Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Copilul ca victima a violentei domestice

CopiiCopilul ca victima a violentei domestice

Copilul se numeste viitorul. Atunci când crestem un copil contribuim la progresul viitorului." Victor Hugo.

.Acesta ar trebui sa fie primul lucru pe care un parinte sa si-l însuseasca. "Copilaria este singura vârsta pe care nu o ratezi", dupa cum a spus D.R.Popescu; de aceea copilul(care potrivit legii este o persoana care nu a împlinit înca vârsta de 18 ani), are nevoie de dragoste si întelegere, spre a avea o personalitate dezvoltata armonios. Oriunde este posibil, el va creste sub grija si raspunderea parintilor sai, într-o atmosfera de afectiune si securitate morala si materiala. El va fi ocrotit împotriva formelor de neglijare, cruzime si exploatare. Asta ne spune Declaratia Drepturilor Copilului, proclamata la Adunarea generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 20 noiembrie 1959.Dar câti dintre noi cunosc aceste drepturi? Câti dintre noi respecta aceste drepturi? Câti dintre noi si le însusesc?

Familia reprezinta primul lucru pe care un copil îl cunoaste si de aceea ar trebui sa i se asigure un mediu în care sa se simta în siguranta si în care sa se dezvolte într-un mod sanatos. Educatia parintilor reprezinta un factor esential în educarea copiilor. Nu exista o scoala a parintilor, dar orice parinte ar trebui sa aiba o pregatire educativa. Parintii trebuie sa fie capabili sa-si îndrume copiii spre a deveni oameni utili societatii. Ei ar trebui sa tina cont de anumite norme elementare de educatie, care se pot aplica tot atât de bine în educatia copilului mic, cât si a celui de vârsta prescolara sau chiar scolara.

Trasaturile fundamentale ale unui copil sunt cizelate în primii ani de viata. Greselile de educatie savârsite la aceasta vârsta lasa urme adânci în modul de comportare   al copilului si sunt greu de îndepartat mai târziu.

Despre importanta parintilor în educarea copilului s-a vorbit timp de multa vreme Copilul este educat si de dezvolta intelectualiceste si moraliceste numai sub influenta directa a personalitatii umane. Aceasta influenta nu se poate înlocui artificial prin nici un fel de forme,discipline,regulamente sau programe de lectii.Ea reprezinta pentru sufletul tânar o raza de soare binefacatoare,care nu se poate înlocui cu nimic.", a spus Usinski. Tot în acest sens, marele pedagog Makarenko scrie în lectiile sale pentru parinti Purtarea dumneavoastra proprie este lucrul cel mai hotarâtor. Sa nu credeti ca educati copilul numai atunci când vorbiti cu el , îl certati sau îi porunciti. Îl educati în orice moment al vietii,chiar si atunci când nu sunteti acasa. Felul cum va îmbracati,cum vorbiti cu alti oameni si despre alti oameni,cum va bucurati si cum va întristati,cum va purtati fata de prieteni si fata de dusmani,cum râdeti si cum cititi ziarul,toate acestea au o mare însemnatate pentru copil.Cu cât personalitatea educatorului va fi mai bogata în manifestari pozitive,cu cât va fi mai cuprinzatoare si mai vie,cu atât mai puternica va fi influenta ei asupra copilului.Copiilor,mai ales celor mici,le este propriu spiritul de imitatie si observatie".

Cea mai de seama calitate a parintilor si educatorilor de copii mici trebuie sa fie optimismul, voiciunea, interesul fata de viata înconjuratoare, bucuria cu care stie sa se apropie de familie si de copii. Bucuria si buna dispozitie ne apropie de întelegerea copiilor, caci tonusul nervos ridicat determinat de bucurie învioreaza întreaga activitate a organismului, fiind o manifestare a sanatatii.

Copiii au un spirit de imitatie înnascut; asadar ei vor imita în societate modul de comportare pe care îl au rudele, dar mai ales parintii. Daca un membru al familiei are tendinta de a-si ameninta, provoca sau rani fizic partenerul de viata, un copil martor la aceste lucruri va face la fel cu prietenii lui. Aceasta manifestare poarta denumirea de "violenta".

Potrivit legii 217/25 mai 2003, violenta domestica reprezinta "orice actiune fizica savârsita cu intentie de catre un membru al unei familii, care provoaca o suferinta fizica,psihica,sexuala sau un prejudiciu material".

Cele mai mari victime ale violentei domestice au fost si sunt copiii. Ei trebuie tratati cu dragoste, caldura si întelegere, orice greseala, cu stiinta sau cu nestiinta le trebuie explicata cu calm, întelese motivul sau motivele care l-au determinat sa o savâsesca. Copilul nu va întelege nimic daca mama sau tatal vor face crize de nervi în fata lui si-l vor batea. Toate acestea vor avea o influenta negativa asupra lui, deoarece îl vor afecta pe plan psihic. Dar ceea ce este mai grav, parintii vor reusi, poate fara sa vrea, sa-l transforme pe copil într-un imitator, fapt care le-ar putea crea foarte multe probleme de ordin social.Violenta domestica nu este interzisa prin lege, deoarece fiecare parinte are dreptul de a alege ce model de educatie sa îi ofere copilului. Abuzul în interiorul familiei poate lua mai multe forme: abuzul verbal, refuzul accesului la resursele financiare, izolarea de prieteni si familie, amenintari si atacuri care în unele cazuri pot duce la moartea persoanei agresate.

Totusi, nu este nevoie ca un copil sa fie batut pentru a fi o victima a violentei domestice; faptul ca este un simplu martor al unei scene de violenta în cadrul familiei, îl va transforma într-o victima. Cercetarile arata ca trauma copiilor care cresc într-o atmosfera de violenta, chiar daca nu sunt ei victimele directe,este mai intensa si cu consecinte mai profunde si mai de durata decât în cazul copiilor care sunt victime directe ale abuzurilot si neglijarii din partea parintilor. Copiii care cresc în familii violente dezvolta comportamente si o conditie fizica ce îi face usor de recunoscut. Ei prezinta:

- probleme fizice,boli inexplicabile,sunt expusi la accidente în casa si în afara casei,au o dezvoltare fizica mai lenta;

- probleme emotionale si mentale:anxietate marita, simtamânt de culpabilitate, frica de abandon, izolare, mânie, frica de raniri si de moarte;

- probleme psihologice:neîncredere în sine, depresie, compararea cu viata mai fericita a colegilor;

- probleme de comportament:agresivitate sau pasivitate la agresiunile celorlalti, probleme cu somnul,batai, fuga de acasa,mutilare, consum de droguri si alcool, comportament defensiv cu minciuna;

- probleme scolare:neîncredere, eliminare, schimbari bruste în performantele scolare, lipsa de concentrare, lipsa de maniere sociale;

- identificare cu eroi negativi.

Un lucru mai putin luat în considerare este acela ca în rândul tinerilor a crescut fenomenul sinuciderii, a tentativelor de suicid si ca pe primul loc în rândul cauzelor se afla climatul familial deteriorat si slaba comunicare în cadrul familiei.

În anul 2002, violentele în cadrul familiei au reprezentat aproximativ15% dintre infractiunile comise cu violenta, principala cauza, în 30% dintre infractiuni, fiind consumul de bauturi alcoolice. Desi incidenta fenomenului este în scadere, se manifesta o acutizare a lui, în sensul cresterii intensitatii violentei(acte de cruzime).

Pâna în anul 2002, în România nu exista în cadrul legislativ nici o referire cu privire la violenta domestica. Dar din noiembrie 2002, au fost facute modificari în Codul Penal, actele de violenta domestica fiind pedepsite.

Problema violentei în familie a atins cote alarmante, majoritatea evenimentelor de acest fel fiind înregistrate în familiile sarace, dar fara sa fie excluse radical din familiile înstarite sau de intelectuali.

Cu toate acestea, nu trebuie sa ne descurajam, deoarece nota dominanta a omenirii nu este violenta domestica. Dupa cum bine stim, toate lucrurile rele se pot îndrepta; un prim pas ar fi sa ascultam si sa încercam sa întelegem versurile lui Michelangelo:

"Puterea n-are rost unde-i iubire ,

si nici taria unde-i umilinta,

Blândetea învinge orice împotrivire

Ca veselia orice suferinta."


Document Info


Accesari: 3238
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )