Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Explozia de la Cernobal

istorie
Referat la Istorie


Explozia de la Cernobal

Morong Marek

Acum 22 de ani, in data de 26 aprilie 1986, la centrala nucleara, situata in apropierea orasului ucrainean Cernobil, a avut loc cel mai mare accident tehnogen din istoria omenirii, ale carui urmari negative le vor resimti mai multe generatii de locuitori din Europa. Acest eveniment tragic a obligat milioane de oameni din teritoriile invecinate sa-si schimbe pentru intotdeauna modul lor de viata obisnuit, format de secole, sa traiasca, trecand de acum peste multimea de probleme aparute din cauza accidentului.
Urmarile negative ale catastrofei de la Cernobil au afectat mai multe tari, dar in cea mai mare masura au suferit Belarus, Ucraina si Rusia. Totodata, pe teritoriul Belarus s-au depus 70% din toate substantele radioactive aruncate in mediul inconjrator in urma accidentului; 23% din teritoriul tarii au fost contaminate de substante daunatoare ceea ce este mult mai mult decat in Ucraina - 7% si in partea europeana a Rusiei - 1,5%.
Pe teritoriile Belarusului care au suferit din cauza accidentului locuieste a cincea partea a populatiei (populatia totala a tarii numara un pic mai putin de 10 milioane de oameni), care continua sa fie expusa la radiatii cronice externe si interne din cauza radionucleidelor cu actiunea indelungata. Economia regiunilor care au suferit se afla in situatia complicata (a cincea parte a terenurilor agricole se afla pe teritoriile contaminate) si economia forestiera (22% din fondurile forestiere sunt contaminate). Pagubele estimate pricinuite de accident constituie 32 de bugete ale anului 1985 ale Republicii Belarus si sunt apreciate de experti la valoarea de 235 miliarde USD.
O problema foarte grava aparuta dupa explozia de la centrala nucleara Cernobil este inrautatirea sanatatii locuitorilor din raioanele afectate. Astazi in Belarus se numara 11.092 de invalizi, din care 1.320 sunt copii si adolescenti, a caror invaliditate este cauzata de catastrofa de la Cernobil, si mai mult de 115 mii de participanti la lichidarea urmarilor accidentului. In comparatie cu perioada anterioara accidentului imbolnavirea copiilor din Belarus de cancer al glandei tiroide a crescut de 33 ori, la adulti (in functie de grupuri de varsta) - de 2,5 - 7 ori. Nivelul de imbolnavire a locuitorilor din Belarus care au participat in 1986-1987 la lichidarea urmarilor catastrofei este mult mai ridicat decat nivelul imbolnavirilor populatiei de varsta identica care nu a suferit de radiatiile de la Cernobil. Cele mai insemnate sunt diferentele de imbolnaviri ale sistemului endocrin, de circulatia sanguina, de digestie, cardiopatia ischemica si, de asemenea, neoplasmul. De 20 de ani Republica Belarus poarta povara grea a problemelor medicale, sociale, psihologice si economice provocate de catastrofa. Pentru rezolvarea tuturor acestor probleme postcernobil, inclusiv transmutarea populatiei, pana astazi au fost cheltuite mai mult de 17 miliarde de dolari. Pentru urmatorii cinci ani sunt alocate pentru aceleasi scopuri aproape doua miliarde de dolari.
In anii dupa catastrofa la centrala nucleara 137,7 mii de oameni au fost mutati in regiunile curate ale Republicii Belarus din 470 de localitati din regiunile Gomel, Moghiliov si Brest. Pentru cei mutati au fost construite mai mult de 66 mii de apartamente si case tip vila si 239 de localitati cu infrastructura si serviciile necesare.
Sub supraveghere medicala speciala, in Belarus, se afla mai mult de 1 milioane de oameni afectati de catastrofa, din care cca. 260 mii sunt copii. Este creat si functioneaza Registrul de stat Belarus al persoanelor care au fost supuse radiatiilor in urma avariei de la Cernobil. In acest Registru sunt trecute toate datele privind 1 milioane de oameni printre care 360 mii sunt copii si adolescenti.
In regiunile afectate sunt construite spitale pentru 4 mii de paturi, policlinici si ambulatorii cu capacitatea de 21,3 mii de consultatii pe tura, sunt intarite serviciile endocrinologice regionale. In scopul pastrarii si imbunatatirii sanatatii 203 mii de elevi din scoli generale si tehnice care traiesc in teritoriile poluate primesc hrana gratuita.
La ora actuala, principalul efort al statului se indreapta, in primul rand, spre diminuarea risuclui radioactiv pentru sanatatea oamenilor, spre crearea conditiilor normale de viata atat pentru cei mutati cat si pentru cei ramasi pe teritoriile poluate radioactive.
Cel de al patrulea Program de stat pentru lichidarea catastrofei de la Cernobil, pentru anii 2006-2010, are ca sarcina principala restabilirea economica reala si dezvoltarea stabila a regiunilor afectate. Programul stabileste un complex de masuri prioritare pentru perfectionare a bazei legislative si normative de drept privind minimalizarea urmarilor catastrofei, reabilitarea economica, sociala si radioecologica a teritoriilor afectate, privind crearea conditiilor pentru activitatea economica fara restrictii referitoare la factorul de radiatie si pentru diminuarea continua a riscului pentru sanatatea populatiei. Daca primele trei programe au fost orientate spre lichidarea urmarilor, cel de-al patrulea program este menit sa rezolve probleme de refacere economica si sociala a regiunilor afectate, a vietii oamenilor.
Pentru generalizarea experientei de 20 de ani de lichidare a urmarilor catastrofei de la Cernobil, pentru elaborarea recomandarilor privind reabilitarea pe termen lung si dezvoltarea economica si sociala a teritoriilor afectate, pentru coordonarea si colaborarea activitatilor guvernelor din tarile afectate si comunitatii internationale a fost organizata conferinta internationala "20 de ani de la Cernobil. Strategia refacerii si dezvoltarii stabile a regiunilor afectate", care a avut loc pe 19-21 aprilie 2006, la Minsk. La conferinta au participat mai mult de 1.500 de persoane, din care 750 de reprezentanti din mai mult de 40 de state si din partea organizatiilor internationale si neguvernamentale, printre care ONU, OSCE, AIEA, UNESCO, UNICEF, Federatia Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii si altele.
Dimensiunile urmarilor catastrofei de la Cernobil sunt incomensurabile cu posibilitatile economice ale unei tari si chiar ale unui grup de tari. De aceea dezvoltarea si intarirea cooperarii internationale sunt extrem de necesare pentru invingerea eficienta a urmarilor catastrofei de la Cernobil, care continua sa fie suportate de Belarus alaturi de alte tari europene.
O directie foarte importanta, dezvoltata cu succes de Belarus, este colaborarea internatinala in problemele Cernobilului in cadrul ONU. Forumul special, consacrat Cernobilului, care s-a tinut la ONU in septembrie 2005 si la care mai mult de 100 de oameni de stiinta au discutat problemele lichidarii urmarilor catastrofei de la Cernobil a elaborat o strategie noua de colaborare ONU cu tarile care au suferit din cauza exploziei de la Cernobil si, in primul rand, cu Belarus. Noua strategie include trei abordari - sustinerea sociala si economica a comuniunii afectate, informarea populatiei privind urmarile catastrofei si, de asemenea, elaborarea recomandarilor pentru refacerea sociala si economica in continuare a regiunilor afectate. In cadrul tuturor acestor trei directii deja se efectueaza lucrari planificate si consecvente.
Un component suplimentar important al activitatii de reabilitarea teritoriilor afectate si de rezolvare a problemelor legate de insanatosirea populatiei care locuieste acolo, este colaborarea cu organizatiile nonguvernamentale de binefacere straine. In anul 2005 din partea organizatiilor nonguvernamentale straine din 101 tari ale lumii in Belarus a intrat un ajutor nerambursabil strain in valoare de circa 70 milioane dolari. Cei mai importanti furnizori erau Germania, SUA, Elvetia, Irlanda, Italia si Rusia. Datorita ajutorului nerambursabil strain 51 mii de copii belarusi au plecat in 23 de tari straine pentru insanatosire.
In prezent Republica Belarus impreuna cu Federatia Rusa si Ucraina promoveaza initiativa proclamarii la ONU a anilor 2006-2016 ca fiind "Deceniul renasterii si a dezvoltarii stabile al regiunilor care au suferit din cauza catastrofei de la Centrala Nucleara Cernobil". Anuntarea Deceniului va permite, in perspectiva de lunga durata formarea conditiilor de politica externa favorabile pentru restabilirea social-economica complexa si pentru dezolvarea raioanelor afectate.

Document Info


Accesari: 11938
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )