Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Constituirea statului medieval Moldova

istorie


Constituirea statului medieval Moldova


a.Context:

evolutia formatiunilor prestatale;

rezistenta fata de presiunea regatelor catolice ale Ungariei si Poloniei; presiunea cnez 646p1512g atelor ruse si a tatarilor;aportul de populatie si de putere dinspre Transilvania.


b.Formatiuni prestatale de tipul uniunilor de obsti, cnezatelor si voievodatelor sunt atestate de izvoarele externe (Cronica lui Nestor sau Oguzname), si sunt confirmate de toponimie: "tari" (a Brodnicilor, a Berladnicilor, a Bolohovenilor); "campuri" (Campul lui Dragos); "codri" (Orheiului, Lapusnei, Hertei); "cobale" (in Dorohoi, Neamt, Bacau); ocoale (Campulung, Vrancea). Izvoarele externe folosesc si toponime precum Patzinakia (doc. bizantine), Cumania sau Tartaria (acte papale - 1227, 1234)pentru a indica prezenta migratorilor.


c."Descalecatul" lui Dragos - ar fi avut loc cu prilejul expeditiilor regelui maghiar Ludovic I contra tatarilor, din anii 1345-1354. Voievodul maramuresean Dragos, vasal credincios regelui Ungariei, ar fi intemeiat cu acest prilej o marca de aparare pe valea Moldovei, cu centrul la Baia, nucleul viitorului stat, marca condusa ulterior de urmasii sai, Sas si Balc.


d.Descalecatul lui Bogdan - ar fi avut loc pe la 1359, cand voievodul maramuresean, rasculat impotriva autoritatii regelui Ungariei, Ludovic I de Anjou ar fi trecut la Est de Carpati cu cetele sale, participand la o rascoala contra urmasilor lui Dragos (Balc). Confruntarile cu ostile maghiare s-ar fi incheiat pe la 1365, cand statul de la Est de Carpati inlatura suzeranitatea maghiara. Evenimentele sunt relatate in cronica lui Ioan de Tarnave si confirmate de un act de proprietate emis de Ludovic I in folosul lui Balc.


e. Consolidarea statului si formarea institutiilor are loc in timpul urmasilor lui Bogdan: Latcu (1365-1375), Petru I Musat (1375-1391), Roman I Musat (1391-1394). In timpul lui Latcu se initiaza o politica de catolicizare si se infiinteaza episcopia catolica de la Siret, in 1370. Petru Musat readuce tara la ortodoxie si intemeiaza o mitropolie ortodoxa la Suceava (recunoscuta de Patriarhie abia in 1401). Muta capitala de la Baia la Suceava. Bate primele monede de argint (grosi). Initiaza relatii suzerano-vasalice cu regele Poloniei, Vladislav Jagello (1387), mediind ulterior relatii asemanatoare pentru Mircea cel Batran (1390). Roman I desavarseste unificarea Moldovei, eliberand teritoriul de la Sud de sub stapanirea tatarilor. Dupa 1393, el se va intitula "mare si singur stapanitor, domn al Tarii Moldovei, de la munte pana la Mare".

Statul de la est de Carpati este numit in izvoare Valahia Minor sau Moldova.Document Info


Accesari: 9209
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )