Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Saladin [1138-1193]

istorie
Saladin

Lider musulman care a reccucerit Ierusalimul dupa Cruciade.

Nascut în Tikrīt, Iraq, Saladin, cum este cunoscut în vest, a fost Kurd; numele sau arabic fiind Salah al-Din Yusuf ibn Ay 939m1210j yub. La vârsta de 14 ani el împreuna cu alti membri ai familiei sale (Ayyubid) s-au înrolat în armata liderului sirian Nur ad-Din. Între 1164 si 1169 a fost trimis în trei expeditii de catre Nur ad-Din pentru a ajuta conducatorii Fatimid ai Egiptului împotriva atacurilor din cadrul Cruciadelor Crestine din Palestina. În 1169 a devenit comandant sef al armatei siriene si vizir al Egiptului. Desi aflat sub autoritatea califului Fatimid din Cairo, Saladin trateaza Egiptul ca o baza de putere Ayyubid, sprijinindu-se în special pe familia sa kurda si pe sustinatori. Odata cu revitalizarea economiei Egiptului si reorganizarea pamânturilor si fortelor navale, Saladin i-a alungat pe cei ce duceau Cruciadele si a luat ofensiva împotriva lor. În septembrie 1171 a înlaturat regimul disident Fatimid, reunind Egiptul cu califatul ortodox Abbasid, dar refuzul sau de a coopera cu Nur ad-Din împoriva atacatorilor l-au adus în pragul razboiului cu fostul lui stapân.


Dupa moartea lui Nur ad-Din din 1174, Saladin si-a extinis puterea în Siria si în nordul Mesopotamiei, cu pretul rivalilor sai musulmani. Dupa capitularea Damascului (1174), alab (Aleppo) (1183), si Mosul (1186), numeroase armate musulmane, aliate sub comanda lui Saladin, au fost gata sa lupte împotriva atacatorilor. În 1187 a invadat regatul latin al Ierusalimului, i-a învins pe crestini la Hittin in Galilee (4 iulie), si a capturat Ierusalimul în octombrie anul viitor. În 1189 tarile Europei de Vest au lansat a treia Cruciada pentru a recâstiga Orasul Sfânt.
În ciuda eforturilor militare si diplomatice continue ale lui Saladin o blocada terestra si navala crestina l-au fortat sa predea monopolul Palestinian de la Acre (acum 'Akko) în 1191, dar atacatorii n-au reusit sa continue aceasta victorie în lupta lor pentru Ierusalim. În 1192 Saladin a încheiat un armistitiu cu regele Richard I al Angliei care le permitea cruciazilor sa reconstituie regatul lor de-a lungu coastei Palestiniano-Siriene dar lasând Ierusalimul în mâinile musulmanilor. Pe 4 martie 1193, Saladin a murir în Damasc dupa o boala scurta.

Istoriografia musulmana l-a imortalizat pe Saladin ca fiind un model al virtutii princiare. El a reprezentat o incredibila fascinatie pentru scriitorii moderni.

Document Info


Accesari: 1357
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )