Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Resursele turistice antropice

Turism


Resursele turistice antropice

Resursele turistice antropice prezinta un binemeritat interes, cuprinzând:
  -  monumente arheologice;
  -  situri arheologice;
  -  monumente, ansambluri si rezervatii de arhitectura;
  -  monumente si ansambluri memoriale;
  -  asezari si vestigii istorice si culturale de mare pret.
Dintre acestea, cele mai reprezentative sunt :Episcopia Râmnicului care cuprinde un important complex arhitectonic construit în sec.XVII - XIX, în stil bizantin si în stilul realismului italian, fiind încadrata pe lista monumentelor istorice în grupa valorilor nationale, reprezentative pentru România. Renasterea spirituala se întregeste în mod fericit cu tipografia de limba româna înfiintata în anul 1705 pe lânga Episcopia Râmnicului, din initiativa lui Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, judetul Vâlcea transformându-se într-un centru de iradiere a culturii crestine, atât în tara, cât si în sud-estul Europei.

Salba de manastiri si biserici din judetul Vâlcea construite de voievozii munteni, ele alcatuiesc un serios motiv de mândrie "locala", de un exceptional interes national si international.
   Multimea manastirilor, bisericilor si schiturilor de pe actualul teritoriu al Episcopiei Râmnicului, se constituie în tot atâtea marturii ale credintei si evlaviei noastre strabune, cu puternice conotatii asupra istoriei nationale, ca si asupra puterilor creatoare ale poporului român. Marturie sunt cele 13 manastiri, 272 biserici si 22 schituri - zestre patrimoniala de valoare impresionanta si emotionanta, care situeaza judetul Vâlcea pe locul al II -lea în tara în privinta asezamintelor monahale.
   Sa amintim Sfânta Manastire Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Batrân, manastirile Govora, Arnota, Surpate, Dintr-un Lemn, Turnu, Stanisoara, Frasinei, Ostrov, Berislavesti, Cornet, multe dintre aceste asezari si vestigii istorice fiind considerate unicat.
   Sa mai subliniem aici si faptul, deosebit de important, ca ansamblul manastiresc Horezu - ctitorie de exceptie a lui Constantin Brâncoveanu, a fost cuprins înca din anul 1993 ca monument istoric, în lista patrimoniului mondial cultural - UNESCO.
   Acestora li se adauga bisericile si schiturile ce dateaza din sec XVI-XIX: Schitul Jgheaburi (1640-1826) din comuna Stoenesti, Schitul Iezer- sec.XVII, localitatea Cheia -Olanesti, Schitul Dobrusa, din comuna stefanesti, Schitul Sf. Ioan de sub piatra - 1602, Cozia Veche, Schiturile Pahomie si Bradu din localitatea Olanesti.
   Fiecare în parte reprezinta un act de identitate nationala, dovada peremptorie ca daca natiunea româna s-a plamadit odata cu crestinismul ei, acesta s-a plantat organic într-un mediu a carui spiritualitate, mergând împreuna si contopindu-se, putea nazui spre una din cele mai fericite sinteze etnice ale Europei -"poporul român, popor ortodox de limba latina".

Valoarea deosebita a zestrei patrimoniale este conferita si de :

componentele arheologice - situri, monumente si rezervatii arheologice. În categoria acestora putem aminti cetatea dacica de la Buridava si Castrul Roman de la Arutela, situat pe celebra "Cale a lui Traian", Castrul Roman "La Canton"- situat în comuna Daesti si Castrul de la Titesti-Perisani, acestea datând din primele secole ale mileniului I

monumente si ansambluri memoriale (Casa Memoriala Anton Pann, Cimitirul Eroilor din Primul Razboi Mondial, Crucea Miseilor, Monumentul Domnitorului Barbu stirbei, Statuia lui Mircea cel Batrân, toate din Râmnicu Vâlcea, Monumentul Eteristilor si Pandurilor din Dragasani, Monumentul Eroilor din Brezoi etc)

monumente, ansambluri si rezervatii de arhitectura (zone istorice urbane în localitatile Râmnicu Vâlcea, Horezu, Calimanesti, Balcesti, Costesti, Vaideeni, iar satul Milostea din comuna Slatioara în întregime)

elemente etnografice si de arta populara, respectiv monumente, muzee în aer liber (Muzeul Satului de la Bujoreni, Culele Maldaresti ), si de splendida arhitectura de cult, reprezentativa pentru evul mediu românesc

O alta resursa turistica antropica de importanta deosebita o constituie muzeele, amenajate în 16 unitati de profil în întregul judet. Cel mai valoros tezaur muzeistic este de gasit, fireste, la Muzeul Judetean de Istorie din municipiul Râmnicu Vâlcea, care dispune de un inestimabil patrimoniu.
   Sunt adunate si expuse aici aproape 50.000 de marturii care vorbesc despre existenta neamului românesc din cele mai vechi timpuri si pâna în zilele noastre.
   Un real interes îl reprezinta si celelalte unitati muzeale :

Memorialul "Nicolae Balcescu" din comuna care poarta numele ilustrului carturar si revolutionar de la 1848

Muzeul de Arta Râmnicu Vâlcea, Complexul Muzeal "Gheorghe Magheru" de la Troianu, Casa Memoriala "Anton Pann", Colectia de arheologie Bujoreni, Colectia "Inatesti", toate în Râmnicu Vâlcea

Muzeul Viei si Vinului si Expozitia "Gib I.Mihaescu" din Dragasani

Complexul Muzeistic Maldaresti

Colectia "Gh.D.Anghel" si Pestera Liliecilor- Bistrita, din comuna Costesti


Document Info


Accesari: 14394
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )