Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
REAMENAJAREA TURISTICA A PARCULUI CARMENS-ANA INTERNATIONAL

Turism


ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

INVATAMANT LA DISTANTA

CENTUL TERITORIAL AMARAREAMENAJAREA TURISTICA A PARCULUI

CARMENS-ANA INTERNATIONAL

Oancea Geanina-Diana

Anul: IV

Grupa: 411

~2008~

1.Identificarea zonei si alegerea tipului de (re)amenajare

Parcul de Vacanta Hermes este situat langa Municipiul Slobozia, este un punct de interes turist 18218n1322s ic.

Am ales sa fac o reamenajare a Parcului de Vacanta CARMENS-ANA INTERNATIONAL, ce contine Hotel Dallas "Ferma familiei Ewing: Southfork Ranch" , turnul "Eiffel", copii fidele ale "monumentelor arhitectonice, ce le poarta numele, aici se pot organiza si cursuri de calarie si multe alte activitati de petrecere a timpului liber, din acest motiv acest Parc de Vacanta ne permite sa practicam turism de week-end.

Parcul Hermes se afla situat pe DN2A, la intrare in Slobozia, intr-un peisaj mirific si o arhitectura de exceptie, in inima Campiei Baraganului, la jumatatea distantei dintre Bucuresti(130km) si Constanta(150km), in apropierea Autostrazii Soarelui.

Are ca vecini in N-statiunea Amara, in E-orasul Slobozia, in V-Perieti si in S-Padurea Slobozia.

2. Selectia si delimitarea zonei- inventarierea resurselor

a) Conditii naturale

Clima acestei zone este tempera, cu veri calduroase, ajungand la temperaturi de 30ŗC, iar iernile geroase cu temperaturi de -15ŗC, temperatura medie anuala este de 10,5ŗC.

Relieful zonei este caracterizat prin campie, fiind situat in centrul Campiei Romane.

Hidrografia: in amplasamentul Parcului de Vcanta se gasesta lacul Hermes, iar orasul din vecinatatea Parcului este traversat de raul Ialomita (izvoreste din Muntii Bucegi, avand ca afluent raul Prahova si se varsa in Dunare) si tot in apropierea sa se regaseste Lacul Amara.

Flora si fauna acestei zone sunt caracteristice mediului de stepa, padure si acvatic. In imediata apropiere a Prcului de Vacanta se afla Padurea Slobozia, cu o vegetatie de stepa, iar fauna este caracterizata de animale si pasari caracteristice campiei (ex. caprioare, iepuri, vulpi, lupi, mistreti, pauni, fazani, rate si gaste salbatice si lista poate continua cu multe alte exemple).

In incinta Parcului de Vacanta se regasesc numeroase monumente arhitectonice:

~ Hotelul Dallas- renumit prin faptul ca este reproducerea fidela a fermei familiei Ewing, in ceea ce priveste amplasarea si arhitectura cladirilor, dar si in interiorul sau (amenajari interioare, mobilier etc.);

~ Hotelul Western- amenajat intr-un cadru natural unic, inconjurat de brazi, ofera o atmosfera rustica deosebita cu mobilier si amenajari interioare din materiale naturale;

~ Restaurantul Cerbul- cu o arhitectura moderna si maiestuoasa, ofera turistilor servitul mesei intr-o atmosfera fie rustica, fie de lux.

~ Restaurantul Vanatorul- intr-un cadru deosebit de rustic, se poate servi o gama larga de preparate si si sortimente de bauturi. In fata acestui restaurant se regaseste o fantana arteziana, terasa si o minicascada;

~ Cetatea Hermes- o lucrare arhitectonica de exceptie, care imbina stilul medieval (ziduri groase, creneluri de paza in colturile cetatii) cu modernismul, cu posibilitatea de relaxare in sala de fitness si cu un loc de joaca pentru copii.

~ Turnul Eiffel- o copie, la scara redusa, a renumitului simbol al orasului Paris. In apropierea acestuia se pot organiza diverse activitati distractive, cu ar fi paint-ball sau o plimbare cu barca pe lacul Hermes. Exista de asemenea si Teatrul de Vara din cadrul Parcului de Vacanta unde se organizeaza spectacole.

~ Hipodromul Hermes- dispune de o multime de cai adusi din herghelii renumite din tara si strainatate. Aici se pot organiza cursuri de echitatie sau se pot face plimbari de agrement in cadrul hipodromului sau in cadrul padurii din vecinatatea Parcului Hermes.

O alta atractie, binecunoscuta in toata tara, este Statiunea Amara, cu renumitul lac sarat ce poatra numele statiunii; aflata la aproximativ 10km distanta de Parc. Aceasta statiune s-a facut cunoscuta prin efectele terapeutice ale lacului si ale namolului din lac, inca din anii1847, intrand empiric in utilizare in 1870.

b) Bogatia cultural-istorica

Venind in acest Parc de Vacanta, turistii pot vizita orasul Slobozia si pot cunoaste cultura orasului:

Vestigii:

~ Īn anul 1990 aici a fost inaugurat Centrul Cultural sub numele marelui dirijor si compozitor Ionel Perlea, fiu al Ialomitei. Īn cladire au loc expozitii si exista sali de spectacol, librarii, institutii culturale si o statie de radio. Īn 1999, Centrul Cultural a dobāndit statutul de Centru UNESCO.

~ Cultele religioase au libertate deplina. Exista multe biserici si catedrale ale diferitelor denominatiuni crestine (ortodoxa, catolica, neo-protestante). Una dintre cele mai importante evenimente pe plan religios a avut loc īn anul 1993: Īnfiintarea, la rugamintea clerului si a credinciosilor, a Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, ca recunoastere a rolului jucat īn pastrarea, peste veacuri, a valorilor si traditiilor crestin-ortodoxe de catre Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Catedrala episcopala poarta hramul Inaltarea Domnului iar sfintirea marii catedrale s-a facut pe 25 martie 2004 la 12 ani de la inceperea lucrarilor. Un monument semnificativ pentru oras este manastirea ctitorita de postelnicul Ianache Caragea si refacuta de Matei Basarab din care se mai pastreaza pana in zilele noastre, in afara de biserica, partea inferioara a turnului clopotnitei si zidurile inconjuratoare. Ca recunoastere a rolului avut de manastirea Sfintii Voievozi in pastrarea credintei crestine s-a infiintat in 1993 Episcopia Sloboziei si Calarasilor.

~ Muzeul National al Agriculturii este primul muzeu cu acest profil din Slobozia (si unicul din Romānia), singurul muzeu care are īn patrimoniu o biserica de lemn (monument istoric si de arhitectura, sec. XVIII) aflata īn cult.

~ Monumentul Eroilor Revolutiei;

~ Monumentul in memoria principelui arab Mahumed Kerainia;

~ Statuia ce reprezinta bogatiile Baraganului;

~ Muzeul Judetean avand colectii de arheologie, arta plastica, istorie, arta populara;

~ Bustul Domnitorului Matei Basarab;

~ Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial;

~ Piscul Crasani cu vestigii geto-dacice din sec.IV i.Ch.;

~ Muzeul satesc de etnografie din com. Ion Roata

Obiceiuri:un bogat folclor al obiceiurilor marca sarbatorilor de iarna- Mos Ajunul, Steaua, Colindele, Plugusorul, Sorcova, Brezaia, Irozii, Semanatul, dar si peste an sunt diverse manifestari populare intre care Paparudele si Caloianul.

Mestesuguri: mestesugurile sunt mai putin dominante, Slobozia nefiind, in acest sens un teren cu izvoare folclorice proprii, localnicii au fost receptivi la cultura populara adusa prin transhumanta sau miscarea naturala a populatiei din Muntenia, Transilvania, Moldova si Dobrogea, se fac impletituri din paie si stuf dar si obiecte din ceramica.

Evenimente : Din 2001, administratia locala organizeaza, timp de 4 zile in fiecare an, cu un fast deosebit si cu un program dens si atractiv "Sarbatorile municipiului Slobozia", al caror debut se produce intotdeauna de ziua "Inaltarii Domnului", un alt eveniment este sarbatoarea aparitiei presei locale(24 mai) si Primaria municipiului organizeaza in parteneriat cu alte institutii culturale din Italia, Bulgaria si Republica Moldova, spectacole de folclor pe strazile Sloboziei, toate aceste evenimente au dus la atragerea de fiecare data a mii de oameni ce spectatori.

c) Conditii sociale si economice

Īn Slobozia exista: 18.072 spatii locative, 10 gradinite pentru copii, 8 scoli, un Colegiu National, 5 licee, o scoala post-liceala, un campus universitar, un spital cu 600 de paturi si diferite institutii culturale. Municipiul gazduieste si resedinta Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, a Bisericii Ortodoxe Romāne. Ocupatiile preponderente ale localitatii sunt prelucrarea produselor agricole si industria usoara. Īn ultima vreme se observa o īndreptare accelerata spre industria serviciilor.

Dintr-un numar de 52 317 de locuitori, doar 17 980 ocupa un loc de munca in municipiul Slobozia.

~ indicele castigului salarial real:114,3%

~ rata medie a somajului: 7,2%

~ castigul salarial nominal mediu brut lunar pe activitatea de hotel si restaurant: 583 lei Ron/salariat.

d) Infrastructura - cai de acces:

~ pentru a se putea ajunge aici, se poate folosi automobilul personal (pe DN2A), se poate veni cu orice mijloc de transport in comun, pana in gara sau autogara orasului Slobozia, de acolo se poate asigura de catre managerul Parcului de Vacanta un microbuz pentru a lua grupul de turisti, sau se poate apela la unul din taxi-urile aflate in statiile amenajate pentru acestea, dar se poate ajunde si cu elicopterul (pt. cei care dispun de asemenea mijloc de transport) deoarece este amenajata o pista de aterizare s elicopterelor.

- utilitati publice:

~ aceasta zona beneficiaza de majoritatea utilitatilor publice (canalizare, gaze, energie electrica, energie termica, telecomunicatii, unitati sanitare) ce ar mai putea aduce nou in aceasta zona sunt unitatile comerciale.

e) Echipamente generale de structura si odihna

Asa cum am specificat si la punctul 2.a). aceasta zona beneficiaza de doua hotele (Dallas si Western) si de doua restaurante (Cerbul si Vanatorul).

Ca si agrement aici se poate face cursuri de echitatie, plimbari in padurea din apropierea Parcului de Vacanta sau plimbari cu barca pe lacul Hermes, de asemenea tot in incinta parcului se organizeaza si spectacole in aer liber.

f) Legislatia si reglementarile in viguare

Atunci cand a aprut acest Parc de Vacanta, apartinea unei persoane fizice, acum insa nu se mai stie cine este proprietarul -persoana fizica/juridica sau apartine statului- totusi cred ca acest loc a fost achizitionat de o persoana fizica.

g) Protectia mediului

Practicand aceasta forma de turism in incinta Parcului de Vacanta Hermes, se vor respecta prevederile legii 137/1995 privind protectia mediului.

3. Determinarea gradului de atractivitate:

Criterii de selectie

Componentele ofertei turistice

Pondere (qi)

Nivel calitativ (ci)

Indice de atractivitate

I. Conditii naturale

- relief

- clima

- paduri

- fauna si flora

- hidrografie

II. Bogatia cultural-istorica

- edificii religioase

-monumente

- muzee

- evenimente

III. Echipamente de odihna si cultura

IV. Poluarea mediului

V. Accesul

-utilitati

- rutier

- feroviar

- aerian

VI. Forma de turism

- picnic

- plimbari īn padure si cu barca

- echitatie

TOTAL

Indicele de atractivitate este de 3,14, este cuprins īntre [2.5-5] si depaseste jumatatea intervalului de unde rezulta ca īn zona aleasa se poate realiza o amenajare īn conditii optime.

Conditiile naturale detin ponderea cea mai mare pentru ca sunt cele mai importante elemente care justifica deplasarea turistilor īn aceasta zona.

4. Determinarea capacitatii optime de primire

Suprafata

Norma

Coeficient de corelare

Calculul capacitatii de primire

picnic

2 ha

50 pers./ha

1

100

plimbari

5 ha

200 pers./ha

1.25

125

echitatie

2 ha

175 pers./ha

1.25

416

Qtotal = Q1 + Q2 +Q3

= 100 + 125 + 416

= 641 -numerul maxim de turisti ce sunt in zona fara a se aglomera zona

5. Evaluarea pietei potentiale

S-au stabilit ca si zone emitatoare, orasele: Bucuresti si Constanta.

Populatia din Bucuresti in 2002: 1.926.334

Populatia din Constanta in 2002: 715.151

Bucuresti: 1.926.334 × 20 % = aprox. 385.267 turisti

Constanta: 715.151 × 20 % = aprox. 143.030 turisti

Buc. 385.267 × 15 % = 57.790 × 30 % = 17.337

Cons.143.030× 15 % = 21.455 × 30 % = 6.437 ↔ 25.553 potentiali turisti

Ialom. 59.314 × 10 %= 5.931 × 30 % = 1.779

C.U.C =   numar innoptari × 100 = nr. turisti × durata medie a sejurului(S)

nr. locuri × nr. zile funct. nr. locuri × nr. zile functionale

Grad de ocupare - 33 %

S = 2 = 7.83

25.553

↔ nr. locuri × 44 = 25.553 × 7.83

nr.locuri × 44 0.33

nr. locuri = 606.303 / 44 = 13.780

1.Harta Judetului Ialomita cu locatia Parcului de Vacanta CARMENS-ANA INTERNATIONAL

6. Propuneri de reamenajare turistica

a) infrastructura generala

Propun pentru ca acest Parc de Vacanta sa poata atrage turisti sa se construiasca in incinta sa, magazine cu alimente si suveniruri, o benzinarie, o farmacie, 2-3 aparate de bancomat si un schimb valutar, pentru ca turistul sa nu mai fie nevoit sa paraseasca incinta parcului pentru a apela la aceste servicii necesare.

b) infrastructura specifica turismului

Este nevoie de o capacitate de cazare mai mare decat cea deja existenta, de restaurante in care sa se poata gati in fata clientului, sa se construiasca o piscina de interior, cu sauna, cu jacuzzi si piscina pentru copii.

Pentru a atrage mai multi turisti, propun sa se angajeze si un animator ( dar si unul pentru cei mici) pentru a distra turistii in situatia in care nu se poate ocupa timpul liber cu alte activitati( din cauza vremii). Se poate amenaja si o plaja langa Lacul Hermes, cu terase pentru iubitorii de picnicuri pe malul lacului.


Document Info


Accesari: 3848
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )