Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Aspecte ale dezvoltarii turismului international in lume

Turism


Aspecte ale dezvoltarii turismului

international in lumeFluxurile turistice internationale sunt deosebit de concentrate- peste 80 % din sosiri sunt inregistrate de catre tarile industrializate ale Europei de Vest, ale Americii de Nord, cat si de noile tari industrializate ale Asiei, care cunosc rate de crestere dintre cele mai rapide. Concentrarea puternica a fluxurilor turistice este rezultatul caracteristicilor cererii turistice internationale, cat si ale sectorului turistic, care necesita mobilizarea de investitii considerabile, inaccesibile unui numar mare de tari in curs de dezvoltare, cu insuficiente posibilitati de finantare. Cererea turistica internationala este caracterizata prin mari inegalitati si printr-o orientare preponderenta catre tarile industrializate. In acelasi timp, tarile in curs de dezvoltare, desi in evident progres, nu reprezentau in anul 1995 decat aproape o treime din sosirile internationale de turisti in lume( dupa statisticile O.M.T., 35 % respectiv 150,3 milioane de sosiri). Pe de alta parte, in 22122c224w diferite regiuni ale lumii se observa evolutii foarte variate, dar pe ansamblu, cu o tendinta de crestere. Astfel, intre 1992 si 1995, in zona tarilor din Asia de Est si Pacific sosirile de turisti internationali au inregistrat cresteri de peste 3 ori, respectiv de la 3,89 % la 12,26 %, in timp ce in zona tarilor din Asia de Sud aceste sosiri inregistreaza o crestere semnificativa, de la 0,70 % la 0,73 %.

1

Aceste evolutii sunt amplificate printr-o mare concentratie si regionalizare a fluxurilor turistice. Aceste 2 caracteristici explica locul tarilor europene in turismul mondial, in cadrul caruia

detineau, la finele anului 1995, o pondere de 62,4 % din sosirile de turisti internationali.

Cererea turistica mondiala se caracterizeaza deci prin evolutii calitative si cantitative considerabile, care influenteaza direct ansamblul pietei turistice mondiale.

I. Europa

Europa beneficiaza in mod deosebit de efectele regionalizarii turismului, pentru ca aproape trei sferturi din turismul international corespunde deplasarilor de rezidenti dintr-o tara in alta a aceleiasi regiuni. In ciuda unei cresteri putin mai rapide, in comparatie cu alte regiuni ale lumii, suprematia Europei ramane confirmata si in anul 1995 pentru sosirile de turisti internationali

, 17 % din total). Cu toate acestea, in privinta incasarilor, tarile Europei nu reprezinta decat 49, 03 % din total.

Unele din tarile Europei de Est( Ungaria, Cehoslovacia, Romania), desi se situeaza printre primele 20 de tari emitatoare de turisti internationali, cheltuielile efectuate de acesti turisti sunt deosebit de reduse. Situatia se explica prin izolarea populatiei din aceste tari timp de aproape 50 de ani de toate tarile democratice din lume.

Incasarile din turismul international in Europa au crescut in perioada 1991-1995 de la 138.112 milioane dolari USA la 192.831

2

milioane dolari USA. Desi incasarile din turism au crescut in mod evident fata de numarul sosirilor de turisti, ponderea acestora fata de volumul total al incasarilor realizate pe plan mondial a scazut de

la 50,64 % in 1991 la 49, 03% in 1995. Ponderea incasarilor din turism fata de totalul exporturilor in Europa, in perioada anilor 1991-1995 marcheaza, an de an, o usoara crestere fata de cele realizate pe plan mondial in aceeasi perioada.

Principalele destinatii turistice din Europa de catre vizitatori sunt: Franta, Spania, Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Elvetia, acestea situandu-se in topul primelor 10 tari din lume in ceea ce priveste preferintele turistilor.

Facand referire la incasarile din turismul international ale tarilor din Europa, situatia se prezinta astfel:

Clasificarea mondiala a tarilor in functie de incasarile

lor turistice

Pozitia 1995

Tara

Milioane dolari SUA- 1995

Pondere%- 1995

Franta

Italia

SUA

Spania

Marea Britanie

Germania

Elvetia

Canada

Hong Kong

Austria

Nu este mai putin adevarat ca, in fluxurile de incasari si cheltuileli   turistice, schimburile Nord-Nord dintre tarile industrializate sau in curs de industrializare sunt esentiale.

Astfel, printre primele tari clasificate din punct de vedere al incasarilor turistice nu figureaza tarile subdezvoltate.

Aportul turismului international la economia tarilor receptoare variaza considerabil, in functie de regiune. Turismul joaca un rol determinant in regiunile cu vocatie turistica, acestea fiind cele din Europa de Sud.

Ponderea incasarilor din turism fata de incasarile din export se ridica pentru tarile din Europa de Sud la 19,8 %. In schimb, ea nu reprezinta decat 13% in Europa de Est si 6, 3 % in Europa de Vest.

Pentru a putea face o comparatie a incasarilor si cheltuielilor turistice pentru tarile Europei, se prezinta urmatorul tabel:

Clasificarea tarilor in functie de cheltuielile lor turistice

Pozitia 1995

Tara

Milioane dolari SUA- 1995

Pondere %- 1995

SUA

Germania

Japonia

Marea Britanie

Italia

Franta

Canada

Olanda

Austria

Suedia

Analizand in comparatie cele 2 tabele ale incasarilor si cheltuielilor, se poate observa ca nivelul incasarilor il depaseste pe cel al cheltuielilor in cazul tarilor puternic dezvoltate din punct de vedere economic: Franta, Italia, Spania, Austria, Marea Britanie.

Desi ocupa un loc preponderent in turismul international, tarile europene cunosc o crestere a sosirilor turistice inferioare mediei mondiale. Aceasta scadere relativa a cererii turistice internationale catre Europa provine in principal din ascensiunea noilor tari turistice, in special din Asia de Sud- Est, care la fel ca si noile tari industrilalizate, rastoarna repartitia internationala a activitatii economice.

In acelasi timp, anumite tari din Europa de Est au cunoscut un declin al sosirilor de turisti internationali din cauza dificultatilor de adaptare a turismului la noile conditii ale economiei de piata. Este cazul tarilor din fosta U.R.S.S., fosta Iugoslavie si chiar al Romaniei, aceasta din urma inregistrand un numar de 2.608 milioane sosiri in anul 1995.

Totusi, declinul relativ al pozitiei dominante a Europei se datoreaza si cauzelor proprii tarilor europene, in special scaderii competitivitatii, insuficientei renovari a structurilor existente si, in

3

general, degradarii raportului calitate-pret la diferite destinatii turistice sin sudul Europei, deosebit de afectate de aceste cauze. Italia, Iugoslavia si Romania au cunoscut pe ansamblul a 4 ani- intre 1991-1995- rate de crestere a sosirilor turistice internationale

foarte reduse, adica 3,8 % pentru Italia, 2,4 % pentru Iugoslavia si 1,6 % pentru Romania. Spania a suferit, de asemenea, o reducere sensibila a intrarilor in 1991 si 1992. Evolutia, in general a tarilor europene in turismul mondial indica un declin continuu, cu o usoara redresare in 1989, an care marcheaza de altfel o noua relansare a pozitiei predominante europene in deceniul urmator. Este cazul unor tari din nordul Europei, cum ar fi Suedia, Danemarca, Norvegia si Marea Britanie.

Aceasta evolutie risca sa accelereze din ce in ce mai mult ponderea turistilor europeni in sosirile turistice. In anul 1995, turismul intra-regional european reprezenta 93,3 % din totalul sosirilor turistice. Aceasta situatie se explica prin faptul ca numarul de turisti proveniti din zona Americii s-a diminuat continuu, de la 13 % in 1990 la 5,9 % in 1995.

Asadar, s-ar putea spune ca adoptarea structurilor activitatii este de acum inainte indispensabila pentru numeroase tari europene.

Intre 1975 si 1995 numarul de turisti internationali sositi in Europa a crescut de la 115 milioane la 324 milioane. Cu toate acestea, in aceeasi perioada, ponderea tarilor europene in totalul mondial a scazut de la 68,16 % la 60,46 %.

Principalele piete turistice cu destinatia Europa sunt constituite in principal chiar de tarile europene, care detin o

4

pondere de 79 % din sosirile turistice in 1995, conform tabelului de mai jos. 

Principalele piete turistice cu destinatia Europa- 1995

Pozitia

Originea

Sosiri de turisti 1995

( mii

Ponderea in sosiri Europa

Germania

Marea Britanie

Italia

Franta

Olanda

Scandinavia

Belgia

SUA

Elvetia

Spania

Printre primele 10 tari emitatoare de turisti catre Europa, numai SUA, situata pe pozitia a 8-a, nu face parte din tarile europene.

Fluxurile turistice cu destinatia Europa privesc in principal Europa de Vest si de Sud, care in anul 1995 reprezinta 72% din sosiri si 80 % din incasari. Situatia tarilor din Europa Centrala si de Est era pana in 1995 deosebit de contrastanta, intrucat ele reprezentau 18 % din sosiri si numai 2 % din incasari. Aceasta situatie rezulta in special, printre altele, din sistemul de preturi

5

adoptate in acea perioada, cand nu au corespuns intotdeauna necesitatilor economiei de piata. Situatia extrema o constituia

Romania, care cu aproape 5 milioane turisti in 1988, nu avea decat 170 milioane dolari incasari, in timp ce o tara ca Suedia, cu 8,8 milioane turisti, avea incasari de 2.542 milioane dolari.

Situatia tarilor din Europa pe sub-regiuni confirma locul principal ocupat de Franta, Spania, Italia in termeni de frecventa, cat si in privinta incasarilor.

Previziunile de evolutie a cererii turistice catre Europa sunt foarte diferite in functie de tara. In calitate de emitatoare de turisti, numeroase tari europene ar trebui sa atinga un plafon, ceea ce ar avea repercursiuni inportante asupra evolutiei cererii turistice intra-regionale. In schimb, perspectivele se anunta favorabile pe termen mediu pentru tarile Europei de Est, atat ca tari receptoare, cat si ca emitatoare de turisti.

Dupa ultimele previziuni ale O.M.T., sosirile de turisti internationali in Europa ar trebui sa atinga 530 milioane in 2000, in timp ce estimarile la nivel mondial sunt de 956 milioane in 2000. Tendinta de diminuare a ponderii relative a Europei in turismul mondial ar trebui, in consecinta, sa se confirme, dar ea va ramane totusi majoritara.

6

II. America

Sosirile de turisti internationali catre regiunea America, in perioada 1991-1995, au crescut de la 96.492 mii turisti la 110.768 mii turisti, inregistrandu-se o crestere mai mica decat media mondiala. In aceeasi perioada, ponderea " Americilor" in turismul mondial a scazut de la 25,50 % la 20,98 %. In anul 1995 sosirile de turisti in regiunea America reprezentau 19,55 % din totalul sosirilor de turisti in lume.

Aceasta evolutie se explica prin situatia economica din SUA si din Canada, tari care reprezinta peste jumatate din sosirile de turisti internationali in regiune. In aceste conditii, variatiile cursului dolarului american au o influenta adesea decisiva asupra cererii turistice, in afara tarilor din zona dolarului.

Cu peste 101 milioane sosiri de turisti internationali in anul 1992, regiunea Americii se situeaza pe pozitia a 2-a in clasamentul regional al O.M.T.

Sosirile de turisti internationali in regiunea America,

1990-1995

Anii

Total- mii

Cresteri -%

Ponderea din totalul mondial- %

Turismul intra-regional este preponderent, 79 % din sosirile anului 1995. Cu toate acestea, ponderea sa are tendinta de scadere din 1985, an in care atingea 80 %.

Sosirile de turisti provenind din tarile europene au crescut usor in comparatie cu sosirile de turisti veniti din regiunea Asiei de Est si Pacific. Ponderea sosirilor de turisti europeni a fost de 11,4 % in 1985 si 14 % in 1995, in timp ce sosirile de turisti din tarile Asiei de Est si Pacificului au inregistrat o pondere de 6,6 % in 1985 si 8,8% in 1995.

Cererea turistica orientata catre tarile din America este mult mai diversificata in cazul Europei, intrucat printre principalele 16 tari emitatoare se gasesc 7 tari europene si Japonia. Primele 3 tari emitatoare sunt totusi situate pe continentul american: SUA, Canada si Mexic. Argentina, Brazilia si Venezuela ocupa, de asemenea, un loc important. In acelasi timp, originea fluxurilor turiostice este extrem de concentrata, pentru ca primele 5 tari emitatoare de turisti internationali catre regiunea Americilor reprezenta 71 % din sosirile turistice in regiune.

Primele dintre pietele turistice pentru America sunt chiar state din America, in ceea ce priveste numarul de sosiri turisti: SUA, Canada, Mexic. Oricum, ponderea cea mai mare este detinuta de statele americane.

7

Ponderea regiunii " America" in totalul incasarilor din turismul mondial este superioara ponderii sosirilor de turisti internationali.

Incasarile din turismul international in regiunea America

Anii

Incasari totale- mil. $ SUA

Cresteri -%

Ponderea din totalul mondial- %

Acesta situatie este consecinta inaltului nivel al cheltuielilor realizate de turistii care viziteaza SUA. Cresterea incasarilor turistice este relativ recenta, pentru ca in 1970 ponderea regiunii " America" in totalul mondial era aproape echivalenta, din punct de vedere al incasarilor( 26,8 % din total), cu ponderea sosirilor( 25,5 %).

Importanta relativa a incasarilor turistice explica importanta locului lor in incasarile din export. In fapt, regiunea Americii este cea care, in privinta incasarilor turistice fata de totalul incasarilor din export, reprezinta

8

SUA este regiunea cu cel mai mare castig din turism din lume. Ea are un guvern de tip federal si o forma de management

non-intervetionist, mai ales la nivel federal. Cateva state si guverne sunt, oricum, foarte active in managementul turistic.

Pe langa ponderea predominanta a Americii de Nord( 77 % din incasari si 76 % din sosiri), trebuie remarcata ponderea importanta a Marii Caraibilor, care reprezinta 13 % din incasari si 12 % din sosiri, adica un loc net mai important decat cel al Americii de Sud, care reprezinta numai 10 % din sosiri si 9 % din incasari.

Tour operatorii din SUA opereaza pe o scara mult mai restransa decat concurentii lor europeni datorita intinsei distributii a populatiei, marii varietati a formelor de turism din SUA si proximitatii unor destinatii populare precum mexic si Canada. De altfel, circa 70 % din productia de voiaje forfetare a tour operatorilor americani este orientata spre destinatii populare nord-americane, cum ar fi: California, Florida, Hawaii, Porto Rico, Quebec, Mexico City. Principalele destinatii externe sunt Insulele Caraibe, tarile europene, Asia de Sud-Est si America de Sud.

Cel mai mare tour operator american este AMERICAN EXPRESS TRAVEL, parte a marii societati diversificate de servicii financiare American Express. Principalul sau rival a fost si este compania Thomas Cook, primul tour, in acceptiunea moderna.

Un alt mare tour operator, CARTAN este parte a societatii Avco Financial Services, care promoveaza cartea de credit Carte Blanche.

9

Alti tour operatori importanti care actioneaza pe piata americana sunt: Gateway Holidays( infiintat de linia aeriana TWA); ETC Travel Club( infiintat de Eastern Airlines).In Canada, cei mai importanti tour operatori sunt: Canada Pacific; Tour Montreal; Venturex.

III. Africa

Sosirile turistice internationale in Africa sunt deosebit de scazute, numai 3,64 % din totalul mondial al anului 1995. Aceasta situatie nefavorabila a tarilor din Africa in turismul international se explica mai intai prin problema globala a dezvoltarii economice. Insufucienta infrastructurilor de transport aerian si terestru, precum si lipsa unor mijloace financiare pentru a realiza investitii in domeniul primirii si cazarii nu permit celor mai multe tari din Africa sa-si stabileasca o adevarata politica de dezvoltare turistica.

Cu toate acestea, in ciuda numeroaselor dificultati, Africa dispune de atuuri exceptionale pentru a participa mai mult la avantul turismului mondial. In afara patrimoniului sau turistic natural, Africa se situeaza, in special prin partea sa de nord, in imediata apropiere a primului emitator turistic mondial, care este Europa. In plus, tarile propicale din Africa sub- sahariana se situeaza pe aceleasi fuse orare ca si tarile europene. Din aceste considerente, tarile Africii de Nord si anumite tari ale Africii de Est au cunoscut o sensibila crestere a turismului international. Aceasta situatie explica faptul ca evolutia globala a turismului in Africa este foarte importanta, pentru ca sosirile din Africa in

10

turismul mondial au crescut cu peste 80 % intre 1991 si 1995, respectiv de la o pondere de 2,94 % la 3,64 %.

Plecand de la nivelul foarte scazut, 4,7 milioane de sosiri in 1980, cresterea turistica internationala catre Africa a crescut de peste 3 ori in ultimii 15 ani, in timp ce fluxurile turistice mondiale au crescut de numai 2,16 ori. Cresterea fluxurilor turistice a fost evidenta in 1988 si 1989. Din 1991, tarile africane, pe ansamblu, au continuat sa inregistreze o crestere a sosirilor de turisti, cu toate ca anumite tari din Africa de Nord au fost afectate de criza din Golf.

Ponderea sosirilor de turisti in Africa, desi are tendinta de crestere, aceasta nu este constanta: 2,94 % din turismul mondial in 1989, apoi 2,74 % in 1992 si 3,64 % in 1995.

Contrar principalelor regiuni turistice mondiale, turismul international african nu mai este preponderent. El reprezinta in 1990 numai 28,6 % din sosirile de turisti proveniti din alte tari africane si este chiar in scadere intre 1989-1995. Despre redresare se poate vorbi dupa 1991, cand ponderea acestora a ajuns la 59 %. In schimb, cererea turistica europeana este majoritara cu 42,8 % din totalul de luxuri turistice catre Africa.

Franta este prima tara emitatoare de turisti straini catre Africa, cu peste 1 milion de turisti pe an, urmata de Germania si Marea Britanie.

Incasarile din turism ale Africii sunt foarte scazute. Ele nu reprezentau la sfarsitul anului 1995 decat 1,97 % din totalul mondial. Evolutia inregistrata intre 1980-1995 este ingrijoratoare, ponderea Africii in totalul incasarilor mondiale din turism fiind in

11

scadere, de la 2,77 % in 1975 la 1,76 % in 1991. Dupa 1985 evolutia incasarilor din turism este nesemnificativa, iar ponderea

lor din totalul mondial este in continua scadere, ajungand in 1992 la 1,85%, ceea ce indica faptul ca aportul economic al turismului poate fi considerat instabil in aceasta regiune a lumii in care situatia economica a multor tari sete deja dificila. Toate acestea se pot observa mai bine din tabelul prezentat mai jos:

Incasarile din turismul international in Africa, 1990-1995

Anii

Africa

( mil. $ SUA)

Ponderea Africii in lume(%)

Aceasta evolutie defavorabila a incasarilor turistice in tarile africane corespunde degradarii situatiei politice, economice si financiare intr-un numar mare de tari.

Cu toate ca incasarile turistice au crestere lenta, ponderea lor in totalul incasarilor din export este in crestere si se situeaza peste media mondiala.

In ceea ce priveste repartitia cererii turistice internationale catre Africa de Nord ocupa un loc preponderent cu peste o jumatate

12

din sosirile de turisti internationali, in timp ce Africa Centrala nu reprezinta decat 2 % din sosiri si 1% din incasari. Se apreciaza ca

19 tari africane primesc mai putin de 100.000 turisti pe an; alte 13 tari mai putin de 5.000 turisti.

IV. Asia de Est si Pacific

In zona de est si de sud-est a Asiei se situeaza noile tari turistice, dintra care unele sunt si noile tari industrializate, exportatoare de produse manufacturate catre Europa si America de Nord.

Regiunea Japoniei- noile tari ale Asiei de Est, adica Hong Kong, Singapore, Thailanda, Malayesia, Republica Coreea, provincia Taiwan si Indonezia- constituie de acum inainte unul din polii majori ai turismului mondial, alaturi de polul european( Europa de Nord- Europa de Sud) si de polul american( America de Nord- Marea Caraibilor).

Cu toate acestea, noul pol asiatic al turismului international reprezinta un numar de particularitati, susceptibile sa-l faca si mai important intr-un viitor apropiat.

Motivatiile turistice pentru tarile Asiei sunt in acelasi timp turismul de afaceri( cel catre tarile industrializate) si turismul de loisir( cel catre siturile balneare), la care se adauga turismul comercial al dezvoltarii cu prioritate catre Hong Kong si Singapore. Aceasta diversificare a motivatiilor pentru sejururi turistice contribuie la o mai mica vulnerabilitate a fluxurilor turistice din zona. Frecventa turistica in zona tarilor din Asia de Est si Pacific

13

este bazata pe utilizarea infrastructurilor de primire si cazare de inalta calitate si tehnicitate.

In sfarsit, Japonia, Republica Coreea si provincia Taiwan constituie un potential considerabil de cerere turistica, in conditiile in care anumite tari emitatoare din regiune inregistreaza un numar total tot mai limitat la plecarilor in strainatate, aceasta si ca urmare a duratei tot mai mai scurte a perioadelor de vacanta.

Cu peste 61 milioane de sosiri de turisti internationali in anul 1992, tarile Asiei de Est si ale Pacificului reprezinta peste 12 % din totalul mondial.

Numarul de sosiri de turisti internationali s-a marit de aproape 3 ori in perioada 1980-1992, trecand de la 20,9 milioane la 61,3 milioane. Ponderea sosirilor de turisti din tarile Asiei de Sud-Est si ale Pacificului, fata de totalul mondial a crescut in aceeasi perioada de la 7,28 % la 12,73 %, dupa cum se poate observa si din tabelul de mai jos:

Sosiri turism international in Asia de Est si Pacific

Anii

Asia de Est si Pacific

( mil

Din totalul mondial(%)

14

La finele anului 1991, Japonia era prima tara emitoare de turisti din regiune, cu 15,34 % din sosirile totale, uramat de Singapore cu 8,91 % si de SUA cu 6,62 %.

Principalele piete turistice pentru Asia si Pacific, 1991

Pozitia

Tara

Sosiri de turisti 1991

( mii)

Ponderea pe piata

Japonia

Singapore

SUA

Taiwan

Hong Kong

Malayesia

Marea Britanie

Australia

Rep. Coreea

Thailanda

Se poate observa ca turismul intra-regional detine o pondere de 75,9 % din fluxurile turistice internationale in zona Asiei de Est si a Pacificului.

Incasarile din turism au cunoscut in ultimii 10 ani o crestere mai rapida decat sosirile de turisti internationali. Acesta evolutie

15

este rezultatul cresterii calitatii prestatiilor turistice in noile tari ale Asiei, ceea ce a asigurat imbunatatirea raportului calitate-pret si

atragerea clientelei turistice din partea superioara a gamei. Intre 1980-1992, incasarile din turism ale tarilor din aceasta zona, fata de totalul mondial, aproape si-a dublat ponderea( de la 8,30 % la 15,40 %); valoarea lor a crescut de la 8,4 miliarde $ SUA la 45,6 miliarde $ SUA.

Incasarile din turismul international in Asia de Est si

Pacific, 1990-1995

Anii

Asia de Est si Pacific

( mil. $ SUA)

Din totalul mondial (%)

Ea este rezultatul pozitiei unui numar mare de tari din aceasta regiune in segmentul de varf al turismului international. La aceasta se aduga un raport foarte bun calitate-pret, care plaseaza aceste tari in pozitie de lider in competitia internationala.

In privinta destinatiilor turistice, Asia de Est si Sud- Est au ponderea cea mai mare.

16

Tarile din Pacific ocupa un loc destul de scazut, cu 4,3 % din sosiri in Polinezia, Melanezia si Micronezia si 6 % in Australia si Noua Zeelanda.

Cu toate acestea, noile tari turistice din Asia de Sud-Est contribuie intr-o masura mai mare la succesul turismului in aceasta regiune. Aceste tari care sunt clasate si ca noi tari industrializate, exportatoare de produse manufacturate catre piata mondiala, dispun de capacitati suficiente pentru a finanta propria lor dezvoltare turistica( lanturi hoteliere leader mondial prin calitatea produselor lor cu hotelurile Mandarin, Shangrila sau Peninsula).

Succesul dezvoltarii turistice al acestor tari se bazeaza pe competitivitatea produselor lor, asociata cu un raport calitate-pret corect stabilit si acoperit prin servicii corespunzatoare pretului pretins si platit.

Pentru principalele tari primitoare, China, Hong Kong si Taiwan-ul reprezinta 38% din totalul sosirilor in aceasta regiune. Noile tari turistice, Singapore, Thailanda, Indonezia, Malayesia si Rep. Coreea reprezinta

In cadrul tarilor din Asia, cei mai mari tour operatori sunt in Japonia. Inclinatia japonezilor de a calatori peste hotare in grupuri si prin incusiv tour se datoreaza unei multitudini de factori:

limitarea zborurilor charter in interes turistic;

mentinerea unor preturi relativ inalte la calatoriile companiilor aeriene regulate din Japonia;

bariera lingvistica intampinata de japonezii care calatoresc in strainatate etc.

17

Principalii tour operatori japonezi sunt: Japan Creative Tours; Jet Tours; Japan Travel Bureaux; Nippon Travel Agency si Kinki Nippon Tourist Ltd.

Asocierea tour operatorilor japonezi cu lanturile hoteliere si liniile aeriene este mai limitata ca in Europa.


Document Info


Accesari: 9549
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )