Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Uniunea Europeana si aderarea Romaniei

istorie
Uniunea Europeana si aderarea Romaniei

Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperarii inre state. Uniunea Europeana are sediul in Bruxelles, Belgia si a fost infintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana de Carbune si Otel din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana.In 1994 Austria, Suedia si Finlanda au intrat si ele astfel numarul total de membrii a ajuns la 15.

Uniunea Europeana are mai multe obiective. In special ea munceste pentru a promova si extinde cooperarea intre membrii in unele regiuni, inclusiv in probleme economice, sociale si legate de comert, politica externa, securitate si probleme judiciare. Alt obiectiv major a fost implementarea Uniunii Economice si Monetare (UEM), care a stabilit o singura moneda pentru membrii UE. In afara de UEM, progresul spre aceste obiective e lent. Abilitatea Uniunii Europeane de a-si atinge obiectivele a fost limitata de neintelegeri intr 212d324c e statele membre, probleme economice si politice externe si presiune din partea noilor democratii est europene de a deveni membre.


România a semnat în 1993 acordul de asociere la UE, iar în 1995 a dobândit statutul de stat asociat la UE. Astfel Uniunea Europeana, interesata la rândul ei în extinderea procesului de integrare, sprijina România, tara relativ tânara democrata, prin asistenta, consultanta si finantarea unor proiecte care corespund standardelor europene.Obiectivul vizat este ca toate zonele , respectiv tara noastra , sa aiba un nivel asemanator de dezvoltare, pentru a nu mai exista dezechilibre regionale, astfel nivelul de trai din tara noastra s-ar ridica. Asta nu înseamna ca noi românii vom simti diferenta în bine imediat ce România va adera la Uniunea Europeana.

Largirea UE aduce serioase beneficii României: ea va fi sprijinita în procesul de tranzitie spre democratie si economia de piata, urmarindu-se respectarea drepturilor omului, functionarea statului de drept, a pluralismului politic si a separatiei puterilor în stat; va beneficia de tehnologii avansate pentru modernizarea industriei si agriculturii, a introducerii unui management modern; patrunderea pe Piata Interna a UE permite cresterea productivitatii si a nivelului de trai a românilor; perspectiva integrarii în Piata Interna a Uniunii o obliga sa-si creeze mecanisme de piata functionale, o economie competitiva, în masura sa reziste presiunilor concurentiale ale produselor si serviciilor occidentale; îi este garantata independenta si suveranitatea, participarea ei -în cadrul PESC- la solutionarea unor probleme importante ale lumii contemporane.

Aderarea României la Uniunea Europeana nu este lipsita de costuri pentru ca orice alianta este bazata mai ales pe aspecte de natura economico-financiara, dar integrarea în UE este imposibila de realizat fara costuri suplimentare efectuate de ambele parti. Însa noul cadru institutional al UE reformele structurale efectuate în politica tarii, pot conduce la diminuarea substantiala a costurilor totale si, mai mult la o dinamica descendenta în timp a tarilor pentru Uniune, pe masura ce România va fi capabila sa preia din costurile respective.Este cert ca aderarea la UE costa. Dar, care ar fi oare costurile neaderarii? Neaderarea ar însemna, de fapt, împingerea spre subdezvoltare. De aceea, avantajele aderarii sunt cu mult mai mari decât costurile.

Când România va adera la UE, cetatenii români vor deveni automat cetateni ai Uniunii, putând sa se stabileasca si sa munceasca în orice tara a acesteia si sa aiba drept de vot în regiunea în care traieste (articolele 1-8 al Tratatului de la Maastricht).

Crearea Uniunii Economice si Monetare are menirea sa duca la o integrare economica mai puternica. În acest scop s-a introdus moneda unica (EURO), folosita de toate statele membre a Uniunii, mai putin Marea Britanie care a pastrat lira sterlina ca moneda nationala. Astfel si România va adopta euro ca moneda nationala.România a semnat anul acesta la 25 aprilie la Luxemburg Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.Dezavantajele integrarii României in U.E.Exista persoane care cred ca aderarea la UE ar conduce la o pierdere de suveranitate si identitate nationala sau se tem ca tara va deveni mai vulnerabila in conditiile concurentei din Piata unica europeana.În urmatorii cinci ani, România va trebui sa cheltuiasca peste 25 de miliarde de euro pentru a atinge standardele Uniunii Europene. Cea mai mare parte a acestei sume va fi platita de cetatenii si firmele din România. Costurile aderarii, pe care românii le vor suporta, sunt costuri publice (care vor fi acoperite din bugetul de stat), costuri private (ce vor fi suportate de societatile comerciale) si costuri individuale (ce vor fi platite de fiecare cetatean român, pentru reforma sistemului de pensii, pentru reconversie profesionala, pentru un alt standard de viata). Pentru primii trei ani de dupa integrare, adica pâna în 2010, România trebuie sa contribuie cu mai multe miliarde de euro la bugetul comunitar. La acestea se adauga cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii si investitiile în protectia mediului. Efortul bugetar pentru cele doua domenii se ridica la aproximativ 10-11 miliarde de euro, pâna în 2010. Valoarea totala a acestor cheltuieli se ridica la bugetul pe anul 2004, ceea ce înseamna ca, în cinci ani, românii vor plati impozite cât pentru sase.

Costurile din fonduri private, adica cele care vor fi platite de firmele românesti, sunt cauzate de modificarea normelor românesti de desfasurare a activitatilor economice, pentru a fi compatibile cu cele europene. Aici trebuie sa se regaseasca investitii pentru mediu ori cheltuieli pentru a avea produse la alte standarde sau certificarea dupa alte reguli.

Aderarea la Uniunea Europeana implica si costuri economice, dar si costuri sociale, aducând, printre altele, masive cresteri de preturi. Suntem obligati sa adoptam regulile europene ale concurentei loiale; nu se mai poate livra energia sub costuri, fie ca este vorba de gaze naturale, electricitate sau caldura. Respectarea normelor europene exclude, dintr-o data sau treptat, subventiile directe (netransparente) sau indirecte (ascunse) acordate pentru sustinerea tarifelor la energie. Astfel, aceste tarife trebuie sa creasca. Preturile energiei vor trebui sa acopere costurile, inclusiv cele legate de reducerea poluarii.

Implementarea eficienta a acquis-ului pe mediu presupune o asumare în comun a responsablitatilor, întrucât un mediu curat nu înseamna doar beneficii, ci si obligatii. Pentru ca progresele în acest domeniu sa conduca la rezultatele cerute de acquis-ul comunitar, este nevoie de o colaborare sustinuta a tuturor factorilor implicati în implementarea legislatiei europene, de la institutiile statului (prin elaborarea si coordonarea politicilor în domeniu), precum transporturi, energie, agricultura si actiuni la nivel local si regional pentru promovarea dezvoltarii durabile si pâna la nivelul cetateanului. Exigentele impuse au determinat si vor continua sa determine si costuri, poate chiar si suferinta: vor exista firme care trebuie sa-si modernizeze tehnologia, altele, care îsi vor închide portile pentru ca nu vor fi suficient de competitive pe piata. Din acest an si pâna în 2024, România va trebui sa investeasca aproape 30 de miliarde de euro numai pentru implementarea reglementarilor de protectie a mediului.Costurile aderarii României vor fi mai mari decât în alte tari, cel mai important motiv fiind însa situatia din agricultura. Reforma structurala a agriculturii ar trebui sa aiba un dublu obiectiv: în primul rând, reducerea populatiei care îsi câstiga existenta din agricultura; în al doilea rând, cresterea dimensiunii fermelor si, ca atare, marirea eficientei agriculturii.

Chiar daca transferul de resurse financiare prin programele Uniunea Europeana va fi la nivelul de circa 3 miliarde de euro, acesta ar putea fi insuficient pentru o tara care s-a aflat ani la rând pe ultimul loc al alocarilor prin programele comunitare. Raportorul pentru România, Pierre Moscovici, a declarat ca "Votul în favoarea României a fost unul politic", foarte important. "Nu este punctul final; este o etapa decisiva, fara îndoiala, dar nu este cea finala. Trebuie sa munciti, sa munciti în continuare, sa muncim împreuna pentru a rezolva problemele pe care înca le mai are România", a explicat Moscovici.

Avantajele integrarii Romaniei in UEIntegrarea Romaniei in structurile Uniunii Europene prezinta mai multe avantaje, decat dezavantaje. Romania se va integra intr-o piata in care marfurile vor putea circula liber, si noi ca oameni vom putea calatori in orice tara si vom avea acces in toate zonele, la care pana acum nu am avut acces, din diverse motive; potentialul economic al Romaniei va creste, deoarece UE ne va aduce investitori straini, care vor sti sa valorifice potentialul pe care il avem, dar nu stim sa-l valorificam. Poate, avantajele cele mai importante, pe care le-a adus integrarea Romaniei in UE sunt drepturile pe care cetatenii romani le-au dobandit. De la 1 ianuarie 2007 si noi, romanii au aceleasi drepturi ca orice cetatean al Uniunii Europene. Aceste drepturi, pe care Carta Sociala Europeana ni le garanteaza sunt: dreptul de a exercita orice profesie intr-una din tarile Comunitatii Europene, la alegere; dreptul de remunerare echitabila; dreptul la ameliorarea conditiilor de viata si de munca; dreptul la protectie sociala, asigurata prin sistemul in vigoare in tara primitoare; dreptul la libertatea de asociere si la negociere colectiva; dreptul la formarea profesionala; dreptul la egalitate de tratament intre barbati si femei; dreptul la informatie, la consultare si participare a salariatilor; dreptul la protectia sanatatii si securitatea locului de munca; protectie consulara si diplomatica din partea altui stat membru; dreptul la protectia copiilor si adolescentilor; garantarea unui venit minim pentru persoanele in varsta; dreptul la integrare profesionala si sociala pentru persoanele handicapate. Sunt acestea dezavantaje ale integrarii?

Integrarea in UE este un avantaj pentru Romania deoarece garanteaza un plus de stabilitate si va aduce un plus de siguranta in aceasta parte a Europei, intr-o lume din ce in ce mai marcata de pericole. Totodata cetatenii romani vor avea mai multa incredere in fortele proprii, ceea ce va fi bine pentru transformarea societatii pe toate planurile.

Uniunea Europeana are un cu totul alt ritm, intensitate si disciplina a muncii, care speram sa ne ajute sa ne organizam mai bine.

Sansa istorica a Romaniei de modernizare prin alaturarea la UE trebuie judecata si prin prisma beneficiului apartenentei la o mare familie de natiuni, care se vor ajuta si sprijini reciproc. UE ne integreaza unui sistem in care intreaga Europa este interesata sa nu intrerupa fluxurile la granita cu Romania.


Referitor la piata muncii din Romania, care nu acopera cererile de munca din partea valurilor de tineri absolventi, UE va rezolva si aceasta problema: va crea noi locuri de munca in toate domeniile.

Spre exemplu, numerosi specialisti calificati in domeniul IT sunt angajati de firme din Germania si din alte tari, iar multi tineri si tinere din Romania asigura, la ora actuala functionarea serviciilor in unele spitale, hoteluri si restaurante, in Italia si Portugalia etc. De altfel, Romania a devenit un mare exportator de forta de munca calificata si mai putin calificata in ultimii ani si va continua sa o faca.

Problema de care ne speriam cu totii la terminarea facultatii, a gasit rezolvarea: daca nu gasim in Romania un loc de munca, cu siguranta vom gasi in celelalte tari membre UE.


Avantajele aderarii României la Uniunea Europeana pentru români sunt: crearea unor noi locuri de munca prin investitiile strainilor în România, scaderea numarului de someri, recunoasterea tuturor tarilor din Uniune a diplomelor de facultate, alegerea unor produse mai bune, din punct de vedere calitativ si a preturilor, unui consumator dintr-o mai mare varietate de produse, obtinerea mai usoara a unui împrumut la banca pentru diferite scopuri (cum ar fi deschiderea unei afaceri, cumpararea unui imobil sau a unui bun, etc.),deschiderea frontierelor a celorlalte tari, nu vor mai fi asa de rau priviti de catre cetatenii Uniunii, salariile se vor mari (în timp), nivelul de trai se va îmbunatati (tot în timp).

Document Info


Accesari: 32488
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )