Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cazarea turistica

Turism


Cazarea turistica

3.1.Gazduirea in mediul rural



Posibilitatile de cazare in mediul rural sunt extrem de diverse, in conformitate cu disponibilitatile gospodariei si cu dorintele si exigentele turistului. In tara noastra, practica inchirierii spatiilor de gazduire amenajate de sateni in scopuri turistice este abia la inceput. La ora actuala impunerea unei cointeresari economice intre tarani si turisti genereaza inca reticente notabile.

Una dintre cauze este faptul ca sta in firea taranului roman sa fie ospitalier cu toti cei care ii pasesc pragul casei si mai presus de aceasta sa fie generos, fara a accepta avantaje materiale sau plata in schimbul unei atitudini consacrate de o indelungata si frumoasa traditie; p 434b19e e de alta parte, turistul, cunoscand aceasta trasatura morala a taranului, prefera sa indure capriciile naturii sau sa se rezume la solicitarile minime pentru a nu se simti impovarat de acceptarea unor servicii pe care este constient ca nu le va putea rasplati prompt.

Desigur, asemenea atitudini si simtaminte sunt demne de toata lauda si probabil ca ele vor dainui

cat timp va dainui si lumea rurala. Ele nu trebuie sa fie unilaterale intrucat sub aceasta forma nu pot incuraja relatiile durabile in timp. O relatie sigura si durabila are inevitabil si conotatii economice si nu poate fi sustinuta decat in conditiile promovarii avantajului reciproc, chiar daca nu toate componentele acesteia pot fi 'contabilizate'. De altfel, se remarca in ultima vreme in mediul rural o accentuare a pragmatismului relatiilor de tip social, pe fondul acutizarii unor dificultati economice concomitent cu emanciparea modului de viata. Aceasta tendinta poate fi extrapolata in relatia de tip turistic, cu atat mai mult cu cat spatiul rural intra tot mai mult in sfera cererii turistice, iar turistii devin tot mai exigenti in legatura cu calitatea produsului turistic oferit si in consecinta, tot mai dispusi sa suporte financiar costul presupus de aceasta.

3.2.Locuinte rurale(forme de cazare)

Resedinta rurala de vacanta. Spatiile rurale de cazare pot fi constituite din imobile traditionale sau apartamente, independente, mobilate, situate in gospodaria proprietarului, in proximitatea acesteia sau a satului respectiv.

Cazarea in incinta gospodariilor rurale prezinta avantajul ca acestea sunt integrate din punct de vedere socio-economic si cultural in mediul satesc. Gradul de integrare in mediul rural depinde atat de calitatea spatiului oferit pentru locatie (traditional si tipic locului), cat si de calitatea primirii oferite de catre proprietari si de catre membrii comunitatii in general. Aceste elemente pot aduce satenilor un aport complementar la veniturile lor, provenit atat din inchirierea spatiului, cat si din valorificarea produselor gospodariei. La randul lor, turistii au posibilitatea petrecerii unor vacante relaxante avand garantia unei gazduiri rezonabile, la preturi moderate. Astfel, de ambele parti se contureaza perspectiva unei mai bune cunoasteri si intelegeri reciproce.

In functie de locul de amplasare si de destinatia lor, resedintele rurale pot asocia diferite functionalitati, precum:

- adaposturi de 'zapada'-situate in proximitatea unor terenuri favorabile pentru practicarea sporturilor de iarna (schi de pista, schi -fond, sanie s.a.).

- adaposturi de pescuit-situate in proximitatea locurilor de pescuit, amenajate special pentru gazduirea pescarilor pasionati, in general de catre cei initiati si competenti, apti sa asigure 'logistic' si 'informational' succesul la care aspira toti pescarii. Ele trebuie sa ofere conditii pentru stocarea materialelor de pescuit, inchirierea acestora, prepararea pestelui etc.

- adaposturi de etapa-sau adaposturi rurale care, asa cum indica numele lor, sunt destinate sa

primeasca turistii, in general nemotorizati, aflati in trecere spre obiective turistice situate in proximitate. Ele comporta existenta unor dormitoare, bucatarii, grupuri sanitare si pot fi situate si in afara vetrei.

Camerele de oaspeti. Locuintele rurale pot fi amenajate si la scara mai mica, in spatiul locativ al gospodariei taranesti, sub forma camerelor de oaspeti. Aceasta formula este destinata in special pentru turistii de pasaj, gazduiti pentru perioade scurte de timp. Oferirea mesei este posibila dar nu este obligatorie..

Fermele de sejur - pot fi constituie din gospodarii taranesti sau ferme de stat, cu conditia ca ele sa fie bine articulate si puternice din punct de vedere economic. Aceasta formula ofera un ansamblu de prestatii complementare: gazduire, asigurarea mesei si posibilitati de distractie si recreere.

Hotelurile, motelurile si pensiunile rurale. In mediul rural, hotelurile si motelurile sunt relativ putine si sunt amplasate cu predilectie pe drumurile de interes national, cel mai adesea in proximitatea unor obiective de interes turistic si in punctele de convergenta rutiera. Ele satisfac in special turismul de pasaj si se caracterizeaza printr-un nivel anost al dotarii tehnice si al serviciilor prestate de obicei in maniera ofertei citadine.

Campingurile-sunt preferate adeseori de catre turisti intrucat ofera un contact sporit cu natura, acceptat chiar in conditiile unui confort mai scazut.

Amplasarea lor trebuie realizata cu acordul autoritatilor locale si sa respecte o serie de reguli referitoare la limitarea capacitatilor, asigurarea unei suprafete minime pentru fiecare amplasament. Pentru a fi rentabile, aceste formule implica o fluenta turistica notabila. Dupa locul de amplasare si dupa dotarile specifice pot fi avute in vedere diverse modalitati de realizare.

- campingurile in mediu natural-sunt amplasate pe terenuri cu suprafete mai mari, aflate in stare naturala sau putin modificata, comportand echipamente sanitare lejere. Ele se localizeaza, de regula, la periferia vetrei sau chiar la distante apreciabile de aceasta (cazul campingurilor situate in zonele montane, pe terenuri private sau comunale).

- campingurile de ferma-sunt situate in incinta gospodariilor taranesti sau pe terenurile din proximitatea acestora. Ele permit si accesul turistilor echipati cu rulote sau caravane si prezinta avantajul ca inlesnesc valorificarea produselor specifice fermei prin vanzari directe sau servirea mesei.

Satele de vacanta-pot fi amenajate de sine statator sau in conexiune cu campingurile, prin amplasarea unor facilitati lejere de habitat: casute, cabane etc. Ele necesita asigurarea acelorasi cerinte de spatiu, dotari sanitare, salubrizare, insa, in plus, mentinerea functionalitatii lor este mult mai laborioasa si mai costisitoare. Ele se preteaza pentru zonele cu circulatie turistica foarte intensa.

Concluzii si propuneri

In concluzie, atat turismul cat si agroturismul sunt niste factori foarte eficienti aducand beneficii multiple tuturor agentiilor turistici atat prin plasarea zonele geografice urbane cat si rurale.

De vreme ce, atractiile istorice se afla cu precadere in orase, zonele urbane sunt in mod firesc asociate turismului cultural.Investitiile competitive in dotarile culturale si in infrastructura necesara gazduirii turistiilor din regiunile urbane au un impact direct asupra economiei si induc o imbunatatire a nivelului de trai.Mai mult, un centru cultural urban reprezinta un factor care determina valoarea orasului care se adauga altor factori locali (accesibilitate, climat fiscal,capital uman ,stabilitate), care determina competitivitatea orasului in economia lumii.

Zonele rurale sunt excelent plasate pentru a oferi satisfactii celor mai diverse si sofisticate optiuni, de la promenadele pedestre sau cicliste in aer pur, la escalade sau excursii temerare, de la partidele linistite de pescuit, la satisfactiile oferite de degustarea bauturilor si mancarurilor traditionale. In concluzie, in legatura cu oportunitatea dezvoltarii unei retele de gazduire rurala, trebuie subliniat ca investitiile alocate bazei turistice pot fi amortizate si pot declansa o evolutie rentabila si benefica a spatiului rural doar in conditiile existentei unui sistem organizat pe baza asociativa, care sa garanteze calitatea ofertei si sa sustina comercializarea prin integrarea acesteia in circuitul informational turistic.

Teoretic, nu exista asezare rurala care sa nu poata oferi cel putin un produs de 'marca' demna sa suscite interes. Conditia prealabila este ca 'marca' sa fie autentica, originala, iar eforturile depuse pentru impunerea ei sa faca posibile cunoasterea, iar ulterior 'recunoasterea' si cautarea ei.

Calitatea primirii este o veriga esentiala in orice prestatie turistica insa, in mediul rural, ea trebuie sa valorifice la maximum toate posibilitatile de comunicare interpersonala si de "personalizare" a contactelor la toate formele de oferta turistica. In cazul turismului urban aceste aspecte au inevitabil pondere si impact mult mai reduse.

Pentru imbunatatirea dezvoltarii turismului si a agroturismului trebuie sa se organizeze dezbateri cu participarea organizatilor profesionale, agentilor de turism,precum si a altor factori competeti avand in vedere crearea si punerea la dispozitia turistilor si a factorilor interesati a unei baze de date completa si operativa, privind oferta turistica; organizarea unor tururi / circuite turistice - programe turistice pe circuite tematice (istorice, geografice, economice, complexe etc.)

Bibliografie:

  1. Gheres, Marinela, 2003, Agroturism, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca
  1. Alecu Ioan Niculae - Management agricol - Ed Ceres, Bucuresti, 2006
  2. Vasile Glavan, Agroturismul-factor determinant in dezvoltarea economico-sociala a satului romanesc
  3. Daniela Matei, Turismul rural, teorie si realitate, Ed. Terra Nostra, Iasi, 2005
  4. https://www.ziare.com/
  5. https://www.google.ro/

29

Anexe:

Fig 1:Harta fizica Romaniei

Fig 2: Gala Turismului

Fig 3: Complex turistic

Fig 4:Agroturism

Fig 5: Cazare

Fig 6: Zboruri de agreement

Fig 7:In mediul rural

Fig 8: Infrastructuri


Document Info


Accesari: 3291
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )