Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Desoperiri ale secolului al XIX-lea

istorie
Pentru unii oameni, stiinta nu inseamna decat experiente contestabile in domeniul clonarii, punerea la punct a unor navete spatiale ultraperformante sau realizarea unor calculatoare din ce in ce mai puternice. In general, pentru multi dintre 545v211f noi, stiinta pare a fi ceva care nu are prea mare legatura cu viata de zi cu zi. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor, descoperirile stiintifice si noile tehnologii ne-au modificat complet viata. Sa vedem cum?<../files/istorie/356_poze/ima masina automatica realizata de compania Bendix, a venit sa spele onoarea inventatorilor din acest domeniu abia in 1937.

1901 a fost, fara doar si poate, un an fast pentru stiinta, pentru ca in acelasi an un electrician american a inventat aspiratorul, ce va fi comercializat mai tarziu de compania Hoover. Tot in 1901 barbatii au primit in dar primul aparat de ras, produs de Gillette.

In urmatorii doi ani au fost puse la punct noi tehnologii printre care telegrafia fara fir si primul zbor controlat din istorie, dus la bun sfarsit de fratii Wright.

In 1904 s-a constatat ca adaugand crom si nichel otelului acesta rezista mai bine la coroziune. Se nastea astfel otelul inoxidabil, care va fi utilizat in realizarea majoritatii obiectelor de uz casnic.

In 1905, cand Albert Einstein a descoperit relativitatea restransa (o teorie pe care putini au inteles-o in epoca), utilizarea novocainei in timpul interventiilor chirurgicale a sunat inceputul anesteziei. Pana atunci, chirurgii isi anesteziau pacientii dandu-le cateva inghitituri de whisky.

Mai tarziu, un canadian, Reginald Aubrey Fressenden, a pus la punct primul radio AM . O inovatie care, inaintea televiziunii, a adus o modificare importanta in felul in care oamenii isi petrec tipul liber.

In 1907, fratii Lumiere, care au inventat, de asemenea, cinematografia, au pus la punct fotografia color .

Automobilul exista inca de la inceputul secolului al XX-lea, dar Henry Ford a fost cel care a inaugurat aceasta industrie, in 1909, prin realizarea faimosului model T, disponibil la un pret de 250 $ intr-o vasta paleta de culori. Dar, Ford a inventat mai mult decat o simpla masina, el a pus la punct o intreaga linie tehnologica pe care o vor imita majoritatea uzinelor de masini din lume.

Nici Romania<../files/istorie/356_poze/ima cabina catapultabila de avion. Inventata de romanul Anastasie Dragomir, aceasta a devenit de-a lungul timpului cea mai sigura modalitate de salvare a pilotiloraflati in situatii critice.

In 1930 se lanseaza banda cu frecventa FM, mai putin sensibila la paraziti ca banda AM. In acelasi an, in Montreal<../files/istorie/356_poze/imagelib../files/istorie/356_poze/ima bomba cu hidrogen.

Nici anul 1953 nu a fost lipsit de evenimente. Francezul Marcel Bich pune la punct procedeul de fabricare industriala a stiloului cu bila, in timp ce britanicul Francis Harry Compton Crick si americanul James Dewey Watson descifreaza pentru prima data structura ADN-ului.

In 1954 vede lumina zilei o alta descoperire ce nu poate fi ignorata, bateria solara, creata de oamenii de stiinta de la Bell Telephone Laboratory.

In 1955 cercetatorii de la General Electric reusesc sa creeze primul diamant sintetic, in timp ce Willard Frank Libby va revolutiona lumea stiintei prin fundamentarea metodei de datare cu carbon 14.

Si anii urmatori i-au gasit pe oamenii de stiinta la lucru. In 1956 se naste primul prototip de masina rotativa, dar abia in 1957 omenirea va fi uimita sa constate ca primul satelit artificial si-a inceput plimbarea in jurul orbitei terestre. Bineinteles, este vorba de celebrul Sputnik, fabricat de un grup de cercetatori sovietici.

Si cum nu se puteau lasa nici ei mai prejos, in acelasi an americanii inaugureaza primul reactor nuclear racit cu sodiu.

In timp ce americanii si rusii se "bat" in realizari spatiale, francezul Jacques-Yves Cousteau, ce inventase deja scafandrul autonom, perfectioneaza o capsula de scufundari ce-i va permite sa exploreze mai in profunzime strafundurile oceanelor.

In 1958, o descoperire importanta va atrage atentia opinei publice, satelitul de comunicatii creat de un grup de oameni de stiinta americani.

Acesta va fi urmat, in 1959, de o alta inventie ce va revolutiona lumea, circuitul integrat, descoperit de americanii Jack Killby si Robert Noyce.<../files/istorie/356_poze/ima data planeta Venus.

Canada se prinde si ea in joc, in anii '60 profitand de ocazie pentru a-si lansa primul satelit, Alouette.

Dar, acestea nu sunt singurele puncte forte ale anului 1960. Acum apare laserul, pus la punct de Charles H. Townes, Arthur L.Schawlow si Gordon Gould si pentru prima data cercetatorul american Robert Burns Woodward descopera sinteza clorofilei.

In anul 1964 americanul Georgee Helmeier realizeaza primul ecran cu cristale lichide, pentru ca in 1966, un alt american, Michael Ellis DeBakey sa revolutioneze medicina prin punerea la punct a primei inimi artificiale(ventriculul stang).

Impulsionat de succesul americanului, sud-africanul Christiaan Neethling Barnard realizeaza in 1967 prima grefa de inima pe un om.

Dar, spre sfarsitul anilor '60 nici femeile nu sunt uitate. Acum apare moda permanentului, a pantalonilor evazati si a fustelor plisate; trei elemente fara de care nici o reprezentanta a sexului frumos nu se simtea fericita.

Cu toate acestea, anii '60 se termina sub auspicii nefericite. Acum incepe studierea poluarii, apare fenomenul mareelor negre (datorate esuarii petrolierelor) si se descopera efectul de sera.

Publicul incearca sa-si pastreze zambetul, mai ales gandindu-se la faptul ca tot la sfarsitul anilor '60 incepe sa se puna fluor in apa potabila, tehnica ce se va reduce considerabil numarul cariilor dentare.

1969 este un an de exceptie in istoria omenirii. Acum Neil Amstrong si Buzz Aldrin devin primii oameni ce pun piciorul pe Luna, dar in acelasi an se naste Intenetul, creat initial pentru o mai buna comunicare si informare a cercetatorilor americani.

Anii '70 vor aduce cu ei o avalansa de noi descoperiri.

Dupa ce in 1970 americanul Har Gobind Khorana a realizat prima sinteza completa a unei gene, in anul imediat urmator Ted Hoff realizeaza primul microprocesor, iar Raymond Damadian, tot american, pune la punct primul aparat de imagerie prin rezonanta magnetica.

1972 este anul nasterii calculatorului electronic de buzunar, mosit de J.S. Kilby si J.D. Merryman, pentru ca in 1975 sa apara fibra optica, realizat` in laboratoarele Bell.

Document Info


Accesari: 527
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )