Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Metrologia

istorie
Metrologia este stiinta auxiliara a istoriei care are drept obiect studiul masurilor fixe sau variabile. Numele provine de la cuvantul grecesc metron = masura, iar logos = vorbire, studiu. Asadar, altfel spus, metrologia se ocupa cu ,,vorbirea despre masura..
Dictionarul enciclopedic din 1972 defineste, astfel, aceasta stiinta ,,disciplina care se ocupa cu masurile fizice precise, cu unitatile si procedeele de masura.. Tot ea se ocupa si de ,,ansamblul activitatilor legale si administrative privind pastrarea si reproducerea etaloanelor, verificarea instrumentelor de masura..
Cea mai complexa definitie a metrologiei istorice se intalneste in Dictionarul stiintelor speciale ale istoriei: ,,metrologia istorica, disciplina speciala a istoriei care se ocupa cu studierea sistemelor de masura din trecut, oglindite in izvoare documentare, cu evolutia acestora de-a lungul istoriei, cu adaptarea lor la sistemul de masura modern, precum si cu cercetarea vechilor masuratori, in raport cu sistemul utilizat pe regiuni, in anumite perioade, in vederea stabilirii datei probabile si a locului de creare a unor izvoare nedatate sau nelocalizate..
Societatea omeneasca a folosit pentru masurare diferite valori, dar definitivarea sistemelor s-a petrecut abia in perioada greaca si romana. In perioada medievala, sistemele de masurare au fost extrem de diferite si diversificate.
Preocuparile stiintifice privind modalitatile de masurare de-a lungul timpului apar abia in secolul al XVI-lea, cand s-a scris si primul tratat de metrologie a lui G. Agricola: De menseribus et ponderibus romanorum (1550).
In secolele urmatoare, cercetarea sistemelor de masurare in Antichitate si Evul Mediu s-a intensificat in numeroase tari din Europa. In secolul al XIX-lea, metrologia a devenit disciplina de predare in invatamantul politehnic, agronomic si comercial.
In Tarile Romane, in perioada Regulamentului Organic (1831-1832) s-au facut incercari de uniformizare a masurilor, dar acest lucru va fi posibil abia in anul 1866 in Principate si in 1876 in Transilvania.
In planul stiintific [4] inceputul este facut de Gh. Asachi (1788-1869) care ne-a lasat o valoroasa lucrare: Masurile si greutatile romanesti si moldovenesti in comparatie cu ale celorlalte neamuri, Bucuresti, 1848.
Din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, principala preocupare a metrologiei din Tarile Romane a constituit-o introducerea sistemului metric, ,,batalia pentru sistemul metric.. S-au remarcat in acest sens: G. Cantilli, M. Maracinescu, Stefan Pop, T, Petrisor, Al. Zane.
In deceniile opt si noua ale secolului XX s-au remarcat lucrarile urmatorilor: Nicolae Stoicescu: Cum masurau stramosi. Metrologia medievala pe teritoriul Romaniei, Bucuresti, 1971; Gh. Puri: Metrologie generala, Timisoara, 1983; V. Ruxandra: Metrologie, partea I, Bucuresti, 1983; Nicolae Leonachescu: Batalia pentru sistemul metric, Bucuresti, 1986.
Masurile sunt de doua feluri: a) directe, in afara omului, cum este spatiul si timpul; b) cele determinate de om prin diverse observatii si calcule, precum greutatea, densitatea, lungimea, volumul etc. Acestea au variat de-a lungul timpului, de la o oranduire sociala la alta, dupa loc, formand adevarate sisteme.
Cunoasterea acestor sisteme este absolut necesara pentru intelegerea deplina a izvoarelor istorice. Trebuie cunoscute sistemele metrologice ale fiecarei oranduiri precum si modalitatea de transpunere in sistemul actual de calcul. Fara aceasta raportare nu se pot intelege documentele si nu se pot cunoaste procesele economice si nici scrie istoria economica a unei oranduiri. Apoi istoria unitatilor de masura este foarte strans legata de istoria comertului, si, prin urmare, cunoasterea unitatilor de masura, prezentarea lor valorica intr-un anumit interval de timp, intr-un loc, determina cunoasterea produselor care se realizeaza intr-o societate, valoarea acestora, raporturile care exista intre diferite produse, puterea de cumparare a membrilor societatii respective.
Cea mai veche terminologie din domeniul metrologiei s-a cunoscut in Chaldeea (regiune in sudul Babylonia). Este una simpla si se intalneste si la alte popoare si zone, aceasta aparand o data cu relatiile de schimb. Odata cu dezvoltarea comertului si a transporturilor, s-a simtit nevoia unor cuvinte si expresii noi, potrivite unor noi activitati economice.
In epoca antica aproape toate popoarele au adoptat masuri plecand fie de la membrele corpului omenesc, fie de la produsele necesare traiului zilnic. Apoi, acestea au fost multiplicate, dupa timp si dupa loc, si s-au aplicat tuturor genurilor de masuri: de lungime, de suprafata, de capacitate, de greutate.
In metrologie exista trei sisteme:
1) duodecimal, care are la baza impartirea in 12 unitati luate impreuna si care se numeste duzina;
2) sexagesimal, in care prima unitate superioara are 60 etaloane;
3) zecimal, in care prima unitate superioara etalonului este un multiplu de loc
In Antichitate, desi primele calcule se intalnesc in Chaldeea, totusi se constata, din punct de vedere numeric, o mare varietate de sisteme proprii fiecarui popor si fiecarui tinut, cetate etc. De aici apare dificultatea cunoasterii tuturor precum si realizarea corespondentei in sistemul actual de calcul. Dam spre exemplificare masurile de la Atena, celebra cetate a lumii grecesti.
Document Info


Accesari: 2269
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )