Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Cele mai frumoase zone turistice din Europa

Turism
Asezare geografica :

Europa este unul dintre cele sapte continente fiind separata de Asia de Muntii si raul Ural, Marea Caspica la est, si de Muntii Caucaz la sud-est. Are deschidere, in nord, la Oceanul Arctic, in vest - la Oceanul Atlantic, in sud - la Marea Mediterana, iar in sud—est la Marea Neagra si la caile ei de legatura spre Marea Mediterana LIMITE :

Nord - Capul Nord (71° lat N)
- Sud - Capul Marroqui (36° lat N)
- Vest - Capul Roca (9°34` long V)
- Est - Muntii Ural (67° long E)

Potentialul turistic si fluxurile turistilor inregistreaza valori diferite de la o regiune la alta.

In functie de importanta ofertei turistice (stabilite in general dupa numarul de turisti primiti in spatiul turistic), distingem mai multe categorii de localizari concentrate ale ofertei turistice. Astfel, in functie de criteriul formarii si pozitiei lor, avem:
I. Bazinele traditionale: Europa Occidentala, Europa Orientala, tarile nord-americane, localizari turistice ale lumii a treia.

II. Bazinele noi: localizari periferice;localizare indepartata; localizare de pionerat.
.1 Bazinele turistice traditionale

-Europa Occidentala reprezinta principalul bazin traditional.In cadrul lui distingem mai multe zone :
- Zona mediteraneana reprezinta cea mai mare concentrare turistica din lume, concentrand peste 1/3 din incarcatura turistica mondiala si 1/2 din cea regionala; totodata ea reprezinta zona cu cele mai vechi traditii, chiar daca atractia pentru soare se manifesta acum cu precadere in sezonul cald, spre deosebire de secolele trecute cand se calatorea pe tarmuri in anotimpurile reci.

Principalele centre turistice sunt localizate in zonele de tarm, dar bazinul mediteranean cuprinde si mari centre urbane (Roma, Venetia, Florenta, Granada, Cordoba, Atena), adaugand turismul maritim balnear si pe cel cultural, sportiv, hotelier, comercial, astfel ca toata perioada anului este folosita pentru turism. Anual, aceasta zona primeste peste 15 mil. de turisti.

Principale regiuni se contureaza in Spania, ce valorifica din plin zonele litorale (Costa Bravo, Costa Dorado, Costa Blanca, Costa del Sol), la care se adauga insulele Baleare, dar si zona marilor centre istorice (Barcelona, Malaga, Estepona). In prelungirea litoralului spaniol se situeaza riviera franceza cu renumitele statiuni de pe Coasta de Azur (Saint Tropez, Cannes, Nice, Antibes). Italia are statiuni mult vizitate, atat pe tarmurile nord-vestice (Riviera italiana - cu statiunile San Remo, Nervi, Santa Margherita Ligure) cat si pe tarmurile Marii Adriatice cu renumita Venetie, la care se adauga Riviera Palermitona (Sicilia) si Riviera Sarda (Sardinia). Aceasta zona are ca puncte de atractie si orasele-muzeu cu vestigii antice si medievale (Roma, Florenta, Napoli, Verona). Grecia reprezinta poate tara cu cele mai vechi traditii in turism. O atractie deosebita, pe langa zonele litorale, o reprezinta Atena (cu imprejurimile), Pelopones si insulele: Rhodos, Creta, Ionice, incarcate de marturii ale istoriei si civilizatiei elene. Pe litoralul turcesc sunt construite statiuni climaterice si

balneo-climaterice: Antalya, Adana, Taarsus.


- Zona fatadei Atlanticului de Nord este caracterizata mai ales de traficul intern si mai putin de cel international, precum si de o dispersare a zonelor predominant turistice.
Se intalnesc statiuni litorale pe coasta 454b19e atlantica a Spaniei (San Sebastian), in Franta (Biarritz, Deauville), Marea Britanie (Whithy Bay, South Shilds, East Bourne, Brington). Principalele orase ale Europei de NV concentreaza in jurul lor localitatii de un real interes cultural si istoric (Parisul - Versailles si Chartres, iar Londra - Oxford si Cambridge).
- Arcul Alpin situat in centrul Europei concentreza cea mai mare parte a turismului montan (in special in timpul iernii, pentru sezonul de schi). Anual, aceasta zona inregistreaza 12-13 mil. turisti, neuniform raspanditi intre zonele amenajate. Pe langa resursele naturale, statiunile au si traditii vechi, ele fiind construite si amenajate inaintea celui de-al II-lea razboi mondial in Elvetia (Gaus Montana si Davos), Franta (Chamonix, Megeve si Axles Bains), Austria (Innsbruck) sau Italia (Cortina d'Ampezzo). Totodata, statiunile din aceasta zona dispun de facilitatile deosebite cum ar fi: cai ferate si sosele moderne, amenajarile de agrement deosebite care dau un plus de atractivitate zonei. In aceasta zona statiunile cu flux mare de turisti si amenajari turistice importante se intalnesc in: Franta (Grenoble, Chamonix), Italia (Cortina d'Ampezzo, Vale d'Aosta, Courmayeur), Germania (Garmisch Partenkirchen, Berchtesgaden, Mittenwald) si Austria (Kitzbuhal, Innsbruck, Bad Gastein).

AUSTRIA

Principala zona turistica din Austria o constituie Viena.

O adevarata provocare pentru vizitatorul Vienei este stabilirea granitei intre realitate si fantezie, acest oras fiind, pe buna dreptate, supranumit 'orasul legendelor'.

Pentru a gusta din plin farmecul orasului, ni se recomanda o plimbare cu trasura.In atmosfera legendara a Vienei vom fi condusi spre batrana catedrala Stephansdom, care imbina intr-o stranie armonie mai multe stiluri arhitecturale: fatada are influente romane, turnurile - gotice, iar altarele - baroce. Putem vedea apoi Figarohaus, casa in care a trait si a compus majoritatea pieselor sale Mozart,Bulevardul Ring, cea mai importanta realizare urabana din timpul lui Franz Joseph, va va conduce pasii spre Hofburg, palatul in care au trait mari imparati incepand din secolul XIII

Puteti vizita apoi muzeele inchinate marilor compozitori ai Austriei, Schubert, Beethoven, Mozart, si nu uitati sa va opriti la fosta casa a lui Sigmund Freud, transformata deopotriva in muzeu, o adevarata Mecca a studentilor si psihanalistilor.

SALZBURG

Oras de aur, locul de nastere al lui Mozart se afla intr-un spatiu de o frumusete inegalabila, inconjurat de munti, dealuri si paduri, pe malul raului Salzach. Parfumul sau aminteste de Florenta sau Venetia. Arhitectura baroca ii confera un farmec poetic, de vis. Strazi vechi, inguste, duc spre largi piete, marginite de cladiri gotice, manastiri renascentiste, fantani sculptate in piatra. Drama si lirismul acestor vechi pietre, combinatia unica de italic si germanic au fost sursa de inspiratie pentru opera unuia din cei mai mari compozitori ai lumii. In memoria lui se desfasoara aici anual renumitul festival de muzica clasica.

LINZ

Supranumit « orasul muzicii », Linz, capitala Austriei de Sus, situat pe malul Dunarii, este un oras comercial prosper, care face legatura cu Germania si Cehia. Orasul vechi va intampina cu elegante cladiri din secolul XVII si XVIII, castele si biserici desprinse parca din alta lume. Numerosi studenti, poeti, muzicieni, arhitecti au ales sa studieze si sa traiasca in batranul Linz. Aici a studiat in secolul al XVII-lea astronomul Johannes Kepler iar Mozart si Beethoven si-au gasit sursa de inspiratie pentru simfonia Linz, si, respectiv, simfonia a opta.

BELGIA

Belgia impresioneaza vizitatorul prin peisajele sale variate: raurile si defileurile din Ardennes contrasteaza puternic cu campiile vaste ce ocupa o mare suprafata a tarii, impunatoarele paduri de la ranite cu Luxembourg si Germania cu intinsele plaje de nisip ale coastei de nord.  

Veti gasi in Belgia un tinut impresionant prin orasele sale istorice, cu numeroase castele si biserici ce va vor lasa amintiri de neuitat.

RUSSELS

Pe strazile acestui minunat oras va recomadam sa acordati o deosebita atentie detaliilor: magazine vechi cu detalii arhitecturale surprinzatoare, ziduri elegante construite in stilul Art Deco, usi si porti impodobite cu sculpturi intr-adevar neobisnuite, altare strecurate in peretii cladirilor de la colt de strada, purtand efigii ale Fecioarei Maria.

« Inima » orasului este piata Grand-Place, construita in stil baroc si gotic, unde puteti fi martorii paradei descendentilor din familiile patricien la inceputul lunii iulie sau va puteti delecta cu piese de teatru si concerte in aer liber. In sud se intinde zona cunoscuta sub numele de Sablon, unde spriritul belgian de dinaintea secolului al XIX-lea s-a pastrat aproape intact. Turistul pasionat de frumos nu trebuie sa rateze vizitarea Muzeului de Arta, unde se afla cele mai importante lucrari ale lui Pieter Breughel – printre care si faimoasa Cadere a lui Icar – si ale lui Peter Paul Rubens sau a Muzeului de Arta Moderna, care se mandreste cu picturi ale lui Henry Moore, Francis Bacon, Dali sau Picasso.

Belgia este o tara cu suprafata mica : aproape toate localitatile de interes turistic pot fi vizitate in excursii de o zi avand ca punct de plecare Brussels-ul. Waterloo, Antwerp, Ghent se afla in apropierea capitalei, de asemenea Bruges, Ostend sau cochetele statiuni ale coastei belgiene.

OSTEND

Este cel mai important oras al coastei de nord, numit « Regina plajelor » ; inca din anul 1850 aici veneau sa-si gaseasca linistea si odihna aristrocrati din intreaga Europa. In zona cunoscuta sub numele de Zeebrugge este cea mai importanta flota de pescuit a Belgiei. Statiunea De Panne atrage numerosi turisti prin unicele sale dune de nisip. In Oostduinkerke inca mai puteti vedea pescari calare, cu navoadele in spate ; aproape de granita cu Germania se afla statiunea exclusivista Het Zoute, unde se aduna crema societatii belgiene si anglo-saxone.

BULGARIA

Cele mai importante atractii turistice sunt superbul peisaj montan si litoralul Marii Negre, cunoscut pentru nisipurile fine, specifice acestei tari, Verna fiind cea mai cunoscuta statiune bulgara.

 

SOFIA

Capitala Bulgariei este un mixt eclectic de stiluri arhitecturale, reconstruita aproape in intregime dupa bombardamentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Dinspre nord, din gara centrala, porneste bulevardul Mariya Luisa, care se indreapta spre catedrala Sveta Nedelya si biserica St Petka Samardjiiska, cladiri din secolul al XIV-lea. De partea cealalta se afla bulevardul Vitosha, cel mai modern al Sofiei. Estul orasului este dominat de biserica neo-bizantina Alexander Nevski. In jur, zona cunoscuta sub numele Ploschtad Batenberg, o zona de parcuri si gradini superbe.

Muntele Vitosha vegheaza capitala Bulgariei, cu renumita sa partie de ski, pe culmile caruia puteti ajunge cu telecabina pentru a admira superba priveliste.

 

CEHIA

Republica Ceha este situata in Europa Centrala, la granita cu Germania, Polonia, Slovacia si Austria, fiind o adevarata patrie a castelelor istorice si a lacurilor romantice. Cele mai frumoase peisaje le veti intalni pe vaile raurilor Vltava (Moldau) si Labe (Elbe), zone cu dealuri inalte si munti stancosi. In partea de Vest se afla legendara Boemie.

Din Praga, turistii sunt condusi spre alte doua renumite orase, Karlovy Vary si Mariánské Lázne, cat si in est, spre Moravia, zona castelelor, a povestilor, unde se afla orasele istorice Olomouc, Kromeriz si Telc.

PRAGA

De mai bine de 1000 de ani, arhitectii orasului au recurs la toate artificiile inventate vreodata pentru a ridica uimitoarele cladiri cu arcade gotice si ferestre renascentiste, cu elemente rococo si Art Nouveau. Dezvoltarea orasului a inceput in secolul al XIV-lea, in timpul domniei lui Charles IV, care a ordonat un program glorios de dezvoltare urbanistica. De atunci dateaza podul peste Vlatva, care se dovedeste si astazi indispensabil. Spre deosebire de alte orase ale Europei, Praga a supravietuit in mod miraculos celui de-al doilea razboi mondial.

Capitala este practic alcatuita din patru orase distincte, fiecare cu istoria si caracteristicile proprii, cate doua pe fiecare mal al Vlatvei :

Districtul Castelelor (Hradcany) este cel mai impozant, dominand de departe peisajul. Aici se afla monumentul baroc Lady de Loreto, un adevarat loc de pelerinaj, palatul Cernin, datand din secolul al XVII-lea, piata Hradcany cu palatele Tuscan si Martinic.

Urmeaza apoi districtul Mala Strana, a carui constructie a inceput in secolul al XIII-lea; majoritatea cladirilor sale, construite in stil baroc sau renascentist, sunt vechi de sute de ani, cea mai cunoscuta fiind catedrala Sfantului Nicolae.

Stare Mesto, pe celalalt mal al raului, este una din cel mai bine conservate localitati medievale din Europa, iar in continuarea lui se afla Nove Mesto, oras din secolul al XIV-lea, cu cladiri construite in cel mai pur stil gotic si baroc si nenumarate parcuri.

CIPRU

Cipru poate fi o tara mica, dareste, de fapt, a treia insula ca marime din Marea Mediterana.O insula cu o istorie turbulenta, datorita pozitiei unice a Ciprului ca piatra de trecere intre Europa, Orientul Mijlociu, Asia si Africa, fiind martora multor natiuni care s-au luptat pentru a domina tarmurile ei.

 

Putine tari pot urma cursul istoriei incepand cu 9000 de ani in urma, asa cum o poate face Cipru. Dintre cele mai remarcabile evenimente din istoria insulei, cu siguranta descoperirea cuprului a fost cruciala.

Fiecare cuceritor si-a lasat amprenta asupra insulei si de aceea astazi Cipru este atat de bogat in mostenire culturala si arheologica. Biserici bizantine frumos zugravie: Manastirea Kykkos ( cea mai renumita si bogata manastire din Cipru); Castelul Limassol ( unde se presupune ca s-ar fi casatorit Richard Inima de Leu cu Berengaria de Navarra); moscheea Sultanului Hala ( construita in memoria matusii Profetului Mahomed) ; Manastirea Stavrovouni ( fondata in secolul al-IV-lea de catre Sf. Elena, care a lasata un fragment al Crucii Sfinte manastirii) si intregul oras Kato Paphos (care este inclus pe Lista Obiectivelor Culturale aflate in Patrimoniul Cultural Mondial) sunt numai cateva exemple.

Cipru nu este doar o destinatie pentru acei vizitatori care cauta un loc in care sa petreaca o vacanta pe malul marii; exista si alt timp de vacante, de interes deosebit, care au devenit populare in ultimii ani. Natural, sporturile de apa, cum ar fi yachtingul, navigatia si scufundarile sunt asociate automat cu insula, dar si alte activitati le prind din urma pe acestea. Muntii Troodos si padurile, de exemplu, ofera foarte multe atractii amatorilor de catarat pe munte, observatorilor unei varietati de flora si fauna uimitoare. In lunile de iarna, schi-ul si snow-boarding-ul sunt activitati foarte populare, in timp ce Cipru isi castiga faima in lumea amatorilor de golf, avand trei piste splendide de golf cu 18 gauri.

LARNACA

Orasul cu palmieri aliniati de-a lungul coastei marii, situat pe marginea Golfului Larnaca, se remarca printr-un freamat permanent, datorat numarului mare de cafenele, taverne, magazine si baruri. Farmecul istoric al acestuia este imprumutat peisajului de existenta castelului cetate, actualmente centrul cultural de vara al orasului.
Larnaca este un punct ideal de plecare pentru cei care doresc sa cunoasca partea centrala si estica a Ciprului.

AYIA NAPA

Este paradisul turistic al Ciprului, oferind un potential natural deosebit: plaje aurii si apa deosebit de limpede, dar si nopti de vis si locuitori- gazde renumite prin ospitalitate si traditionalism.


Dintre toate peisajele, unul din cele mai importante este Moscheea Selimiye construita in secolul al XII-lea, fiind o data catedrala regilor Lusigneni.

De asemenea, este interesant de vizitat Muzeul Stonework, Bibilioteca Sultanului, Bedestan si Moscheea lui Haydar Pasha.

CROATIA

In zona de granita a culturii europene cu cea estica,Croatia are o asezare strategica, frumusetile sale mediteraneene atragand vizitatori din intreaga lume de secole intregi.

 

Calatorind pe autostrada sau pe mare de-a lungul tarmului croat veti admira peisaje cu adevarat spectaculoase: munti ce coboara rasucindu-se spre coasta, apa translucida a Adriaticii, orase pitoresti, mii de insule dintre care 66 sunt inca nelocuite.

DUBROVNIK

Acest oras medieval este, pe buna dreptate, numit 'Perla Adriaticii'. Majoritatea cladirilor si fantanilor sunt ridicate in stil gotic sau renascentist: fantana Onofrio, proiectata de arhitectul italian Onofrio della Cava in secolul al XV-lea, palatul Rector, inaltat in anul 1441, fosta resedinta a carmuitorilor croati, astazi muzeu.

Cel mai indicat punct din care puteti admira intreaga panorama este zidul orasului, fortificatie cu o lungime de 2 km, cu 15 turnuri, 5 bastioane si o fortareata.

ALTE INSULE

Pitorescul Rovinj, aflat la 38 km in sud, cu casele sale medievale dominate de mareata biserica Sveta Eufemija, este locul in care numerosi artisti italieni si croati isi cauta sursa de inspiratie. Peninsula Pula adaposteste si azi un vechi for roman, templul lui Augustus cu columne corintiene, un amfiteatru roman cu 23000 de locuri, cat si o citadela venetiana construita in secolul al XVII-lea. Cea mai mare insula croata este Krk, legata de uscat printr-un pod de peste 1 km lungime. La sud, insula Rab ofera un peisaj inegalabil, cu stanci si paduri de pin alaturi de plajele sale primitoare.

ELVETIA

Elvetia este tara cu cei mai inalti munti din Europa, cu superbe cascade si nenumarate lacuri ce scalda verdele crud al pasunilor.

ZURICH

Nu in multe orase din lume veti avea ocazia sa vedeti navele de pescuit plutind pe raul din centrul urbei, chiar langa gara principala. Raul si lacurile sunt o adevarata comoara, pe deplin exploatata de elvetieni. De-a lungul timpului, orasul infiintat de romani pe raul Limmat a atras personalitati ca Goethe, Wagner, Mann, Einstein, James Joyce, Lenin.

Alaturi de monumente datand din secolul al XIII-lea si de faimoase biserici, cu vitraliile pictate de Chagall sau de Augusto Giacometti , de turnurile gemene Grossmünster, marturie a secolului al XV-lea, orasul este dominat de celebra strada de magazine Bahnhofstrasse, cea mai vestita, dar si cea mai scumpa din Elvetia, ce se indreapta lin spre malul lacului.

FRANTA

Acest tinut ofera o mare varietate de peisaje, de la vaile Loirei, Ronului si Dordogne-ului la tinutul lin al Normandiei, de la coasta Atlanticului la Alpi si Pirinei

PARIS

Capitala Frantei, numit si Orasul Iubirii sau Orasul Luminii sau Capitala Modei este unul din cele mai diverse, trepidante, romantice si frumoasele orase din lume.

O plimbare pe timp de noapte pe minunatul Champs Elysees, luminat ca ziua, in culori mirifice, va fi o amintire de neuitat.

Odata ajunsi in varful turnului Eiffel, veti avea sentimentul ca lumea intreaga va apartine. Imaginea panoramica a Parisului strabatut de Sena, cu podurile si cladirile sale care se dovedesc adevarate opere de arta. Ca obiective turistice intalnim gradinile Versaille-ului catedrala Notre Dame, Louvru, pentru a va petrece ceasuri intregi contempland unele din cele mai mari opere de arta ale lumii.

BORDEAUX

Monumente impunatoare vorbesc despre gloria trecuta a orasului, intampinandu-va de o parte si de alta a raului Garonne ce strabate orasul de la un capat la altul, adaugandu-i un plus de savoare.

Auvergne, situat pe pamant vulcanic, este un oras al palatelor si catedralelor, unde puteti vizita vulcanii astazi stinsi.

RIVIERA FRANCEZA

Coasta de Azur sau Riviera Franceza, este un loc de vis, un coltisor ce pare desprins din rai

Plajele sale binecuvantate au fost sursa de inspiratie pentru artisti ca Monet, Picasso, Matisse sau Cocteau, al caror spirit pare ca mai traieste in aceste locuri.

Nu puteti sa parasiti aceasta tara minunata fara sa calcati pe pamanturile legendare ale Normandiei si Provence-ului, unde s-au pastrat ruine din perioada stapanirii grecesti si romane: arcuri de triumf, teatre, coloseumuri, arene de circ, poduri si apeducte; fascinantul amfiteatru din Arles a fost imortalizat in picturile lor de Cézanne si Van Gogh.

GERMANIA

BERLIN

La nord, pietele Savigny Platz si Breitscheidplatz va ofera spectacolul trupelor de actori si muzicieni ambulanti. Biserica memoriala Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, bombardata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, este astazi o ruina innegrita in inima orasului modern. Tiergarten este o zona a spatiilor verzi, un parc urias cu lacuri si monumente de bronz masiv amintind de trecutul zbuciumat al acestei tari. Aici se afla numeroase cladiri-monument di secolele al XVIII-lea si al XIX-lea: palatul Schloss Bellevue, Haus der Kulturen der Welt, muzeul Bauhaus-Archiv, Reichstag (Palatul Imperial), arcul de triumf Brandenburger Tor.

In istoricul oras veti avea de vizitat complexe muzeale imense: Kulturforum cu modernul Partenon ridicat din otel si sticla Mies van der Rohe's Neue Nationalgalerie, gazduind opere de arta moderna, Pergamon Museum cu lucrari antice si islamice, Bodemuseum, cu opere de arta egiptene si europene medievale, crestine si bizantine

In vestul orasului puteti admira Charlottenburg, un palat construit in stil baroc si rococo, cea mai importanta resedinta a Hohenzollern-ilor care s-a pastrat pana in zilele noastre.

HAMBURG

Doua lacuri adauga un farmec aparte tinutului: Aussenalster si Binnenalster, ambele formate de raul Alster si legate intre ele prin podurile Kennedy si Lombard.

Simbolul arhitectural al orasului este turnul St. Michaeliskirche, cu o inaltime de 132m, de unde, puteti admira panorama de neuitat a orasului. Biserica inaltata in anul 1762 este considerata o capodopera a stilul baroc nord-german.

MUNICH

Marienplatz este principala piata a orasului, invadata de flori de toate culorile, dominata de Mariensäule (Coloana Fecioarei), datand din anul 1632.

In Munich veti descoperi lacuri albastre, micute biserici de lemn si impresionantele castele ale lui Ludwig II: Neuschwanstein, Oberammergau si Herrenchiemsee

GRECIA

Situata in sud-estul Europei, cu iesire la Marea Mediterana, Grecia continentala, una din cele mai vizitate tari de turistii de pe intregul mapamond, este formata din mai multe regiuni: Grecia Centrala, Pelopones. Tesalia ( in partea de est / centrala), Epirus ( in partea vestica), Macedonia ( nord / nord-vest) si Tracia ( nord-vest).

ATENA


Centrul istoric al orasului este situat printre sapte coline domoale. Acropolis incoroneaza Atena, cu uluitorul Parthenon, un simbol al continuitatii trecutului de glorie al orasului. Luand in consideratie ravagiile timpului si cele facute de om, este o minune ca vreunul din monumentele acestea au supravietuit peste ani.

DELPHI

Timp de secole, Itea a fost portul pelerinilor care aveau drum catre Templul lui Apollo din Delphi.Fiind asezat intr-un loc de o frumusete inegalabila, pe coasta Muntelui Parnassus, Delphi este poate cea mai clasica asezare din Grecia

SALONIC

Orasul port Salonic este capitala Greciei de Nord. Aflat pe locul second dupa Atena doar ca marime, Salonicul este un oras modern, cu un comert intens.

Strazi moderne, magazine elegante, a faleza minunata – toate acestea sunt doar o fatada pentru inima bizantina care inca bate in Salonic.

INSULELE GRECESTI :

RHODOS

Cu plaje largi si golfulete isolate, o atmosfera relaxata si vesela, nu este nici o mirare ca Rhodos a devenit una dintre destinatiile turistice principale, Rhodos etaleaza in arhitectura sa veche urmele civilizatiilor minoice, romane, persane, arabe, cruciate, turcesti si italiene.

SANTORINI

Este este fara indoiala cea mai remarcabila insula din Marea Egee. In ultimul timp, insula a revenit oficial la numele sau antic, Thera sau Thira. Dar de cele mai multe ori este numita Santorini, dupa numele italienesc al zeitei care o patroneaza, Irene.

CRETA

Interiorul sau muntos se imparte in trei lanturi – Muntii Albi Lefka catre vest, varfurile inalte ale Muntelui Ida si Muntelui Dikti in centru si Muntii Sitia catre est. Vaile si poalele dealurilor sunt verzi, cu pajisti pe care infloresc orhidee primavara, iar mai tarziu covoare galbene de alte flori locale. De asemenea, Heraklion serveste ca punct de plecare pentru excursii catre site-urile arheologice, Phaistors, Agia Triada si Gortis si peisajele lor pitoresti.
La est, Agios Nikolaus , Elounda si Sitia sunt principalele orase statiuni, cu cele mai moderne si luxoase facilitate turistice ale insulei..

ITALIA

ROMA

Acest oras este coplesitor, el fiind in acelasi timp un amestec de vechi cu modern, religios, seren si haotic. Ruinele sale sunt martori vechi ai maretului Imperiu Roman.

FLORENTA

Palatele sale istorice, bisericile sale marete nenumaratele sale opera de arta, nu sunt numai niste relicve, ele fiind intens locuite si pretuite de catre Florentinii de astazi.
La scurta distanta de Florenta se gasesc minunile pisei, unde Turnul Inclinat vechi de 800 de ani inca tinde sa sfideze gravitatea, alaturi de impunatoarea catedrala de marmura.

VENETIA


Venetia inseamna pentru turisti un pod de piatra peste un canal cu o gondola neagra legata dedesubt; este legata de hranitul porumbeilor in Piazza San Marco;

SICILIA

O vizita in Sicilia ofera prilejul calatorului de a-si largi orizontul cultural, dat fiind bogata mostenire artistica, istorica si naturala a acestor meleaguri unde se poate regasi un amestec de culturi: araba, bizantina, greaca si normanda.

Al doilea oras ca marime din Sicilia, Catania, se afla situat la poalele Muntelui Etna. Oras fondat de greci si condus de romani, pastreaza si amprenta pusa de-a lungul timpului de cuceritorii arabi, normanzi, spanioli. Astazi, Catania prospera ca 'Micul Milano' al Siciliei si este punctul de plecare pentru vizitele turistice la Etna si catre orasele antice Siracuza, Taormina si Messina.

MALTA

Scaldata de soarele partii de sud a Marii Mediterane, situate intre Sicilia si Libia, micul arhipelag maltez are o istorie la fel de semnificativa ca si pozitia sa geografica

VALETTA

Acesta este orasul pe care Cavalerii ordinului St. John de la Ierusalim l-au construit dupa asediul turcilor din secolul al-XVI-lea. Nimic nu se poate compara cu Gradinile din Upper Barrakka, un mic parc din secolul al-XVIII-lea, aflat la marginea orasului. Printre atractiile acestor gradini sunt spatiile verzi, statuile si Muzeul Arheologic.

Catedrala St.John, datand din secolul al-XVI-lea, este construita “ pe osemintele” cavalerilor de Malta. Sute de cavaleri sunt ingropati in podea sub mozaicuri din marmura colorata; exteriorul Catedralei poate parea anost, dar interiorul in stil baroc este o adevarata revelatie din punct de vedere artistic si decorativ. Sus in muzeu se gasesc tapiserii de mare valoare si vestimentatii donate de bogatii cavaleri bisericii.

Dupa standardul Maltei,, Palatul Grand Master-ului este o cladire enorma. Dar ca vizitatori, puteti patrunde in doua curti linistite si puteti admira statuia lui Neptun, fantana si ceasul din secolul al XVIII-lea, cu figurinele sale sub forma de sclavi. Partea principala a palatului care este deschisa vederii este cea in care a fost transplantata Armura Cavalerilor. Aici pot fi vazute de asemenea si scuturi si sabii turcesti, trofee din timpul marelui asediu : muschete, canoane si mortare.

GOZO

Gozo ofera la orizont imaginea unor dealuri cu varful aplatizat, punctuate de turnurile si domurile bisericilor, un peisaj plin de flori , cu ravine golase care se largesc in vai pline de vegetatie. Sute de ziduri de piatra despart intre ele campurile.

MAREA BRITANIE

Londra

Locurile cele mai faimoase sunt concentrate in perimetrul orasului vechi. . Aici veti vedea faimosul Turn al Londrei, construit de William Cuceritorul, Catedrala St. Paul, ridicata de cel mai mare arhitect englez, Sir Christopher Wren. , Muzeul Londrei, Turnul Podului: este vorba despre turnul unui pod peste Tamisa, pe care puteti sa-l vizitati chiar si in interior. Inspre vest, va intampina minunate biserici si manastiri ridicate de cavalerii templieri, dar si casa lui Charles Dickens, unde a asternut pe hartie opere ca 'Oliver Twist' sau 'Nicholas Nickleby ’’,Renumitul muzeu al figurilor de ceara si Planetariul, unde au loc spectacole de lasere inegalabile in lume. Din parcul Covent Garden, o adevarata sarbatoare a florilor, indreptati-va pasii spre Somerset House, galeria de arta unde se afla operele unor pictori ca Edouard Manet, Van Gogh, Degas, Renoir.

NORVEGIA

Splendida capitala a Norvegiei, Oslo, va ofera serie de puncte turistice de mare atractie: palatul regal, fortareata, parcurile Vigeland si Frogner, Muzeul Navelor Vikinge, Muzeul Fram, Kon-tiki, Muzeul Norvegiei Vechi. Dupa o vizita la Aker Brygge, vechiul port restructurat in intregime, aveti posibilitatea de a va imbarca pe 'Postasul fiordurilor' pentru a atinge Marele Nord intr-o croaziera printr-o natura.

FINLANDA

Capitala tarii de unde se spune ca soseste Mos Craciun pe sania sa trasa de reni, Helsinki, este bogata in locuri si situatii care trebuie vazute si admirate.

Foarte interesanta este zona portului cu piata sa, stadionul olimpic cu turnul panoramic si statuia marelui maratonist Paavo Nurmi, piata Parlamentului, monumentul celebrului compozitor Sibelius, parcul de distractii Linnemaki. Foarte placute sunt si excursiile cu vaporasul. Din Helsinki se poate pleca in mini croaziere la Sankt Petersburg si Tallin.

SPANIA

Madrid

Madridul are destule muzee pentru a tine un turist ocupa pe toata perioada sejurului, dar nu trebuie trecute cu vederea nici regiunile din imprejurimi, cu privelisti magnifice.

Nu omiteti sa vizitati istoricul Alcazar- un castel incomparabil si totodata o catedrala minunata-, Plaza de Zocodover, biserica parohiala Santo Tome , printer alte obiective la fel de atractive,catedrala din Toledo.

TURCIA

Ceea ce da farmec si mister acestei tari este tocmai pozitia sa geografica, care nu clarifica daca Turcia se afla in Europa sau in Asia

Instanbul & Bosfor

In centrul istoric, pe partea europeana a Bosforului, coloanele Corintice si arcele apeductelor din caramida rosie evoca inceputurile romane. Ramasitele bizantine, Biserica Sf. Sofia si celelalte biserici greco-ortodoxe, reamintesc de cele 11 secole de dominatie crestina. Cartierul modern Beyogului se distinge prin fatadele neoclasice elegante ale bancilor si consulatelor europene din secolul al-XIX-lea si prin arhitectura din otel si sticla a secolului al XX-lea.

De-a lungul cheiului Bosforului, mici sate pescaresti linistite alterneaza cu vechi conace de vacanta uriase din lemn, datand din secolul al-XIII-lea, numite yalo si palate in stilul nou baroc – acum consulate sau hoteluri de lux.


Document Info


Accesari:
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )