Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
upload
Upload






























Lumea comunista

istorie







Lumea comunista





Promitand ca va transforma lumea, comunismul a devenit o cruciada militara, fiind promovata de primul stat comunist, Uniunea Sovietica. Ideologia comunista a fost puternica pana in anii 1980, cand declinul acesteia a devenit evident.



Inspirate de Revolutia Rusa din 1917, care a pus bazele Uniunii Sovietice, partidele comuniste au infintat in mai multe tari. Scopul ace 12512e416m stora era impunerea clasei muncitoresti prin violenta revolutionara si erau adesea interzise si pedepsite. Ele urmau doctrina lui Karl Marx, in forma modificata de I lider sovietic,Lenin denumit marxisim-leninism.

O perioada dupa I RM, guvernele comuniste au controlat Ungaria si Bavaria, insa sperantele unei revolutii mondiala imediate s-au spulberat in curand, URSS ramanand izolata. Cu toate acestea, partidele comuniste de pretutindeni, incercand sa mantina o miscare internationala puternica si disciplinata, au urmat doctrina partidului, instaurata de liderii sovietici.

Uniunea Sovitica si comunismul au avut multi admiratori in anii 1920 si 1930. Acestia considerau ca URSS era un nou tip de societate, mult mai dreapt, trecandu-i cu vederea trasaturile negative - inclusiv groaznicele epurari facute de Stalin - considerandu-le rezultatul comploturilor anti-sovietice, sau chinurilor nasterii unei lumi noi. Aceasta situatie parea plauzibila intr-o perioada in care sistemul capitalist-democratic occidental, zguduit de I RM, Marele Crah financiar si fascism, parea sa se prabuseasca.

In anii 1920, comunistii erau foarte ostili fata de partidele social-democratice, considerandu-le rivale si fiind convinsi ca criza provocata de amenintarea fascista ca duce la victoria comunistilor. In realitate, sciziunea partidelor de satanga l-a ajutat, in anul 1933, pe Hitler sa preia puterea in Germania si sa zdrobeasca puterile Partidul Comunist German. Dupa aceasta, Stalin a modificat optica partidului intru-na de cooperare cu partidele liberale si cele de stanga, pentru a lupta impreuna impotriva redutabilului inamic fascismul.

Aceasta imagine a fost compromisa de pactul sovietico-nazist din 1940, in ciuda eforturilor de justificare a acestuia ca o necesitate politica. Apoi, atacul german asupra URSS a schimbat totul. Sovieticii au devenit aliati eroici ai Marii Britanii, iar mai tarziu, ai Statelor Unite;partidele comuniste europene, care luptasera inainte impotriva razboiului, urmand ordinele lui Stalin, au devenit principalele elemente ale miscarii de rezistenta in teritoriile europene acipate.

La moartea lui Stalin, in 1953, majoritatea comunistilor continuau sa-l considere cel mai mare erou comunist, desi situatia reala din Europa de Est a fost evidentiata de rebeliunea din Berlinul Occidental, care a trebuit sa fie reprimata de tancurile sovietice.



Dupa o lupta crunta in Kremlin, Nikita Hrusciov s-a impus in calitate de nou lider sovietic. Rivalii sai au cazut in dizgratie, dar nu au fost executati - un proces fata de fosta tactica a lui Stalin - fapt ce a generat sperante ca comunismul ar fi capabil de reforme. Acest lucru parea si mai probabil, cand in 1956, Hrusciov a tinut un discurs istoric denuntand crimele lui Stalin, desi acesta a zguduit pe comunisti, care ani de zile negasera existenta acestor crime.

Desi epoca stalinista a apus si violentele au luat sfarsit, Partidul Comunist continua sa detina controlul in stat si nici o forma de opozitie nu era acceptata. Acest lucru a fost cel mai bine ilustrat in Ungaria, unde o miscare reformatoare parea sa duca la aparitia unui guvern necomunist. Armata sovietica a intervenit in 1956, iar Revolutia din Ungaria a fost inabusita cu cruzime.

Hrusciov adopta o noua doctrina si anume cea a coexistentei pasnice.

Cu toate acestea, tensiunea pe plan mondial persista. Unul dintre motive a fost acela ca est-germanii si-au parasit tara in numar mare, gasind adapost in Berlinul Occidental, un avanpost vestic aflat in mijlocul blocului comunist. Acest lucru a dus la o solutie radicala si anume ingradirea orasului construind Zidul Berlinului, masura ce sia atins scopul dar odata cu ea a dus la admiterea esecului.

In 1946 Hrusciov a pierdut puterea, fiind inlocuit de Leonard Brejnev. Sub conducerea acestuia Uniunea Sovietica a devenit treptat o societate birocratica ineficienta.

Incepand cu 1980, comunismul parea sa intre intr-o stare de criza. Esecul economic din Polonia a dus la fondarea Solidaritatii, un sindicat independent.

In 1980 fortele sovietice sunt doborate de gherilele anticomuniste in Afganistan si in 1989 sunt obligati sa se retraga.

In 1982, Leonard Brejnev a incetat din viata. El a fost urmat de 2 lideri pe numai Konstantin Chernenko - fost ofiter - si Yuri Andropov fost sef al KGB(politia secreta). Mihail Gorbaciov a preluat sefia in 1985, aflandu-se la presedentie in perioada cea mai fatala din istorie.





Document Info


Accesari: 3362
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )