Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CUM ÎNVĂŢAŢI COPILUL SĂ GÂNDEASCĂ

Copii


CUM ÎNVĂŢAŢI COPILUL SĂ GÂNDEASCĂ

Prima tehnica de învatare si cea mai necesara este este sa învatam copilul cum sa gândeasca.Ce este gândirea? Actul gândirii începe printr-o dificultate simtita si recunoscuta. 10210x2323k Nu gândim decât atunci când suntem confruntati cu o dificultate sau o problema.

Dati-mi voie sa citez un frumos exemplu despre ceea ce este gândirea la nivelul unui copil de patru ani:

Un grup de copii de patru ani se jucau amenajând o casuta într-o cutie mare de carton. Au construit un numar de mobile rudimentare din cuburi, dar cum spatiul din interiorul cutiei era limitat, trebuiau sa manevreze cu atentie pentru a nu darâma mobilele deja construite. Ceea ce se dovedea imposibil pentru Patrick, care era neîndemânatic si nervos. Dupa mai multe accidente, "tatal" familiei a anuntat ca si cum ar fi facut o descaperire pasionanta: "Ne trebuie un catel. Tu Patrick, vei face pe catelul! Vei ramâne afara si vei latra de fiecare data când se va apropia cineva. Du-te, si latra tare!"

Acest exemplu arata ca exista trei demersuri în procesul gândirii. Primul este o dificultate în viata. În cazul copiilor problema era Patrick, care rasturna totul prin "casa". Al doilea demers al gândirii consista în a forma o ipoteza sau o idee care va rezolva problema. "Tatal" a descoperit ideea: "Patrick, tu vei face pe catelul!" (Subîntelegându-se ca vei ramâne afara din casa, batrâne, si nu vei mai rasturna nimic!) A treia etapa este solutia problemei, când Patrick accepta rolul catelului. Acest exemplu ilustreaza gândirea în cazul copiilor, dar aceste trei etape fundamentale sunt aceleasi pentru toata gândirea, de la cea mai primitiva pâna la cea mai subtila.

Exista de asemenea doua moduri fundamentale de a gândi, ceea ce Dr. Jerome Bruner, profesor de psihologie la Harvard, numeste "gândirea mâinii drepte" si "gândirea mâinii stângi". Prin "gândirea mâinii drepte", acesta întelege gândirea logica, analitica, rationala, gândirea constienta care procedeaza cu grija, pas cu pas, pâna la o concluzie logica. Este genul de gândire cultivat si apreciat în scoli si care se încearca de a fi implementat copiilor. Dar, exista si celalalt tip de gândire, deseori neglijat de scoli: "gândirea mâinii stângi", care este intuitiva, cu întoarceri neasteptate; aceasta implica din partea celui care gândeste sa uneasca într-o oarecare masura constientul cu subconstientul. Acest tip de gândire permite marile descoperiri stiintifice, sau inovatii radicale în domeniul afacerilor sau politicii. De aceea este necesar sa încercam sa implementam copiilor nostrii ambele tipuri de gândire.


Document Info


Accesari: 2908
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )