Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
COPILUL DE CINCI ANI

Copii


COPILUL DE CINCI ANI

Aceasta vârsta este delicioasa. Comportamentul "sarit" ia sfârsit. Acum copilul se arata rezonabil, serios, stabil si echilibrat. Este calm, simpatic, nu prea exigent în relatiile cu ceilalti. Nu încearca sa faca ceea ce crede ca va reusi, iar da 11211p1524l torita acestui lucru, reuseste în general, în tot ceea ce întreprinde. În timp ce vârsta de patru ani înseamna "plutire", vârsta de cinci ani este sinonima cu concentrarea si corectitudinea. În opozitie cu copilul de patru ani care nu stie ceea ce va desena înainte de a începe, copilul de cinci ani concepe înainte un proiect precis si apoi realizeaza desenul proiectat. La aceasta vârsta, îi place sa termine ceea ce a început. Nu se mai aventureaza, stie unde sa se opreasca. Va manifesta o mare "economie" în comportamentul motor.La aceasta vârsta începe sa dea definitii, nu este în conflict cu el însusi si nici cu anturajul. Este multumit de el, la fel si ceilalti. Regaseste spiritul de cooperare si dorinta de aprobare de la vârsta de trei ani, dar la un nivel superior. Mama este înca centrul universului sau, îi place sa stea lânga ea, sa actioneze pentru si cu ea. Îi place s-o asculte, desi cu câteva luni în urma i-ar fi rezistat ostentativ. Ca la trei ani, îi place sa i se spuna ce trebuie sa faca si ce poate sa faca.

În ciuda dragostei sale marii fata de casa si pentru casa si pentru mama, acest loc nu îi mai este suficient. Este destul de matur pentru o experienta comunitara largita. Îi place sa se joace cu prietenii din cartier. Este pregatit pentru gradinita si foarte nerabdator de a merge la scoala. Gradinita este pentru el activitatea ideala, deoarece o educatoare competenta îi poate permite sa-si dezvolte imensele aptitudini intelectuale. Daca nu aveti o gradinita în apropiere, va trebui sa va ocupati cu multa grija de jocurile sale.

Dr. Gesell descrie în felul urmator, copilul de cinci ani: " Prezinta un echilibru remarcabil de calitati si de obiceiuri de independenta si sociabilitate, de încredere în sine si de conformism, de serenitate si seriozitate, de prudenta si logica, de politete si simpatie."

Ne ofera totodata un remarcabil dozaj de calitati. A-l avea alaturi este o adevarata placere. Din punct de vedere fizic, a capatat echilibru si siguranta musculara. Pe plan afectiv, este perfect echilibrat. Pe plan intelectual este plin de curiozitate si dorinta de a învata. La aceasta vârsta copilul accepta viata asa cum este si o gaseste buna.

Dupa cum v-ati dat seama exista enorme diferente psihologice între copii de trei, patru, respectiv cinci ani. Cei care participa în viata lor si îi educa trebuie sa tina cont de acest lucru. Nu va asteptati ca un copil de patru ani sa va asculte ca unul de cinci. În ciuda acestor diferente, aceste trei vârste au multe lucruri în comun si de aceea le-am inclus în acelasi stadiu de dezvoltare.

Pentru educator sarcini urgente apar tot timpul variind ca temele unei bucati muzicale. Tema este diferita în functie de vârsta copilului, dar putem regasi acelasi motiv. Care sunt aceste laitmotivuri, aceste sarcini urgente ale vârstei prescolare? Ce trebuie sa învete copilul în timpul acestor trei ani pentru a-si completa conceptul despre sine si structura fundamentala a personalitatii sale?


Document Info


Accesari: 2723
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )