Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Cavalerii in armuri

istorie
Cavalerii in armuri

Pentru cei din Evul Mediu trebuie sa fi fost intotdeauna un cosmar cand o armata de cavaleri, trei-patru sute de oameni imbracati in armuri, pe cai imbracati si ei in armuri, se napusteau in galop impotriva dusmanilor. Omul nici nu se vedea, pentru ca era complet ascuns, din cap si pana in picioare, sub platosa.
Cavalerul este specific Evului Mediu. Ascensiunea si gloria lui a inceput odata cu cruciadele si s-a incheiat odata cu reforma. 
Razboinicul imbracat in armura nu era usor doborat. Armura, grea cat un om, era purtata peste niste flanele, ca sa nu provoace rani. Toata aceasta greutate il transforma pe cavaler intr-un fel de broasca testoasa care de-abia se misca. Nici sa se urce pe cal nu putea singur, ci trebuia ajutat.
Cavalerii plateau un pret mare pent 252g63c ru securitatea lor. Caldura si umezeala erau uneori atat de mari sub coiful de fier, incat le provocau stari de lesin.
Desi armura ii facea aproape invulnerabili, ei puteau sa fie invinsi printr-o lovitura puternica data de aproape. De asemenea, greutatea ii facea pe cavaleri sa piarda din viteza. Tocmai de aceea, din ziua in care viteza adversarilor a devenit mai mare, cavalerii au fost siliti sa renunte la armura pentru a putea tine piept fortei dusmanului. Daca nu erau dispusi sa renunte la metalul greu, acesta le devenea o mare piedica - in loc sa-i ajute, era de partea dusmanului.

Centrul lumi feudale este castelul, iar cei de care seniorul se slujeste pentru a-si exercita drepturile si puterea sunt cavalerii.In aceasta situatie intra initial categorii foarte diverse:marii seniori, printi si castelani, seniorii desinatori de proprietati mari si mijlocii, din radurile carora provin cemai multi cavaleri,si in fine luptatori lipsitii de pamant, dar care locuiesc la castel si sunt familiarii seniorului.

Respectul fata de acelasi cod de valori ii aproprie pe toti acesti oameni,impotriva diferentelor dintre ei, deosebindu-i intr-un ordin distinct. Razboinicii-cavaleri cultiva vitejia, capacitatea de a-si proba forta fizica in lupte si loialitate, schimbul de servicii, obligatia de a nu trada si de-a ajuta rovaratul in lupta, larg hetea, dispretul fata de bogatie, refuzul de a strange si usurinta de a risipi.Mai presus de toate este insa onoarea- datoria de a lupta pentru respectabilitatea celuilalt.

Pentru inceput intrarea in randurile cavalerilor este precedata de o lunga ucenicie in meseria armelor.La 18 sau 20 de ani cand se considera pregatit tanarul aspirant participa la o ceremonie de initiere.Ulterior, el intra in familia razboinicilor profesionisti de la castel, cu acceptul seniorului care, in acesta imprejurare, ii daruia un harasament:Era apoi unor incercari menite sa-i demonstreze public capacitatile de luptator.Mai tarziu, o data devenit cavaler,isi continua antrenamentele si participa la aventurile militare ale sniorului,desfasurate in fiecare primavara.In restul timpului, vanatoarea sau turnirele erau preocuparile de capatai.Intr-o vreme nesigura,dominata de absenta unei puteri centrale, cavalerii intretin violenta, jaful si agresiunea.Raporturile dintre seniorii de puteri egale sunt de multe ori incalcate.Singura garantie pentru a pastra sub control situatia este trupa de cavaleri din jurul castelanilor. Pe de alta parte, orice act de violenta a unui vasal care nu lezeaza direct interesele seniorului nu poate fi pedepsit de acesta.In situatia data victimele nu au alta cale decat razbunarea impotriva agresorului si a bandei care l-a insotit.Se desfasoara astfel razboaie intermediabile, care nu se sfarsesc decat atunci cand rivalii si familiile lor sunt exterminati in totalitate.

Fata de acesta lupta permanenta, care dezorganizeaza societatea si ii distruge resursele, Biserica, singura institutie a autoritatii in epoca, a luat atitudine. Crestinarea cavalerilor, indepartarea lor atat de costisitoarele conflicte fraticide si dirijarea lor spre razboiul sfant este cea mai importanta opera a sa in secolul al XI-lea. Astfel, treptat, Biserica se implica in ceremonia de investire, binecuvanteza armele, restrange dreptul de lupta stabilindu-l exclusiv in acele zile cand nu sunt asociate cu o sarbatoare religioasa.Cavalerii inteleg ca functia si privilegiile le impun si anumite indatoriri:aflati acum in slujba lui Dumnezeu, mai au dreptul sa lupte doar impotriva dusmanilor sai si in favoarea celor saraci.Razboaiele sfinte (cruciadele) puteu astfel sa incepa.

Secolul al XII-lea a adus si alte schimbari importante.Domeniul, orasele infloritoare si comertul reactivat produc numeroase venituri.Devine posibil pentru unii, sa aiba mereu masa pusa, sa intretina o armata de tovarasi de lupta, intr-un cuvant sa asocieze bogatia si prosperitatea cu calitatea de nobil.Placerea pentru exercitii fizice grele si primejdioase, pentru vanatoare si turnir si chiar pentru razboaie a ramas la fel de vie. O dovedesc intre altele si perfectiunile aduse tinutei de lupta si tacticii.Corpul este mai mult protejat greutatea armamentului a crescut si pentru ca nu se mai putea da jos de pe cal cavalerul este obligat sa lupte in sarje succesive cu lancea.

Participarea cavalerilor la razboaiele sfinte, in orient sau in Spania, sub steagurile Bisericii, a consolidat crestinarea acestui corp ofiteresc si i-a schimbat naravurile. Bravirii si loialitatii li sau adaugat ca valori supreme ale cavalerismului, protectia celor slabi si oprimati si repararea tuturor nedreptatilor.In acelasi tump, asupra vietii de fiecare zi a nobililor-cavaleri bogatia isi pune amprenta, modificand interioarele, vestimentatia si alimentatia zilnica.Mobilele decoreza spatiul, bijuteriile imbogatesc oamenii.Dispretul pentru cultura dispare treptat o data ce prezenta clericilor se face resimtita in castelele seniorale.

Se naste astfel, sub influente multiple o noua clasa nobiliara, mai educata, mai rafinata si mai cultivata decat predecesoarele ei.Castigand in timp drepturi, cavaleri tind sa le lase mostenire si aspira sa se identifice cu nobilimea.Pe de alta parte ideologia cavalerismului exercita o mare fascinatie asupra celorlalti membrii ai societatii.

Acesta noua lume se arata foarte dornica de manifestari literare de poezie si muzica.Subiectul principal a multor incercari artistice ale timpului il constituie cavalerul si valorile pe care le exprima modelul sau.Astfel, in nordul Fantei se compun pe gustul publicului poeme epice ("Chansons de geste")care aduc in atentie un personaj personal din trecut, fara prea mare respect pentru adevarul istoric.Cel mai celebru "Cantecul lui Roland", infatiseaza in 4000 de versuri luptele de la "Roncevaux", unde ariergarda regelui fanc Carol,a fost masacrata de basci (778).Faptul de mai sus este reconstituit doar in masura in care pune in valoare virtutile razboinice, datoria vasalului fata de senior, atasamentul fata de locurile unde s-a nascut, teme care interesau si faceau placere.In acelasi timp in sudul Frantei se remarca poezia lirica, preferinta pentru un subiect amoros prezentat cu gratie si cu idealism, uneori si intr-o nota satirica.Versurile sunt suportul unor cantece interpretate de jongleuri, care le insotesc cu dansuri amuzante si tot felul de scamatorii.

Sub semnul unei schimbari radicale a mentalitatii cavaleresti in atitudine fata de femeie, dragostea intra in viata societatii medievale isi precizeaza regulile si isi stabileste vocabularul.Cavalerul indragostit isi prezinta omagiul"doamnei sale" pe care doreste s-o castige cu vitejia si larghetea sa si s-o slujeasca cu loialitate.Ea este ceea ce, in epoca, se defineste prin termenul curtoazie cu alte cuvinte arta de a face curte unei femei.

Desi importanta sa a scazut foate mult in timp (cavaleria se mai pastreaza si astazi doar in armatele catorva state ale lumii), valorile pe care le-a impus cavalerismul raman in continuare valabile.Este mostenirea cea mai durabila a structurilor sociale medievale, care a influentat civilizatia europeana si care constituie inca un model.
loading...
Document Info


Accesari: 3222
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )