Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Cateva evolutii ale turismului in perioada 1950-2004

Turism
Cāteva evolutii ale turismului īn perioada 1950-2004

Concentrāndu-ne atentia asupra fenomenului din zilele noastre, potrivit cifrelor si faptelor turismului mondial al anilor '90, voiajele pe Terra au devenit una dintre cele mai mari si mai dimamice industrii.
Circulatia turistica internationala, avānd o multitudine de fatete, se impune a fi analizata cel putin din perspectiva evolutiei si a distributiei teritoriale. Sa mai adaugam ca, indicatorii cei mai expresivi de caracterizare a acestora sunt sosirile/plecarile de turisti si īncasarile/cheltuielile din turismul international.

Īn privinta dimensiunilor, īn perioada 1950-2004, calatoriile internationale 20320e48u au īnregistrat o crestere de peste 25 de ori, de la 25,3 milioane la 759,6 milioane, īntr-un ritm mediu anual de 7,4%; īn acelasi timp, īncasarile au crescut de peste 200 ori, de la 2,1 mld USD la 455,5 mld USD (a se vedea tabelul 1.1 si fig 1.1).

Evolutia principalilor indicatori ai circulatiei turistice internationale 20320e48u

Tabelul nr. 1.1

Anul

Sosiri de turisti īn mil.

pe per. de 10 ani

Īncasari īn mld. USD

pe per. De 10 ani

514,2

Sursa: WTO, International Tourism Overview, 1999, https://www.tia.org, date prelucrate

Fig. 1.1 - Evolutia comparativa a circulatiei turistice mondiale si īncasarilor din turism

Analizānd circulatia turistica, observam ca cea mai puternica concentratie - aproape 80% - se gasesste la nivelul a doua continente, respectiv Europa si America(īn principal cea de Nord) si, indirect, īn cele mai dezvoltate tari ale lumii. (a se vedea tabelul 1.2). O asemenea concentratie este argumentata de puterea economica a acestor tari ce ofera largi posibilitati de calatorie, de faptul ca ele adapostesc un imens si valoros potential de atractii si, nu īn ultimul rānd, de experienta turistica a acestora.

Distributia pe zone a circulatiei turistice   internationale 20320e48u si modificarile īn timp

īn procente -   Tabel nr. 1.2

Anul

Zona

Africa

- sosiri

- īncasari

Americile(N+S)

- sosiri

- īncasari

Asia si Pacific

- sosiri

- īncasari

Europa

- sosiri

- īncasari

Orientul Mijlociu

- sosiri

- īncasari

Sursa: WTO, Tourism Highlights,Īn privinta dinamicii, Europa - zona cu cea mai intensa activitate turistica - a īnregistrat dupa 1970 o crestere mai modesta (sub media mondiala), concretizata printr-o scadere a proportiei participarii acesteia la 57,7% īn 2003, fata de 72,5% īn anul 1960. Printre motivele acestei scaderi se numara atāt ascensiunea tarilor asiatice, cāt si o serie de mutatii economice si politice la nivelul continentului, dar si saturarea cererii turistice īn acest spatiu. Conform estimarilor, peste 20 de ani, Europa va detine īn continuare pozitia de lider īn ierarhia zonelor turistice(a se vedea figura 1.2).

Pentru a realiza o imagine completa a dimensiunilor si dinamicii turismului international se impune aprofundarea analizei pe tari. Īn functie de potentialul turistic de care dispun, de nivelul de dezvoltare economico-sociala si de rezultatele activitatii desfasurate, statele se manifesta ca tari receptoare si/sau emitatoare de turisti[1].

Īn categoria receptorilor de turisti se remarca tarile europene reunoscute prin valoarea si bogatia atractiilor, dar si prin traditii īn organizarea calatoriilor, cum sunt : Franta, Spania, Italia, Austria, lor alaturāndu-se, mai recent, Grecia si Turcia. Din afara continentului European, pozitiile cele mai importante le ocupa : SUA, Mexic, China.

Principalele destinatii turistice ale lumii, īn anul 2003

Tabel 1.3

Rang

Ţara

Sosiri turisti

- mil -

Cota de   piata(%)

Rang

Īncasari

- mld USD -

Cota de piata (%)

Franta

Spania

SUA

Italia

China

Marea Britanie

Austria

Mexic

Germania

Canada

Turcia

Polonia

Republica Ceha

Ungaria

Grecia

ElvetiaPortugalia

Hong Kong, China

Olanda

Tailanda

Sursa: WTO, Tourism Highlights

Nota: Īn acest top, dupa numarul de sosiri pentru vacante si afaceri, Romānia se situeaza pe pozitia 40, cu mil. si 0,9% cota de piata.

Din categoria emitatorilor de turisti se remarca, prin amploarea fenomenului, Germania, Marea Britanie, Japonia, Olanda, Canada si alte cāteva tari nord-europene. Un statut contradictoriu are SUA, īn sensul ca, dupa, raportul sosiri/plecari este o tara emitatoare, iar dupa raportul de īncasari/cheltuieli este o tara receptoare.

Principalele tari emitatoare de turisti si cheltuielile acestora, īn anul 2003

Tabelul 1.4

Rang

Ţara

Calatorii externe - milioane

Cota de piata %

Rang

Cheltuieli mld. USD

Cota de piata %

Germania

SUA

Marea Britanie

Japonia

Olanda

Franta

Canada

Italia

Austria

Belgia

Sursa: WTO, Tourism Highlights

Grupul celor patru emitatori traditionali plus SUA concentrau, īn 2003, 34,4% din calatoriile internationale 20320e48u si 43,3% din cheltuieli.Calculat pe o perioada de 9 ani

Rodica Minciu, op. cit,p.52loading...
Document Info


Accesari: 1707
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )