Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Ziua Arhivelor Nationale - 31 Octombrie

istorie
Ziua Arhivelor Nationale - 31 Octombrie


Arhivele reprezinta documente prin care poporul român se legitimeaza în fata lumii; O comoara de informatii relative la sufletul neamului românesc"
NICOLAE IORGA


Institutia de stat a Arhivelor Nationale a luat fiinta la 1 mai 1831 ca structura a Departamentului din Launtru (azi M.A.I.) la Bucuresti - Arhiva Statului din Ţara Româneasca, iar la 1 ianuarie se constituie la Iasi - Arhiva Sta 757f57h tului din Moldova ca structura a Logofetiei Direptatii (azi, Ministerul Justitiei).

Dupa Unirea de la 1859, cele doua institutii se unifica în cadrul amplului proces de unificare administrativa a statului national român modern, sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza.

La 31 octombrie 1864 intra în vigoare primul Regulament modern de organizare a Arhivelor, Arhiva Statului din Bucuresti devenind Directie Generala, având în subordine si arhivele iesene, director general fiind ilustrul carturar Cezar Boliac. Data de mai sus devine ZIUA ARHIVELOR NAŢIONALE.

Dupa Marea Unire de la 1918, odata cu nasterea statului national unitar roman, în ansamblul masurilor de unificare administrativa, urmare a unirii cu România a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei, în 1925 apare Legea pentru organizarea Arhivelor Statului.

Rostul institutiei Arhivelor a fost si este acela de a pastra, conserva si valorifica tezaurul arhivistic, memoria unui popor, caci "un act, oricare ar fi cuprinsul sau vechimea lui, are o dubla valoare: de a servi ca act de proprietate si de a deveni un act istoric sau literar pentru posteritate" (Bogdan Petriceicu Hasdeu -director general al Arhivelor Statului între 1876-1900).

De la înfiintare, Arhivele ca institutie au tinut pasul cu timpul, regulamentele de functionare, legislatia arhivistica fiind adaptate mereu cerintelor evolutiei societatii românesti. Astfel, actuala legislatie (Legea Arhivelor Nationale) adoptata în Parlamentul României în aprilie 1996, defineste notiunea de Fond Arhivistic National; acte oficiale si particulare, diplomatice si consulare, memorii, manuscrise, proclamatii, chemari, afise, planuri, schite, harti, pelicule cinematografice, matrice sigilare, înregistrari foto, video, audio si informatice, cu valoare istorica realizate în tara sau de catre creatorii români în strainatate, iar "administrarea, supravegherea si protectia speciala a Fondului Arhivistic National al României se realizeaza de catre Arhivele Nationale, unitate bugetara în cadrul Ministerului Administratiei si Internelor" prin "compartimentele sale specializate si prin directiile judetene ale Arhivelor Nationale".

Termenul "Arhivele Nationale" este adaptat notiunilor de "tezaur arhivistic national" sau "Fond Arhivistic National". Astfel, vechii termeni de "Arhivele Statului" si "filialele Arhivelor Statului" ramân pentru istorie si pentru memorie, intrând în ..arhive.Slujirea Arhivelor de catre prestigiosi oameni de cultura precum Gheorghe Asachi, Ion Heliade Radulescu, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, Dimitrie Onciul, Constantin Moisil, stefan Mates, David Prodan, Aurelian Sacerdoteanu, profesorul Ioan Scurtu, împreuna cu numerosi "anonimi" ce vegheaza la documentele ca acestea sa fie valorificate în circuitul informativ, arhivisti, arhivari, restauratori necunoscuti pe nemerit, vorbeste de la sine de importanta institutiei.

Sala de studiu a Arhivelor Nationale Covasna pune la dispozitia cercetatorilor documente din epoca medievala, moderna si contemporana emise mai ales în Transilvania, dar si în celelalte provincii românesti, în limbile româna (inclusiv chirilica), maghiara, germana si latina.

Institutia noastra, în raza ei de autoritate si competenta, prin personalul de specialitate, aplica prevederile legislatiei arhivistice: îndruma si controleaza institutiile detinatoare de documente în spiritul Legii, preia de la detinatori documentele ce apartin Fondului Arhivistic National, valorifica datele si informatiile din documentele proprii în cadrul manifestarilor cultural-stiintifice (simpozioane, dezbateri, sesiuni stiintifice, publicatii, expozitii) sau de eliberare a certificatelor si extraselor privitoare la numite drepturi ale cetatenilor.

Directia noastra functioneaza în conditiile conferite de noul local si de "infuzia" de specialisti tineri, absolventi ai Facultatii de Arhivistica din cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti.

Marcarea Zilei Arhivelor Nationale va avea loc în anul acesta la Râmnicu Vâlcea, Manastirea Bistrita si Costesti-judetul Vâlcea, localitatea natala a celui mai ilustru arhivist român, Aurelian Sacerdoteanu, Director General al Arhivelor Statului între 1938-1953 (100 de ani de la nastere), cu participarea cadrelor de conducere din aparatul central si directiile judetene, arhivisti, reprezentanti ai institutiilor de cultura, ai cultelor, ai M.A.I. (în cadrul unor ample manifestari cultural-stiintifice).

Ziua Arhivelor Nationale ne confera un prilej în plus în a asigura publicul larg ca institutia noastra este în slujba adevarului istoric si a cetateanului, conform devizei înscrise în însemnul nostru heraldic SEMPER VERITATI sau în totdeauna adevarul!


Cuvântul Nou, nr. 3542, 29.10.2004
Document Info


Accesari: 2019
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )