Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Initiere si cunoastere in Ciulinii Baraganului

Turism
Initiere si cunoastere în Ciulinii Baraganului
Titlul are doua conotatii,una reala explicata prin stabilirea reperului spatial si a vegetatiei care nap&# 111o1419b 259;deste acest spatiu, iar acceptiunea simbolica a ciulinilor "buruiana omeneasca"

Surprins la prima lectura ca un roman descriptiv de tip reportaj "Ciulinii Bararganului" ne prezinta aventura adolescentilor Matache si Stirbu, aventura imbold pt depasirea rutinei si totodata a greutatilor cu care acestia se confruntau  în Câmpia Baraganului.

Chiar daca identificam în dedicatia romanului un substrat istoric (rascoala din 1907), acesta nu este decât un roman al adolescentei umbrite de cond. Social istorice.

Familia lui Matache a fost stramutata în balta Brailei la Lateni, unde îsi câstigau existenta din pescuit. Parasind satul de adoptie, Matache cu tatal sau pornesc cu o caruta  plina de peste pentru a o vinde in Câmpia Baraganului. Pentru Matache calatoria este o evadare în necunoscut, o noua perspectiva asupra lumii si oamenilor. Calatoria nu este altceva decât o initiere, o încercare de descifrare a tainelor Baraganului. Acesta îi apare tânarului ca un colt mirific cu straluciri de diamant. Aventura celor doi se amplifica în momentul în car5e moare calul batrân si slab al familiei. Ei pornesc în târg unde vor taia lemne pâna când primesc vestea mortii celei ce îi astepta la Lateni. Pornind în cautarea unui rost Matache ajunge la conacul Duducai unde ironia sortii vor pregati saramura pentru peste si nu numai...De aici începe adevarata aventura a cartii. Initiat prin parcurgerea unor locuri noi si cunoscând oameni noi Matache si stirbu vor sa paraseasca conacul Duducai. Fuga acestoa este perceputa la nivel simbolic ca o evadare dintr-o lume cunoscuta într-o aventura inedita si plina de suspans. În aceasta calatorie cei doi sunt însotiti de c.b. simbol al libertatii si al neîngradirii. Goana dupa ciulini nu e altceva decâtgoana dupa libertate.

Caracterul initiatic este sporit si de întâmplarile prin care acestia vor trece: asistarea la executia unui tânar taran , lupta cu flacarile, lipsa apei etc.

Romanul are un final deschis surprinzând dialogul protagonistilor care vor porni în lume "cu ciulinii dupa noi"


Document Info


Accesari: 3725
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )