Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
A FOST SUPER-TERORISTUL ABU NIDAL RECRUTAT DE MOSSAD PENTRU ISRAEL?

istorie


A FOST SUPER-TERORISTUL ABU NIDAL RECRUTAT DE MOSSAD PENTRU ISRAEL?


ABU NIDAL (Sabri al-Banna, mai 1937 - 16 august 2002), s-a nascut in in Jaffa, Palestina. Tatal lui a fost un cultivator de portocali, destul de prosper. Abu Nidal s-a mutat din Jaffa in Nablus cind avea 11 ani, din cauza ocupatiei zioniste.
In 1955, Nidal s-a alatura miscarii extremiste nationaliste arabe Partidul Baath, si ide 11311r1723l ologia acestuia i-a marcat restul vietii. El era unui din tinerii palestinieni care avea puternice resentimente fata de infiintarea Israelului in 1948.


In 1958, s-a mutat in Arabia Saudita si si-a deschis un magazin in Riyadh. Ca multi alti tineri palestinieni in acei ani, si el si-a orgazniat propriul lui grup politic militant numit Organizatia Secreta a Palestinei. In 1967, cind actiunile sale militante au devenit violente, Nidal a fost deportat la Amman si a ajuns in Fatah, cea mai mare organizatie militanta palestiniana, aripa a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (PLO) a lui Yasser Arafat.


In 1969, Nidal era reprezentatul PLO la Khartoum iar in 1970 era reprezentantul ei la Baghdad, unde a devenit agent al serviciilor secrete irakiene. Primul lui act terorist i-a fost cerut de Irakieni, anume ocuparea ambasadei Arabiei Saudite la Paris, in septembrie 1973.


In 1973/74 relatia dintre Abu Nidal si Arafat s-a stricat. Arafat a considerat ca Nidal e prea "prietenos" cu Irakienii si si-a trimis alt reprezentant la Baghdad, iar Nidal a iesit din Fatah reprosindu-i lui Arafat ca vrea sa accepte un compromis de stat in West Bank in loc de o Palestina intreaga si libera.


In aceeasi perioada Nidal lucra pentru Partidul Baath din Irak, renumit pentru asasinatele lui scapate de sub control. Tot atunci s-a aliat cu presedintele si vice-presedintele Irakului (Ahmed Hassen Bakr si Saddam Hussein), care militau pentru pace in Palestina si l-au ajutat sa-si infiinteze propriul front numit Consiliul Revolutionar Fatah.


Intre 1978 si 1983 Nidal a avut doua misiuni majore care au lovit puternic in PLO si Arafat: primul, asasinarea reprezentantilor de frunte ai PLO in marile capitale (Said Hammami in Londra, Ali Yassin in Kuwait, Izz al-Din Qualaq in Franta, si Maim Khudr in Brussels). De asemenea l-a asasinat pe Issam Sartawi, consileirul cel mai pacifist al lui Arafat.


A doua misiune a fost sa loveasca Siria. Pentru asta a organizat in grup terorist numit Iunie Negru, dupa luna in care trupele siriene au invadata Libanul. Nidal a pus bombe la ambasadele siriene si birourile companiilor aeriene din Europa, au luat ostatici la un hotel in Damasc si a incercat sa-l asasineze pe ministrul de externe sirian Abdul Halim Khaddam.


La presiunea marilor puteri, Irakul il expulzeaza pe Nidal si acesta merge in Siria lui Assad in 1983. Assad nu l-a considerat un lider al palestinienilor ci un asasin platit si l-a folosit in asasinate ale oficialilor Iordanieni in New Delhi, Roma. Atena, Madrid, Bucuresti si Ankara, ca si in atentate cu bomba asupra altor reprezentnate iordaniene, deoarece Regele Hussein al Iordaniei lucra pe atunci cu Arafat (dar fara Assad) la o pace de compromis cu Israel.


Si asupra lui Assad s-au facut mari presiuni sa nu mai sprijine terorismul, asa ca Nidal e obligat din nou sa plece si in 1985 ajunge in Libia lui Qaddhafi, care va deveni cel mai bun prieten al lui. Aici a fost platit sa loveasca in dusmanii Libiei, adica Statele Unite, Egipt si PLO. El a pus bomba la ambasada americana din Cairo, a deturnat avioane si e responsabil pentru impuscarea a 21 de evrei intr-o sinagoga din Istanbul.


Teoria spune ca Abu Nidal a lucrat de fapt pentru Mossad. Cinci caracteristici ale activitatii lui Abu Nidal sustin aceasta teorie:


1) A actionat intotdeauna impotriva PLO si aliatilor ei, impotriva imaginii Palestinei, iar Arafat i-a devenit cel mai mare dusman;

2) Nu s-a implicat in Intifada;

3) Nu a facut nici un atentat pe teritoriul Israelului, cel mai mare dusman al Palestinei in viziunea lui;

4) Israel nu a luat niciodata vreo masura impotriva lui;

5) Oficialii PLO au criticat adesea activitatea lui Nidal iar oficialii lui Nidal au avut atitudini "suspecte" fata de cauza palestiniana


De asemenea, doua atacuri faimoase ale lui Nidal au servit foarte bine cauza zionista: tentativa de asasinat a ambasadorului israelian la Londra in 1982 era exact ceea ce avea nevoie guvernul lui the Menachem Begin ca sa lanseze invadarea Libanului si distrugerea PLO (iata deci contextul si pretextul pentru "episodul" Sabra & Shatila). De asemenea masacrele din Roma si Viena din 1985 se crede ca ar fi fost comandate tot de Mossad pentru ditrugerea legaturilor tot mai bune pe care le avea Arafat cu aceste guverne.


In concluzie, Abu Nidal este un asasin nascut in Palestina, care a functionat ca asasin platit pentru mai multe guverne, dar in ansamblu misiunea lui a fost sa loveasca in PLO, Arafat si aliatii lor pacifisti din regiune si sa ajute atit cauza radicalilor zionisti din fruntea Israelului si a radicalilor islamici din lumea araba.

Document Info


Accesari: 2023
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )