Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Aspecte generale privind turismul montan

Turism


Aspecte generale privind turismul montan

Una din problemele importante si de certa actualitate pentru dezvolatrea turismului romanesc, este legata de turismulmontan, in general si de statiunile montane in particular - ca centre ale unor prestatii specificesi in acelasi timp componente cu reale perspective in dinamica activitatii turistice din tara noastra.Apreciat adesea ca un parametru cu o activitate mai redusa - muntele ( zona montana ) nu a reprezentat o lunga perioada o prioritate pentru programele de valorificare a resurselor, fapt atestat de echiparea relativ modesta si cantitativ si calitativ atat a infrastructurii, cat si a altor domenii cum sunt mijloacele de cazare, de alimentatie, instalatii de agrement, etc, dar si de prezenta a produselor turistice specifice in oferta de munte.

In acest context, pornind de la necesitatea reconsiderarii zonei montane atat sub aspect valorii potentialului, cat si al locului in oferta turistica, in prezentul curs se incearca o jalonare de ansamblu a principalelor directii de actiune in vederea inscrierii produsului turistic montam intre componentele de competitivitateale turismului romanesc.

Statiunea turistica -

Locul desfasurarii si dezvoltarii activitatii de turism

Localitatea turistica este cu precadere destinata primirii turistilor pentru sejururi de scurta sau lunga durata. In limbajul curent, o asemenea asezare poarta numele de staiune , in primul rand pentru ca turistul gaseste aici atat un loc de cazare , dar si orice alte servicii necesare sejurului sau.

Definita d.p.d.v. economic statiunea turistica este o unitate spatiala organizata, cu echipamente care ofera un diversificat de prestatii asimilata unei localitati ssau unui centru de vanzare de servicii, regrupand diferiti agenti economici.

Din punct de vedere social si cultural, statiunea ofera o gama de activitati turistice bazate pe valorificarea unor resurse naturale si antropice locale si care permit unor populatii diferite sa se intalneasca , sa se cunoasca , iar d.p.d.v. turistic , statiunea reprezinta nucleul desfasurarii efective a activitatii de turism, in care se creeaza o noua valoare, dar se inregistreaza si unele cheltuieli si venituri.

In literatura de specialitate se intalnesc diferite definitii, fie cu un sensibil caracter general sau particular al statiunii turistice. Astfel O.M.T si Academia Nationala de Turism definesc statiunea turistica "ca o localitate care prezinta un ansamblu de elemente atractie si care este dotata cu mijloace de cazare si de primire pentru turisti "

In tara noastra, specialistii au adoptat urmatoarea definitie: " Statiunea turistica este o localitate in care turismul reprezinta ramura preponderenta ca volum de activitate economica si grad de concentrare a populatiei active si dispunand de potential turistic, statiunea turistica determina un aflux de populatie nerezidentiala, ca beneficiara a produselor si serviciilor pe acre le ofera."

O alta definitie este data prin H.G. nr 77/1966 pentru aprobarea Normelor prin atestarea statiunilor turistice, in virtutea careia se atesta ca statiune turistica "localitatea cu functii turistice specifice dotata cu resurse turistice ( naturale si antropice ), din si cu structuri necesare valorificarii si practicarii turismului "

Se poate spune astfel, ca si in tara noastra statiunea turistica face obiectul unei atestari oficiale in scopul crearii cadrului propice pentru valorificarea, protejarea si conservarea atractiilor turistice naturale si antropice, dar si satisfacerea la un nivel optim, a necesitatilor de odihna si recreere ale populatiei.

Tipologia statiunilor turistice

In functie de caracteristicile specifice fiacarei statiuni, in activitatea practica, sunt identificate mai multe tipuri de statiuni turistice ca de exemplu:

Statiuni balneare

Statiuni climaterice

Statiuni termale

Statiuni de sporturi de iarna, etc

In functie de indeplinirea criteriilor prevazute in Normele de atestare a statiunilor turistice, statiunilor turistice mai pot fi atestate ca:

Statiuni de interes national

Statiuni de interes local

De asemenea, in functie de elementele de diferentiere date de natura resurselor turistice si natura activitatilor ce se pot desfasura, se cunosc:

Statiuni climatice

Statiuni climaterice

O alta clasificare care este adeseori abordata in literatura de specialitate, dar si in activitatea de turism, se refera la delimitarea urmatoarea categorii:

Statiune de litoral - localitate sau o parte a unei localitati amplasate pe litoralul Marii Negre care beneficiaza de toate resursele naturale specifice, dar si de structurile si dotarile corespunzatoare.

Statiune balneara - localitati sau parte a unei localitati care dispune din belsug de factori naturali de cura ( ape minerale, namoluri, etc. ) dar si de alti factori ambientali recunoscuti stiintific, beneficiind totodata de structurile, mijloacele si dotarile realizarii produsului turistic de tip balnear.

Statiunea montana - localitate sau parte a unei localitati care dispune de ambianta montana pitoreasca si nepoluata, cu factori naturali de mediu, structuri turistice si dotari specifice realizarii produsului turistic montan.

Criteriile de calasificare a statiunilor turistice pot fi insa multiple, astfel se pot clasifica : dupa functia turistica, dupa asezarea geografica, dupa dimensiunile localitatii. Fiecare dintre aceste criterii contribuind la fundamentarea stiintifica a sistemului privind modul de echipare si dezvoltare a statiunilor turistice, directionarea investitiilor de la nivelul administratiei centrale, etc.

Baza activitatii unei statiuni turistice o constituie serviciile de cazare, de alimentatie de agrement si de transport, acestea aflandu-se intr-o stransa legatura cu celelalte functiunii economice, sociale, politice si culturale ale localitatii. Calitatea acestora, modul in care coresound cererii turistice conditioneaza si fluxurile turistice sub aspectul marimii si structurii lor.


Document Info


Accesari: 10236
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )