Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
TRASEE TURISTICE SPRE VARFUL OMUL

Turism


TRASEE TURISTICE SPRE VÂRFUL OMUL15 Curmatura Vârfului cu Dor - Cabana Piatra Arsa (1950 m) - Cabana Babele (2200 m) - Cabana Omul (2505 m)

Marcaj: banda galbena. Durata: 4 ore.

Traseul porneste de sub Curmatura Vârfului cu Dor, din zona fostei cabane (1885 m), unde se poate ajunge pe traseul 1 marcat cu banda rosie (Sinaia - Curmatura Vârfului cu Dor), de la Cabana Miorita (1987 m) sau de la statia de telecabina de pe Furnica si urmeaza poteca ce strabate culmea principala a masivului pâna pe Vârful Omul. Astfel, coboara domol spre nord Muntele Furnica în saua Calugarului (1950 m) si strabate Platoul: intersectând traseul 2 (Sinaia - Piatra Arsa) marcat cu banda albastra; prin apropierea cabanei Piatra Arsa; intersectând traseul 5 (Busteni - Cabana Piatra Arsa) marcat cu triunghi albastru; traversând câmpul de jnepeni de pe Jepii Mari; în urcus usor spre Cabana Babele (2200 m) (durata pâna aici cca. 2˝ ore) unde întretaie traseul 6 (Busteni - Cabana Babele - Hotel Pestera) marcat cu cruce albastra.

În continuare traseul trece pe lânga stâncile Babele si Sfinx; urmeaza o scurta portiune drumul alpin (traseu auto 1) ce duce pe Vârful Costila, depasind prin est Vârful Baba Mare (2292 m). Dupa un segment scurt de urcus domol traverseaza în plan aproape orizontal Spinarea Costilelor si ajunge în saua Sugarilor (2295 m). Aici traseul se bifurca: în stânga, poteca de iarna urca peste Coltii Obârsiei; înainte, varianta de 11211u2012l vara pe curba de nivel pe la Cerdacul Obârsiei. Cele doua variante se reîntâlnesc în saua Vaii Cerbului. Urmeaza urcusul spre Vârful Gavanele (2493 m), în apropierea caruia se intersecteaza cu traseul 23 (Hotel Pestera - Valea Obârsiei - Cabana Omul) marcat cu banda albastra si dupa ocolirea Vârfului Bucura Dumbrava (2503 m) traseul sfârseste la Cabana Omul (2505 m).

16 Poiana Vaii Cerbului - Valea Cerbului - Vârful Omul (2505 m)

Marcaj: banda galbena. Durata: 5 ore. Traseul nu este recomandat iarna. În Poiana Vaii Cerbului se poate ajunge din Busteni pe doua variante:

pe traseul 7, Plaiul Munticelul - Poiana Costilei, marcaj triunghi rosu, în cca. 2˝ ore.

pe drumul spre Cabana Gura Dihamului cca. 3 km, apoi spre vest în urcus spre Vârful Gâlma - Poiana Costilei, marcaj banda galbena, cca. 1˝ ore.

Din Poiana Vaii Cerbului traseul urmeaza spre vest poteca marcata cu banda galbena, traverseaza firul vaii si urca accentuat pe versantul dinspre Moraru (nord); atinge firul vaii în Poiana Vaii Ţapului, de unde în urcus moderat pe versantul dinspre Costila, depaseste pe stânga Valea Urzicii, Valea Caprelor si Valea Priponului. Dupa intersectia celei din urma urca accentuat un prag si continua pe malul stâng pâna în caldarea glaciara. În caldare poteca coteste spre nord si urca în serpentine spre Creasta Morarului, în apropierea careia se orienteaza spre vest si-n urcus moderat ajunge la Cabana Omul (2505 m).

17 La Prepeleac (1750 m) - Creasta Bucsoiului Mare - Vârful Bucsoiul (2492) - Vârful Omul (2505) (Poteca Friedrich Deubel)

Marcaj: banda rosie: Durata: 3 ore. Interzis iarna.

La Prepeleac se ajunge din Busteni pe traseul 7, spre Malaiesti, marcat cu triunghi rosu (Busteni - Poiana Costilei - Pichetu Rosu - Malaiesti), în cca. 4 ore, sau prin Gura Dihamului - Poiana Izvoarelor - Pichetu Rosu pe traseul 8 marcat cu banda rosie si-n continuare pe traseul 7 (marcat cu triunghi rosu si banda rosie), în cca. 4 ore.

De La Prepeleac urmam spre stânga (sud-vest) poteca marcata cu banda rosie (Poteca Deubel) prin vegetatia bogata. Urcusul este dificil atât prin tufarisuri si jnepenis cât si la gol pe Creasta Bucsoiului Marc. Putini mai sus de punctul "La Cununa Bucsoiului" întâlnim poteca traseului 35 marcat cu triunghi albastru ce urca din Caldarea Malaiesti pe Brâna Caprelor. În continuare traseul urmeaza creasta ascutita a Bucsoiului, trece peste Vârful Bucsoiu (2492 m); coboara în Curmatura Bucsoiului; urca peste un umar si ajunge în Curmatura Morarului de unde în urcus moderat ajunge la vârful si Cabana Omul (2505 m), dupa ce la câteva zeci de metri nord de acestea face jonctiunea cu poteca traseelor 18, marcaj banda albastra si 19, marcaj banda rosie.

18 Râsnov (675 m) - Malaiesti (1720 m) - Vârful Omul (2505 m)

Marcaj: banda albastra. Durata: 8 ore. Pâna la fosta cabana Malaiesti 5 ore.

Traseul este accesibil tot timpul anului pâna la fosta cabana Malaiesti. Iarna în functie de starea zapezii si a vremii este accesibila si portiunea de sus prin Hornul Malaiesti.

Din orasul Râsnov traseul porneste spre sud, intersecteaza DN 73 A si urmeaza drumul forestier de pe Valea Ghimbavului spre uzina electrica (8 km). Câteva sute de metri mai sus de aceasta lasa pe stânga ramificatia drumului de pe Valea Ghimbavului si continua spre Valea Glajariei pe care o paraseste în scurt timp (dupa cca. 3 km de la uzina electrica) urmând Valea Malaiesti. Traseul urca domol prin padure pâna în Poiana Izvorului Malaiesti unde se desprinde spre stânga (nord-est) poteca marcata cu cruce albastra spre Cabana Diham (32). Aici se mai poate ajunge pe drumul de pe Valea Glajariei (cca. 3 km), apoi spre sud-est pe poteca marcata cu cruce albastra.

În continuare traseul urmeaza poteca ce se desfasoara pe malul drept al vaii Malaiesti în urcus sustinut pâna în apropierea fostei cabane unde trece pe malul stâng. Aici întâlneste traseul 24, dinspre Ţiganesti, marcaj banda galbena si dinspre Pichetu Rosu, marcaj triunghi rosu (7). De la fosta cabana Malaiesti (1720 m) traseul urmeaza spre sud valea glaciara, în curând se desprinde spre est poteca traseului 35, marcat cu triunghi albastru ce duce pe Brâna Caprelor în Creasta Bucsoiului Mare. Dupa ce depaseste un prag ajunge în caldarea glaciara la baza Turnului Malaiesti, pe care-l ocoleste prin dreapta (vest). Mai sus poteca se desparte de varianta de iarna care continua spre sud prin Hornul Malaiesti spre saua Hornurilor, si coteste spre est urcând accentuat în serpentine pâna în culmea Omu-Scara unde întâlneste traseul 19, marcat cu banda rosie pe care continua în urcus moderat spre sud-est pâna la Vârful Omul (2505 ). La câteva zeci de metri înainte de a ajunge la Cabana Omul întâlneste pe stânga (nord) poteca traseului 17 de pe Creasta Bucsoiului Mare, marcata cu banda rosie.

19 Bran (760 m) - Poarta - Culmea Clincea - Muchia Ţiganesti - Hornul Scarii - Vârful Scara (2422 m) - saua Hornurilor (2315 m) - Vârful Omul (2505 m)

Marcaj: banda rosie. Durata: 7 ore. Traseul nu este recomandabil iarna.

Traseul porneste din DN 73, aproape de Castelul Bran si urmeaza drumul asfaltat de pe Valea Poarta cca. 3 km, pâna la Podu Oprisului. De aici continua prin padure pe Muchia Orbului si Muchia Buricii, apoi pe Culmea Clincea trece prin Poiana Clincii, iese la gol, depaseste punctul "La Stânci" si Tumul Clincii si dupa ce traverseaza vâlcelul de obârsie al Urlatoarei Clincii atinge Muchia Ţiganesti. Urmeaza muchia spre sud si ajunge la poteca marcata cu banda galbena spre Malaiesti (traseul 24), care coboara spre sud-est în Caldarea Ţiganesti. Mai sus poteca ocoleste Turnurile Ţiganesti P6 versantul estic printr-o zona accidentata, apoi urca Hornul "La Scara" întâlneste Poteca care urca pe Valea Ciubotea (traseul 20), marcata cu triunghi galben si atinge Vârful Scara (2422 m). De aici traseul îsi schimba directia spre est urmând culmea ce leaga Vârful Scara de Vârful Omul. Astfel coboara în saua Hornurilor, intersecteaza traseul Bran - Valea Gaura - Vârful Omul, marcat cu cruce rosie, apoi urca moderat întâlnind traseele Râsnov - Malaiesti - Vârful Omul (traseul 18, marcat cu banda albastra) si La Prepeleac - Creasta Bucsoiului Mare - Vârful Omul (traseul 17, marcat cu banda rosie) si ajunge la cabana si Vârful Omul (2505 m).

20 Bran (760 m) - Valea Ciubotea - Vârful Scara (2422 m) - Vârful Omul (2505 m)

Marcaj: triunghi galben. Durata: 1 ore. Traseul este periculos si dificil iarna.

Traseul porneste din DN 73, din apropierea castelului, având portiunea care strabate satul Poarta comuna cu traseul 19. Continua pe drumul forestier de pe Valea Poarta pâna la refugiul salvamont situat aproape de capatul acestuia, apoi spre sud-est pe poteca ce urca pe Muntele Urlatoarea Clincii, trece prin Poiana Ciubotei si ajunge în Valea Ciubotei. Urmeaza valea glaciara pâna în caldarea Catunul Ciubotei de unde se orienteaza spre vest si iese în culmea Ciubotea pe care în urcus sustinut atinge Podul Spintecaturilor, întâlneste traseul 19, având parcurs comun cu acesta pâna la Cabana Omul urmeaza culmea ce leaga Vârful Scara de Vârful Omul.

21 Bran (760 m) - Valea Gaura - Cabana Omul (2505 m)

Marcaj: cruce rosie. Durata: 1 ore. Iarna traseul este periculos si dificil.

Punctul de plecare este comun cu al traseelor 19 si 20 (DN 73 la câteva zeci de metri nord de Castelul Bran). Astfel traseul strabate satul Poarta, apoi împreuna cu traseul 20 drumul forestier de pe Valea Poarta de care se desparte cu circa cinci sute de metri în aval de refugiul salvamont. Urca pe Muchia Izvoarelor, trece prin estul vârfurilor Gogu Noaghiei (1669 m) si Pântece (1705 m) si ajunge în Poiana "La Polite" (La Politie) sau Poiana dintre Vai. De aici poteca continua spre sud aproape pe curba de nivel si ajunge la stâna Gaura ( cca. 4 ore din Bran). Aici întâlneste poteca marcata cu triunghi galben care coboara pe vale spre drumul forestier de pe Valea simonului (36).

Mai sus poteca traverseaza valea pe malul stâng (sudic) si intersecteaza poteca marcata cu triunghi albastru (38) spre Poiana Gutanului. Traseul urmeaza Valea Gaura în urcus, trece prin apropierea cascadei Moara Dracului, traverseaza Cheile Gaura, continua pe partea dreapta a vaii apoi urca pieptis pe Muntele Scara pâna în Curmatura Hornurilor (2315 m) unde întâlneste poteca traseelor 19 si 20 pe care o urmeaza spre est pâna la Cabana Omul.

22 Cabana Padina (1525 m) - saua Strunga (1909 m) - saua Batrâna (2150 m) - Vârful Doamnele (2402 m) - Vârful Omul (2505 m)

Marcaj: banda rosie. Durata: 6 ore. Iarna traseul este recomandat doar turistilor cu experienta turelor de iarna si alpinistilor.

De la Cabana Padina traseul urmeaza spre vest, pâna la stâna un drumeag pastoral, apoi continua pe Muntele Coltii dupa poteca marcata cu banda rosie si cruce rosie pâna în saua Strunga (1909 m). Aici se ramifica traseele 25, 27 si 28. În continuare traseul urmeaza culmea spre nord ocolind prin est Coltii Strungii, Strungile Mari, Coltii Ţapului (2168 m), Vârful Batrâna (2181 m). Atinge saua Batrâna (2150 m) unde intersecteaza poteca marcata cu triunghi rosu (traseul 26) ce face legatura prin Valea Doamnei (est) si Valea Bângaleasa (vest) între Valea Ialomitei si Moieciu de Sus. Mai departe trece peste Muntele Gutanu îsi schimba treptat directia spre est si peste Vârful Doamnele (2402 m) si pe deasupra Mecetului Turcesc atinge culmea principala si traseul 15 în apropierea Vârfului Gavanele (2472 m). De aici continua spre nord ocolind Vârful Bucura Dumbrava (2503 m) si-n scurt timp ajunge la cabana si Vârful Omul (2505 m).

23 Hotel Pestera (l610 m) - Valea Obârsiei - Vârful Omul (2505 m)

Marcaj: banda albastra. Durata: ore. Traseul este periculos iarna.

De la Hotelul Pestera traseul coboara o portiune scurta pe poteca spre nord-vest, apoi urmeaza spre nord drumul pastoral de pe Valea Obârsiei. Astfel, trece prin estul statiei de telecabina Pestera - Babele. Se desparte câteva zeci de metri mai sus de poteca traseului 6 (marcaj cruce albastra) care urca spre nord-est pe Piciorul Babelor, iar putin mai sus de traseul marcat cu triunghi rosu (26) de pe Valea Doamnei spre saua Batrâna. În continuare paraseste drumul care prezinta doua bifurcatii, pe Valea Doamnei spre Piatra Hotilor (nord-vest) si pe Valea Sugarilor (est), urmând spre nord în urcus usor poteca de pe Valea Obârsiei. Mai sus depaseste pragul glaciar prin estul Cascadei Obârsiei si strabate domol spre nord caldarea pâna sub stânca calcaroasa numita Mecetul Turcesc. De aici poteca urca sustinut spre nord-est catre Curmatura Vaii Cerbului unde întâlneste traseul 15, marcat cu banda galbena, pe care-l urmeaza spre nord. Depaseste vârfurile Gavanele (2472 m) si Bucura Dumbrava (2503 m) si ajunge la cabana si Vârful Omul (2505 m).


Document Info


Accesari: 7524
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )