Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Revolutia Franceza si Napoleon Bonaparte

istorie
1.Criza Vechiului Regim


Principalele cauze ale decaderii vechiului regim monarhic francez au fost luxul curtii regale, criza economica si sociala, nobilimea devenisera o clasa parazitara, incapabila sa produca si criza financiara.Pentru a se remedia situatia economica au fost adusi marii finantisti ai vremii, Turgot, Necker si Law care au introdus ainsigniatele(bilete de banca), dar s-a produs fenomenul numit inflatie.Societatea era impartita inegal si inechitabil in Starea I-Nobilimea; Starea a II-a -Clerul; Starea a III-a -Burghezia.

Taranii cei care reprezentau marea majoritate a vremii au fost si de partea revolutiei, dar au fost si foarte m 323j99d ulti tarani de partea monarhului.Astfel taranii se rascoala pentru prima data in Vandeea.


2.Declansarea Revolutiei


In data de 5 mai 1789 la Versailles, reprezrentantii Starii Generale isi deschideau lucrarile, cu multa incredere, dar au fost tratati cu dispret de nobilime si rege, care la intrarea in camera, anunta convocarea pentri noi taxe.

Regele vazand ca nu poate obtine noi taxe, mobilizeaza trupe in jurul Parisului, incercand sa le obtina cu forta.

Paris 14 iulie 1789.Incepe insurectia,sunt atacate si cucerite Palatul Tuilleuris si Turnul Bastiliei.


-consecinte-

Nobilii se retrag la curtile monarhilor absolutisti din Europa.

26 august 1789 este adoptata Declaratia Drepturilor Omului si Cetateannului, care contine un preambul si 17 articole.

Iulie 1790-constitutia este votata si acceptata de rege, urmand ca Franta sa devina Monarhie Constitutionala.


3.Monarhia Constitutionala (1790-1792)


Curtea regala emigreaza in Austria, conspira impotriva noului Regim. In 1791 regele incearca sa fuga din tara.Apar instante ale dezbaterii politice, clubul Cordelierilor, clubul Iacobinilor, Clubul Feiulatilor. In aprilie 1792 este declarat razboi cu Austria. Ofiterii parasesc tara. Austricii si Prusacii invadeaza Franta spre Paris. In iulie 1792 este convocata Adunarea "Patria in Primejdie". In 10 august 1792 Franta se confrunta cu o noua revolta populara. Regele este acuzat de tradare, este inchis si monarhia inlaturata.

4.Conventia Nationala (1792)


Adunarea Nationala este inlocuita cu o conventie Nationala. Prima perioada este condusa de Girondini (Brissot,Condorcet). La 21 Septembrie 1792, girondinii proclama republica si adopta o noua lege fundamentala- "Constitutia anului I", in aceeasi zi este castigate batalia de la Valmy. Regele este judecat si ghilotinat. Acest lucru complica situatia pe plan intern si extern- Rascoala Taraneasca din Vandeea. In anul 1793 se constituie "Prima coaltie anti-Franceza", formata din toti marii vecini. Coalitia opreste ofensiva ce a urmat victoriei de la Valmy,Franta fiind din nou invadata.

2 iunie 1793- puterea este preluata de iacobini (Danton, Marat, Robbespierre). Principiile terorii revolutionare stateau la baza Comitetului Salvarii Publice, Comitetul Sigurantei Generale, Tribunalul Revolutinar, dupa care era condusa Franta. Au introdus judecata sumara - ghilotinarea. Toti cei care se opuneau regimului Iacobin, monarhisti girondini, au fost cu totii ghilotinati. Inrolarea devine obligatorie. Dupa inlaturarea austriecilor si a prusacilor, iacobinii s-au prabusit, cu totii fiind ghilotinati (27 iulie 1794).


5.Conventia Thermidoriana


1795-"Constitutia anului III". Sunt desfiintate institutiile terorii insemnanad sfarsitul Revolutiei Franceze.

1795-1799-Directoratul- conducerea o aveau 5 membri; exista consiliul celor 500 si consiliul Batranilor, amandoua constituind Puterea Legislativa.

1797-la inlaturarea consiliului celor 500 a fost folosita armata.

1798-alegerile sunt anulate datorita majoritatii iacobine. Inflatia, specula, cresterea preturilor, inposibilitatea platii salariilor aratau o noua criza economica. Sunt generate miscari sociale "Conjuratia Egalilor Babeuf), find repede infrante, iar adeptii ucisi. In aceste infrangeri s-a remarcat Napoleon, un Corsican care cucerise Toulon-ul ocupat de englezi. Napoleon conducea cea mai slaba armata din cele trei ale Directoratului. Obtine 12 victorii impotriva Austriei in mai putin de-un an.

1796-1797- Campania din Italia, principalul succes al armatei Franceze

1797-Pacea de la Campo Formio, Austria ceda Frantei: partea stanga a Rinului;Belgia si recunostea Republica Cisalpina stat vassal Frantei.

Desi Directoratul cu greu mentinea un echilibrul in tara, accepta planul generalului Napoleon de a pleca in Egipt, uncercand sa loveasca indirect Anglia

1798-Napoleon pleaca in Egipt. Cucereste Egiptul, desi a pierdut flota, distrusa de amiralul Nelson. Napoleon afle de criza interne din tara, de infrangerile in fata rusilor si a austricilor si de guvernul slab.


6.Consulatul (1799-1804)


Napoleon preia puterea, este numit commandant al trupelor din Paris, iar membrii Directoratului demisioneaza.

9 noiembrie 1799- Bonaparte punea capat Directoratului printr-o lovitura de stat.In locul Directoratului este impus consulatul, la conducerea caruia sunt numiti trei consuli, Napoleon fiind prim-consul cu puteri sporite.

-"Constitutia anului VIII"- abandoneaza principiul separarii puterilor in stat, iar consulii se vor amesteca in zona puterii legislative.

-Puterea legislative-Tribunatul- discuta legile; Corpul legislative- le vota; Senatul- asigura legalitatea.

1803-1804-introduce Codul Napoleonian- civil, penal si commercial, sta la baza intregii legislatii moderne.Isi creaza un puternic aparat de stat, dar face greseala da-asi inumi in functii rude.Papa Pius al VII-lea recunoaste Franta republicana.

1800-se infiinteaza Banca Frantei (francul).

Formata in 1799, coalitia a doua anti-franceza (Anglia,Rusia,Austria,I.Otoman), parea una puternica dar Franta a obtinut succese diplomatice si militare.

1802-Victoria impotriva austriecilor de la Marengo. Pacea de la Amiens cu Anglia, Franta obtinand pacea cu toti vecinii dupa 10 ani, regasindu-si astfel linistea interna sipacea xterna.Franta devenea pretendent la hegemonia Europei, lucru ce nu-I convenea Angliei.


7.Franta Imperiala (1804-1813)


1802-Napoleon este ales prim-consul pe viata.

1803-Anglia redeschide conflictul militar.

Mai 1804-Franta devine Imperiu, Napoleon "Imparat al tuturor francezilor", sub numle de Napoleon I. Controlul intern era exercitat de un ministru al politiei cu puteri extinse. Generalii sunt ridicati la rengul de Maresali. Se practica inchisoarea fara judecata, arestul la domiciliu. S-au creat unitati de 25-30 mii soldati. Se introduce serviciul militar pentru toti tinerii intre 20 si 25 ani.

1805-1806- Napoleon reuseste sa-si stranga o armata de 600 mii de oameni.


Marele imperiu-


Se formeaza a treia coalitie anti-franceza, formata din Anglia,Austria si Prusia.

1805-Amiralul Nelson infrange din nou flota franceza la Trafalgar, impidicand traversarea stramtorii Calais, apoi debarcarea in Anglia care a pastrat o totala suprematie pe mare.

1805-Napoleon invinge la Ulm si Austerlitz armatele austriece si rusesti, Austria fiind obligata sa incheie pace separata, nefavorabila coalitiei.

1806-La Jena, Prusia sare in ajutorul alintei, dar armata lui Frederic al III-lea este anihilata, fiind astfel ocupat Berlinul, iar Austria sufera pierderi teritoriale, despagubirile de razboi au transformat Rusia intr-un stat de importanta secundara.

1807-Franta invinge la Eylau si Friendland, Rusia care era implicate si intr-un razboi cu turcii. Pacea de la Tilsit, in care Ducatul Poloniei este pus sub conducerea diversilor membrii ai familiei. Dupa cucerirea Berlinului (1806), Napoleon declara "Blocada Continentala" sufocand economia Angliei, si protejand-o pe cea franceza, asigurand noi piete de desfacere. Se formeaza noi conflicte incercand sa puna blocada intregii Eueope.

1807-1808- Napoleon ocupa Portugalia si Spania. Dupa ocuparea statului Papal, Austria reactioneaza imediat, dar este infranta la Wagram (1809). Dar apare din nou criza financiara, reintroducand taxele.

1812-Rusia nu respecta Blocada, Napoleon ataca Rusia. Armata rusa s-a retras permanent, a fost mereu hartuit de cazaci, iar Victoria ve la Borodino, n-a fost una decisive.

Septembrie 1812- Napoleon intra in Moscova, care era o ruina, ordonand retragrea. Tarul Rusiei pune bazele Coalitiei a VI-a antifranceza formata initial de Rusia si Prusia. Razboiul de gherila din Spania bloca numeroase trupe .

1813- Napoleon este infrant la Leipzig, Parisul este cucerit, Napoleon obligat sa abdice.


8.Cele 100 de zile


Bourbonii au fost readusi la putere -Ludovic al XVIII-lea. Napoleon paraseste Insula Elba, debarca pe coastele Frantei, si incepe un mars glorios spre Paris. Obtine cateva victorii aspirand chiar la refacerea Marelui Imperiu.

Iunie 1815-este invins la Waterloo, silit fiit din nou sa abdice, Napoleon este exilat pe Insula Sfnta Elena.

5 mai 1821-moare in conditii suspecte .


Document Info


Accesari: 8100
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )