Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ANKH

istorie
ANKH


Ankh este reprezentarea simbolica atat a vietzii fizice cat si a celei eterne. Este cunoscuta drept crucea originara, un simbol puternic, creat de catre africani in Egiptul antic.
Ankh este cunoscut in general ca insemnand "Vi 21221d38v atza" in dialectul Kemetului antic (taramul negrilor), denumit Egipt de catre greci. De asemenea este un simbol pentru puterea de a da si de a sustzine viatza, Ankh este de obicei asociata cu elemente precum apa (despre care egiptenii credeau - pe buna dreptate :D - ca regenereaza viatza), aerul, soarele, la fel ca si zeii, care sunt adesea infatzisatzi purtand un Ankh. Regele egiptean este de asemenea asociat cu Ankh-ul, fie in posesia acestuia (dand viatza poporului sau), fie ca i se daruie un Ankh de catre zei. Numeroase exemple de modele au fost gasite, fie din metal, fie din lut sau lemn. Este de obicei purtata in scopul prelungirii vietzii celor vii sau pentru a energiza spiritul celui decedat. Zeii si regii sunt adesea infatzisatzi purtand un Ankh pentru a fi deosebitzi de muritorii de rand. Ankh-ul simboliza viatza eterna si garanta nemurire celui care il purta. Se credea ca eenrgia vitala emanata de Ankh poate fi absorbita si de persoanele din jurul purtatorului pe o anumita raza. Ankh-ul serveste ca un receptor al energiei vitale raspandite pretutindeni in univers. Amuleta este un puternic talisman care garanteaza purtatorului protectzie impotriva fortzelor malefice ale decaderii si degenerarii.
Bucla Ankh-ului este tzinuta de catre zei. Este asociata cu Isis si Osiris din timpul perioadei dinastice timpurii. Bucla reprezinta de asemenea si principiul feminin (Uterul), iar portziunea alungita reprezinta principiul masculin (Penisul). Acestea doua contopite dau ca rezultat viatza. Datorita impactului puternic, Ankh-ul era folosit in diferite ritualuri religioase sau culturale implicand regalitatea. Printre comorile lui Tutankamon, Ankh-ul era un artefact important gasit in mormant. Cercul simbolizeaza viatza eterna iar crucea de sub el - planul material. Ankh-ul este numit si "Crux Ansata", originea sa fiind egipteana si dateaza din timpul perioadei dinastice timpurii, aparand in diverse forme de arta in posesia zeilor.
De obicei este tzinuta de catre zei in dreptul nasului regelui decedat pentru a simboliza suflarea vietzii data in lumea de dincolo. De asemenea, Ankh-ul seamana cu o cheie - cheia vietzii eterne de dupa moarte. Influentza sa a fost simtzita pe parcursul tuturor perioadelor dinastice si a supravietzuit ca un simbol posedand puteri mistice pe parcursul perioadei Crestinismului Coptic. Ankh-ul posedat de fiecare avea puteri asociate acelui zeu. Ankh-ul lui Anubis proteja mortzii, acela al lui Sekmet - razboiul, al lui Hapi - apele datatoare de viatza ale Nilului si Amen, zeul spiritului, rasuflarea vietzii.Document Info


Accesari: 2335
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )