Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Iancu de Hunedoara

istorie


Iancu de Hunedoara


Mare si temerar comandat de osti din Evul Mediu, nascut intr-o familie de romani transilvaneni, numit la 1441 voievod ai acestor paminturi romanesti. Cavaler ai luptei antiotomane, care a repurtat victorii de mare rasunet european. Un cronicar ai vremii scria despre el ca "s-a nascut pentru a se ilustra in mestesugul armelor si in conducerea bataliilor".A tinut piept numeroaselor hoarde ale Portii, dar, in plina glorie, a fost rapus de ciuma la 11 august 1456, pe cind Europa sarbatorea una din stralucitele-i biruinte asupra turcilor si ultima din izbinzile acestui luptator inflacarat pentru independenta nationala.

moneda cu efigia lui Iancu de hunedoara


castelul de la hunedoara     România este patria noastră si a tuturor românilor.

     E România celor de demult si-a celor de mai apoi

     E patria celor dispăruti si a celor ce va să vie.

Barbu stefănescu DelavranceaPersonalitatea lui Iancu de Hunedoara


Iancu de Hunedoara     Cronicile vremii si cele ulterioare, ce (descriu     zbuciumata istorie a spatiului geografic al Europei Medievale din secolul al XV-lea, consacra spatii ample uneia dintre cele mai mari personalitati politice si militare ale vremii, Iancu de Hunedoara (1407-1456), care prin activitatea sa de prim rang, s-a impus posteritatii, influentând întreaga istorie a românilor, intervenind pe plan socia 232f56c l-politic cât si militar, atât în Transilvania, cât si în principatele Române - Ţara Româneasca si Moldova, în lupta pentru neatârnare, prin stavilirea expansiunii Imperiului Otoman.
     Prezenta familiei Corvinilor pe scena Istoriei, se face cunoscuta mai pregnant dupa 18 octombrie 1409, când regele Sigismund de Luxemburg daruieste lui Voicu Corvin, tatal lui Iancu printr-un act de danie castelul Hunedoara, cu pamânturile care tineau de el, orasul Hunedoara, 35 de sate, vami, mine de sare, aur, argint si fier, avere pe care Iancu a sporit-o apoi considerabil. A batut moneda proprie, cu efigia lui, stimulând comertul si activitatile productive.  

Actul de danie al castelului si domeniului Hunedoarei, în favoarea lui Voicu, tatal lui Iancu de Hunedoara


     Primind o educatie aleasa lingvistica, politica si de tactica militara, (cunoscator al limbii latine si a câtorva limbi europene), Iancu de Hunedoara are o vocatie veritabila pentru cariera militara pe care o probeaza cu mare succes în batalii, prin tacticile adoptate.

Prin calitatile sale de om de stat, în anul 1441 ajunge voievod al Transilvaniei iar în 1446 guvernator al Ungariei.

Monede cu efigia lui Iancu de Hunedoara

     Românul Iancu de Hunedoara, nutreste aspiratii înalte.

     A început sa actioneze pentru "unitatea de crez, fapta si limba". (Gh. Baritiu - "Ioan Corvin de Hunedoara" - 1873).

Se implica ferm pentru refacerea sistemului politic si militar comun al tarilor române. În Ţara Româneasca si Moldova, intervine pentru a fi înscaunati domni hotarâti sa se angajeze în lupta antiotomana. Dispune de o armata numeroasa instruita si bine echipata, devenind iubit si respectat de aceasta.

Castelui de la Hunedoara

     În Ţara Româneasca l-a sprijinit pe Basarab al II-lea si apoi pe Vlad Dracul, iar în Moldova pe Bogdan al II-lea (tatal lui stefan cel Mare).

     În actul de alianta încheiat în februarie 1450, Bogdan al II-lea îl numea pe Iancu de Hunedoara "iubitul nostru parinte" angajându-se sa-l sprijine "cu orice îi va fi de trebuinta si asemenea tara domniei mele si cu tara domniei sale sa fie una". - afirmatii de premiza a unei uniuni de neam si de limba. (Alba Iulia - 1 Decembrie 1918, pag. 16).

Instalat la domnie cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara domnitorul muntean Vlad Ţepes (1476) îl sprijinea în lupta antiotomana. Fermitatea, energia si severitatea cu care a reprimat orice opozitie din interiorul si exteriorul principatului l-au înscris în rândul marilor personalitati ale vremii.

Blazonul familiei lui Iancu (detalii din interiorul castelului de la Hunedoara)

La rândul sau, Vlad Ţepes a sprijinit pe stefan cel Mare în ocuparea tronului Moldovei. În timpul domnie acestuia, de aproape o jumatate de secol, s-a stavilit din nou expansiunea otomana în Tarile Române.

     În batalia de la Belgrad, la 1456, Iancu de Hunedoara a fost sprijinit de ostiri din cele trei tari româesti, precum si de o mica ostire de cruciati a lui Ioan de Capistrano.

     Victoria lui Iancu, a carui strategie si tactica militara originala, mai complexa si mai elastica, mult mai moderna decât a sultanului, a prevazut lovituri variate, care în final au dejucat tactica lui Mohamed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, a fost stralucita. Acesta a fugit împreuna cu resturile ostirii, lasând o prada imensa, parasita pe câmpul de batalie si în tabara otomana.

     stirea marii victorii s-a raspândit repede în toata Europa.

     Papa Calixt (al III-lea, a laudat "pâna deasupra stelelor" numele ilustrului voievod român, ca pe al unuia dintre "cei mai slaviti oameni care traisera atunci în lume". Bucuria generala a triumfului, a fost însa umbrita si tulburata adânc de moartea lui Iancu de Hunedoara, la 11 august 1456, rapus de molima ciumei, care cuprinsese armata, în tabara de lânga Zemun.

L-a deplâns întreaga lume crestina, ramasa profund tulburata la aflarea vestei.

     Sultanul Mohomed al II-lea a fost impresionat de aceasta moarte spunând ca "de la începutul veacurilor niciodata n-a stat un asemenea om, în slujba unei cauze".

     Trupul marelui erou, fu adus si înmormântat în Catedrala catolica din Alba Iulia, care devine necropola omului de Stat si de arme Iancu de Hunedoara ce se odihneste alaturi de fratele sau, Ioan cel Tânar.

Piatra de mormânt a lui Iancu de Hunedoara

A ramas si dupa moarte, în mijlocul Transilvaniei, din care se înaltase pe culmile maririi cu pricepere si vitejie.

Dar semintia lui Iancu nu s-a stins. Samânta buna a rodit. Dupa moartea sa, unul dintre fii sai, Matia (Matei) Corvin a preluat stafeta tatalui sau, ajungând regele Ungariei, mostenind priceperea si dibacia acestuia si demonstrând posteritatii, ca o familie de români a condus cu cinste destinele Ungariei, timp de aproape un secol, într-una din cele mai grele perioade ale Istoriei spatiului european.

Catedrala romano-catolica din Alba Iulia
In timpul feudalismului, Cetatea Timisoarei a jucat un rol deosebit de important in luptele impotriva expansiunii otomane, doua figuri luminoase fiind legate de evenimentele petrecute aici: Iancu de Hunedoara si comitele Pavel Chinezu. Chiar in mijlocul orasului se inalta, pe locul palatului construit de Carol Robert d'Anjou in 1318, castelul Huniazilor. Recladit de Iancu de Hunedoara, castelul era o constructie simpla, intarita cu bastioane si ziduri groase. Numeroasele adaugiri pe care le-a suferit de-a lungul timpului i-au dat o infatisare masiva si impunatoare. Crenelurile de deasupra fatadei, armura si armele care strajuiesc intrarea evoca Cetatea Timisoarei, pe timpul cand aceasta se intindea de la actuala cladire a castelului pana in perimetrul Pietei Libertatii.
Ridicat in secolul 14, pe locul unei vechi intarituri, pe o stânca la picioarele careia curge pârâul Zlasti, Castelul Hunedoara este o constructie impunatoare, cu acoperisuri inalte si divers colorate, cu turnuri si turnulete, ferestre si balcoane impodobite cu dantelara pietrei cioplite. Una dintre cele mai mari si vestite proprietati ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaste in timpul acestuia insemnate transformari. El devine o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic intarit. Cu trecerea anilor, diversii stapâni ai castelului i-au modificat infatisarea, imbogatindu-l cu turnuri, sali si camere de onoare. Galeria si donjonul - ultimul turn de aparare ("Ne boisa" = "Nu te teme"), ramase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum si Turnul Capistrano (dupa numele unui calugar) reprezinta câteva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare incapere de receptii), Turnul buzduganelor si Bastionul alb care servea drept depozit de alimente, Sala Dietei, având medalioane pictate pe pereti (printre ele se gasesc si portretele domnilor Matei Basarab din Tara Româneasca si Vasile Lupu din Moldova). In aripa castelului numita Matia se mai distinge, destul de vag, o pictura referitoare la legenda cu corbul de la care se zice ca isi trag numele urmasii lui Iancu de Hunedoara (Corvini). Castelul a fost restaurat si transformat in muzeu.Document Info


Accesari: 8268
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )