Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
STATIUNEA TURISTICA BAISOARA

Turism


STAŢIUNEA TURISTICĂ BĂIsOARA

Statiunea turistica Muntele Baisorii, cunoscuta si sub numele de Complexul Turistic Muntele Baisorii si denumita în mod curent Statiunea Baisoara este una dintre cele mai importante statiuni turistice montane din judetul Cluj si din ansamblul Muntilor Apuseni, prin cadrul natural, prin accesibilitate, prin dotarile existente, prin valorile naturale si culturale din împrejurimi. Statiunea actuala s-a dezvoltat în ultimele doua decenii, initial aproape exclusiv pentru sporturi de iarna. Acum este cautata de tot mai multi turisti în orice sezon, la sfârsit de saptamâna si în concedii, ca loc de odihna si de recreatie dar si ca punct de plecare în drumetii si de vizitare a diverselor obiective din regiune. Statiunea este pusa sub protectie, dar masurile de asigurare a dezvoltarii durabile înca nu au fost puse în practica decât în foarte mica masura.Istoric. Pe locul actualei statiuni au existat, din vechi timpuri, gospodarii de vara ale taranilor din Muntele Baisorii, sat atestat documentar la 1760 si format probabil prin roirea satului Baisoara, atestat înca de la 1460. Prima cabana turistica a fost construita de ascociatia turistica "Fratia Munteana", înfiintata la 21 noiembrie 1921 la Cluj (si devenita ulterior sectia "Muntii Apuseni" a Touring-Clubului României), din conducerea careia faceau parte Hmil Racovita, Valeriu Puscariu. Iuliu Moldovan. Titus Vasiliu, Leon Daniello si alte personalitati. Inaugurata la 30 septembrie 1934 în przenta a peste 500 de persoane, cabana dainuie si astazi, proprietar fiind Regia Autonoma Judeteana de Apa-Canal Cluj.

Conturarea actualei statiuni a început dupa 1970. când s-au construit primele case de vacanta iar turistii au început sa închirieze colibele taranilor. Evolutia s-a accelerat dupa 1977-78. când s-a electrificat zona, s-a construit unui nou drum de acces. modernizat, un hotel si un teleschi. Dezvoltarea statiunii cunoaste un ritm exploziv (si din pacate putin controlat) în ultimii ani. Profilul ei înregistreaza o diversificare a utilizarii, devenind dintr-o statiune tipica de schi o atractie turistica pentru, toate anotimpurile.

Asezare.Cadru natural Statiunea este situata la obârsia pârâului Gera (izvor al vaii Ierta), pe culmile ce pleaca spre est din vârful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Baisoara (jud.Cluj). la 46 de grade si 32 de minute latitudine nordica si 23 de grade si 19 minute longitudine estica, la o altitudine cuprinsa între 1200 si 1400 m, hotelul fiind situat la 1345 m (si nu la 1385, cum figureaza în multe locuri, de fapt altitudinea vechii cabane). Privelistea este larga, deschisa spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii si spre zari mai departate, în conditii de vizibilitate buna putându-se admira muntii Maramuresului, Ţibles. Rodnei. Calimani si Fagaras iar uneori si Carpatii Padurosi. Gutâiul. Suhardul, Gurghiul, Muntii Harghita. Ciucasul. De pe vârfurile din apropierea statiunii se vad pe cer senin si sureanul, Parângul si Retezatul, iar în conditii exceptionale, chiar Tatra Înalta.

Cai de acces. În statiune se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M în Baisoara si urca 10 km pe valea Ierta pâna în satul Muntele Baisorii, apoi înca 8 km pâna în statiune. (Distanta Cluj-Napoca - statiune: 60 km). Din statiune mai pleaca trei drumuri nemodernizate: unul coboara în valea Vadului, unul urca pâna pe Vf. Muntele Mare (1826, al treilea ca înaltime din Apuseni) si unul coboara în Muntele Baisorii pe pârâul Crintului. Afluxul turistic este mare, în special iarna si la sfârsit de saptamâna. Accesul obisnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze pâna în satul Muntele Baisorii, apoi pe jos 45' sau cu ocazii. Iarna exista autobuze pâna în statiune. Drumetii au la dispozitie itinerarii marcate de acces dinspre Valea Ariesului (Ocolis . Lupsa), dinspre Somesul Rece (doua marcaje din Maguri-Racâtau). dinspre Valea Ierii sau Liteni, pe la cabana Muntele Filii si dinspre Cheile Turzii prin Baisoara. În plus, multe alte trasee nemarcate (dinspre Ocolisel, Posaga, Bistra, Blajoaia, Bondureasaetc.).

Cazare. Cazarea în zona se face la hotelul "Cabana Muntele Baisorii", ce dispune de de locuri de cazare în camere cu 2 si 4 paturi si dormitoare comune, restaurant, bar de zi, club, centru de închirieri de echipament de schi si centru de informare si îndrumare turistica, precum si la cabana "Metmont". În functie de locurile disponibile, se poate gasi cazare si la cabanele apartinând RENEL, Armatei, RAJAC, SC CUG, SC Transsilva, SC Electrqmontaj. vila "Ghiocelul" si cabana "Constructorul" ale SC NAPOCA, cabane care cazeaza si turisti obisnuiti. În statiune mai exista cabana "Pionierul" a Palatului Copiilor din Cluj-Napoca. unde se organizeaza tabere scolare si cantonamente pentru sportivi, o cabana Salvamont, o cabana a Directiei Sanitare a jud. Cluj, o statie meteorologica. Mai exista peste 200 de case de vacanta private precum si posibilitatea de cazare la localnici, în vecinatatea statiunii (15-25' de mers) aflându-se doua catune permanente (Vâcesti si Gera) cu oameni primitori, precum si mai multe grupe de gospodarii sezoniere, unele chiar în statiune, ce se pot iarna închiria. Loc de campare exista vizavi de hotel.

Servicii Spatiile comerciale si de alimentatie publica sunt înca deficitare: exista numai un singur restaurant (la hotel) si un chiosc. (Alte doua chioscuri functioneaza rar si neregulat). Statiunea nu este racordata la reteaua telefonica publica dar pentru situatii deosebite se pot utiliza mijloace de telecomunicatie ale cabanei meteorologice, ale cabanei Salvamont, ale cabanei Renel si ale cabanei militare. Iarna functioneaza la hotel un centru de închiriere de material sportiv si exista monitori ce ofera cursuri de schi. În hotel functioneaza un salon de biliard si se pot închiria jocuri ex sah, table, rummy etc. Zona centrala a statiunii dispune de iluminat public. Toate cabanele mari au canalizare si alimentare cu apa curenta, adusa de la captarile de sub sesul Cald. În statiune exista un punct Salvamont, ce asigura primul-ajulor iarna, în permanenta, iar vara la sfârsit de saptamâna.

Locuitori. În statiune locuiesc permanent câteva familii (personalul diverselor cabane), iar vara circa 10 - familii de tarani din Muntele Baisorii, statiunea suprapunându-se peste doua vechi namase. În vecinatatea statiunii se gasesc catunele Gera (la 15' de mers) si Vâcesti (la 20' de centrul statiunii si 5' de marginea ei). Cele doua catune apartin satului Muntele Baisorii respectiv Muntele Cacovei.

Agrement. Se pot practica diverse sporturi si jocuri, baza ramâne însa pe sporturile montane, pentru practicarea carora exista în zona vaste posibilitati, în special pentru drumetie, schi alpin, schi de tura, ciclism montan, parapanta, în mai mica masura schi fond, alpinism si speologie. Detalii si descrieri de trasee se gasesc în capitolele urmatoare.

În vecinatatea monumentului Crucea lui Avram Iancu, recent construit în centrul statiunii, se organizeaza anual, în luna iulie, o serbare câmpeneasca si manifestari comemorative.


Document Info


Accesari: 13680
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )