Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Romania ca o PRADA

istorie


Romānia ca o PRADA


S-a constatat ca īn ultimii ani, īn Transilvania se desfasoara o abila ofensiva economica, īn scopul sustinerii autonomiei   politice si economice a judetelor cu populatie preponderent maghiara. George Soros este unul din protagonistii acestei ofensive maghiare īn Ardeal.Cresterea influentei maghiare īn Ardeal contine o strategie bine pusa la punct, care urmareste niste linii de actiune bine stabilite. Acestea sunt:  


- Retrocedarea imobilelor, terenurilor si altor bunuri care au apartinut nobilimii maghiare si cultelor specifice etniei maghiare.


Actiunile īntreprinse pe aceasta linie sunt sustinute pe baza fostului statut de natiune privilegiata a Principatului Transilvaniei īn care etnia maghiara detinea puterea politica si economica. Existenta acestui statut a permis consemnarea proprietatilor īn mai multe documente folosite īn prezent atāt de istoriografia ungara, cāt si de catre descendentii familiilor nobiliare maghiare pentru a justifica si solicita imperativ aplicarea principiului "Restitutio in integrum", principiu care, aplicat fara discernamānt īn Transilvania, ar afecta interesele fundamentale ale populatiei majoritare romānesti, mergāndu-se pāna la contestarea originii acesteia si a dreptului legitim de a trai īn aceasta zona.

Pe baza dreptului "istoric" de proprietate este solicitata retrocedarea, īn prima faza, a unor imobile si terenuri dintre care mai reprezentative   pentru etnicii maghiari, sunt la ora actuala urmatoarele:


- Timisoara: Casa maghiara si Liceul   Piarist;


- Oradea: Universitatea, Facultatea de Stomatologie,   (revendicate de Fundatia maghiara catolica "Caritas"), Muzeul Ţarii Crisurilor (revendicat de catre Biserica Catolica).


Tot īn cadrul judetului Bihor mai sunt revendicate Castelul din Cighid, cladirea spitalului din Borod (de catre o persoana din Debrecen/Ungaria) si terenul pe care se afla Marghita (de catre Biserica Reformata din Oradea).


-Satu Mare: sunt revendicate toate imobilele si terenurile care au apartinut nobilimii maghiare si Bisericii Reformate, parte din ele fiind deja obtinute, cu sprijin parlamentar si al autoritatii locale.


Īn judetul Cluj, īn perioada 1995-1997, o serie de asociatii culturale si turistice au fost preocupate sa identifice monumente istorice si cladiri sub motivatia editarii unor lucrari stiintifice. Documentele obtinute au fost folosite pentru īnceperea unor procese de recuperare a acestor imobile, folosindu-se din plin prevederile legii privind "restitutio in integrum".

Sunt vizate de asemenea, diverse obiective de genul celor mentionate anterior, īn orasele Sf. Gheorghe, Brasov si Salaj, totalizānd astfel o lista impresionanta de cladiri si terenuri.


- Extinderea societatilor comerciale cu capital mixt, romāno-maghiar, īn vederea realizarii unui control tot mai accentuat al activitatii economice.


Din anul 1997, este īn curs de derulare o puternica ofensiva economica a capitalului ungar īn Transilvania. Astfel, prin intermediul bisericii catolice, etnicii maghiari au fost dirijati sa-si preschimbe cupoanele īn actiuni la diverse societati ce prezentau interes de complementaritate sau posibile concurente pentru industria usoara ungara, care a luat un deosebit avānt.

Blocajul financiar si speculatiile bursiere au dus aceste īntreprinderi īn pragul falimentului sau la subevaluarea capitalului propriu, prin scaderea cursului actiunilor, care au putut fi astfel achizitionate foarte ieftin.

Este cazul īntreprinderii "Armedica", al carui pachet majoritar de actiuni a fost achizitionat de societatea "Gedeon-Richter", cu capital majoritar maghiaro-german, urmānd apoi aprobarea īn functiile de conducere a personalului loial actionarului principal maghiar, amplasarea īn interiorul intreprinderii   a drapelului maghiar, impunerea folosirii limbii maghiare si orientarea productiei spre realizarea unor produse secundare care sa faciliteze importul de medicamente din Ungaria.

La fel s-a procedat īn cazul fermelor de tip "Avicola", care, prin scaderea artificiala a valorii actiunilor si prin scumpirea furajelor, au fost aduse īn incapacitate de plata sau au fost falimentate.

De asemenea, a luat amploare micul trafic cu produse alimentare, care devine o adevarata concurenta pentru produsele romānesti. Transilvania, īn general, si zonele din vest, sunt transformate īn adevarate piete de desfacere, neoficiale, ale industriei alimentare ungare.

si īn domeniul exploatarii forestiere s-a produs un adevarat jaf īnca din anul 1990, īn special īn judetele Harghita si Covasna, īn conditiile īn care Ungaria este deficitara la aceasta materie prima.

Se poate aprecia ca intentiile de a penetra economia din Transilvania se realizeaza prin intermediul unor firme ale minoritarilor maghiari, aflate īn relatii cu firme din strainatate, tot ale etnicilor maghiari.

Astfel firmele "Wuc" si "Confortomega" din Cluj-Napoca, conduse de Zoltan Arpad, reprezinta interesele firmei "Polus" din Canada, al carei patron majoritar este tot un etnic maghiar.

De asemenea, se actioneaza prin intermediul "Asociatiei maghiare a specialistilor din Transilvania", care coordoneaza activitatea specialistilor romāni de etnie maghiara din zona, acestia furnizānd investitorilor maghiari informatii care sa-i avantajeze īn raport cu partea romāna. Asociatia este condusa de Varga Bela, profesor la Universitatea Transilvania, din Brasov.


- Sustinerea financiara a etnicilor maghiari, cu interventia unor banci din Ungaria.


Investitorii romāni de etnie maghiara sunt puternic sustinuti de catre banca "Pater"   din Tārgu Mures (filiala a "Budapest Bank" din Ungaria) si de fundatia "Lam" din Ilieni, judetul Covasna. Se actioneaza pentru deschiderea unei filiale a bancii si īn Brasov.

Fundatia "Lam" ( Fundatia pentru īncurajarea agriculturii particulare si a dezvoltarii agricole din judetul Covasna) s-a constituit īn anul 1993, ca reprezentanta a fundatiei "Heks" din Elvetia, la initiativa preotului reformat Kato Bela din comuna Ilieni, care este si presedintele acesteia.

Respectiva fundatie īsi desfasoara activitatea prin intermediul Bisericii reformate si are ca principal scop ajutorarea cetatenilor de nationalitate maghiara pentru cumpararea de terenuri si prestarea de catre acestia a unor activitati economice private: peste 60 de persoane de etnie maghiara au fost īmprumutate, fara dobānda, cu sume īntre 500-95000$, cu scopul declarat de sprijinire a investitiilor īn agricultura.

Finantarea agentilor economici din Transilvania se realizeaza si prin creditele acordate de bancile din Ungaria, cu conditia ca minimum 65% din produsele importate sa fie produse īn Ungaria.

Īn acest context, se remarca activitatea financiara desfasurata de "Romanien American Enterprise Fund" care acorda credite īn afaceri cu cele mai mici dobānzi de pe piata, īn valoare de maximum 15000$, avānd durata de rambursare de pāna la 18 luni. Afacerea se deruleaza īn cadrul programului "Capa", partea americana fiind reprezentata de nimeni altul decāt miliardarul George Soros.Document Info


Accesari: 3246
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )