Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Revolutia romana, regasita in arhivele Ministerului Apararii Nationale

istorie


Revolutia romana, regasita in arhivele Ministerului Apararii Nationale Aghiotantii lui Ceausescu

"Romania libera" a intrat, in exclusivitate, in posesia unui numar insemnat de note si de declaratii despre revolutia din decembrie 1989, luate la cald, in lunile ianuarie-februarie 1990. Declaratiile au fost date de persoane importante implicate in angrenajul revolutiei sau de spectatori "interactivi" ai acesteia.

Autorii sunt ofiteri si subofiteri ai Securitatii, plantati langa sotii Ceausescu, ministri ori apropiati ai acestora. Printre ei, aghiotantii lui Ceausescu, Vasile Balasa si Ion Talpeanu, personaje cheie, dar prea putin ori deloc cunoscute pana in prezent.
Declaratiile acestora, la prima mana, contin amanunte semnificative si inedite despre principalele eveni 10410g612k mente ale revolutiei. Cu toate acestea, mare parte din ele au ramas necunoscute public, ele fiind "sintetizate" de comisia condusa de Sergiu Nicolaescu ori de alte comisii, interpretate si inevitabil ratacite, pierdute in noianul de scenarii si regii care au "completat" evenimentele din decembrie.
Documentele contin referinte importante asupra aspectelor privind contactele cu Orientul Apropiat, evenimentele din Timisoara si Bucuresti, ordinele de represiune a manifestantilor, de supraveghere ori filmare a acestora.
Declaratiile surprind, de asemenea, fuga dictatorilor, privita la doi pasi de acestia, asediul cladirii Comitetului Central, dar si referiri la iesirile si tunelurile secrete ce ar fi putut fi folosite de cuplul de dicta-tori in absenta "elicopterului salvator".
Declaratia aghiotantului prezidential Ion Talpeanu din 3 februarie 1990Subsemnatul TALPEANU ION, fiul lui Marin si Elena, nascut la 26 mai 1947, in comuna Baneasa, judetul Giurgiu, fost aghiotant prezidential cu gradul de lt.-colonel in cadrul Directiei a V-a, serviciul I, casatorit, avand un copil minor, domiciliat in Bucuresti, str. ..., telefon ...., declar urmatoarele:
In ziua de 17 decembrie 1989, la ora 7,00 am iesit din serviciu si m-am dus acasa. Dupa ce m-am odihnit, mi-am facut pregatirile pentru plecarea de a doua zi in Iran.
A doua zi, 18 decembrie 1989, m-am prezentat la serviciu la ora 6,30.
La ora 8,15, cand ma aflam la poarta resedintei, a venit NEAGOE MARIN, fostul sef de unitate, care mergea si el in Iran.

Ceausescu s-a consultat cu gen. Milea inainte de zborul spre Iran

In jurul orei 8,30, a venit generalul MILEA VASILE, care a spus ca vrea sa raporteze personal o problema lui Ceausescu. Eu l-am rugat sa astepte, deoarece stiam ca acesta urma sa iasa afara din casa (intotdeauna inainte de micul dejun iesea sa-si plimbe cainii in curtea resedintei). In asteptare, generalul MILEA VASILE si NEAGOE MARIN s-au plimbat si au discutat pe o alee. Dupa circa 5-10 minute, Ceausescu a iesit din casa si generalul MILEA VASILE a mers in intampinarea sa. Au discutat circa 5 minute, dupa care generalul MILEA V. a plecat. Nu cunosc subiectul discutiei, deoarece se aflau pe alee la circa 100 m, iar eu eram in cabina de la poarta, impreuna cu NEAGOE MARIN, ofiterul de serviciu si medicul personal APETREI EDUARD. Dupa cateva minute, au venit la poarta resedintei POSTELNICU TUDOR si VLAD IULIAN. Banuiesc ca acestia au fost initial la sediul CC si, afland ca generalul MILEA VASILE venise la resedinta Primaverii, au venit si ei aici.
Cei doi au avut o discutie de cateva minute cu Ceausescu, dupa care a plecat.

Avionul prezidential, escortat de MIG-uri

Am remarcat ca, dupa discutiile avute cu cei care l-au vizitat, Ceausescu parea mai destins la fata, decat atunci cand a iesit din casa. La scurt timp, a sunat seful de protocol NICOLCIOIU VASILE, de la aeroport, anuntand ca in jur de 9,05 se poate pleca, fiind totul in regula. Am plecat la aeroport si am decolat la ora 9,30. In Iran am ajuns dupa circa trei ore de zbor. Mentionez ca avionul nostru a fost insotit pe tot teritoriul tarii noastre si in apele teritoriale (Marea Neagra) de patru avioane de vanatoare M.I.G., fapt care nu s-a mai petrecut niciodata pana acum. Avioanele apartineau flotilei noastre.
In avion, Ceausescu s-a intretinut in compartimentul de lucru cu cei care faceau parte din delegatie: STOIAN ION, fost ministru de Externe, MITEA CONSTANTIN, consilier pe probleme de presa. In avion mai erau secretarul personal HIRJEU MIHAI, NEAGOE MARIN si generalul RUS de la aviatie.
De asemenea, se mai aflau acolo mr. BALASA VASILE, care, impreuna cu mine, a asigurat insotirea, cpt. RUS CORNEL si mr. APOSTOL ANTON, care asigurau garda apartamentului unde urma sa fie cazat Ceausescu, precum si lt.-col. SIMIONESCU VASILE, cpt. TUDOR MARIN si cpt. TANASE PAULICA, care asigurau garda avionului. Mentionez ca colonelul BUCUCI MIHAI si cpt. IVAN GELU se gaseau deja la Teheran, pentru masurile premergatoare vizitei.

Dictatorul vorbea din Iran de pe o microcentrala adusa de acasa

La resedinta din Teheran, pe parcursul vizitei, cadre de la C.T.O.T. au instalat o microcentrala telefonica prin care i-au asigurat fostului dictator legatura cu cei din tara. Stiu ca a avut mai multe convorbiri telefonice cu sotia sa in tara, doua din acestea i le-am asigurat eu, iar altele mr. BALASA VASILE si HIRJEU MIHAI, dar nu cunosc ce au discutat, deoarece paraseam imediat incaperea.
De asemenea, nu cunosc continutul convorbirilor avute de Ceausescu cu personalitatile iraniene, deoarece la acestea nu au participat decat translatorul si stenodactilograful DIRNU AUREL, de la fosta cancelarie CC.
Pe data de 20.12.1989, in jurul orelor 15,00 ne-am intors din Iran, pe calea aerului. De la frontiera pana la aterizare, am fost din nou insotiti de patru avioane militare romanesti de tip M.I.G.
De la aeroport, am mers direct la fostul sediu al CC, unde Ceausescu a chemat la el pe cei care aveau cunostinta despre evenimentele de la Timisoara, printre care imi amintesc de sotia dictatorului, MANESCU MANEA, CURTICEANU SILVIU. Cu acestia a avut cateva sedinte la una din salitele de pe hol. Cred ca au participat si membri din fostul birou permanent al CC.
Dupa ce a terminat cu sedintele,
i-a chemat pe Mitea Constantin si Florescu Eugen, consilieri pe probleme de presa, pentru a pregati comunicatul in legatura cu Timisoara, care a fost difuzat in aceeasi seara.
In jurul orei 21,00 Ceausescu a plecat la resedinta impreuna cu sotia sa. Acolo, la cererea sa, i-am facut legatura telefonica cu Comitetul judetean Timisoara. Nu cu-nosc cu cine a discutat acolo, dar cred ca cu Coman Ion.

Securistii s-au agitat toata noaptea de 21

Am ramas la postul meu de la poarta resedintei, pana a doua zi, 21.12.1989, orele 6,45, cand am fost schimbat de mr. Balasa Vasile si am plecat acasa.
Armamentul care se afla asupra mea l-am depus ca de obicei, in fichetul din camera aghiotantilor.
La orele 13,30 (21.12.1969), am fost sunat la domiciliu de cpt. Rusu Marian, care m-a chemat la serviciu.
L-am luat cu mine si pe lt. Luta Sorin, de la serviciul garzi si am plecat cu masina mea la resedinta din B-dul Primaverii. Au venit si ceilalti ofiteri din grupa si l-am sunat pe mr. Balasa Vasile, care era la fostul sediu CC si ne-am inteles ca eu cu grupa mea sa ramanem la resedinta Primaverii in rezerva. Intre timp, au venit doua masini de la garajul Leonida chemate de lt. col. Simionescu Vasile, ne-am luat armamentul si am stat in asteptare pana la orele 21,30. Eu am plecat la camera mea sa ma odihnesc. M-a sunat mr. Ochea Vasile, care mi-a facut legatura cu mr. Balasa Vasile, iar acesta mi-a transmis ordinul lui Neagoe Marin sa ne prezentam toti la fostul sediu al CC. Am plecat cu cele doua masini si armamentul din doatre si am intrat in sediul CC, pe la intrarea "B". Mr. Balasa Vasile mi-a spus sa stam in rezerva intr-o camera de la parter, situata langa intrarea principala.
Mentionez ca la acea ora in Piata Palatului nu se afla nimeni.
In jurul orelor 22,00 am fost chemati de Neagoe Marin printr-un ofiter la cabinetul 1.
Acolo se aflau Neagoe Marin si Manea Constantin, seful de cabinet, care ne-au spus sa-i insotim pana la Inter-Continental unde se aflau manifestanti, pentru a vedea ce se intampla acolo.
Cativa ofiteri si-au luat pistolul mitraliera, dar lt. col. Simionescu Vasile le-a ordonat sa le lase in camera unde am asteptat pana atunci. Eu aveam la mine pistolul Makarov. Am iesit pe la intrarea B, am mers pe strada Onesti, apoi la dreapta pe B-dul Magheru pana in apropierea strazii Aristide Briant. Acolo am vazut un cordon de militari in termen, care inchidea B-dul de pe o parte pe alta, avand in fata un alt cordon de militari cu casti albe si scuturi. In zona, in spatele cordoanelor de militari pe terasamentul (trotuarul) din dreapta i-am gasit pe Postelnicu Tudor, Barbulescu Marin, Bucurescu Gianu, iar spre mijlocul bulevardului pe generalul Milea Vasile. Soldatii erau comandati de un ofiter de M.Ap.N.

Militarii scoteau din multime oameni batuti, cu sange pe fata

Pe B-dul Magheru, in spatele cordoanele de militari, pe partea stanga aproape de sala Dalles era o masina de pompieri care se retragea, iar pe centrul B-dului doua T.A.B.-uri care inaintau spre multimea de manifestanti iar militarii le faceau loc sa inainteze. In apropierea locului unde ne-am oprit noi, stationa un camion militar cu prelata in care se aflau cativa militari.
Precizez ca nu ne-am putut apropia de cordonul de militari care bloca B-dul, deoarce se aruncase cu gaze lacrimogene si aerul era imbacsit.
La un moment dat cativa militari au scos din multime un barbat si o femeie care am observat ca fusesera batuti deoarece aveau sange pe fata, pe care au intentionat sa-i urce in camionul cu prelata, dar a intervenit Manea Constantin care a spus sa-i duca spre strada Onesti pentru a sta cineva de vorba cu ei. Au fost dusi in fata intrarii garajului partidului. Cativa din grupul nostru, printre care si lt. HORNET NICOLAE si cpt. CORNEL au ramas cu ei, iar noi ne-am intors la fostul sediu al CC.
Cand paraseam Bulevardul Magheru, am vazut ca militarii trageau salve cu trasoare in sus. Precizez ca cordonul de militari care inchidea B-dul Magheru era format din circa 7-8 randuri de soldati.
Am ajuns la cabinetul 1 in jurul orelor 22,45 si i-am spus mr. BALASA VASILE ce-am vazut pe B-dul Magheru, timp in care MANEA CONSTANTIN a intrat la Ceausescu si probabil ca i-a spus acelasi lucru.

Dictatorii erau tulburati

Am coborat la parter in aceeasi camera unde mai statusem cu grupa mea si am ramas acolo pana a doua zi - 22.12.1989, orele 7.00, cand
l-am schimbat la cabinetul 1 pe mr. BALASA VASILE.
In ziua de 22.12.1989, in jurul orelor 8,15 Ceausescu s-a sculat si a inceput sa-i cheme pe cei din comandamentul format la etajul 1 langa cabinet: generalul MILEA VASILE, POSTELNICU TUDOR, VLAD IULIAN si colonel PIRCALABESCU, comandantul garzilor patriotice. De asemenea, a chemat mai multi demnitari, ca: DASCALESCU CONSTANTIN, CURTI-CEANU SILVIU, BOBU EMIL, MANESCU MANEA si altii, pe care nu-i mai retin, deoarece era un vesnic du-te-vino.
Ceausescu Elena venea si intra mereu, agitandu-se intre cabinetul 1 si 2.
In jurul orei 11,00 s-a raspandit zvonul ca generalul Milea Vasile s-a sinucis intr-un cabinet la etajul 6. Mentionez ca eu cand l-am vazut dimineata nu am observat sa fi avut arma la el.
Ceausescu l-a chemat pe numitul Petre de la Televiziune, pentru a pregati un comunicat in legatura cu "tradarea generalului Milea Vasile". Apoi a avut loc o sedinta a fostului Birou permanent, la care nu cunosc ce s-a discutat.

Stanculescu a fost convocat, chiar cu piciorul in ghips

Aproximativ in jurul orei 10,00, Ceausescu l-a chemat de la spital pe generalul Stanculescu Victor, ad-junct al ministrului armatei, care avea un picior in ghips si a intrat in Cabinetul 1. De asemenea, la cabinetul 1 au mai venit Ceausescu Ilie si alti reprezentanti ai armatei chemati de Hirjeu Mihai si Manea Constantin.
In jurul orelor 12,00, aproape concomitent cu intrarea populatiei in Piata Palatului, a venit un elicopter care a aterizat pe platforma de la etajul 6 al fostului sediu al CC.
Din acel moment, lucrurile au inceput sa se precipite si s-a pus problema cine sa iasa la balcon si sa vorbeasca populatiei. Pana la urma a iesit fostul dictator, care a fost huiduit si s-a retras inauntru. In acest timp, eu am iesit neobservat pe hol si am abandonat pistolul cu 8 cartuse in incarcator sub bancheta din dreapta liftului. Celalalt incarcator cu 4 (patru) cartuse ramasese in fichetul meu din camera aghiotantilor, de la resedinta Primaverii. Dupa aceea am mers la lift cu cei doi fosti dictatori, Bobu Emil, mr. Rot Florian si cpt. Tudor Marin. Holul era plin de lume care iesise de prin cabinete. Am urcat cu liftul pana la etajul 6, am iesit din el cu cei mentionati mai sus, i-am lasat sa mearga spre elicopter, iar eu am coborat pe scari.
Imi amintesc ca in jurul orelor 10,00 a venit la mine colonelul Lazarescu Florea, care mi-a aratat o usa ce era amplasata in bucataria anexa a cabinetului I si mi-a explicat ca aceasta da intr-un tunel care duce la garajul din blocul "Generala" si la Sala Plenarelor, spunandu-mi ca cheia se afla la el.

"Colonelul Lazarescu ne-a aratat o usa secreta"

In timp ce coboram pe scari, m-am intalnit cu persoane din randul populatiei care patrunsesera in sediul CC si cu cpt. Matei Nicolae cu care am iesit afara din sediu prin intrarea A-2. Acesta a ramas in urma si m-am pierdut de el. Eu am mers pe langa Teatrul Tandarica, Institutul de Arhitectura, am iesit la Universitate si am mers pe jos pe B-dul 1948 spre Piata Unirii, apoi in continuare spre Liceul Sincai, Piata Pieptanari, Giurgiului, pana in Drumul Gazarului, apoi str. Raul Soimus la sora sotiei mele Ivanici Iulia, bl. 46, et. 4, ap. 30, sector 4, tel. 86.45.42. Mentionez ca la Universitate m-am intalnit cu Bumbacea Vasile de la gospodaria de partid, cu care am stat putin de vorba, dupa care m-am despartit.
La cumnata mea, Ivanici Iulia, am ajuns in jurul orelor 14,00 si am gasit acolo pe fiica mea, Gianina. La scurt timp, a venit si sotia mea, in urma telefonului pe care i l-am dat iar in jurul orelor 15,00 a venit si tatal meu, Talpeanu Marin, din comuna Baneasa, jud. Giurgiu, care ma cautase pe acasa. In jurul orelor 15,45 am plecat la locuinta mea, impreuna cu sotia si tatal meu, unde am stat pana la orele 17,00 aproximativ. Intrucat tatal meu trebuia sa plece acasa cu trenul din gara Progresul, am plecat cu totii de la domiciliu. Cand coboram scarile, ne-am intalnit cu doamna Comanescu, vecina de la etajul 2, cu care am stat de vorba. Eu cu sotia am mers la Ivanici Iulia, unde ramasese fiica mea si am ramas acolo peste noapte. Sotul doamnei Ivanici, care lucreaza la "Rompres", era plecat in Iran.

"Am incercat zadarnic sa iau legatura cu colegi de-ai mei"

In cursul serii de 22.12.1989, am dat mai multe telefoane de la familia Ivanici, incercand sa iau legatura cu colegi de-ai mei, dar nu am reusit. Precizez ca nu am telefonat nici in seara respectiva si nici in alta zi la Unitatea Militara Mihai Bravu, unde fratele mei Talpeanu Florea este administratorul caminului uni-tatii, deoarece nu cunosc telefonul si nici nu m-am gandit sa fac acest lucru.
De altfel, nu am telefonat niciodata fratelui meu la unitatea unde lucreaza, intrucat ma intalneam cu el in comuna Baneasa, la parinti, locuind in aceeasi curte. Cand avea nevoie de mine ma suna el. Aproximativ la inceputul lunii ianuarie 1990, am aflat de la tatal meu ca fratele a fost internat la spitalul din Giurgiu pentru operatie de apen-dicita.
Mai arat ca in aceeasi seara (22.12.1989), in jurul orelor 21,00 la familia Ivanici a venit doamna Mateescu Silvia, prietena cu cumnata mea, care locuieste in blocul vecin.
In dimineata zilei de 23.12.1989, am sunat la resedinta Primaverii si am vorbit cu mr. Ochea Vasile, care mi-a spus ca acolo se afla militari din M.Ap.N. si daca vreau pot veni si eu. Dupa convorbire, am plecat la Circumscriptia 16 Politie, de pe strada Stoian Militaru, la comandantul Stanciu, i-am spus cine sunt, m-am legitimat si mi-am oferit serviciile. Mentionez ca dupa ce am plecat de la cumnata mea, pe scari, m-am intalnit cu domnul Zamfir, un vecin de la parter, cu care am stat de vorba,
La Circumscriptia 16 Politie, dupa convorbirea cu comandantul acesteia, am asteptat pe hol circa 3 ore, dupa care comandantul mi-a indicat ca, impreuna cu alti trei lucratori de politie, sa merg la circumscriptia 14 Politie, de langa restaurantul Budapesta, la colonelul Ababei. Am mers pe jos disparati si am ajuns la Circumscriptia respectiva in jurul orei 14,00, reintalnindu-ma acolo cu unul din cei trei lucratori de politie, cu care plecasem. Totodata, acolo erau si garzi patriotice, care nu ne-au permis accesul in institutie. Ni s-a indicat sa mergem la Politia Capitalei, cu o masina, care trebuia sa vina sa ne ia. Am asteptat circa o ora, dupa care am plecat pe jos acasa. In jurul orelor 17,00 l-am cautat la telefon pe cpt. Ionescu Gheorghe, de la fosta Securitate a Municipiului Bucuresti, pe care il cunosteam (telefon 75.26.79). Acesta mi-a spus sa vin la el la Politia Capitalei a doua zi dimineata, deoarece in seara aceea era de serviciu acolo.
A doua zi, 24.12.1989, am plecat de la domiciliu la ora 7,00, am trecut pe la Ionescu Gheorghe pe acasa, unde am vorbit cu sotia lui si apoi am luat metroul de la statia Sincai pana la Universitate. La ora 9,00 am ajuns la Politia Capitalei, unde
m-am intalnit cu cpt. Ionescu Gheorghe, care m-a dus la parter, unde erau si alti colegi de-ai mei din unitate.
De atunci am intrat in programul organizat de colonel Simionescu Aurel si lt. col. Apostolescu Ion.
Am stat acolo pana pe 25.12.1989, seara, cand am plecat acasa.
A doua zi, 26.12.1989, am revenit la Politia Capitalei si am intrat in programul de lucru de 24 de ore cu 24 pana pe data de 04 ianuarie 1990, cand am fost dus la U.M. 01212, cu alti colegi de-ai mei.
Aceasta este declaratia pe care o dau, sustin si semnez.
03.02.1990

Maiorul Vasile Balasa, celalalt aghiotant al dictatorului marturiseste:
Elena Ceausescu a spus sa se traga la Timisoara


Declaratia maiorului Balasa Vasile

In ziua de 17 decembrie 1989, au fost doua sedinte cu conducerea. Dupa ultima sedinta au fost chemati la cabinetul nr. 1 VLAD IULIAN si POSTELNICU TUDOR.
Ulterior, cei doi tirani au plecat in oras, aratandu-se destinsi. Au coborat la Piata Unirii, dupa care au plecat la Piata Muncii, Mihai Bravu, Stefan cel Mare, Dorobanti, iar apoi la resedinta.

Cei doi dictatori au intrat in panica

De la ofiterul de serviciu de la poarta, mr. BALASA VASILE a luat legatura cu HARJEU - secretar personal, care il cautase prin statie. Acesta i-a spus, la telefon, ca trebuie sa-i faca lui Ceausescu legatura cu Timisoara. I-a facut legatura cu RADU BALAN de la Timisoara, iar ulterior cu POSTELNICU TUDOR, MILEA VASILE si VLAD IULIAN. In continuare i-a cerut din nou legatura cu Timisoara si ofiterul a vazut ca cei doi intrasera in panica.
Au chemat la resedinta pe COMAN ION si pe BOBU EMIL. Acestia au venit repede, dupa care a cerut din nou legatura telefonica cu Timisoara. Centralista i-a spus ofiterului care solicitase legatura ca nu o mai poate obtine (cu sediul judetenei de partid). A vorbit din nou cu POSTELNICU TUDOR, MILEA VASILE si VLAD IULIAN. In continuare s-a restabilit legatura cu Timisoara.
La plecarea lui COMAN ION, aghiotantul a inteles ca avea sarcina sa se duca la Timisoara.
Pe la ora 15.30-16.00 au plecat la sediul fostului CC al PCR, unde a fost o sedinta de C.P.E. si apoi o teleconferinta.
A doua zi dimineata s-a plecat in Iran. Pe 20 decembrie 1989, la ora 15.00, s-a revenit din Iran.

"Nu e bine sa faceti mitingul"

In ziua de 21 decembrie 1989, la ora 08.00 a venit la sediul fostului CC al PCR. Au fost doua sedinte la "salita", iar apoi a venit BARBU PETRESCU si a inceput pregatirea mitingului.
Ofiterul l-a auzit pe CURTICEANU SILVIU ca ii spunea lui Ceausescu ca nu e bine sa faca acel miting.
In timpul mitingului s-a auzit un zgomot. Ofiterul a incercat sa afle ce s-a intamplat, dar nu a reusit. In finalul mitingului, Ceausescu a intrat in cabinet, in apropierea acestuia aflandu-se CURTICEANU SILVIU, MANESCU MANEA, BOBU EMIL si gl. NEAGOE MARIN. Au fost chemati apoi POSTELNICU TUDOR, VLAD IULIAN si MILEA VASILE. A aparut si col. LAZARESCU FLOREA, care avea legatura prin statie cu toti oamenii din dispozitiv.

CC-ul a "fiert" toata noaptea 21-22

In sediu s-a format un comandament militar condus de MILEA VASILE si unul al Ministerului de Interne, cu POSTELNICU si VLAD. Prin statie se transmitea ca vin alte grupuri de manifestanti spre centru. S-a auzit zgomot de motoare si a vazut TAB-uri care intrau in piata. Ulterior, a auzit vuiet de salve cu arme de foc.
Gl. NEAGOE MARIN i-a ordonat sa cheme de acasa pe ceilalti din serviciu. Au venit in jurul orei 21,00 si s-au constituit in grupa de rezerva la intrarea "A".
Persoanele existente nu au mai plecat din sediu.
Dimineata, ofiterul a fost inlocuit de lt.-col. TALPEANU, iar el a plecat la resedinta cu o masina, de unde a luat pe coafeza MIHALACHE CORNELIA si a revenit la sediul fostului CC al PCR.
In timp ce tinea locul lui TALPEANU, care era la masa, acesta a fost chemat la cabinet. L-a chemat pe TALPEANU si i-a spus ca se va ocupa el (mr. BALASA VASILE) de adapost, in sensul de a vedea unde este si pe unde se poate iesi. Intre timp, se daduse ordin ca toata lumea sa vina sus la cabinet.
A urcat la etajul 1, unde l-a vazut pe NEAGOE MARIN si apoi pe col. LAZARESCU FLOREA. L-a intrebat pe LAZARESCU care sunt posibilitatile de iesire din adapost. Acesta i-a raspuns ca una din iesiri este in spatele garajului, iar alta in parculetul din apropierea Consiliului de Stat, aceasta din urma avand un sistem hidraulic de ridicare a unui capac, care dura circa doua ore.
Dupa ce a aflat ca a murit generalul MILEA VASILE, a plecat din sediu impreuna cu IVAN GELU si mr. APOSTOL ANTON.

"Trageti la picioare"

In ziua de 17 decembrie 1989, fiind la resedinta, nu l-a auzit pe Ceausescu Nicolae vorbind de riposta armata impotriva populatiei, insa pe Elena Ceausescu a auzit-o spunand in prezenta lui COMAN ION si BOBU EMIL ca, daca se ataca sediul comitetului judetean de partid de la Timisoara, sa se traga focuri de avertisment si pe urma la picioare. Nu a specificat ce fel de trupe sa intervina, de securitate sau armata.
In timpul vizitei in Iran, Ceausescu Nicolae a vorbit de mai multe ori la telefon cu Ceausescu Elena, precum si cu alte persoane.

Document Info


Accesari: 2614
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )