Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INTERNATIONALELE POLITICE

istorie
INTERNATIONALELE POLITICE


Internationala Liberala, infiintata in 1947, cuprinde partide de orientare liberala din Africa, America de Sud, Asia si Europa. Principiile comune ale acestora partide sunt promovarea liberalismului in societatile deschise (in jurul valorilor de libertate, egalitate si comunitate), drepturile omului, libertatea comertului si a dezvoltarii. Organizatia a instituit un Premiu Anual pentru Libertate. Se considera parte din familia organizatiilor internationale liberale, intre care Organizatia Mondiala a Comertului, Consiliul Europei, Organizatia Statelor Americane.

Din punct de vedere al organizarii interne, sunt instituite urmatoarele organisme:

Ø      Congresul se intruneste o data la 18 luni, fiind format din membrii reprezentativi ai partidelor componente;

Ø      Consiliul Executiv se intruneste de cel putin doua ori pe an, asigurand conducerea Internationalei intre Congrese;Ø      Biroul este format din persoane alese pentru a se ocupa de sarcinile administrative si financiare;

Ø      Secretariatul, cu sediul in Londra (1 Whitehall Place), se ocupa de organizarea si buna desfasurare a activitatilor organismelor mentionate. Monitorizeaza evolutiile internationale si inainteaza rapoarte celorlalte structuri de conducere.

Internationala Liberala este o institutie deschisa pentru partidele care accepta principiile Manifestului Liberal de la Oxford (1947), Declaratiei de la Oxford (1967), Apelului Liberal de la Roma (1981). Observatorii au drept de reprezentare, dar nu pot vota; pot fi reprezentati in Comitetul Executiv si Congres.

Internationala Partidelor Democrat-Crestine si Populare (IDC) este o asociatie mondiala a partidelor crestin-democrate creata in 1961, sub numele de Uniunea Mondiala Democrat-Crestina, reuneste peste 70 de partide crestin-democrate din 42 de tari de pe toate continentele. PNTCD este membru al IDC din 1992 si joaca un rol activ in aceasta organizatie. In noiembrie 1997 presedintele IDC, Arias Calderon, a vizitat Romania si cu aceasta ocazie i-a inmanat presedintelui Emil Constantinescu premiul 'Aristide Calvani', pentru promovarea valorilor democratice. La Congresul IDC de la Madrid din noiembrie 1998, intre cei 10 vicepresedinti alesi s-a numarat si Alexandru Ioan Herlea, secretar international al PNTCD.

Internationala este condusa din anul 2001 de catre presedintele Partidului Popular din Spania, José María Aznar, care a succedat lui Wilfried Martens. Cu acest prilej, participantii la manifestarile care aniversau si 40 ani de la infiintarea Internationalei Crestin Democrate, au constatat ca numarul partidelor membre este de 89, reprezentand 72 de tari din intreaga lume.

Organizatia promoveaza umanismul crestin, demnitatea persoanei umane, drepturile omului, libertatea, democratia, solidaritatea, subsidiaritatea, suprematia legii, lupta impotriva saraciei, justitia sociala.

Document Info


Accesari: 1765
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )