Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Evolutia relatiilor internationale in perioada interbelica

istorie
Evolutia relatiilor internationale in perioada interbelica


=>Perioada interbelica a fost marcata de confruntarea latenta sau deschisa dintre statele invingatoare care doreau mentinerea hotararilor de pa Paris si statele invinse care doreau rezivuirea acelor tratate de aici ele vor purta si numele de state revizioniste.=>Italia desi invingatoare considera ca benificiile obtinute nu compenseaza pierderile  victoria mutilata « ) si de aceea va promova in perioada interbelica o politica revizionista.

=>Japonia aflata si ea prin invingatoare se va antrena in aceasta perioada intr-o politica de agresiune si expansiune.

=>Cu toate incercarile, societatea Natiunilor de a rezolva neintelegerile dintre state pe cale diplomatica si nu cea militara, nu s-a putut evita aparitia unor stari conflictuare si ale unor actiuni agresioniste.

=>De exemplu :

japonia a atatcat Manciuria care aprtinea Chinei

-1936-italia condusa de ducele Mussolini nu s-a sfiit sa atace si sa cucereasca Etiopia, cu scopul de a deveni si ea o mare putere coloniala

Tot pt mentinerea pacii s-a incheiat in anul 1928 pactul Briand-Kellog la care au aderat numeroase state inclusive Romania, scopul acestui pact fin pacea mondiala.

=>Pt. A-si mentine securitatea unele state balcanice inclusiv Romania vor incheia 2 alinate regionale impotriva politici revizioniste.

1 Alianta -1921-Mica Intelegere (Romania, Iugoslavia, Cehoslovacia)

2 Alianta-1934-intelegerea balcanica Romania, Grecia, Iugoslavia,Turcia)

=>Germania- principalul stat revisionist ramas izolat si ostil sistemului/ tratatului de la Versailles se va apropia de U.R.S.S izolatasi ea din cuaza regimului comunist si la fel de ostila Conferintei de la Paris.

=>Colaborarea dintre cele 2 state va duce la semarea tratatului de la Rapallo in 1922 conform caruia Germania primea permisiunea sa-si instruiasca soldatii pe teritoriul sovietic.

=>Dorind sa scoata Germania din izolare Ministerul de Externe al acestora Gustav Stresemann va aceepta propunerea reprezentantului Frantei, Briand care consta intr-o reconciliere franc-germana.

=> Astfel in 1925 cei 2 semneaza tratatul de la Locarno prin care se porclama imobilitate granitelor dintre Franta si Germania precum si a celor dintre Belgia Si Germania.
=>Dupa instaurarea nazismului in Germania o data cu ocuparea in functie de cancelar de catre Adolf Hiltler in 1933, statul german va renunta la revizionismul discret si va imbratisa revizionismul extrem incalcand in repetate randuri prevederile tratatelor de la Versailles si Locarno.

=>in 1933- Germania paraseste societatea natiunilor

=> in 1935- in Germania se reintroduce serviciu military obligatoriu

=>in 1936-Germania ocupa si remilitarizeaza zona renana rin)

=>in 1937-Germania se aliaza cu Italia si Japonia punand bazele axei Berlin-Roma-Tokio.

=>profitand de politica de concielere promovata de Franta si Naglia fata de Germania, Hitler va anexa Austria, in sept. 1938, si se va forma ANSCHLUSS , prin acordul de la Muchen, semnat de Germania, Italia, Anglia, Franta Hitler va anexa regiunea sovietica care aprtinea Cehoslovaciei.

=>PANGERMANISM- toate statele cu germani se unesc intr-un singur stat

=> dezmembrarea Cehoslovaciei in martie 1939 va face ca Franta si Anglia sa renunte la politica de conciliere si sa incerce sa opreasca expansiunea germana prin acordarea de garantii unor starw precum Polonia, Romania, Grecia Turcia

=> pt. A acorda garantia promisa Poloniei, Franta avea nevoie de ajutorul militar al uniunii sovietice, in felul acesta Stanlin devenidn arbitru al Europei.

=> Hitler era dispus sa ii dea lui Stanlin o serie de Teritorii in schimbul neutralitatii U.R.S.S-ululi fata de conflictul pe care Germania vroia sa-l declanseze impotriva Poloniei.

=> pus in situatia sa aleaga intre propunerea facuta de hitler si cea a Frantei si Angliei care consta in apararea Poloniei fara nicio recompensa teritoriala, conducatorul sovietic a ales varianta lui Hitler.

=. Astfel pe 23 august 1939 Germania si U.R.S.S vor semna un pact de neagresiune numit pactul ''RIBBENTROP-MOLOTOV'' prin care cele 2 mari puteri isi imparteau sferele de interese in Balcani.

Document Info


Accesari: 34263
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )