Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Organizarea activitatii turistice

Turism


Organizarea activitatii turistice

Organizarea este un atribut al managementului modern si cuprinde masuri, metode, tehnici cu caracter social, economic si tehnico- organizatoric, acesta fiind utilizator pentru realizarea unui scop definit.

Turismul, ca oricare domeniu de activitate, pentru a evolua coerent, fara convulsii, eficient, are nevoie de un cadru institutional corespunzator cu un ansamblu de verigi, bine definite cu un sistem de relatii functionale intre acestea si un sistem informational adecvat.Trasaturile specifice in organizarea turismului sunt determinate de urmatorii factori:

a)      sfera larga de activitate

b)      pe continutul eterogen

c)      dinamism inalt

d)      dependenta de sectoarele economiei nationale

e)      numarul mare de ofertanti si de clienti.

In consecinta, procesul de organizare ar trebui sa includa:

structuri organizatorice in turism

forme de integrare

rolul statului

lantul de distributie al produselor turistice

Structuri organizatorice in turism

Diversitatea activitatilor componente ale industriei turismului se reflecta in varietatea celor implicati in organizarea si derularea calatoriilor. Acestia pot fi: din sectorul public, societati comerciale, asociatii profesionale, organisme cu arie locala, regionala, nationala si internationala. Se identifica:

organizatii sectoriale - sunt specializate pe verigile lantului de distributie a produsului turistic: intreprinderi hoteliere, de alimentatie, de transport, agentii de voiaj, tour-operatori, centre de formare profesionala, birouri de promovare

organizatii pe destinatii - statiuni turistice; organizatii pe zone geografice/ administrativ teritoriale

organizatii ale turismului privit ca intreg pe plan national sau pe scara mondiala.Organismul central/ coordonator este administratia nationala, care poate fi:

minister

comisie/ comisariat: Belgia, Liban

oficiu guvernamental: Grecia, Maroc

organizatii guvernamentale: Austria, Elvetia, Danemarca.

Rolul organului central

coordonarea activitatii pe plan national

elaborarea strategiei in domeniul turismului

indrumare si control pentru agentii economici specializati

promovarea turismului pe plan national si international

formare profesionala

reprezentare in organizatii internationale.

Organismele/ colectivitati locale (regionale) - pot fi reprezentanti ai administratiei nationale si au o structura in trepte:

au autonomie functional - departamente

au bugete proprii - centrale

coordoneaza si promoveaza turismul in zona respectivea - oficiiOrganismele sectoriale sunt cele mai numeroase, sub forma societatilor comerciale (firmele de turism), asociatii profesionale sau organisme cu vocatie sociala.

Exemplu: Italia - exista un ministru delegat, pozitionat la Ministerul Turismului, Sportului si Spectacolelor. Administratia Centrala este reprezentata de Secretariatul de Stat al Turismului; promovarea turismului la nivel national prin Oficiul National de Turism care are si in strainatate 26 birouri. La nivel teritorial are 20 regiuni, pe fiecare exista o delegatie regionala de turism si oficii provinciale de turism, iar la nivel local au oficii de turism locale.

Structura institutionala actuala in turismul romanesc

Organisme specializate cu activitati de baza turismul: organizeaza calatorii, presteaza servicii specifice (cazare, restauratie, agrement, tratament), realizeaza cercetare in domeniul turismului, formare profesionala

Organisme generale cu rol auxiliar in turism, dar conditioneaza derularea activitatii turistice (comert, transport, sanatate, etc.). Ca organism special central avem Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si, Autoritatea Nationala pentru Turism.

ANT - este o entitate de sine statatoarein subordinea MTCT, are un presedinte cu rang de secretar de stat. Componente ale ANT:

Directia Generala de Autorizare

Directia de Relatii Publice si Promovare Turistica

Directia de Control cu Servicii aferente: competente, elaborarea strategiilor de dezvoltare si promovare turistica a Romaniei pe plan intern si international

Autorizarea agentilor economici si personalul de specialitate din turism, dar si efectuarea controlului calitatii serviciilor.

Alte organisme la nivel national sunt:

Centrul national de invatamant turistic - scop - pregatirea profesionala de specialitate

Institutul national de cercetare si dezvoltare in turism - presteaza activitatea stiintifica de elaborare a unor studii de specialitate la nivel national si de societati comerciale

Societatile comerciale din turism (publice, private, de tip SC, SRL):

dupa forma de exploatatie: societati independente, lanturi hoteliere voluntare, lanturi hoteliere integrate, franciza sau unitati cu contract de management hotelier

dupa tipul de activitate: intreprinderi (hoteluri), restaurante, agrement, transport, agentii tour- operatoare si agentii detail-iste.

Regia autonoma a administratiei si protocolului de stat - are in cadru unitati de cazare, alimentatie, agrement, mijloace de transport; acestea sunt exploatate de un segment de turisti bine definit (presedentie, guvern, parlament)

BTT

Centro- coop - uniunea nationala a cooperativelor de consum si credit (desfasurarea activitatii de comert, artizanat, prestari servicii), iar turismul are pondere de 5%.

SA sin- drom srl - 15 000 locuri de cazare in tara

ACR - touring ACR

Agentia nationala pentru tineret - Costinesti, Paraul Rece, Busteni, Izvorul Muresului, Lacul Rosu

Agentia nationala a taberelor si turismului scolar

Ministerul sanatatiiMinisterul culturii si cultelor

Ministerul agriculturii, padurilor, apelor si mediului

2. Forme de integrare a activitatii turistice

In turism competitia este foarte stransa. Pe piata producatorilor de vacante activeaza o multitudine de intreprinderi mici si mijlocii, piata turistica fiind fragmentata de acesti prestatori de servicii. Tendinta pe piata turistica este de integrare a organizatiilor de vacanta, de concentrare pe diferite domenii si componente de activitate.

Avantaje:

Costuri mai mici de productie

Facilitati pentru turisti

Perfectionarea permanenta a fortei de munca

Campanii promotionale de anvergura

Studii de piata

Organizarea sistemelor de rezervare

Forme de integrare:

A.     Grupuri cu obiect de activitate limitat

lant voluntar

franciza

asociatii profesionale si sindicate

B.     Concentrarea sau integrarea propriu-zisa

orizontala (lant integrat)

verticala

conglomerat

A.       Grupuri cu obiect limitat de activitate - asocieri voluntare de societati comerciale sau organizatii cu scop nelucrativ, avnd ca obiectiv promovarea propriilor interese pe o piata, in relatiile cu clientii, cu partenerii, cu guvernul; se pastreaza independenta juridica si financiara si pot parasi oricand intelegerea respectiva (ex. industria hoteliera).

Lantul voluntar - este o uniune, asociere intre hotelieri independenti pentru oferirea unui produs sau serviciu turistic cvasiomogen, pentru informarea clientelei si comercializarea in comun a produselor. Se unesc sub aceeasi marca (umbrela) avand obligativitatea respectarii standardelor de calitate pentru produse si servicii, au o politica unitara comerciala, deruleaza in comun campanii publicitare, utilizeaza centre de rezervare, participa la targuri, expozitii, etc. Exemplu: Franta 25%, Elvetia 25%, Germania 11%, Belgia 8%, Spania si Italia 6%.

BEST WESTERN - SUA - are 3800 unitati de 3 si 4 stele, cu 280000 de camere. Marca de calitate este 'Elite'; prezent in peste 70 de tari

LOGIS DE FRANCE - Franta - 4000 unitati; circa 75000 camere; aparut la nivel national ca promotor al turismului familial si in mediul rural. Extindere:

Logis of GREET BRITAIN

Logis of IRELAND

Logis of d' ITALIA

NEOTEL - Paris (1 -2 stele)

RELAIS ET CHATEAUX - confort de lux in castele cu pastrarea traditiilor

MOULIN ETAPE - hoteluri si restaurante amplasate in vechi mori de vant

SUPRANATIONAL RESERVATION - Elvetia - 100000 camere capacitate.

Document Info


Accesari: 15466
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )