Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




1848: Revolutia intelectualilor

istorie


Tinānd, evident, seama de insuficienta absoluta a miscarii din Moldova, Nicolae Balcescu si prietenii sai au pregatit pe toate planurile, cu o exceptionala sārguinta, miscarea revolutionara dezlantuita cu sprijinul unor unitati militare la Islaz, la 9/21 iunie 1848, de īndata ce se primise, prin dr. Louis Mandl, mesajul fagaduit de Lamartine. Si dupa ce Ion Ghica fusese trimis ca agent diplomatic al revolutionarilor la Istanbul si plecase prin Braila la data de 17/29 mai 1848, Ion Maiorescu si mai tārziu Alexandru Gh. Golescu (Arapila) vor fi trimisi si ei pe lānga Dieta germana de la Frankfurt. Dupa ce Voda Bi- bescu a recunoscut guvernul revolutionar la Bucuresti la data de 11/23 iunie 1848, el a parasit Capitala īn secret, īn noaptea de 13/25 iunie, de teama tarului, si a fugit la Brasov. Revolutionarii munteni izbutisera sa cucereasca puterea īn Tara Romāneasca, "sous les pieds memes du monstre" (chiar de sub picioarele monstrului), cum va scrie, cu nespusa admiratie, Jules Michelet despre īndrazneata lor actiune.
Este limpede ca tarul se astepta la o actiune, īn orice caz diplomatica si eventual navala si militara, a Frantei si Angliei īn favoarea revolutionarilor romāni instigati de ele. Dar "zilele din iunie" de la Paris, contemporane cuceririi puterii de catre Dreptate si Fratie la Bucuresti, au pus capat iluziei. Primul semnal a fost īnlocuirea marelui-vizir favorabil revolutionarilor, Ibrahim Sarim Pasa, la data de 30 iulie/11 august 1848 cu Musafa Resid Pasa, dispus sa accepte poruncile si banii tarului. Soarta revolutiei din Tara Romāneasca va fi pecetluita prin patrunderea trupelor turcesti īn Capitala īn ziua de 13/25 septembrie 1848 si arestarea principalilor conducatori ai revolutiei, īmbarcati pe ghimii, pe Dunare, si expediati īn conditii penibile pāna la Belgrad, unde, ca si revolutionarii moldoveni si sub aceleasi presiuni diplomatice, vor fi eliberati.
Ca si la Iasi, marea boierime a Tarii Romānesti a participat din tot sufletul la revolutia antiruseasca, precumpanitor prin membrii a opt familii: Ghica, Rosetti, Balaceanu, Filipescu, Gradisteanu, Cāmpineanu, Golescu si Racovita. Dar la Bucuresti au mai activat cu energie si neamuri boieresti mai mici, ca Balcescu, Bratienii, Voinescu, Racota, Plesoianu si chiar burghezi si ofiteri entuziasti. Toti acestia īsi vor continua activitatea revolutionara si patriotica īn diferite centre ale emigratiei si dupa razboiul Crimeei, impus tarului de Napoleon al III-lea si de lordul Palmerston. Li s-ar putea aplica celebra imagine a lui Winston Churchill rostita la mormāntul eroilor aviatori britanici, care au salvat libertatea omenirii: "Niciodata īn istoria lumii īntr-o asemenea masura atāt de putini n-au facut atāt de mult pentru atāt de multi!"





Document Info


Accesari: 6715
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )