

COTA PROMOVARE

TOTAL COSTURI

TOTAL PRET DE VANZARE

Data 12.05.2007  Incasari :

(felul si nr. documentului)

IntocmitPavel Alexandru 1.Factura/chitanta 139.463.000lei (organizator turism) 2._________ _________lei

3._________ _________lei

Verificat Barbu Ion 4._________ _________lei

(contabil sef) 5._________ _________lei

Luat la cunostinta,  TOTAL: 139.463.000lei

ElenaUdrea

(organizator grup)

MINISTERUL TURISMULUI Cod actiune

Unitatea S.C.Queen Tour S.R.  001

COMANDA Nr._1_din_12_05_2007__

Catre Hotel"Select"

grupul

Va rugam sa asigurati pentru __________de 20 pers.

turistul

urmatoarele:

Nr.crt

Specificarea serviciilor

nr. persoane

Valoarea unitara

Valoarea totala

Cazare

2 x MD

2 x D

2 x C

Total

NOTA: In valoarea mesei se cuprinde si remiza

Agentiei

Plata se face din contul S.C.Queen Tour S.R.L nr. 30

Filialei

Banca Comerciala Romana prin C.EC

SEF COMPARTIMENT, AGENT DE TURISM,

Radu Elena Ion Gabriel

MINISTERUL TURISMULUI Cod actiune

Unitatea S.C. Queen Tour S.R.  002

COMANDA Nr._2_din_12.05.2007__

Catre Hotel "Ceahlau"

grupul

Va rugam sa asigurati pentru __________de 20 pers.

turistul

urmatoarele:

Nr.crt

Specificarea serviciilor

nr. persoane

Valoarea unitara

Valoarea totala

Cazare

MD

D

C

Total

NOTA: In valoarea mesei se cuprinde si remiza

Agentiei

Plata se face din contul S.C.Queen Tour S.R.L nr31

Filialei

Banca Comerciala Romana prin C.EC

SEF COMPARTIMENT, AGENT DE TURISM,

Radu Elena Ion Gabriel

MINISTERUL TURISMULUI Cod actiune

Unitatea S.C. Queen Tour S.R. 003

COMANDA Nr._3_din_18.04.2007__

Catre Hotel "Lebada"

grupul

Va rugam sa asigurati pentru __________de 20 pers.

turistul

urmatoarele:

Nr.crt

Specificarea serviciilor

nr. persoane

Valoarea unitara

Valoarea totala

Cazare

MD

2 x D

C

Total

NOTA: In valoarea mesei se cuprinde si remiza

Agentiei

Plata se face din contul S.C.Queen Tour S.R.L nr32

Filialei

Banca Comerciala Romana prin C.EC.

SEF COMPARTIMENT, AGENT DE TURISM,

Radu Elena Ion Gabriel

Unitatea de turism  2

S.C. Queen Tour S.R.L. 

Data 12.05.2007

BILET DE EXCURSIE nr. 1

S-a încasat de la Ion Gabriel

Din Calarasi telefon 0728988989

suma de lei

(o suta treizecisinoua de milioane patrusute saizecisitrei de mii noua sute leii)

reprezentând

c/valoarea a 20 locuri la excursia cod 133

din 03-07.iunie 2007 pe itinerariul Calarasi- Tulcea -Piatra Neamt -Bicaz -Calarasi

Nr. loc. in autocar: 20

AGENT DE TURISM,

L.S Ion Gabriel

Unitatea de turism S.C. Queen Tour S.R.L.  Data emiterii 12.05.2007

DELEGATIE Nr._3__

Cod actiune 003 Seria ___12545___

D-na./Dl. Radu Catalin in calitate de ghid este

împuternicit de a însoti turistii straini/romani de a asigura buna deservire a acestora si de a gestiona actiunea privind grupul din tara Romania format din 20 turisti cu începere de la data de 3-7 iunie 2007

Se legitimeaza cu buletinul de identitate seria KL emis de Politia Calarasi si certifica documentele de cheltuieli prin aplicarea stampilei cu nr. 189623

Poseda carnetul de cecuri fara limita de suma de la nr. 2 pana la nr. 50

SEF UNITATE Specimen semnatura,

L.S. insotitor grup Mihai Ilie Viorel__________ ______ ____ __________ ______ ____ __________

Avans spre decontare lei 3.000.000(trei milioane lei)

AGENT TURISM, CASIER, VIZAT CONTABIL SEF, Ion Gabriel Vasile Ion Borac Stefan

DERULAREA PROGRAMULUI TURISTIC

Preluarea actiunii

Pentru a prelua dosarul ghidul se prezinta cu o zi (24 de ori) înainte de plecarea turistilor in acest sejur. Acesta preia dosarul actiunii împreuna cu delegatia, stampila, programul actiunii împreuna cu analiza de pret, mijloacele de plata- cecul fara limita de suma.  Odata dosarul primit ghidul studiaza cu atentie programul, serviciile care urmeaza sa fie asigurate, diverse plati incluse in pretul excursiei, plati ce urmeaza sa fie achitate de catre acesta (taxe de autostrada, parcari, intrari la muzee si obiective turistice), studiaza cu atentie eventualele clauze contractuale. Ghidul isi pregateste in detaliu prezentarea tinand cont de componenta grupului: vârsta, sex, nationalitate, preocupari, religie, obiceiuri etc.) Verifica daca au fost trimise toate comenzile( de cazare, transport, masa, eventual alte servicii) si verifica, confirmarea rezervarilor facute. Preia de la organizatori materiale publicitare, pliante, brosuri, harti ale localitatilor si obiectivelor de interes turistic prevazute in programe pe care le pune la dispozitia turistilor la începerea actiunii.

Inceperea actiunii

Acest moment reprezinta primul contact al ghidului cu grupul, moment din care preocuparile acestuia vizeaza asigurarea satisfactiei membrilor grupului. Ghidul se prezinta la punctul de întâlnire al grupului cu 45 de minute înainte de sosirea turistilor pentru a verifica daca mijlocul de transport soseste la timp La sosirea turistilor desfasoara protocolul de primire: se prezinta ca delegat al agentiei de turism si le ureaza acestora "Bun venit!" Verifica biletul de excursie, asigura îmbarcarea turistilor si a bagajelor acestora in mijlocul de transport. In interiorul mijlocului de transport comunica programul ce urmeaza a fi efectuat, prezinta succint traseul si diverse informatii care stârnesc interesul turistilor. La locul de cazare va intocmi diagrama grupului pe camere si persoane.

Desfasurarea programului turistic

Pe tot parcursul actiunii, ghidul urmareste asigurarea satisfactiei turistilor in urma prestarii serviciilor prevazute in program. Pentru aceasta :  - aduce la cunostinta turistilor, cu o zi înainte, ora, locul de plecare pentru continuarea programului si ia masuri, daca este cazul, pentru asigurarea trezirii la ora fixa a turistilor (prin intermediul serviciului de receptie) - la micul dejun comunica turistilor, daca este cazul, programul detaliat al zilei, urmarind efectuarea tuturor actiunilor înscrise in program (excursii, tururi de oras, spectacole) - ia masuri pentru prestarea in cele mai bune conditii a serviciilor turistice: - verifica, împreuna cu seful de sala, curatenia localului, aranjarea meselor -stabileste meniul, împreuna cu seful de sala, pornind de la preferintele grupului si baremul de masa si asigura la cerere meniurile de regim sau lacto vegetariene - verifica, prin sondaj, împreuna cu supraveghetoarea, starea camerelor (curatenie, dotari, mobilier, lenjerie, prosoape, buna functionare a instalatiilor) Urmareste prestarea corecta a serviciilor de catre prestatori conform programului: -verifica realitatea datelor înscrise de soferi pe foile de parcurs (traseu, numar de kilometri parcursi, orele de sosire, plecare) -verifica respectarea baremului de masa, calitatea serviciilor. In timpul derularii programului turistic, ghidul se va interesa daca turistii sunt multumiti de serviciile primite, iar in cazul existentei unor nemultumiri in rândul turistilor se vor lua pe loc masurile care se impun.

Incheierea actiunii

Activitatea desfasurata pe parcursul acestei etape urmareste ca încheierea programului turistic sa se faca in cele mai bune conditii pentru ca satisfactia turistilor sa fie deplina. Pentru aceasta ghidul trebuie sa îndeplineasca urmatoarele atributii:  - rezolva toate problemele legate de asigurarea transportului pe ruta de întoarcere - rezolva si procura documentele de calatorie (daca este cazul) -se intereseaza daca ora efectiva de plecare a mijlocului de transport este cea prevazuta in orar si ia masuri in functie de situatia create -pregateste, in cazul transportului aerian, listele nominale de pasageri - urmareste asigurarea eventualelor servicii de care turistii beneficiaza pe perioada transportului (pachete cu alimente reci, masa la vagonul restaurant etc.) - verifica daca toti turistii au predat cheile la receptia hotelului, daca lipsesc bagaje sau acte de identitate - asigura prezenta turistilor la punctul de plecare ( la aeroport cu 1-2 ore înainte si la gara cu 1 ora înainte) - se asigura ca s-au îmbarcat toti turistii cu bagajele lor

Decontarea si raportul de activitate asupra actiunii

Aceasta etapa încheie actiunea turistica, putand fi considerata o sinteza a acestuia. In cadrul acesteia, ghidul:   . Solicita fiecarui furnizor nota de plata . Emite un cec pentru suma respectiva (de pe nota de plata) pe care îl inmaneaza furnizorului. Acesta semneaza pe cotorul cecului si pe exemplarul comenzii, aplica stampila si le inmaneaza ghidului. . Intocmeste decontul de cheltuieli, in baza documentelor preluate de la furnizori si îl depune la agentia de turism care i-a incredintat actiunea, in termenul legal (24 de ore). La decont se atasaza urmatoarele documente justificative: programul turistic, copiile comenzilor, copiile notelor de plata ale serviciilor întocmite pe parcursul actiunii, de catre unitatile prestatoare de servicii carnetul de cecuri fara limita de suma nota de decontare a avansului in numerar delegatia ghidului vizata in localitatea de cazare sau in localitatile de destinatie raportul privind desfasurarea actiunii. Acesta va cuprinde aspectele pozitive din timpul desfasurarii excursiei, eventualele nemultumiri si evenimentele de orice natura privind desfasurarea excursiei, propuneri de imbunatatire pentru activitatea de viitor. In raport se înscriu si se justifica eventualele depasiri, obiective ale unor costuri peste cele prevazute in analiza de pret, se mai înscriu de asemenea numele turistilor care nu au participat la actiune si valoarea serviciilor aferente care nu s-au putut deconta furnizorului, seria eventualelor cecuri anulate. Raspunderea materiala pentru nepredarea in termen a cecului si decontului precum si penalizarile ce decurg din aceasta cad in sarcina ghidului. Ghidul nu va putea prelua alt grup înainte de tuturor formalitatilor de închidere a decontului si de predare a raportului de activitate pentru actiunea anterioara

1.Manualul pt. cls. aXI-a si aXII-a Tehnologia Turismului: Gabriela Stanciulesc

Cristina Ghinescu

Stefania Mihai

Valentina Capota

2.Manualul pt. cls aXII-a Activitatea hoteliera. Componenta a industriei ospitalitatii.

Florentina Costea

Stefania Mihai

Ioana Parjol

3.Manual Tehnologia Hoteliera, edit. Niculescu

4.V. Neagu, Servicii si turism, edit. Expert,Buc.,2000

5.G. Stanciulescu ,Tehnica operatiilor de turism, edit. All Beck, 2000

6.O. Nicolescu, Marketingul in turism, edit.Sport Turism,Buc., 1975

7.G. Stanciulescu,G. Tigu, Tehnica operatiilor de turism,Studii de caz, edit.All Beck ,1999

8.G. Stanciulescu,Managementul agentiilor de turism,edit. ASE,2001

9.xxx,Meseria de comerciant,Inst. National "V. Madgearu"

10.A. F. Stancioiu ,Dictionar de terminologie turistica, edit. Economica,Buc., 1999

11.V. Olteanu, Economia întreprinderilor turistice , UIDC,Buc., 1993

12.www.deltaturism.ro www.google.com www.deltavoiaje.ro


Document Info


Accesari: 12944
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )