Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Bahlui este un rau din Moldova

istorieBahlui este un râu din Moldova centrala,Bahluiul este un toponim de origine cumana numele acestuia semnificând un "pârâu mocirlos".Râul are o lungime totala de 104 km si un debit mediu anual de 2,8 mc/s. Suprafata bazinului este de aproximativ 1915 kmp. Izvoarele sale se gasesc la o altitudine de 500 m în zona Comunei Tudora, judetul Botosani, în partea de est a Podisului Sucevei, mai exact în partea de nord a Dealului Mare

Parcurgând Câmpia Jijiei Inferioare, pe directia NV-SE, localitatile tranzitate sunt: Hârlau si Iasi

Aflunetii sai principali sunt: Gurguiata Durusca Ciric Bahluiet Nicolina Voinesti Valea Locei

Calitatea apei acestui râu lasa de dorit datorita reziduurilor care sunt deversate în el, cum ar fi cele evacuate de Statia de Epurare a municipiului Iasi

Se varsa în Jijia, lânga Chiperesti


Raul Bahlui este cel mai mare afluent al Jijiei, iar in bazinul sau se gasesc numeroase lacuri de acumulare.

Izvoraste din Dealul Mare al Hirlaului de la altitudinea de 500 m. Din apropierea de saua care il desparte de Oneaga, afluent al Miletinului, primeste primul sau afluent de stanga, Bahluiul Mic, iar din dreapta, dinspre coasta calcaroasa a Dealului Mare - Hirlau sosesc: Valea Mare, Cetatuiei, Buhalnita,Magura si Putina.

Regularizarea debitelor de viitura este realizata prin acumularea Pircovaci, aflata in administrarea DA.Prut, lucrare hidrotehnica amenajata la cca 10 km amonte de orasul Hirlau.

Pe cursul mijlociu, la cca 70 km de izvoare pe raul Bahlui este amenajata o alta lucrare hidrotehnica importanta, acumularea Tansa-Belcesti .

Aval de acumularea Tansa-Belcesti, Bahluiul primeste ca afluenti de stanga cursurile de apa Vulpoiului, Gurguiata, Lungu, Durusca si Totoiesti. Dintre acestia, aportul de apa cel mai important il are cursul de apa Gurguiata pe care este amenajata acumularea Plopi aflata in administrarea D.A.Prut si o serie de iazuri amenajate in cascada, cu rol agropiscicol: Strimbu, Contas, Valea Mare, Urechea, Savia,Cicadaia si Huc.

In depresiunea Pd. Iloaiei Bahluiul primeste cel mai important afluent: Bahluetul.

Raul Bahluet isi are obarsia in arealul Portii Ruginoasa, la capatul sudic al Dealului Mare de la altitudinea de 310 m.

Pana la Tg. Frumos are pante destul de mari, in medie de 7 m/km. Pe sectorul superior colecteaza cateva paraie mici din stanga: Pascania, Probota si Cucuteni, iar din dreapta paraul Rediu cu obarsia dinspre Saua Rediului.

Raul Bahluet este colectorul principal al afluentilor ce vin dinspre Podisul inalt al Barladului.

Aceste cursuri sunt in general mici, au pante mari si scurgere intermitenta sau semipermanenta. Sirul lor incepe cu Ciunca si continua cu Albesti, Sinesti, Harpasesti. Singurul afluent mai de seama al Bahluetului este paraul Oii pe care este amplasata lucrarea hidrotehnica acumulare Sirca cu rol de aparare impotriva inundatiilor.

Amonte de localitatea Pd. Iloaiei, debitele de viitura sunt atenuate in acumularea Pd. Iloaiei,lucrare hidrotehnica aflata in administrarea D.A.Prut.

In continuarea depresiunii de la Podul Iloaiei, valea si lunca Bahluiului este larga, cu ingustari locale, iar panta longitudinala scade sub 1 m/km (0,35m/km intre Letcani si Iasi si 0,23 m/km in aval).

Amonte cca 15 km de municipiul Iasi, Bahluiul colecteaza apele din bazinul hidrografic al parului Voinesti pe care este amenajata acumularea cu rol hidrotehnic Cucuteni.

La intrarea in municipiul Iasi paraul Fundu Vaii conflueaza cu raul Bahlui dupa ce isi atenueaza undele de viitura in acumularea Rediu.

In municipiul Iasi primeste, din dreapta, apele paraului Nicolina curs de apa cu albie regularizata pe raza municipiului Iasi.

Paraul Nicolina este un afluent important al Bahluiului si prezinta grad complex de amenajare lucrarile hidrotehnice: acumulare nepermanenta Ciurea pe cursul de apa Nicolina, acumularile Birca (nepermanenta) si Ciurbesti (permanenta) pe cursul de apa Locii si acumularile Cornet (nepermanenta) si

Ezareni (permanenta) pe paraul Izareni.

Aval de confluenta cu paraul Nicolina, Bahluiul traverseaza municipiul Iasi primind din stanga apele parului Cacaina pe care sunt amenajate acumularile nepemanente Vinatori si Cirlig cu rol de aparare impotriva inundatiilor si paraul Ciric pe care sunt amenajate in salba acumularile Aroneanu, Ciric I,Ciric II, Ciric III lucrari hidrotehnice administrate de D.A.Prut.

Pe distanta de cca 7 km pe care o parcurge pana la varsarea in raul Jijia, curs de apa aflat pe raza de activitate a S.H. Prut - Jijia, Bahluiul primeste apele afluentilor Vamasoaia, Chirita si Orzeni.Bahluiul strabate Municipiul Iasi pe o distanta de 14 km, împartind practic orasul în doua. Cartierele prin care trece Bahluiul sunt de la NV spre SE: Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Batrân, Podul de Piatra, Podul Ros, Tudor Vladimirescu, Gradinari, Dancu.

Zona de izvorâre

Tudora, Botosani

Cota la izvor

500 m.d.M.

Emisar

Jijia

Cota la varsare


Punct de varsare

Chiperesti

Diferenta de altitudine

m.

Date hidrologice

Bazin de receptie

2.007 km˛.

Lungimea cursului de apa

119 km.

Debit mediu

mł/s.

Debit maxim înregistrat

mł/s.

Debit minim înregistrat

mł/s.

Date generale

Judete traversate

Botosani Iasi

Localizare


Afluenti


Afluenti de stânga

Bahluiul Mic Vulpoiul Gurguiata Lungu Durusca Zavarca Totoesti Râul Lupului Rediu sorogari Ciric Chirita Orzeni

Afluenti de dreapta

Valea Mare Valea Cetatuiei Buhalnita Magura Putina Bahluiet Hoisesti Ileana Voinesti Pârâul Mare Bogonos Nicolina Vamasoaia Tamarca Comarna Covasna

Principalele localitati traversate

Hârlau Iasi

Principalele baraje

Pârcovaci Tansa-Belcesti

Principalele porturi


Principalele poduri


Alte obiective


Istorie

       în secolul al XlV-lea în bazinul superior al Bahluiului apar primele formatiuni politice prestatale, în apropierea Hârlaului de azi, pe atunci cu denumirea de Târgul Bahluiului

       dupa o data cu consolidarea statului feudal Moldova, apar unele colonii de sasi si unguri

       în secolul al XV-lea existau în preajma curtii domnesti din apropierea Bahluiului cuptoare de topit fier

       o hotarnica din consemneaza existenta unor vaduri de moara pe Bahlui

       are loc amenajarea albiei râului pe teritoriul orasului Iasi ca urmare a inundatiilor

       proiect în vederea transformarii râului în canal navigabil

       au loc sapaturi arheologice în sesul Bahluiului în satul Hoisesti, judetul Iasi care atesta existenta unei asezari Neolitice apartinând culturii Cucuteni, datata 4500-4000 î.e.n.În prezent, din presa locala aflam ca:

           din anul 1970 râul nu a mai fost amenajat.

           Bahluiul este în prezent o "mlastina puturoasa"; datorita necuratarii albiei, în perioadele calduroase, râul emana în unele zone un miros mai putin placut.

           Poluarea râului este datorata si lipsei de responsabilitate a unor localnici, care arunca diverse deseuri în albia acestuia (în special în zonele periferice).

       Râul Bahlui pâna la Hârlau este de categoria a-II-a de calitate, trecând apoi în categoria degradat pâna la confluenta cu râul Jijia. În aval de localitatea Podu Iloaiei primeste aportul râului Bahluet ale carui ape de categoria degradat contribuie împreuna cu apele evacuate din statia de epurare a municipiul Iasi la mentinerea acestei calitati.Document Info


Accesari: 9363
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )