Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Aiud, Sighet, Gherla, Jilava, Canalul, Poarta Alba, le-am uitat cu totul! - Cine cinsteste memoria victimelor ,,ciumei rosii''?

istorie
Aiud, Sighet, Gherla, Jilava, Canalul, Poarta Alba, le-am uitat cu totul! - Cine cinsteste memoria victimelor ,,ciumei rosii''?


Dupa holocaustul evreiesc si dupa formarea Israelului în 1948, în fiecare zona europeana unde a existat doar un lagar de munca pentru evrei, nemaivorbind de cele de exterminare, au fost ridicate muzee sau centre pentru comemorarea victimelor. Sa nu mai vorbim de Israel, unde exista cel mai mare muzeu al holocaustului pe care, orice vizitator oficial trebuie sa-l vada obligatoriu (acest lucru face parte din protocol) si trebuie sa "regrete cele întâmplate acum mai bine de 60 de ani". Mai mult decât atât, Israelul a creat si institutul Wiesenthal care se ocupa cu vânatoarea, la propriu si la figurat, a fostilor soldati si ofiteri nazisti, dar mai ales a gardienilor de lagare, chiar daca, în prezent, acestia (care înca n-au dat ortul) au trecut de 90 de ani.

În România, dupa întoarcerea armelor de la 23 august, dar mai ales dupa încheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, clasa politica, în genere, si-n mod special persoanele care n-au agreat instalarea comunismului, au avut de patimit. si au patimit, cu vârf si îndesat, aidoma prizonierilor din lagarele de la Auschvitz, Dachau sau Birkenau. Imediat dupa alegerile din 1946, guvernantii comunisti au renuntat si la ultimele aparente de democratie în relatiile cu adversarii politici. Încep arestarile masive si apar tortionarii sefi: Ana Pauker, Teohari Georgescu, Nicolae Petrascu, Vasile Luca si multi altii. Ceea ce s-a întâmplat ulterior trece cu mult peste imaginatia oricarei persoane.

Floarea intelectualitatii românesti

,,Noi, educatorii, pedagogii (gardienii penitenciarelo n.r) suntem ca niste doctori. Care sta la capatâiul bolnavului si asteapta. Asteapta pâna se face bine...ca de nu, o mierleste-n hristosii ma-sii'' (Cel mai iubit dintre pamânteni-regizor serban Marinescu).

Steinhardt, Noica, Sergiu Al. George, Petre Ţutea, Gheorghe Bratianu, Radu Gyr, Al.O.Teodoreanu, Dinu Pillat, Milita Petrascu, Mircea Vulcanescu, S. Acterian, Nichifor Crainic, Ovid Densusianu, V. Voiculescu si alte nume cu sonoritate si de valoare pentru cultura româneasca au patimit, ani la rândul, aiurea prin penitenciarele rosii, unii chiar sfârsind între cei patru pereti ai celulelor. Floarea intelectualitatii românesti a fost torturata si apoi rasa efectiv de catre o banda de lachei ordinari. Sa nu mai vorbim si de miile sau chiar zecile de mii de anonimi care au încheiat socotelile cu viata în celebrele ,,locatii de detentie", sub mâna unor adevarati calai.

Cine le cinsteste memoria? Motanul Arpagic

,,Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei" a fost gândit si initiat înca din 1992 de catre presedinta Aliantei Civice, Ana Blandiana, si realizat în urmatorul deceniu împreuna cu Romulus Rusan (sotul poetesei, n.r) si o prestigioasa echipa de istorici, arhitecti, constructori si designeri." Este ciudat si paradoxal, si acest lucru doar în România se poate întâmpla, faptul ca Muzeul memorial, închinat martirilor comunismului, a ajuns sa fie dirijat de. Ana Blandiana, care, pe vremea fostului regim, a dus-o foarte bine, chiar reusind sa calatoreasca pe afara de mai multe ori, lucru greu de realizat pe atunci. Explicatia e foarte simpla, ,,disidenta" nu a avut nici în clin, nici în mâneca de-a face cu rezistenta anticomunista, ci din contra. A fost un supus al comunismului, s-a mulat perfect pe sistem, iar acum se bate cu caramida în piept ca mare eroina în lupta cu ,,ciuma rosie". În noaptea asta uda ca o ploaie/Am scris întâiul cântec comunist/De zece zile toamna se jeleste/si totusi pe santier nu-i nimeni trist..."(Ploaia, de Ana Blandiana). Lista de poezii cu elogiu direct poate continua.
Este rusinos si ridicol cum de am ajuns ca muzeul simbol pentru rezistenta anticomunista sa fie reprezentat de catre o asemenea persoana cu un tupeu fantastic. Personalitatile de marca torturate la Aiud, Sighet, Gherla, Jilava, Canalul, Poarta Alba nu s-au dezis niciodata de convingerile lor si nu au plecat capul, chiar daca au fost umiliti si schingiuiti de catre niste brute. Nu este normal ca memoria acestora sa fie reprezentata, în prezent, de asemenea persoane fara scrupule. O explicatie însa pentru aceasta situatie ar exista: banii primiti de la Consiliul Europei pentru deschiderea muzeului atrage pe multe persoane pentru ca, stim noi prea bine banu' e ochiu' dracului". (A.F.)
Document Info


Accesari: 1423
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )