Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Caracteristicile amenajarilor turistice in evul mediu

Turism
Evolutia amenajarilot turistice în spatiul geografic

Forme incipiente de turism în antichitate

Forme incipiente de turism în evul mediu ( note de curs)
Caracteristicile amenajarilor turistice în evul mediu

Aceasta etapa calitativ noua este declansata de primele 626c23g evenimente social economice si politice care provoaca treceread e la epoca feudala la primele manifestari ale revolutiei industriale începând din secoul 18. Este trecerea de la productia manufactoriera la productia cu milace mecanice determinând introducerea de noi resurse în circuit si prelucrarea lor mecanica (epoca motorului cu abut si a carbunelui), aceasta a determinat realizarea unor produse prelucrate mecanic în cantitate tot mai mare cu costuri de productie scazute, acelai fenomen a determinat sau a impus concentrarea productiei mecanizate, dezvoltaea oraselor si polarizarea de populatie în centrele urbane devenite industrializate si devenite tot mai mari. În cadrul acestora încep sa se manifeste deja , se individualizeaza problemele sociale legate de indstriaizare, stresul provocat de intensificarea si de acutizarea conditilor de munca. Pe de alta parte se declanseaza procesul de polarizare a acumularilor datorate industriei. Un alt aspect este cel de introducerea fortei mecanice î transporturi respectiv transportul feroviar si anul 1825 este unul dintre cele maimportante ca semnificatie , prima cale ferata, primele 2 vagoane trase de o ocomitiva cu abut Rcket, inventata de Stivensen. Este momentul cuceriri spatiului ca introducere a sistemului feroviar care are urmatoarele atuuri, viteza, volum transportat de marfuri si materii prime si persoane, sporirea efortului si sigurantei, reducerea timpilor de deplasare. Protagonisti acestei schimbari fundamentale în evolutia umanitatii au fost:

1 Societatea engleza urmata de statele ce se înscriu în aclati ritm si directie de dezvoltare, Franta, Germania, Ţarile de jos si celelalte.. Marea Britanie pe parcursul unui seol pe parcursul secolului al 19 deivne cea mai puternica natiune a lumii: industria textila cu 2 ramuri: bumbacul, apoi industeia carbonifera, transporturile eroviare si navale, cel mai mare imperiu din istoria umanitatii.

Acele acumulari au contribuit la construirea unei clase foarte culte si educate formata pe e o parte idntro nobilime multiseulara si pe de alta parte dintro clasa capitalista dispunând de valori material financiare imense.

În acest context se reamenajeaza amenajarile balneare de peste 17 secole si fostele statiuni belneare antice, ele sunt ridicate la nivel de destinati pentru elita europeana. Dntrea acestea amntim Baden Baden din Bavaria, Aix Les BainesFranta, Bath din Marea Britanie, Spa în BelgiaKarlsbath în Boemia, actuala Cehie si se redezvolta Baile Herculane ,

Dorinta de nou a englezilor aînceput sa manifeste sipe un font determinativ geografic. Climatic oceanic , veri racoroase si umede, ierni reci si umede. Londra devine cle mai industrializat oras din lume la acea vreme. Totate acestea au condus la realizarea smogului. Astfel climatil devine greu de suportat. Populatia care avea si timp si bani au gasit o solutie de evadare pe litorlaul marii mânecii cu climat mai cald, cu perioada de insolatie mai putemrica si fara impact al poluarii. În special pe acest litoral încep sa se relizeze amenajari, resedinte de vara. Acestea se cocentreaza dând nastere la statiuni maritime înc de prim al sfârsitul secolului 18 si peima parte a secolului 19 + 1810 1820. prima statiune fiind considerata Skarberer dae cea care va da nota generla a amenajarilor de satiuni pe litoralul mânecii care este BRIGHTON SOLICITATĂ PE PARCURSULL A 2 secole. tot litoralul sudic se transforma în localitati turistice. Astfel a fost lansat sisteml de anenajare litorala adaptat conditiilor naturale litorale. În mare parte litoralul birtanic este format dinfaleza, o plaja de cele mai multe ori stâncoasa, bolovanoasa, si contactul cu marea.. Prezenta mareelor care au influenta de 5 7 metri. Acasta maree urma sa încrce activitatilor turistice. Englezi au introdus niste legi. În partea înalta sa existe amenajarile din statiue. Exista apoi întrun sector de 2 30 metri la baza falezei un sistem de alei paralele du tarmul care erau locuri de promenada Legatura dintre partea de sus si aceste alei se facea prinintermediul unor scari, etc. Deaemenea cunoscuta platormapeatr, care sunt perpendiculare pe tarm, au sute de metri, paltforme de lemn cu balostrade, si cu baza sstinuta de foste trunchiuri de copaci. Aici se faceau pibarile, cra helionarina, si activitati aferente, deasemenea admiratia fatad e amre..Datorita iernilor geroase englezi sau inderptat mai la sud spre mediterana franceza, partea vestica, coasta de azur, rivierafranceza si astfel se naste turismul otoral francez care va fi un turism de sezon rece. Englezi sunt cei care au amenajat fenomenl de turism litoral francez..

Turism de litral pe timp de iarna. Primele amenajari relaizate pentru sejr hibernal sunt cantonate la Canes. Sunt realizatea devarate palate, resedinte .Mistralul u van rece ce bate din masivl fnactez spre sud.

Prin 1830 încep alte amenajari pe litoralul unei localitati imporante Nice.Devine capitala turismului enlez de iarna la Mediterana. Rapid se fac amenajari liniate, localitati cu tarm jos. Acesta se tansforma în La promenad d anglais.. Mareele din marea mediterana sunt de abia 10 12 cm. Croisette este promenada care tine de brendul nice an deveita în prezent aleea cu palmieri.Urmeaza prima strada cu 2 sensuri, apoi mai sus urmeaza hotelurile reprezentative ale statiunii dupa care urmeaza orasul statiune cu stra zi rectanculare, hoteluri, unitati franceze mediteraneene. În mijlocc se afla hotelul Negresco..

La est de Nice se afla principatul Monaco al familiei renie care începând cu 1860 devine o destinatie de referinta a aceleiasi categorii sociale. Capiala Monte Carlo care începe în 183 prin construirea primului cazino ca institutie publica. Începe renasterea acestui principat care va devni o entitate concentrata, o destinatie care creste pretul terenurilor si care astazi traieste din turism, sistem bancar si jocuri de noroc..

Cu o expansiune mai redusa fenomenul se extinde si pe tarmul italiei ligurice cand apar primele statiuniprecum Porto Fino si Rapalo.

Ca o reactie francza încep amenajari amenajari pe litoralul estic francez materializânduse în foarte scurt timp cu statiuni precum Dwauville se Archachan, si pe golful Byskaya statiunea Byartz. si aici englezi realizeaza Touche Pariis plaje.

Construirea de cai ferate în zonele aferente în anii 1840

Prelungirea sezonului turistic si între amenajarile balneoclimaterice încep sa se dezvolte amenajari turistice de tip statiune de sezon de traditie adica demisezon si asa apar statiuni din nordul italiei, Locardo, preum si din elvetia de podis, joasa 5 6 sute de metri.

Tot dupa 1850 se remarca interesu pentru spatiul montan alpinla început pentru cel aferent Frantei si la fel ca si în Carpati este toto data si un factor de inspiratie pentru filizofi, literati. Alpi intra în arealul de interes de natura turistica. Alpi deivn o destinetie întro prima faza pentru cie care încep sa practice demetia montana si pentur o categorie restrânsa dar foarte vizibila a celor excentrici pentru cei care reusesc performante sportive tinând de escaladarea si cucerirea unor vârfuri. Tot englezi au fost cei care il adapteaza la modul lor de viata. Ali devin o destinatie entru o categorie foarte vizibila si care aduce la trismul montan care a fost introdus tot de catre englezi. Englezi realizeaza primul club alpin din lume in 1854.. Turism montan dezvoltat în franta implicând si populatia autotona si astfel primul club montan francez în 1874 iar Chamonie devine capitala turismului montan si sportiv. Acesta este nuantat si pentru bavarezi si în elvetia dar tot de natura exogena. TOTîn aceasta perioada turismul montan atrage si pentru climatism mai ales ca o afectiune pulmonara care a facut ravagii TBC, ea era redusa în conditii climatice de munti mai josi. Au fost create astel statiuni în spatiul montan Davos si Saint Mority..

O a treia motivatie care extinde turismul montan european este cel al parunderii sporturilor de iarna cu deosebire cel de alunecarii cu schiul preluat de la scandinavi si considerat ca modalitate de deplasare utila de catre postasi. Ulterior e declansat fenomenul aurului alb care va face istorie ca si turismul de litoral maritim cele 2 disputândusi astazi care are cele mai multe amenajari.


Document Info


Accesari: 2845
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )